icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

dai
25. nov 2010

sharlotta,
technicke skoly sa urcite vystudovat daju... vacsina mojich kolegov tu studuje bud technicke alebo ekonomicke skoly... psychologiu som vystudovala napr. aj ja - sice denne, ale viem ze bolo aj dialkove studium otvorene v mojom rocniku... ja myslim ze ta otazka nie je da sa alebo neda sa, skor chce sa mi alebo sa mi nechce do toho popri zamestnaniu ist, kedze stracam obrovsku cast svojho volneho casu 😔

lensam
25. nov 2010

@dai fajn. a co ked si naplanujem, ze chcem mat deti uz v 18tich hned po strednej, pretoze je to tak zo zdravotneho hladiska najlepsie...tiez moznost ( ja mam 30 rokov a prve dieta az po vysokej a cca 6 odpracovanych rokoch len aby ste vedeli) a potom ta zena bude statu odvadzat z 1500 euroveho platu cely zivot az do dochodku...ta si nezasluzi, aby jej to stat nejakou formou vratil? zasluzi si to iba ta co pracuje popri skole a caka na dieta do 30 tich rokov? chapete co chcem povedat
a kolkym zenam sa stane, ze otehotneju aj ked to este neplanovali, tiez maju byt za to potrestane?

michaela80
25. nov 2010

@dai ... mne vychadza nastup na RD 6.1. tak malo ma deli od 256 eur... 😠 😠 😠 😠 a fakt pekne som sa staral statu o prachy pre tych " carnych" aby iom mali za co davky vyplacat...a tak som dopadla... 😉

dai
25. nov 2010

medicina ma aj ako jedina napadla michaela80 - ale poznam jednu sestricku ktora si ju popri zamestaniu vystudovala...

zuziq8
25. nov 2010

@dai ale nemozes brat ze za studentku nie je nic odvedene, za studentku odvadza stat... aj ked popri studiu robi..

michaela80
25. nov 2010

@dai tak to klobuk dole..kedze mam v blizkom okoli medikov tak viem co to je a obnasa..ja som tiez studovala popri firme a dietati personalny mamazment a dalo sa.. a manzel teraz studuje popri zamestnani a 2 detoch anglictinu tlmocnictvo...

lensam
25. nov 2010

@sharlotta to nic neriesi...problem je v tom, ze kazdy odvadzame statu inak a vacsinou vsetci dostavame malo...toto by zostalo aj nadalej podla tvojho navrhu a majetnejsi by si prisporili na svoje dieta a nemajetni by sa nadalej stazovali, ze nemaju z coho

dai
25. nov 2010

lensam - v 18-tich zo zdravotnych dovodov nie je najlepsie otehotniet - vsetky zdravotne prirucky hovoria o veku medzi 20 - 25 rokov, pripadne do 30....

a k tomu co bude som sa uz vyjadrovala - hovoris o tom co moze byt a nie co bude... ja momentalne odvadzam z omnoho vyssieho platu ako si udala a nevidim dovod preco by som mala dostat rovnako od statu ako niekto kto neodviedol ani korunu...

to ze niekto otehotnie ked to neplanoval v tejto dobe je pre mna nepochopitelne... citala som tu uz sice na stranke o nejakych pripadoch - podla mna 1 pripad na 10 000 zien - takze ano, su aj take co si davaju pozor a mozu otehotniet, ale tieto nebudem brat ako vzorku - vacsinou zial mlade zeny ktore dieta neplanovali otehotneju lebo striedaju partnerov, pripadne si nedavaju pozor a kaslu na ochranu...

zuziq8
25. nov 2010

@lensam ja chapem, my sme babo planovali po skole, brala som HAK, aj napriek tomu sme tehotni teraz... a ja ani nemozem ist do prace ze necham dieta babke, lebo muzovi rodicia byvaju daleko a moji pracuju...

ollski
25. nov 2010

@dai 🙂 moj pripad bol: molekularna biologia/biotechnilogie...mali sme vela hodin v labakoch, ked robis vyskum, velmi tazko sa tomu prisposobuje pracovny cas, ja som lietala ako spinave pradlo, hore dole, este aj domov, kedze som mala doma priatela a rodicov....a to som robila len 6h denne aj to nie kazdy den, bola som jedna z mala co mala stabilnu pracu, spolubyvajuca geneticka, bola rada ak sla tak na 2 brigady do mesiaca, cize nic moc...

sharlotta
25. nov 2010

@dai ja som chcela studovat psychologiu, ale ako dialkove studium som to nikde nenasla. Ak by sa niekedy naskytla taka moznost, pojdem aj do 3. VS 😉

zuziq8
25. nov 2010

@dai uz som to pisala lensam, ja mam jedneho partnera, brala som HAK a aj tak cakame babo...

