icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

mmartina78
22. nov 2010

tereza 79 velmi pekne si to napisala, a hlavne vystizne....... 🙂))) plne s Tebou suhlasim.

dusika11
22. nov 2010

ak mas taku moznost tak to urob...ale mne dohoda vynesie len 170 eu..a ak vyuzijm 300 tak mi zoberu aj tych 190 eu..ja nemam kde nechat dvojicky musia mat opatrovatelku...je mi z toho statu po dnesku na vracanie...za to ze brusel prikazal ...lebo aj v nemecku su s detmi do pol roka doma...
sa vsetci musime pototo...lebo prechadzaju na nemecky system..ale ze tam sa im uz ani deti nerodia tak to ich nezaujima......nech sa potom nestazuju na turkov
ja sa nemozem tak skoro vratit do mojej trvalej prace...ja nerobim ako uradnicka od 8 do 15..ale po veceroch a nociach...a na take sa nemysli...mozem ich nechat tak od dvoch rokov...
cele je to svinstvo...okradaju malč deti o matky..to je moj nazor............

dusika11
22. nov 2010

@tereza79 je jedno aku sumu si das na dohodu..ak pojdes do prace a vyuzijes tach 300 na jasle ..alebo opatrovatelku, tak ti tach smiesnych 190 prepadne statu...........aby ich mohli rozdat napriklad na dalsi lunik...alebo kilometer dialnice, ktore sa vdaka debilne firme rozpadne na druhy den.........

tereza79
22. nov 2010

@dusika11 myslím že od nového roku by to malo byť inak,teda aspoň tak to sľubovali 🙂ak to tak nespravia tak pôjdem pracovať úplne bez papiera 🙂 nestará sa štát o mňa ale o menšiny,tak nech mu do kasy dávajú peniaze občania Jaroviec a Letanovského mlyna.

dusika11
22. nov 2010

nebude to ine od noveho roka...teraz som sa bola pytat..mozes ist pracovat a dostavat rp 190 ...ale ak poziadas o 300 eu na starostlivost tak ti zostane plat a prispevok na jasle...a koniec...alebo moze byt plat a a190 eu ale vsetko naraz nie.........ide o to aby usetrili 190 pre stat a mamicky sa ulakomili na 300 co nie je so statnej kasy..............

snezka11
22. nov 2010

a dá sa pracovať aj na tpp alebo len dohodu ak chcem tych 190€?

mimmm
22. nov 2010

Je jednoduché povedať úradníčke, že sa nedá zrušiť materská 😕 Bolo by zaujímavé zistiť, čo by odpísali na písomnú žiadosť. 😖 Hocijak čítam zákon , nevidím tam zákaz...... Na aký § by sa odvolali? Možno nás chcú len odradiť...... Čo si máme najať právnika proti štátu? 😎 😀
Keď nastúpim skôr do práce ako skončím materskú, asi mi ju platiť prestanú 😒 😝

katka888
22. nov 2010

@silvia123
mas narok na preplatok, zisti si to, ci sa to este da, ak je to dlhsie do zadu.
ak vezes, ze nedoplatky od teba su schopni pytat aj po 10 rokoch, podla mna aj preplatok by si si vedela poriesit
@tereza79
dovodom je to, ze KDH si stoji za tym, ze chce mat jednotny RP, lebo rozdielny povazuju za diskriminacny. ak nebude jednotny, hrozia odchodom z koalicie a tym rozpadom vlady.......
@dusika11
privyrabat budes moct. je rozdel privyrabat a ist normalne na trvaly pomer do prace

denisocka
22. nov 2010

@andulla tak neda sa to vraj, predčastne ukončit MD
@tereza79

dusika11
22. nov 2010

@katka888 dnes som sa bola pytat...asi to bude tak ze aj ked je len dohoda na prilepsenie..budem sa musiet rozhodnut bud rp...190 alebo ked poziadam o tych 300 na jasle tak aj v pripade ze na dohodu malo zarobi, tak beru rodicak 190...nebude mozne dohoda plus 190 EU rodicak plus 300 opatrovanie dietata...co je samozrejme blbost lebo ja na dohodu bohviekolko nezarobim...a v mojom pripade dvojicky na klinec nezavesim...

