icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 ja som nepisala tebe, jedna baba tu pisala, ze jej znizia, ja len ze jej neznizia, ze jej ostane to iste, a na nicom neficim, keby si citala rozhovory cele netrepala by si tu

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 a tak pre prachy ze ista skupina obyvatelov si robi 10 deti len aby dostavali peniaze a nakoniec im deti chodia hole a rodiacia vsetko prechlascu...a zapajat do nasej debaty sa nemusis

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 a na nikoho neutocim, ty si zautocila na mna...ja sa tu len rozpravam s babaymi s ktorymi mam rovnake politicke nazory

bobocka
29. nov 2010

@dusika11 fuuuha,tak ty to mas tiez riadne akcne ☹ ja hadam ani nepoznam nikoho,kto by sa na nedostatok penazi nestazoval.strasne tazke to dnes maju hlavne mlade rodiny ☹.ja som zila dlhise v uk a ten zivotny styl tu a tam je neporovnatelny.nezarabala som horibilne sumy(nieco viac nez minimum),no kazdy mesiac som si kupila nieco pekne na seba,kupovala som si min 5 casopisov len tak(teraz si dovolim jeden casopis mama a ja raz sa stvrtrok ☹ ),kupovala som si fajnotky,kadejake ovocne misy som mala denne,chodili sme kadekde s muzom po okoli na vylety... a stale sme si vedeli min 700libier(760-780euro) mesacne odlozit a to uz po zaplateni vsetkych vydavkov.tu si neviem odlozit mesacne ani cent ☹.ty cakas dvojicky a je nehorazne,aby si dostavala jeden rp,ked budes mat zdvojene vydavky ☹.toto ja raz nepochopim,ked su deti dve,tak dvoje rp,nie?nechapem,preco je to takto v zakone?vsak,ze na co otehotnie zo zaciatku rata s jednym babom,nikto z nas predsa neotehotnie s pocitom,tak ja idem na dvojicky ci trojicky.to sa neda.to si zena nevyberie a preto by mala byt podporovana aspon dostatocnou sumou od statu.dost,ze budes musiet doma 2x tolko behat okolo deti,este mat aj nervy z nedostatku penazi....to je hruznica.velmi ti drzim palce,nech sa nejak firma tvojho muza pozviecha a nech vas nedostatok penazi netrapi 🙂

bobocka
29. nov 2010

@ela2710 no znizia mi rp,ale este nie teraz.moj drobec ma 14 mesiacov,takze este polroka budem mat ten vyssi,ale aj tak potom pojdem na ten nizsi a ked uz teraz nevieme vyzit,tak potom to bude uz fakt strach a hroza ☹ cele je to strasne s tymi peniazmi ☹ uz len vyhrat v lote mi ostava 😀

inak neviem ako je to s nami,co teraz ten vyssi mame.po tych 20 mesiacoch veku dietata mame 164,ci 190?lebo ak 190,tak to nie je pre nas take zle vobec,lebo ked si to preratam,ze po 2 rokoch veku dietata som mala mat 164,tak ak teraz budem mat 190,tak mi to konieckoncov viac vyjde. 😉 myslim,ze som sa to tu uz jednej maminky pytala,ale ta materska skleroza u mna je fakt velika 😀 😀 😀

ela2710
29. nov 2010

@bobocka mozno keby dal niekto aspon navrh, mozno by to schvalili, je to naozaj nefer pre mamicky s dvojickami a s trojickami - maju to naozaj tazke, ved len jedno babo su nehorazne naklady, a hlavne je to dost vycerpavajuce....je to nefer lebo maminy s trojickami aspon dostane opatrovatelku a at s dvojickami nic....

ela2710
29. nov 2010

@bobocka budes mat po 20 mesiacoch ako my 192 eur, tak aspon ze tak 🙂

dusika11
29. nov 2010

@ela2710 takto...mozno tvoj slovnik typu trepat a podobne je u vas normalny ..pre mna je to pod uroven som asi z inej vrstvy... ja citam to co mne niekto adresuje a bolo to adresovane mne....dalej budem sa zapajat kde chcem a ty mi nie si nic aby si mi prikazovala co mam robit je mi ta luto.......ze mas taku uroven diskusie 😝