dai
25. nov 2010

zuziq8 - tipni si z akych penazi to odvadza za studentku stat? 🙂 nehovoriac o tom ze tvoji rodicia na teba este stale dostavaju od statu priplatky...

mam pocit ze tu vladne zakladne nepochopenie - pride mi akoby niektore z vas vnimali stat ako nenormalne bohateho pribuzneho ktori je taky mily ze v case potreby jednoducho zaplati tomu, onomu... Opomina sa ze stat peniaze nevytvara - on nepodnika, nema zisk... ( akurat podniky v ktorych ma podiel ) - on funguje z dani a odvodov svojich zamestananych obcanov, ktori sa na tomto fungovani podielaju...

lensam
25. nov 2010

@dai farmacia sa neda popri praci

sharlotta
25. nov 2010

@ollski suhlasim, taketo odbory sa nedaju studovat popri zamestnani. A dalsia vec, ze je to na ukor odbornosti. Ked raz studujes, tak mas studovat. Viem porovnat len to, ze my ako dialkovi sme vedeli tak 2/3, ak nie menej z toho, co denni, kedze na nas bolo aj menej casu a ani sme nemali cvika.

zuziq8
25. nov 2010

@dai tych smiesnych 20€ co dostavaju ako priplatok na mna teda nie je vela... ja len vravim ze by sa nemali delit zeny na tie co robili a studovali, ale malo by sa nieco vymysliet proti spoluobciankam... lebo ja po materskej pojdem robit, a budem statu odvadzat, ...

dai
25. nov 2010

zuziq8 potom si jedna z tych vynimiek ktore som v svojom prispevku popisala - ale aj tak nevidim dovod preco by si mala dostat tolko ako zeny, ktore statu uz nenormalne sumy odviedli... a mozno to znie sproste, ale ich zivotny standart je na inej urovni ( urovni jej zarobku ) - ma tak nadstavene hypoteky, vydavky etc. - cize strata jej prijmu mnohokrat rodinu privedie na pokraj totalnej biedy, ak nie k exekuciam a podobne...preto je aj RP nehovorime o detskom prispevku - ten je pre kazde dieta rovnaky... ale rodicovsky by mal nahradzat prijem v rodine o ktory rodina pride...
ty ako studentka si nezarabala vela - preto sa tvoj standart nezmeni nijak, len pribudnu vydavky na dieta... tej matke ktora robila odide prijem a k tomu pribudnu vydavky na dieta... - toto je len malicky dovod, preco si myslim ze zena ktora pracovala by mala dostat viac ako zena ktora nepracovala... ( a tu uz naozaj neberiem do uvahy ze ta pracujuca zena vlastne v dobe kedy pracovala financovala tym studentkam zo svojich odvodov a dani ich skolu...)

lensam
25. nov 2010

@dai nie je to o tom ci sa ti chce, alebo nechce pracovat popri skole...ked v tej skole musis byt 4-5 dni v tyzdni na povinnych cvikach a seminaroch a ucast musis mat 100%nu a ked si nahodou chora, tak si to musis nahradit a okrem toho pises 2x do tyzdna tazky test a z kazdeho testu musis mat spravne 60-80%, tak neviem kedy by si stihala pracu 🙂

dai
25. nov 2010

zuziq8 robit pojdes ak si pracu najdes a ak budes dobra... zatial prezentujes len svoje rozhodnutie...

lensam , ked studujem ale taketo odbory tak sa podla mna nerozhodnem mat popri studiu takehoto odboru dieta...
😔

zuziq8
25. nov 2010

@dai uz som pisala ze ja robim popri skole, takze sa mam kam po materskej vratit... to nie je len moje rozhodnutie,ale fakt.

dai
25. nov 2010

lensam... ano - aj ja som to ako studentka denneho studia takto vnimala 🙂 ze sa neda... ale zas som vedela ze sa neda byt ani tehotna 🙂 druha vec je, ze teraz mi ludia okolo mna ukazuju co vsetko sa da... ja tiez neviem ci by som v sebe nasla tolko motivacie aby som to zvladla - cize ich dost obdivujem... nehovorim ale uz ze sa neda

ollski
25. nov 2010

sa to tu trosku zvrtlo, aspon si rozsirime obzory a budeme sa mozno viac chapat 😉
ja osobne uz lutujem, ze som nepocuvala rodicov a nesla pekne na ekonomicku, mala by som urcite vacsi rozhlad v takych veciach mozno aj lepsie zamestnanie....
@sharlotta ano niektore odbory sa dialkove formy studia nemaju, aj koli casu...

