icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

ela2710
25. nov 2010

Ahoj baby, podla mna vam mali nechat tolko kolko mate pravom mat...no uznajte, ze pre nas = nepracujuce, co sme skoncili skolu, alebo zeny co len robia na dohodu, lebo TPP uz len tazko najst je tych 164 eur malo, vam mali nechat tolko kolko ste mali mat, a nam ostatnym ho mohli zvysit...tak by bolo najspravodlivejsie.

ela2710
25. nov 2010

@lensam ja s tebou viac menej suhlasim, ja studujem individualne, no chystam sa prtacovat na dohodu od buduceho roku, ale aj tak to neni bohvieco

ollski
25. nov 2010

@dai tiez som robila a nepreplo, len toho casu bolo sialene malo, a robila som len na dohodu!!! 😔 lenze dialkova forma neexistuje

zuziq8
25. nov 2010

@dai ja mam rodicov blizko, ale obaja robia, takze by som u nich nemohla nechat drobca... a financne sa ani na mojich ani na muzovych rodicov nemozme spoliehat, lebo oni maju svoje financne zavazky...

dusika11
25. nov 2010

@sharlotta ale no tak preco sa neda psychologia dialkovo...to by ma naramne zaujimalo...ja totiz mam psychologiu a pedagogiku plus specialnu pedagogiku...byvali sme tri dni cely vikend na skole niekedy od stvrtka absolvovala som vsetky cvika..a cuduj sa svete ...mali sme viac hodin ako denní..a horsie skusky nas naramne radi vyhadzovali...........tak mi nehovor ze sa neda....ste generacia nedasa....a my starsie nebojsa....cim viac mi niekto povie ze sa neda tym ma to viac zaujima......

dusika11
25. nov 2010

@ela2710 ale ved vam zvysuju na 190 ako nam ja som pred otehotnenim robila ako blazon a klesnem na taku uroven ze to je nonsens s 600 eu tak dole...a to ma byt nahrada platu

ela2710
25. nov 2010

ja nevravim, ze je to spravodlive , ja len navrhujem, ze vy by ste mali mat take pnaize ake mate teraz - na ake mate narok, a nam ostatnym mohli dat na 190, nemali to zjednocovat, ale nam zvysit a vam nechat rovnako ako ste mali doteraz

dusika11
25. nov 2010

@ollski no ja som sa ucila po nociach a nepreplo mi...dokonca som v druhom rocniku sa musela vysporiadat s tragickou smrtou mojho brata , kriminalka vysetrovacky a nepreplo mi.....to je postoj k zivotu slovo neda sa...za toto bijem mojich ziakov obrazne povedane.........so slovom neda sa ich nechcem ani vidiet....a predstav si ze potom sa mi vela z nich prislo podakovat...stali sa s nich uspesní ludia......
vsetko sa da len sa treba pokusit...........a upustit s pohodlia

sharlotta
25. nov 2010

@dusika11 mam vystudovanu politologiu-medzinarodne vztahy porpri zamestnani a druhu VS popri zamestnani mam anglicky jazyk a literatura, takze da sa...okrem toho mam aj pedagogicke minimum, ktore som si robila popri studiu prvej VS. Skus sa opytat na filozofickej fakulte, preco sa neda psychologia studovat dialkovo, lebo ak sa bude dat, tak to bude urcite dalsia skola, ktoru pojdem studovat. 😉 Citat poriadne sa oplati.

ollski
25. nov 2010

ako sa hovori vsetko sa da ked sa chce,,,no nie vzdy to na 100% plati...obcas treba trosku aj zit, nie len sa nahanat, preto sa snazim si tie posledne mesiace doma s drobcami uzit kolko sa da...my sme to prezili aj s tymi 164€ (predtym bolo este menej)...schvalne pisem ze prezili, lebo to neje nejake rozhadzovanie, kupovanie drahych kocikov a tak, kedze sme mlada rodina, nemame nejake strasne zivotne naroky, to pride asi a vekom...deticky maju vsetko co potrebuju a rodicia si to vynahradia neskor, asi treba aj prehodnotit, co je pre koho dolezite, nie len nadavat si navzajom....naozaj by sa mali ti hore zamysliet ako budu riesit spoluobcanov, kt RP tvori zaklady prijem mnopocetnej rodiny....myslim, ze tie co sme studovali ci uz dialkovo alebo denne, ci sme pracovali alebo nie, vsetky sa chystame aj robit nie len rododit, poradie nie je dolezite...
@sharlotta tiez uvazujem nad dalsou skolou 🙂 ....

