icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

andulla
26. nov 2010

@vanilka1802 babule s petičného robili pre ostatné maminy a nie každému sa dá vyhovieť. Ja doprajem aj vtedy, keď mne nie je dopriate a pre budúce maminky to bud esuper 🙂

vanilka1802
26. nov 2010

@andulla ja tiez druhym doprajem, len nedokazem pochopit preco tento stat berie dvojicky tak isto ako jedno dieta. Mne vobec nevadi zjednotenie RP, aj ked mne by podla stareho vychadzalo mat zvyseny RP, to si myslim ze je v pohode. Ale to ze sme my ako maminy dvojiciek boli doteraz aspon v niecom zvyhodnene a aj to malo nam este nakoniec zoberu. Ved mamina co bude mat jedno dieta dostane po novom matersku dlhsiu o 6tt a este aj o 5% zvysenu, tak mi potom povedz kde je spravodlivost. A to nehovorim, ze mame este skoro 2 rocneho syna, ktory tiez potrebuje urcite financie a pod.
Dost uz bolo rozculovania, aby som drobcom neublizila. Aj tak s tym nic my obycajny ludia nespravime.

zuzlina1
26. nov 2010

mamicky, oteckovia, vsetci, ked nas FIco zadlzil co cakate ze bude tato vlada robit? setrit.a ak este budeme musiet platii na ine staty v EU, co myslite, od koho si to zoberu? od najslabsich, od deti. ale v minulej vlade som na dve deti ( narodene po12mes) dostala rodicovsky 4500sk, ani na mlieko ani plienky nam to nestacilo pre oboch. este stale sa mozeme mat horsie.naozaj, co mozu povedat rodicia deti ktori nic alebo skoro nic nedostavali. aj ja musim naspat do prace, lebo nam to nevychadza a verte mi ze mi je hrozne nechat tu dvoch drobcov a nevidiet ako rastu, hlavne ked vidim ako dobre sa ma sestra s malou 2000km od nas.ale ma sa dobre??? prachov dostali viacej ale len velmi krato a sup po 3 mes naspat do prace. vydrzala doma 1 rok a ak nechcela prist o pracu musela sa vratit a nevie zohnat uprimnu a dobru aupairku. takze, maju prachy ale co dalej?zuzana

zuzlina1
26. nov 2010

moja reakcia sa tykala prispevkov zo zaciatku diskusie, nevsimla som si stranu, vidim ze posledne prispevky su od dvojickovych mamiciek, niekedy sa tak citim aj ja. tak tu musim suhlasit, stat by mal zvyhodnit dvojicky alebo situaciu aku sme mali my, deti narodene do roka,

vanilka1802
26. nov 2010

@zuzlina1 verim ze aj vy to mate doma dost narocne, deticky narodene po roku, je nieco podobne ako dvojicky, akurat v tom ste mali vyhodu ze si nemusela vsetko kupovat dvojmo, mladsi mohol nosit oblecenie po starsom. Ja tiez mam niake veci po synovi, ale to by mi ani zdaleka nestacilo.

zuzlina1
26. nov 2010

nastastie je starsi uz vyssi ale mali dobu ked nosili jednu velkost. vela siat mam z anglicka, kde je cena uplne ina. aj som sa snaila na stranke napisat ze inym mamickam donesiem ak maju zaujem ale asi nikto pomoc nepotreboval. tie ceny sa fakt nedaju porovnat.skoda ze sa drobci medzi sebou este nevedia hrat, normalne mi sestra neverila co tu stoja pampersky, az kym sem neprisla a zrazu jej boli dobre aj ine znacky. 108ks balenie pampers velkost 4 tam stoji 8, bez zlavy 10l. u nas vtedy stal 15-17 eur.nedivim sa ze si po jednorazovy prispevok 20000 neprisla, su to pre nich drobne.vidim ze aj ty budes mat veselo🙂

celestina
27. nov 2010

Zaregistrovali ste informáciu, že tie mamičky, ktoré už poberajú zvýšený rodičovský príspevok, ho budú poberať až do troch rokov dieťaťa? Ďalší zo zaujímavých návrhov. 😒