dai
25. nov 2010

zuziq8 - myslim ze tu v diskusii si naozaj vynimka , ktora absolutne nezastupuje tu kopu studentiek ktore nerobia popri VS, nemaju nic stabilne etc.
druha vec je ze nerobis ani ty na normalny pracovny uvaezok a s dietatom malinkym sa vracia aj zabehnutym ludom ktori uz maju co to za sebou v pracovnom zivote tazko...

dusika11
25. nov 2010

@dai dakujem ti za to ze si logicky zdovodnila veci, ktore su pre mna samozrejme...davno nie je socializmus...ja som musela robit vysku popri zamestnani, nemal ma kto zivit,,,cestovala som ako blazon 300 kilometrov, so zamestnania som brala dovolenky neplatene volna, tak isto ako kopec mojich spoluziakov, platila som si vsetko, to co boli denny samozrejme..a neplatili skole nic..........a ich studium vlastne islo s mojich dani,,, ale ja za svoje som platila.....nemam rada slovo,,,neda sa....
nieco sa neda ak sa o to pokusim a opetovne to neide.....presne o to ide ze peniaze sa vyplacaju len s toho co je v systeme a ked som dala tolko vela penazi do systemu nemala by som byt posudzovana ako niekto kto do systemu nedal nic....a byt na takom existencnom minime ze az...
znova opakujem nechcem aby studentky nedostavali nic...ale natrcat dlane ze stat daj...sa neda donekonecna...lebo to ide na ukor tych,,,co nieco do systemu dali..........a mna zas vyzenu od deti skoro do prace, aby zas ktosi mal benefit a otrcal ruku na daj,,, aby som rychlo platila dane.......to sa mi nepaci...

lensam
25. nov 2010

@dai to ze su tie baby blbe (prelietave) neznamena hned, ze budu zarabat malo...a v tom co som pisala ovela vyssie ako riesenie nie je problem, aby sa tym co zarabaju ovela viacej ako napr ty tie odvody nejak percentualne znizili kvoli tomu, ze zarabaju viacej...tam som tusim uviedla iba zvysenie odvodov pre tych co zarabaju menej...proste zasluhovost

lensam
25. nov 2010

@dai vysvetli mi ale, preco by som sa mala pocas studia zatazovat aj pracou...napriklad po nociach...to tym studentom ma prepnut este nez dojdu do prace?

zuziq8
25. nov 2010

@dai viem ze bude tazke vratit sa, chcela by som sa co najskor, lenze nemam kam dat babo lebo jedna babka byva daleko a druha pracuje... a to este nevravim ze ked to budu dvojcata, ...uf

dai
25. nov 2010

lensam,
lenze tvoj napad je len napad - a znovu hovoris o nejakej teoretickej buducnosti...

ja viem co je teraz - cize ja odvadzam dane - stat sa ku mne pritom sprava akoby som mesacne zarabala miliony - platim totiz aj tzv. milionarsku dan - cize ja za to ze zarabam vela dostavam od statu moznost - pripadne povinnost aj vela odvadzat 😎 ale ked som na druhej strane a potrebujem aby mi stat nieco vratil som zaradena do skupiny s ludmi ktori neodviedli absolutne nic.

cize aby som to zhrnula - momentalne sa deje opak toho co ty navrhujes 🙂 a ja zial zijem teraz, cize musim pracovat s faktami aktualnymi k dnesku... nie s tym co mozno raz bude 🙂

dusika11 - popisala si presne co ja vidim u mojich kolegov - popri praci dovolenku netravia v pohode, ale ucenim sa na skusky, vikendy nie na diskotekach ale na prednaskach - plus si za vsetko musia platit ( napriek tomu ze uz z platu odvadzaju dane )... preto aj ja nemam rada slovo neda sa od niekoho kto to nikdy neskusil....

lensam
25. nov 2010

@dai ved ja som sa snazila zamysliet nad tym ako by to mohlo byt do buducnosti...ked nebudeme mat napady a budeme stale zit len v pritomnosti, ktora sa nam nepaci, tak sa to nikdy nezmeni...aj ked pre nas sa to asi uz nezmeni, ale aspon mozno pre nase deti...takze ano, hovorim staaale o teoretickej buducnosti 🙂

dai
25. nov 2010

lensam - ja ti to nekazem - ja sama som to nerobila - ale potom nechci take iste podmienky ako ti , ktori si tym presli - a ver, ze nikomu z toho nepreplo 🙂 to len studenti na dennom studiu maju taketo predstavy o tom ...

zuziq8 - vidis, bola som v tej istej situacii - vratila som sa ked mala malinka 15 mesiacov - z mojho platu som si mohla nastastie dovolit zaplatit opatrovatelku ( co v pripade zeby to bolo moje prve zamestnanie by som urcite nezvladla ) plus trosku vyrovnat nas rodinny rozpocet...rodicia aj svokrovci su tiez daleko a na nich sa spoliehat nemozem...