kiezby si mala pravdu ale umysel vlady je setrit rodicovsky lebo to ide zo statnych dani....a budu presviedcat matky na tych 300 za opatrovnictvo lebo to ide z eurofondov..samozrejme budu matky hnat do plneho uvezku...lebo su si istí ze par hodinova praca nevynasa...a preto vydieraju branim rp 190 ked poziadas o 300 na starostlivost o dieta.........

dusika11
22. nov 2010

@snezka11 da sa ale nesmies poziadat o opatrovnicke 300 na jasle..takto asi schvalia..dnes som bola na socialke

eva3107
22. nov 2010

Ahojte baby
Mám na vás otázočku... Nečítala som túto tému od začiatku tak neviem, či ste niečo také už preberali.
Manžel je u nás vedený ako nezamestnaný. No pracuje v UK . Ja som na rodičovskom príspevku a od 1.12. nastupujem naspäť do práce. Tým rodičovský stratím, ale bolo mi poradené, že môže rodičovský od januára poberať manžel, vtedy sa domov vráti. A chcela by som dať malú do jasiel. No počula som aj o nejakých 300 eurách na jasle atď. Absolútne sa v tom nevyznám, vedeli by ste mi poradiť, ako by som to mala urobiť ? Prípadne podať viac info? Ďakujem

To mi nikto neporadí :( ?

eva3107
22. nov 2010

Ahojte baby
Mám na vás otázočku... Nečítala som túto tému od začiatku tak neviem, či ste niečo také už preberali.
Manžel je u nás vedený ako nezamestnaný. No pracuje v UK . Ja som na rodičovskom príspevku a od 1.12. nastupujem naspäť do práce. Tým rodičovský stratím, ale bolo mi poradené, že môže rodičovský od januára poberať manžel, vtedy sa domov vráti. A chcela by som dať malú do jasiel. No počula som aj o nejakých 300 eurách na jasle atď. Absolútne sa v tom nevyznám, vedeli by ste mi poradiť, ako by som to mala urobiť ? Prípadne podať viac info? Ďakujem

To mi nikto neporadí :( ?

elise
22. nov 2010

@eva3107 ak poberáš 256 € nestrať si ich, lebo ked nastupiš do práce tak ich už nebudeš dostávať a manželovi ked sa vráti vymeraju po novom 190 € 300 e je príspevok na jasle alebo opatrovatelku ale je to maximálna suma preplatené dostaneš iba preukázané náklady do maximálne 300€ ale to až od 1.1.2011

beruska.zuzanka
23. nov 2010

@tereza79 zdravím vás kočky, trošku sledujem debatu sem tam a nedá mi nereagovať, ak si myslela obec s nadmierou rómskeho obyvateľstva, či cigánoc, na východe, tak sú to Jaromnice a nie Jarovce, čo je mestská časť Bratislavy a z nej pochádzam, to len tak....

inak som aj ja celkom zvedavá, ako to dopadne v januári, čo bude/nebude a ako my s manželom poriešime situáciu, keďže on je od 1.1. zatiaľ bez práce... či pôjde on na rodičovskú a ja do práce, alebo čo... 😕

tereza79
23. nov 2010

@beruska.zuzanka ja viem,som to neskoro zbadala je to hraničný prechod do Rakúska Jarovce-Kittsee,taká som bola naštvaná a rozbehnutá že som si neskoro všimla čo som napísala

beruska.zuzanka
23. nov 2010

@tereza79 😉

fnukkacikk
23. nov 2010

ahojte,chcem sa opytat,ci mozem nastupit na MD aj sedem tyzdnov pred porodom?som teraz na Pn a cerpam si ho z DNP a vychadza mi nastup na MD 7.1.2011.tak by som na PN ostala do 30.12.,a toho 31.12. by som nebola nic,aby mi nezobrali RP a od prveho by som nastupila na MD.je to mozne?ci musim ist na MD 8t alebo 6t pred porodom?