akika722
27. nov 2010

ahojte..prepačte že sa vam sem zamotam....neviete niekto poradiť?stale sa niečo mani a telku pozeram malo 😒 takže som z toho najnovšie 😖
teraz poberam 256eur a som ešte na materskej.na rodičovsky idem 16.1.2011...padne mi to?doteraz bolo že ak idem po novom roku tak hej no neviem či to tak ostalo alebo sa niečo zmenilo..diky 😉

ajusik83
27. nov 2010

Moze mi niekto vysvetlit kolko vlastne bude po novom roku rodicovsky prispevok? na MD som nastupila 2.8. Budem dostavat RP ten vyssi alebo sa to rusi? uz mam z toho chaoz. tiez mam podavat ziadost o predlzenie MD alebo nie? diky babenky zatial =)

majamat
27. nov 2010

@celestina tomu moc neverim. bolo by to divne, keby vyssi RP este predlzili, tym co ho maju a ostatnym, co by mali nan narok, keby sa zakony nemenily, by znizili.

@akika722 novy zakon sa ma schvalovat 30.11. ak prejde, tak by si mala poziadat o zvysenie a predlzenie materskej a na RP pojdes o 6 tyzdnov neskor a budes dostavat 190€.

@ajusik83 aj pre teba plati to iiste ako pre akiku722. kedze ti MD pokracuje aj v novom roku, poziadaj o zvysenie a predlzenie a RP budes mat potom 190€. teda ak to schvalia.

akika722
27. nov 2010

@majamat 😉 dakujem

dusika11
27. nov 2010

@majamat ahoj no mrzi ma ze to mas tiez tak...tu niektore nevedia pochopit ze nie kazda mame pracu od 7 do 15 hod...tosi uvedomte ked pojdete noektore na pohotovost, alebo si rano kupite cerstve rozky, ktore mozno niekto robil v noci---alebo si kupite listky na operu a balet...tie zeny si platia opatrovatelky aby ste mohli jest rozky rano alebo ist na balet...

dalej uz ani nereagujem na tie hluposti co tu daktore mudre pisu....len mi nie je jasne preco teraz vyskakuju tie studentky, ked sa im zvysilo na 190 a prekvapuje ich ze sa to nepaci tym ktorym sa ubralo...nerozumiem co sa neozvali za fica,,,
nerozumiem kde boli do teraz ked mali 164 eu..a bolo im dobre

tak isto nereagujem na prispevky typu..ze dvojickarky si to mali nechat vziat...pretoze pre mna TO...znamena zivot..a ja nezabijam..len som si naplanovala tehotenstvo...co pre mnohe tu je nieco nepochopitelne....odmietam komunikovat ja s detmi po dvaciatke, co robia deti....mam 38 rokov a tieto studentky tu este zivot len prefacka.a odo mna sa caka ze si teraz necham dat exekuciu na hlavu, ked nebudem splacat veci, lebo sme podla niektorych vsetky rovne
@vanilka1802 presne tak mi sme vo vsetkom ukratene a ani predlzenie materskej sa ma netyka...ani nic a este daka zaba tu odporucala ze ked zena vidi dvojicky na monitore preco si to neda vziat....ako keby to boli macata a nie ludska bytost,,zdvihol sa mi zaludok tu s daktorych...ja potom ziadam aby zena co porodi prve dieta nech na druhe nedostane matersku ani rodicak, tak ako sa to ziada od dvojickariek...my vlastne druhe vychovavame s uspor.....

solinkarka
27. nov 2010

Ahojte baby..mozno to tu uz bolo x krat napisane ale mozte mi povedat ze ked nebudem mat odrobenych tych 270dni pocas dvoch rokov budem dostavat iba ten rodicovsky prispevok? a aj pridavky? dakujem

dusika11
27. nov 2010

@sharlotta skus pedagogicku fakultu ruzomberok tam je dialkovo psychologia..znova opakujem vsetko sa da len treba chciet....mnohe sa tu stazuju ze aj zit treba...ale co takí velikani...co vsetko nechali za sebou...hudobní skladatelia..takí mozart tiez mal len 24 hodin denne..a co vsetko napisal. a zomrel ako 33 rocný..zivot je len jeden....a cas uteka na slovo neda sa proste musime zabudnut....ak chceme zit..........