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 ty uz len mas uroven, ked ma napadas recami ze sa mam ukludnit, ja som kludna dost a aj ked stat nam nedava bohvieco svojho syna milujem a nemenila by som ho za nic

dusika11
29. nov 2010

@bobocka taaaa tak vyslo sype sa nam na hlavu..pred dvoma rokmi nebol problem..potom sa to zacalo zhorsovat. lebo vela zakaznikov prislo o pracu a prestali chodit...ja som si nasla dve az tri prace aby som poplatila vydavky a domacnosti a aby sme udrzali firmu...no a teraz ja lezim s dvojickami lebo nemozem velmi chodit uz ku koncu som v kuse vypisana...a potom...dostanem 190 eu rodicak...vies tí uzi co maju pravidelný príjem ze dakde robia aspon prinesu stale prachy domov...ja nemam ani to........ta tak vyslo bude lepsie...zatial sme zili s uspor co som vydrela ako kon....dalej budem musiet ist do prace...ale skomplikovalo sa to ze mame nefunkcne babky a pri nastupe do prace pri poziadani o 300 eu na jasle mi vezmu aj rodicak.........chcela som len tak menej odist od deti na dve tri hodky...ale to by bolo 170 eu pplus rodicak190 no nemam babkky kde dat deti....a platit opatrovATELKU S TOHO VLASTNE DVAKRAT..to fakt neviem...nema to na slovensku uroven.......

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 inak nikolas je krasne meno 🙂 a odkial ste? v com podnika manzel?

dusika11
29. nov 2010

@ela2710 kosice dakujem chcela som veroniku..ale budu dvaja chlapci.. jednovajecní.preto nicolas,,,alias niko---akokeby nika..ta co uz budem vyvarat pre troch chlapov v chalupe......podnika ako zivnostnik v obchode...v kosiciach prislo vela ludi o pracu, preto obchod ide dole vodou, lebo nie je kto kupovat...presedis celu sobotu a pride jeden zakaznik co si kupi polozku za par eura...a teba viac vyjde elektrina a najom ze mas otvorene...nehovoriac uz o plate pre seba... zamestnancom musis dat vyplatu inac to neide......to len stat chce stale zdielat zivnostnikov akokeby neviem co zarabali-.ceny by sa museli nadstavit na 100 percent...aby to vynieslo..takze pokial tvoj ma pravidelny prijem aj ked maly bud rada...mozno budete sikovny a daco popri pravidelnom prijme vymyslite...my tiez vymyslame co dalej...

ela2710
29. nov 2010

🙂@dusika11 aj by sme vymyslali, ale on je viazany ze nemoze pracovat pre konkurencne firmy =( chceli sme roznasat letaky za 130 eur, ale nemoze to robit...a na mna to byt nemoze, kedze poberam RP, a uz mas deti, ci cakas prva? (dve) no aj ja si myslim, ze ked budem chciet druhe bude dalsi chlap 🙂 moj ma dnes 52 dni, vola sa Tomasko po ocinkovi 🙂 ale nikolas sa mi tiez velmi paci

ela2710
29. nov 2010

🙂 @dusika11 ja som mala mat Nellynku =D v 20.tt mi povedali, ze je to chlapcek a na 4D sone, ze 1000%dievcatko- v 24.tt a nakoniec v 32. ze je chlapcek a aj bol

dusika11
29. nov 2010

@ela2710 vazne? no teda..mne povedali viacerí ze chlapci...3D ze chlapci..no to je uz jedno veci pripravene na chlapcov...........

dusika11
29. nov 2010

@ela2710 su to prve a chcela som si ich vychutnat..ale budem musiet rozmyslat ako prezit...ale aspon vyzera podla vsetkeho ze su zdraví..dako to prezijeme........ved su mamky co maju vaznejsie problemy ako peniaze........