ingrid16
25. nov 2010

no, nemyslim si, ze kazda sa chysta robit. ista cast nasej populacie sa chysta iba rodit. a urcite sa uz nemoze dockat toho zvyseneho RP.

zuziq8
25. nov 2010

@ollski pekne si to napisala cele 🙂

lensam
25. nov 2010

@ingrid16 ollski sa vyjadrila na konci prispevku iba o tych ktore sme studovali...nie o vsetkych, teda nie o cigankach, o ktorych hovoris ty

lensam
25. nov 2010

Na mladé rodiny dá štát v budúcom roku 102 miliónov eur navyše
24.11.2010
Na mladé rodiny dá štát v budúcom roku 102 miliónov eur navyše
S výraznou podporou štátu môžu v roku 2011 počítať rodiny s malými deťmi. Oproti roku 2010 pôjde z rozpočtu na ich podporu o 102 miliónov eur viac. Na jednu rodinu za rok je to 666 eur, za mesiac 55 eur naviac. Dôvodom je zvýšenie výdavkov na rodičovský príspevok o 84 miliónov a na zvýšenie materskej o 18 miliónov eur.

5 NAJ alebo Čo presne to znamená:
1/ Materská dovolenka bude od januára trvať o šesť týždňov dlhšie ako dnes - namiesto 28 až 34 týždňov.
2/ Počas nich bude mamička poberať materský príspevok vo výške nie 55 % hrubej mzdy, ktorú zarábala, ale 60 %. Pre ilustráciu - ak bol jej hrubý príjem 850 eur, dnes má materskú približne 468 eur, od januára bude dostávať 510 eur mesačne, čiže o 42 eur viac.
3/ Rodičovský príspevok sa zvýši zo 164,22 na 190,10 eura mesačne.
4/ Zavedením jednotnej výšky rodičovského príspevku nič nestratia ani tí, ktorí momentálne poberajú 256 eur. Budú ich dostávať až dovtedy, kým ich dieťa nedosiahne vek 20 mesiacov.
5/ Rodičovský príspevok a práca sa už nebudú navzájom vylučovať. Ak sa rodič dieťaťa, ktoré ešte nemá tri roky, rozhodne pracovať, bude môcť naďalej poberať aj rodičovský príspevok. Bez ohľadu na výšku zárobku alebo formu pracovnej činnosti. Jedinou povinnosťou rodiča bude po nástupe do zamestnania odhlásiť sa v Sociálnej poisťovni z „kategórie" poistenca štátu. Ako zamestnanca ho do poisťovne prihlási zamestnávateľ, alebo sa prihlási sám ako SZČO.
Bonus navyše:
Dobrou správou je aj zvýšenie príspevku „na jasle" zo 164,22 na 300 eur - tieto náklady pokryje Európsky sociálny fond. Rodič dieťaťa do troch rokov, ktorý sa rozhodne ísť do práce, si bude môcť vybrať - buď si ponechá popri zárobku rodičovský príspevok alebo sa ho vzdá a požiada o príspevok na starostlivosť o dieťa („na jasle"). Ponechať si rodičovský sa oplatí tým rodičom, ktorí zveria svoje dieťa do opatery starých rodičov alebo inej osobe, ktorá si za opateru neúčtuje viac ako 190 eur mesačne. Požiadať o príspevok na starostlivosť sa zas oplatí tým rodičom, ktorí zveria svoje dieťa súkromnej opatrovateľke, jasliam alebo materskej škole, pokiaľ si tieto účtujú za starostlivosť viac ako 190,10 eur mesačne.
Dôležité upozornenie:
Zmeny týkajúce sa dĺžky materskej dovolenky a výšky materského príspevku sa týkajú aj tých mamičiek, ktoré sú už teraz na materskej, resp. na ňu pôjdu ešte v priebehu tohto roka!

Znamena to dolezite upozornenie na konci, ze aj tie ktorym materska zanika v decembri, ju budu mat predlzenu a zvysenu?...."ktoré sú už teraz na materskej"