tinara23
27. nov 2010

@dusika11 čítam tvoje príspevky a máš pravdu. Ja síce nemám dvojičky, ale keďže som snažilka nikdy neviem 🙂 vždy som to, ale považovala za nespravodlivosť, že mamičky s dvojičkami, ale aj s deťmi krátko po sebe dostávajú jeden rodičovský príspevok. Ako potešila ma správa, že sa má predl´žiť materská, ale nerieši to celkovú situáciu mladých rodín na MD. Ja si neviem predstaviť vyžiť zo 190 eur pri jednom dieťati nie ešte pri dvoch. Ja len stále nerozumiem prečo sa uberá mamičkám, bola som taká rada, že matky čo pracovali majú aspoň 256 eur a toto čo navrhli, no oči pre plač. A pamätám si tú vetu p. Radičovej, že mamičiek s dvojičkami nie je veĽA, TAKžE to nebude problém vyriešiť, no škoda. Nečítala som túto diskusiu spätne, ale v tvojom príspevku spomínaš, že tu nejaká dievčina písala, že keď si zistila dvojičky mala by si si ich dať zobrať? Vidno, že je to bohužiaľ nevyzretá osobnosť a nevie o čom točí. Takže držím palce všetkým dvojičkovým maminkám, zároveň ich obdivivujem, lebo je to fuška, škoda len, že to nevedia trošku ohodnotiť ludia v našej vláde.

andika10
27. nov 2010

@dusika11 suhlasim s tvojím príspevkom, už som to tu spomínala, v maďarsku to majú s dvojíčkami vyriešené tak, že mamička dostáva len jeden príspevok ale až do konca toho roka keď nastupia do školy, čiže do 6 alebo 7 roku, max. do 10 roka

dusika11
27. nov 2010

@tinara23 ano odporucala mi to....ja znova opakujem..pre mna je TO ludska bytost...je to moj nazor...ale najsmutnejsie je ze takto sa vie spravat zena k zene....je to vsetko kazdeho osobna vec, a su v zivote tazke situacie kedy sa zena musi rozhodnut...ale ja som za zivot a ostatnych rozhodnutia neskumam.....
my sme chceli mat babetko ale dvojicky nas zaskocili...boli to velke vydavky tie predbezne nakupy...nieco som mala nasetrene, ale to uz padlo...pretoze som dlhodobo pn co pri dvojickarskom tehotenstve je normalne...aj to je taky maly rozdiel....

dusika11
27. nov 2010

@andika10 ano viem dakujem ti za radu ja som tvoj napad pisala vseveducemu Mihalovi...ze aspon dako pomoct dvojickarkam ..pisala som im o madarsku aj o cechach...dala som dake navrhy, ako by sa mohlo ulahcit takymto rodinam...no asi zbytocne..190 eu pre mna je velmi malo nas rodinny rozpocet to nezvladne...plienky dvojnasobne aj mliecko...a pozicky....no neviem osatenie neriesim lebo mam na internete kamosku co ma starsie dvojicky odomna a posiela mi uz teraz pravidelne balicky celkom pekneho oblecka pouziteho len raz....jej to pomoze aj mne..vsetko za rozumnu cenu..na nove nemam...a uz vobec znackove....
vlada ma sklamala lebo som chcela ist pracovat na dohodu len take tri hodky...ale to je nanic...na dohodu dostanem 170 eu plus rosicak 190..len som si myslela ze mozem aj tak poziadat o 300 na opatrovatlku...ale vezmu mi 190...to by som deti nechala doma za 170 eu co je kravina...a babicky uz nefunguju...takze neviem co dalej......

