icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

melipa
26. nov 2010

@katka888 - no ano, viem o tom ze by to tak malo byt, dost sledujem ten zakon, kedze nastup na MD mi vychadza tesne koncom roka...ale chcela som hlavne poukazat na tu "ochotu" v SP, ak stihnu do vianoc to skolenie pre zamestnancov, bude dobre...plus teta mi vravela, ako ona nevie kedy mi pride rozhodnutie, kedy z tych 300 ziadosti co ma na starosti prdem na rad...a ked si predstavim ze hned po novom roku tam mozem klusat opat, a ziadat o prepocet podla noveho zakona - uz teraz v tom vidim pekny chaos, neverim ze budu stihat 😕

andulla
26. nov 2010

@katka888 lebo keby som čakala a nepodala k 3.12. na prechod na rodičovský príspevok bola by som mesiac bez príjmu a keďže platí starý zákon tento rok tak sa ide po starom a predlžuje len tým čo prestupu na RP od januára a samozrejme aj neskôr. Toto viem z UPSVaR.

katka888
26. nov 2010

@andulla
nerozumiem ti. kedze ti konci materska 2.12.2010 ty ani nemas narok poziadat o predlzenu matersku. jednoducho ides podla stareho zakona, co je logicke, kedze novy este nie je na svete.
tu ide len o to, aby mamicky, ktore nabehnu teraz na MD a ta im konci po 1.1.2011 tak by boli v nejakom vakuu, materska podla stareho, cize nizsia a kratsia a rodicak podla noveho, tj mensi. rpeto je tu tento navrh, ze si mozu poziadat o rpedlzenie uz podla noveho. co je na tom nelogicke.
tebe MD konci a RP zacina toho roku, cize ides normalne podla platnych zakonov.

katka888
26. nov 2010

@melipa
SP neries, to je kapitola sama o sebe. nie su povinni ti nic povedat a ak povedia a povedia zle, je o tvoj problem, lebo "neznalost" zakona neospravedlnuje.

andulla
26. nov 2010

@katka888 presne si to vystihla. Takto to je a tiež mi je to ľúto ja som tiež pri prvom prišla o všetky výhody a tu som. Nemôže sa ulahodiť každej mamine. A poviem aj to, že keby som patrila do tej skupiny, že by mi tých 256€ nevyšlo aj tak by som ostala doma 3 roky. Dieťa, ktoré ide od matky do 3rokov, tak je to na ňom aj vidieť a psychicky stráda v dospelosti. Čiastočne s tým robím, tak viem.

katka888
26. nov 2010

@andulla
ale preco by si si hned nedala ziadost o RP? naco by si bola bez prijmu? nerozumiem co si tym chcela povedat

andulla
26. nov 2010

@katka888 presne tak ja to vysvetľujem tej kočke čo sa stále na to pýta a nereaguje na moju odpoveď. Presne jej končí materská niekedy 24. či 23.12. tak tiež nemá nárok na predĺženú materskú a nejako to nechce pochopiť ☹

melipa
26. nov 2010

@katka888 - ak bude to prechodne ustanovenie, tak jedine vakuum mi vznika len pre mamicky ktorym konci MD 31.12. a na RP nastupuju 1.1. ☹ - ostatne mamicky by vsetky mali mat bud predlzenu MD alebo zachovany ten vyssi RP...dobre hovorim?

andulla
26. nov 2010

@katka888 keby som žiadosť podala niekedy začiatkom decembra lebo by sa to nestihlo vybaviť a mesiac bez rodičovského , ale následne v ďalšom by mi to doplatili. Mesiac to trvá v sociálnej poisťovni to potvrdenie čo potrebuješ odovzdať spolu so žiadosťou na rodičák na UPSVaR bez ktorého ti nepriznajú RP.