mishelik
25. nov 2010

zaujimave, ze do minuleho roka sa tu nepolemizovalo o tom kto ma aku zasluhu na vyske RP. Doteraz ste vsetci cusali a nevyskakovali ako ste odvadzali dane statu a ze by ste mali dostat viac. Moj nazor je ze a aj keby niektorym stat dal 500eur stale im bude malo. VED PRED TYM MAMICKY TAKISTO ODVADZALI STATU ODVODY A MALI VSETKY ROVNAKO A MUSELI PREZIT. Alebo ze v inych krajinach nepoberaju nic podobne a ostat s dietatkom doma 3 roky je pre nich luxus, ktory si nemozu dovolit. Mna skor zaraza, ake maju ine rodiny problemy ked sa im narodi chore alebo postihnute dieta alebo dietatko ochorie na vaznu chorobu a nevie ako mu pomoct ......nema prostriedky nato ako by mu ulahcili zivot, zmiernili utrpenie atd. To su ozajstne problemy v dnesnej dobe. Priznajme si ,ze v dnesnej dobe su ludia k sebe maximalne sebecki a nezaujmaju sa o nic len vlastne blaho. Tak aj tato spolocnost dopadne. Teste sa z toho, ze mate zdrave deticky a ze sa mozete tesit ako vam rastu a netrapite sa tym ze nemozete pomoct tomu koho najviac milujete🙂 Nechcela som nikoho tymto prispevkom urazit len aby ste sa trosku zamysleli nad osudmi ludi, ktori maju ovela horsie problemy ako su tieto!

lensam
25. nov 2010

@mishelik tvoja dcera ma nejaky zdravotny problem?

mishelik
25. nov 2010

@lensam nie nastastie mam zdravu pol rocnu dcerku ale clovek nikdy nevie co ho v tomto zivote caka ... ☹

mishelik
25. nov 2010

@mishelik vcera som nahodou pozerala modre z neba a boli tam dva take osudy ze som sa dorevala a povedal som si ze naozaj jedine nacom zalezi je to zdravie

ollski
25. nov 2010

@mishelik naozaj suhlasim! treba si vazit to, co mame...a nie sa tu rozculovat, ktora z mamiciek si zasluzi viac, kazdy mame iny zivotny styl, standard, osud...nemozeme poredsa cakat, ze vsetko za nas zaplati stat.... mne je do placu, ked som sla s malym ku dr a kazdy den tam ZOBRU pred nemocnicou na detsku onkologiu!! ved to je chore! na miss a ine blbiny sa vzdy peniaze najdu, ale na chore deti nie ☹

lensam
26. nov 2010

@elise skus mi prosím odppvedat na predchadzajucu otázku. V inej teme som videla, že sa tomu rozumies. Materska mi konci v decembri. Budem ju mať predlzenu aj ja? Dík

andulla
26. nov 2010

@lensam ja už som ti odpísala, že nie.predlženú materskú majú len mamičky, ktorým končí v januári. A napísala som ti, že čo máš ísť vybaviť, aby si jeden mesiac nezostala bez peňazí lebo prechod z materskej na rodičovský nie je samozrejmosťou o to musíš požiadať na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny - sociálne oddelenie. Mne tiež v decembri končí materská, tak preto to viem a ja som si to už podala a teraz už len čakám na rozhodnutie. Treba to podať sk§r lebo potvrdenie zo socialky trvá mesiac a bez toho ti neprznajú rodičovský príspevok

olifcek
26. nov 2010

@andulla MD bude mat predlzenu kazdy, komu konci bud.rok, nielen v januari

andulla
26. nov 2010

@olifcek to viem, ale tá kočka sa pýtala, že či bude mať on predlženú, keď je končí materská v decembri, tak som jej napísala , že len tie ktorým končí v januári a bolo mi logické a jasné, že aj tým čo vo februári a ták preto som to nepísala každý mesiac až do decembra myslela som ,že je to jasné a problémy majú tie mamičky čo sú na rozhraní december január a nie tie , ktorým končí materská až vo februári a samozrejme mesiace potom 🙂

olifcek
26. nov 2010

@andulla vidis? Tym, ktore tento rok zacnu poberat RP, daju este 256eur, len nech chytro zajdu na UP podat ziadost

melipa
26. nov 2010

@lensam - mne z uvedeneho - Zmeny týkajúce sa dĺžky materskej dovolenky a výšky materského príspevku sa týkajú aj tých mamičiek, ktoré sú už teraz na materskej, resp. na ňu pôjdu ešte v priebehu tohto roka! - jasne vyplyva, ze ked je tam napisane pojdu, ze sa to tyka tych, co v tomto roku na MD nastupili/nastupia, nie co im MD v tomto roku skonci.
Bohuzial v tejto bananovej republike sa zakony schvaluju na poslednu chvilu a clovek naozaj do poslednej chvile neviem na com je, v slusnych statoch sa zakony prijimaju v dostatocnom predstihu, aby sa clovek vedel zariadit. Ja som bola pred dvoma dnami v SP v MA, a tetusky samozrejme ze o novom zakone nechcu nic povedat - a ani nemozu - ked este nie je schvaleny, a aj ked bude schvaleny musia mat najprv skolenie, aby vedeli podavat informacie. Dokonca mi tvrdili,ked som predsa len z nich nieco tahala, ze oni nic o tom prechodnom obdobi nevedia a ze ked nastupim na MD v tomto roku, pojdem podla stareho zakona a nic sa mi predlzovat nebude...no skoro mi povedali, ze aka som drza ze chcem dopredu vediet cca mesiac pre nastupom na MD kolko budem dostavat a ako dlho mi bude trvat, ze sa to predsa dozviem z rohodnutia /ktore nevedia kedy mi pride, kedze budu aj vianocne sviatky a zrejme ostanem mesiac bez penazi/ 😠