olifcek
27. nov 2010

kto nepozera spravy na jojke, nech si ich pozrie z archivu

andika10
27. nov 2010

@dusika11 bohužial toto je slovensko, môj manžel kôli tomu odyšiel do zahraničia, ešte som bola tehotná, ale je to na úkor rodiny, a hlavne deťom, ale inak by sme to nezvládli, ja tiež kupujem šaty od kamošky pre dcéru, a pre syna na nete z bazárov

marcelkatt
27. nov 2010

@olifcek dik za tip idem pozrieť

hviezda22
27. nov 2010

pozerala som Jojku a verím, že aj nam maminkam dvojičiek trošku pomožu.......my sme mohli poberat 256 eur aspon do apríla, no 20 mesiacov mame v decembri, takže od januara 190 eur 😒

vanilka1802
27. nov 2010

Ja som tiez pozerala spravy na joj, ale ja uz nicomu neverim az pokial to nebude schvalene, lebo doteraz sa toho nakecalo az az.

@dusika11 ta zienka, ktora ti odporucila, ze v pripade dvojiciek si mala zena nechat jedno vziat. Ja sa s nou stretnut zoci voci, tak jej poviem svoje. My sme sa s MM snazili o babo 4 roky nedarilo sa, nakoniec sme skoncili v CAR a podarilo sa mi otehotniet az pomocou IVF, za cely tento proces sme dali nemale peniaze, ale sme stastny lebo syn nam robi neskutocnu radost. Pre dalsie tehu sme sa rozhodli ked mal syn po roku, ze idme do toho znovu, nechceli sme mat doma jedinacika. Pan boh nam nadelil dvojicky, dost nas to zaskocilo, ale nikdy by som si to jedno zive stvorenie nedala vziat, aj ked si budem musiet od ust odtrhat dalsich neviem kolko rokov, deti su starosti ale hlavne rdost, ktoru mi ziadne peniaze sveta nedaju.

mimmm
27. nov 2010

Keby v našom úžasnom rozkradnutom a zadĺženom štáte naši manželia, partneri... zarábali za slušnú a poctivú robotu slušné peniaze 😉 a boli vytvorené podmienky pre ženy matky pracovať na znížený úväzok ako v iných " vyspelejších " 🙂 krajinách , netrhali by sme sa o tieto drobné euráče od štátu..... 🙄 🤐 A možnosť pracovať ????
Verím, že pre živnostníčky-.kaderníčky, kozmetičky, účtovníčky, prekladateľky,.....je to výhoda, a keďže lekárka nemôže pracovať dve hodiny denne, asi by som sa mala rekvalifikovať..... 😅 😀

dusika11
27. nov 2010

@mimmm suhlas

dusika11
27. nov 2010

@andika10 to ti nezavidim ze si tu sama...mam take kamosky...musi to byt tazke...sama na deti kvoli prachom

zuziq8
28. nov 2010

@dusika11 uplne s tebou suhlasim co sa tyka dvojiciek, mali by na ne davat prispevky ako na dve deti... a tu co ta posielala na potrat by som tiez niekam posala... my sme babo mali v plane neskor, ale cakame teraz a rozhodli sme sa nechat si ho, aj ked je tam velka moznost ze to budu dvojicky, lebo v nasej rodine sa to tak obgeneracne "dedi"... a to zistime uz zajtra ci jedno ci dve 🙂 ale v zivote by som nesla na potrat ked som sa raz rozhodla si nechat to dieta, tak si ho necham ci je jedno alebo dve...

denisocka
28. nov 2010

co bolo na jojke ?

inkn
28. nov 2010

Toto je uz uplna drzost. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ministerstvo prace, soc. veci a rodiny naslo aj v case krizy peniaze na vianocne odmeny pre svojich zamestnancov. Priemerne to vychádza na kazdeho zamestnanca 500 €. !!!!!!!!!!!!!
Samozrejme ze nasli peniaze- tie ktore nam vzali. Popri svojich vysokych platoch potrebuju chudacikovia statny zamestnanci aj vianocne odmeny, popritom 90 % slovenska v case krizy tento pojem ani nepozna. My si budeme odtrhat od huby, poberat nízky rod. prispevok, lebo je kriza a oni si budu rozdavat odmeny z nasich penazí.

vieraj
28. nov 2010

@inkn o vysokach platoch by som pomlcala. podla teba je vysoky plat 390€ v SP???som teraz na materskej, ale teda viem kolko som zarabala... 😲