katka888
26. nov 2010

@andulla
ale ved tu si o vyhody neprisla, urcitze si mala kocikovne, matersku taku, aka bola stale v poslednom obdobi, mas narok na rodicak vo vysej sume, tu prides len o skratenie o 4 mesiace, ale zase zvysne obdobie nebudes mat podla stareho 164 ale 190. cize az o nejake velke vyhody si neprisla

andulla
26. nov 2010

@melipa presne tak 🙂

andulla
26. nov 2010

@katka888 ja viem veď tu nejde o mňa. Tu sa jedna kočka pýtala, že keď končí materskú 24.12. či má nárok na predĺženú materskú, tak ja sa tu už hodinu snažím jej odpovedať, že nie ide po starom s vyšším RP. 🙂

katka888
26. nov 2010

@melipa
presne tak

@andulla
ja som nemala problem s vybavenim ziadosti od RP as ani nechceli odo mna doklad zo soc poistovne, bacik si to overil sam. doniesla som papiere, chcel este info o doktorovi, tak mi povedal, nech pridem o tyzden a da mi uz aj schvalenie.

gabika7706
26. nov 2010

@andulla mne v Socialnej poistovni vystavili potvrdenie na pockanie obratom 😉

katka888
26. nov 2010

@andulla
😀 😀 😀
jasne, nema narok, ma narok na vyssi RP ak poziada teraz. a ked tro nechce pochopit, tak hold jej problem. ak si mysli, ze tvarenim sa, ze nechape si nieco vydobije, tak hold smola

andulla
26. nov 2010

@gabika7706 tak to máš dobré u nás v BA torvá mesiac ☹ jedine, že si tam odstojíš niekoľko hodinovú šóru a keď nemáš dať dieťa na varovku, tak fúú ☹

gabika7706
26. nov 2010

@andulla vzdy som na urady chodila s detmi 😉 niekolko hodin to sice netrva, maximalne som raz cakala kvoli niecomu 45 min, ale da sa to zvladnut a potvrdenie mas hned, kdezto, ked napises pisomnu ziadost, to je uz ine kafe, na to maju lehoty a casu dost 🙂

hhenike
26. nov 2010

Ahojte. Viete niekto, v akom štádiu je ten zákon, podľa ktorého sa má predlzit a zvýsit materská? Kedy by to mali schválit? Ja totiz uz vsetkému uverím len vtedy, ak to vyjde v zbierke..... lebo uz tu bolo tolko verzií, ze az-az...

katka888
26. nov 2010

vidite baby, a ja som natrafila na takeho mileho mladeho na UPSVaR, ktory mi povedal, ze papier nemusim zhanat, ze on si to na socialke zisti,a pritom RP riesim v KE a papiere v socke mam v BA socke.

katka888
26. nov 2010

@hhenike
30.11.2010 sa ma schvalovat

aspinka
26. nov 2010

@hhenike presne to som sa chcela spytat aj ja cakam cakam uz sa mi nechce nic citat lebo sa to miesa do velkeho gulasa.
@katka888 a co konkretne sa bude schvalovat ohladom materskej a rodicovskeho pochopila som ze co tvrdila p. Blahova bola trosicku nadnesene do nebies?! takze co skutocne tam budu schvalovat nejake zhrnutie?
VDAKA!

lensam
26. nov 2010

@andulla @melipa dakujem za odpovede...chcela som ich viacej...viete, kazdy sa moze mylit...a ktovie ci nahodou neschvalia nieco uplne ine...napr. ze nam nedaju nikomu nic...ved treba setrit 🙂

majamat
26. nov 2010

@dusika11 snazim sa docitat, co sa tu popislo, lebo vcera som sa na MK moc nedostala. to je dobra poznamka s tymi uradnickami. my s mm sme na tom podobne co sa tyka opatrovania, resp. jasli. ja robievam dlhe sluzby vacsinou ranne a asi 5 nocnych za mesiac. sluzba sa mi zacina o 6:30-19:30 hod. a nocna ten zvysok ( nepretrzita prevadzka ). mm robi klasika na 3 smeny 6-14hod, 14-22, 22-6 hod. striedaju sa mu po tyzdni a mne dost nepravidelne. opatrovatelky v noci nerobia a dokonca asi ani moc poobede. jasle su od 7 -15 hod a to ich mame 12km od domu. rovnakym smerom chodi mm do prace, ale je to asi 6km a ja idem do prace opacnym smerom este 3km. ani netusim, ako by sme to stihali, aj keby boli jasle od 6 hod. minimalne 1/2 rodicov to urcite nevyhovuje. to je teda vyhra.