katka888
26. nov 2010

@melipa
pripravuje sa prechodne ustanovenie, podla ktoreo mamicky, ktore nastupia na MD toho roku a ktorym skonci MD v buducom roku budu moct poziadat o predlzenie materskej. cize nebude to automaticky.
viac budeme vediet az po schvaleni zakona. jedna vec su navrhy, druha, v akej forme to vlada hold prijme

andulla
26. nov 2010

@olifcek presne to som tu už písala asi a lebo 3x lebo sociálka posiela asi po mesiaci potvrdenie o trvaní materskej a potom tie , ktoré pracovali musia doniesť ešte aj od zamestnávateľa, že nebudú po skončení materskej čerpať riadnu dovolenku a nastupujú hneď na rodičovský.

tulina77
26. nov 2010

@olifcek ahoj olifcek. par stran predtym som sa ta pytala, ci vies o tom, ze mamickam dvojiciek nebude materska predlzena. zuzike prisla odpoved od hovorcu ministra Mihala ze materska sa planuje predlzit iba mamickam jedinacikov na 28+4, dvojickovskym mamickam ostava 37 tyzdnova.... ak mas blizsie info, vies mi prosim povedat ci teda sa pre mamicky dvojiciek planuje vobec nieco navysit?
moj pripad je ze matersku zacnem koncom januara buduci rok a koncom roka prejdem na rodicovsky prispevok. Mala som velky prijem daleko za maximalnym vymeriavacim zakladom a pracujem uz 16-ty rok, takze budem mat urcite maximalnu matersku. Kedze nam viaceri lekari tvrdili ze deti nikdy mat nebudeme, sme sa na ne nejako specialne nepripravovali (v duchu planov na otehotenenie Matky Murphyovej mame male auto, maly byt, rozbehnute kariery .... 🙂 a teraz som zaskocena vyskou prispevkov od statu v porovnani s vydavkami na dieta

andulla
26. nov 2010

@katka888 no nezdá sa mi to lebo ja by som teda nechcela predlženu materskú a tá mi končí 2.12. takže musím hneď podať o rodičák a tak by som prišla o tých 256€ keby som chcela predĺženú materskú. Trošku by to bolo na hlave, keďže tie ktoré nastupujú na RP tento rok, tak postupujú podľa starého zákona a tie čo nastupujú na RP podľa nového , ktorý schvália.

katka888
26. nov 2010

@andulla
je to jednoduche, ak konci MD do konca roka 2010 a mamicka hned prejde na RP / tj necerpa dovolenku a podobne /, bude mat narok na RP 256 no do veku dietata 20 mes. mamicka, ktorej konci MD v roku 2011 bude moct poziadat o predlzenie MD a RP bude mat uz po novom 190.
jedinym zadrhelom moze byt mamicka, ktora konci MD 31.12.2010 a zacina RP 1.1.2011.
mne osobne je to luto, ze niektore mamicky fakt, ked sa rozhodli pre babo , rozhodovali sa podla starych podmienok, ktore im vlada meni, ale uprimne si treba baby uvedomit, ze nebyt bab, co sa do toho obuli, z peticneho vyboru, tak tu mame upravu zakona 190 eur plosne pre kazdu mamicku, ziadne ponechanie 256 aspon do 20 mes a navysenie a predlzenie MD. snaha bola, aby v tom vakuu ostalo co najmensie mnozstvo mamiciek a na zaklade "tlaku" doslo aj k tejto uprave navrhu prechodneho ustanovenia. no plne chapem, ze je to velmi smutne pre tie mamicky, ktore fakt v tom vakuu ostali. snaha bola, aby ich bolo naozaj co najmenej, kedze pri akejkolvek zmene je vzdy nejaka skupina, pre ktoru je zmena nevyhodna.