tereza79
23. nov 2010

fnukkacikk To, kedy na materskú dovolenku nastúpite, rozhodne váš gynekológ na základe určeného termínu pôrodu. Dátum nástupu musí byť stanovený niekedy do obdobia medzi 6 - 8 týždňov. Formulár o nástupe sa dostane u gynekológa.

gapa
23. nov 2010

@fnukkacikk
môžeš ísť na materskú kedykolvek v rozmedzí 6-8týž. pred očakávaným termínom pôrodu, čo ti napíše gynekolog na žiadosť o materské. Ten dátum si stanovuje mamička. Aj ked zväčša lekári dávajú maminy, čo sú predtým pn, nastupovať na MD už 8týž. pred PTP a tie ostatné 6týž. pred PTP, nevyplýva to zo žiadneho zákona, že tak musia robiť. To je proste tak zaužívané. A boja sa to robiť inak, lebo nepoznajú zákony o soc.poistení a nechcú mať zbytočné problémy so soc.poistnovou

Mna chceli dať už 8týž. pred PTP z dôvodu pn, no nechcela som.
Môžeš urobiť tak ako chceš. Jedna mamička mi teraz poslala odpoved priamo z ústredia SP, kde sa pýtala, či môže nastúpiť na MD 6týž + napr.5dní pred PtP. A samozrejme odpísali, že môže.

tulina77
23. nov 2010

olifcek --> videla si prosim tento prispevok od zusika? pridala ho dnes do temy Dvojičky - ptp Nov 10 - Mar 11
vies prosim o tom nieco? tato informacia ma teda nepotesila... predpokladala som ze sa v ramci novych legislativnych navrhov nieco urobi aj pre mamicky dvojiciek ☹

zusika: zistila som nieco viac o materskej pre dvojicky podla noveho navrhu.....hovorkyna ministra prace mi odpisala:

"Pozmeňovací návrh, ktorý predložila pani poslankyňa Blahová predlžuje len „štandardnú“ materskú dovolenku. Z 28 na 34 týždňov. Osamelé mamičky a mamičky, ktorým sa narodilo viac detí súčasne ostávajú naďalej zvýhodnené dlhšou materskou dovolenkou v trvaní 37 týždňov. Pokiaľ sa v budúcnosti podarí nájsť ďalšie potrebné financie, budú tieto mamičky zvýhodnené ešte viac."

fnukkacikk
23. nov 2010

@gapa
@tereza79 baby dakujem vam velmi pekne.uz len cakat,co schvalia.keby som nastupila hned toho prveho,tak si nemusim nic vybavovat a automaticky sa na mna budu stahovat nove zakony, alebo asi by bolo rozumnejsie,keby som nastupila druheho,aby som mala este v januari narok na Rp...tak uz som zvedava,co ta nasa vlada poriesi...

eva3107
23. nov 2010

@elise Ahaa... Ale do prace sa mi oplati ist pretoze nezarobim zle 3-nasobok rodicovskeho... a keby mi preplatili jasle tak to by bolo super! A ako sa to da vybavit? Od 1.1.2011?