majamat
26. nov 2010

@sharlotta nieco sa da urobit, aj ked to si asi na mysli nemala - DNP si moze platit aj studentka, alebo podla terajsich zakonov po skole mohla odpracovat blbych 9 mesiacov aby mala MD a vyssi RP a to nemusi rodit v 30r. je 9m. az tak vela???????

@lensam tehotne studentky a zeny co si naplanovali babo a cakaju dvojicky, nehadz do jedneho vreca. az na malo vynimiek, kazda si mohla naplanovat kedy otehotnie, ale ta co sa rozhodla mat dieta a zistila, ze caka dvojicky, nemohla nijako ovplyvnit, to ci bude mat naraz jedno, alebo dve deti.

mishelik
26. nov 2010

Ahojte prosim Vas o radu ...Moja znama zije v UK kde aj pracovala. V septembri jej skoncila materska kedze je tam len 9 mesiacov a v praci dala vypoved aby bola ako nezmestnana a mohla tam poberat nejake davky asi v nezamestnanosti alebo take nieco, proste dostava cca 500 libier mesacne. Teraz chce prist domov a vybavit si rodicovsky prispevok tu na SVK.kedze ona aj mala maju trvale pobyt tu na SVK. Ma nato narok? Myslim to tak ze ona to tu chce povybavovat a vratit sa este na niekolko mesiacov spat do UK.

lensam
26. nov 2010

@majamat ved to je snad jasne, ze o dvojickach nevie dopredu...my s manzelom sme pocas mojej skoly rozmyslali, ze si spravime babo, aby som sa potom uz mohla venovat len praci...nakoniec sme to zavrhli...ale nemyslim, ze by to bola nezodpovednost, keby sme sa nakoniec rozhodli inak

ingrid16
26. nov 2010

@mishelik niekedy to bolo mozne, ale sa zistilo, ze to ludia vyuzivaju, tak tam nastali nejake zmeny, a pokial viem, uz sa to neda.

alure
26. nov 2010

ahojte babenky
ja už som z toho všetkého mimo a viem že ešte nie je nič uzákonené ale....
ja končím MD 20.1.2011 mám si žiadať o predlženie MD?Kde mám o to požiadať? Teraz mi síce MD nevychádza nejak vysoká a štát mi dopláca do výšky 256€ nejaké eurá...bude mi to priplácať aj keď pôjdem na tú predlženú MD? dúfam že niekto z vás pochopil moju otázku lebo keď si to čítam spätne som z toho jeleň 😒

vanilka1802
26. nov 2010

@katka888 to co ti teraz napisem, prosim neber osobne, ale mne je totalne ukradnute, co babulky s peticneho vyboru vybavili, lebo na mna ako nastavajucu mamicku dvojiciek sa nic nevztahuje, zvysenie a predlzenie materskej sa nas netyka, sluby o tom ze poriesia nieco s RP pre dvojicky sa nenaplnili. Takze ja si mozem ist po novom roku akurat tak chodit ku mäsiarovi pre kosti ktore su tam nachystane pre psikov a tie budeme asi cela robina obhryzat. Kedze tento nas ubohy stat na nas maminy dvojiciek vobec nemysli., Je to sice pekne, ze nam aspon ten prispevok pri narodeni dietata nechali, ale co z toho, kedze uz teraz mame nemale podlznosti, to sa akurat tak z toho splati, a nieco nam ostane na neskorsie obdobie, ked bude najhorsie.