dusika11
24. nov 2010

@tulina77 ano pre dvojicky sa urobilo velke h---o... ale ze napriklad ked som sa bola pytat na niektore veci na socialke..a ja sa v kosiciach vsade na uradoch nevlezem ani s dvojkocikom do vytahu, lebo vsetkyy vytahy su robene na jeden kocik...takze ja si musim zadovazit niekoho ku detom na vsetky vybavovacky, to nikto nevidi....
babky nie su pre mna samozrejmost, a otec deti musi makat a nie so mnou behat ...
nehovoriac o nemocniciach...kde sa tiez nevlezem s dvojkocikom ....citim sa diskriminovana, lebo na ten cas musim mat opatrovatelku a dostaneme co...nic plat so svojho ale s coho to mi zatial nikto nevysvetlil...nehovoriac ze pediatra si vyberam podla toho co je pre mna pristupny, nie podla kvality...
niekedy si pripadam ze dvojicky su za trest.........len debila moze napadnut to ohodnotit ako surodencov po sebe...lebo to starsie dieta vedla mladsieho moze aspon chodit...alebo dat do jasli...ja vsade s dvojkocikom........to je len jedna z mnohych nevyhod..nehovoriac o tom ze nemozem pouzit mhd..

czechzuzanaba
24. nov 2010

Baby, dokaze mi nekdo poradit?
pred nastupem na MD jsem chodila do prace, ted jsem na materske rok. V praci jsem mela prac. pomer na dobu urcitou, ten mi teda skoncil.
Ma novy zakon vliv na dobrovolne placeni NP? Pokud chci ted dalsi miminko, a zacnu si platit DNP, dostanu dle noveho zakona znovu materskou a potom RP tech 190 EUR?
Co dostanu, kdyz si DNP nebudu platit - tech 190 od narozeni druheho miminka?
Diky.

ollski
24. nov 2010

@dusika11 ja som to prezila s tymi 2 posebe ...a kedze som to starsie nemohla a ani nechcela dat do jasli, tak som vsade chodila peso a s dvojkocikom...stari rodicia pracuju, mm na tyzdnovke, obcas to bolo na maslu, ale tesim sa, ze su dvaja,,,ja som napr nemala ani 2x porodne, vtedy nebolo, 1x bolo ale to nizsie (11tis), ani MD...najskor jednokocik, potom dvojkocik (ked sa maly narodil, dcerka sa akurat len naucila sama chodit), zase jednokocik...2 postielky...mame vela veci dvojmo....
v mnohom mas pravdu, ale myslim, ze tomuto statu tiez setrim, kedze budem doma na RP len 4,5 roka...kazdy ma na to svoj pohlad na vec, tak sa tes ze budes mat partakov... 😉
tiez mame v rodine dvojicky, ja som sa toho bala ale az pri druhom tehu...

decuso
24. nov 2010

ahojte baby. pomoze mi niekto. chcela by som ist po novom roku pracovat na dohodu. neviete ako to bude. poberam zvyseni rodicovsky prispevok. ak schvalia tak ho budem poberat do aprila a potom 190 eur. takze by som asi mohla ist pracovat. chcela by som vediet ako to urobit aby som mohla nadalej poberat rp a ist pracovat. neviete do akej sumy si mozem privirobit? a ak mi pojde dieta strazit rodinny prislusnik existuje nejaky priplatok. rozhodujem sa ci sa mi vobec oplati ist pracovat ale tych 190 je strasne malo.

lensam
24. nov 2010

@tereza79 ak to tak nespravia tak pôjdem pracovať úplne bez papiera
a ked budes dlhodobo chora, kto ti da peniaze?

lensam
24. nov 2010

budem mat predlzenu matersku ak mi ma koncit 16.12.2010? a aky rodicovsky prispevok dostanem? 256? 190?

denisocka
24. nov 2010

no čo baby,dačo nove? bol niekto tiež na socke pýtať skratiť MD?

tulina77
24. nov 2010

@dusika11 suhlasim s Tebou. Vies co, citala som taku radu - ale neviem ci nam prakticky pomoze - ze ked budem potrebovat ist niekedy bez doprovodu (babka, manzel, sestra) ist nieco vybavit s dvoma detmi, tak si mam dat jedno do jedinacikovskeho kocika a druhe priviazat do baby satky na seba... ale zatial je to pre mna iba teoria, neviem ci by sa to ak dalo naozaj, hlavne v zime. Mozno este tak na jar.