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 my sme asi tak tyzden pretym ako mi povedali, ze chlapec kupila bodynka pre dievcatko =D ale vyuzivame ich aspon na spanie, a uz mas deticky?

ela2710
29. nov 2010

@dusika11 no hlavne je nech ste zdravi...to je prvorade

meluela
30. nov 2010

@dusika11 ja len nechapem preco stale pises len o rodicovskom ... ved termin mas v januari a pri dvojickach by si uz aj po starom mala 37 tyzdnov matersku, po novom neviem ako to bude, v kazdom pripade ju budes mat vyssiu od januara. Ak nemas narok na matersku (ak si mala mat vyssi RP, tak narok urcite mas) alebo ju mas nizsiu nez RP, tak si si mala vopred pozistovat veci okolo dobrovolneho poistenia a platit si vyssie odvody, nie sa tu stale rozculovat. A zeny co deti odkladaju kvoli titulom a praci na neskorsie dekady tiez nie su pre stat financne ziadna vyhra ako sa snazis presvedcit, kedze casti z nich sa potom ostatni kvoli tomu poskladaju na par pokusov o ivf ...

majamat
30. nov 2010

@meluela neviem presne ako je to s dusikou, aj ked tusim nie je po IVF, ale neplodnost nesuvisi uplne s vekom, skor s prekonanymi a aj skrytymi ochoreniami. ja mam 34r. a otehotnela som hned prvy cyklus. mam vyssi vek a cakam prve dieta a nie preto, ze by som chcela robit karieru, ale nemala som stastie na partnera. dalsia vec, zeny v mojom okoli su vacsinou v mojom veku a ani jedna nie je neplodna. rodili deti po 30-tke. niektore aj viacere deti maju vo vyssiom veku.
to ze sa robi IVF vo vyssom veku suvisi aj s tym, ze sa zena moze aj par rokov snazit a nedari sa, tak sa zacne patrat po pricine. v skutocnosti ma problem s plodnostou uz dlho a navyse, casto ma na tom podiel aj partner.

matiasko
30. nov 2010

@meluela prepacte ,ze vam sem skacem ani som to vyssie necitala ,ale dost ma to uraza
mam 34 rokov a uz cca 9 rokov sa snazim o babatko a jedina cesta ako to mozem skusit je IVF mam za sebou uz 5 neuspesnych vkladov a taku kravinu typu ,ze sa nam skladaju alebo ze koli titulom moze napisat iba ,,ZENA,, ktora si niecim takym nikdy nepresla. to ze ti stat preplati 3 cykli neznamena ,ze mas vsetko zadarmo 😒 doplacas uplne za vsetko ,iniekcie,lieky ,starostlivost po narkoze a to su palky ktore sa pohybuju aj v 1000 eu.a este jeden dotaz je to ohranicene vekom tak ze je uplna kravina, ze zena caka na poslednu chvilu.ziadnej by som to nepriala ake to je ,ze nemoze mat dieta prirodzenou cestou a ,,MY,, ktore (ostatne sa fin. poskladaju) si zato aj poriadne zaplatime a aj tak sa to nepodari. ja by som chcela aby sa take ,tie normalne co to tu vycitaju nachvilku mohli ocitnut v nasej kozi 😒
pekny dnik vam prajem 😵

solinkarka
30. nov 2010

Ludia kedy uz bude 100% iste ako bude ten rodicovsky prispevok po novom? 😠

kuporska
30. nov 2010

@dusika11 napisala si to dobre, uplne suhlasim.....ako niekto moze vypustit z ust taku hlupost.

anett98
30. nov 2010

@meluela no moja ty si fakt riadne mimo 😕 😠 Normálne by som ti priala zažiť takú neplodnosť, čo je choroba ako každá iná....takže sa skladáš aj tým čo majú iné choroby!!!!! Pri takýchto príspevkoch mi rozum zastáva 😠

majamat
30. nov 2010

@matiasko uplne s tebou suhlasim a potvrdzuje to moj nazor.

ollski
30. nov 2010

@matiasko ked som lezala na udrziavani boli tam 3 mamicky po IVF, tym veru neslo o ziadne porodne, o ziadne prispevky, ani o vysku RP, boli stastne, ze konecne budu mamickami....ostatne bolo pre nich nepodstatne. jednej sa narodilo babo 6 dni predtym ako uzakonili to pre porodne 11 tis, sa mi to zdalo velmi nespravodlive, bolo to na vianoce 2006. ale pre nu bol najvacsi nanajkajsi darcek- jej dcerka, na ktoru tak dlho cakala...preto si myslim, zeby sa nemalo az tak dlho cakat, lebo aj vek je v pripade zeny aj muza rizikovy faktor.
zakony sa stale menia, ale tie bilogicke nie a cas hra proti nam...
prajem, aby aj vam splnil vas sen 😵 , nie je nic krajsie ako byt mamou....

crazybabenka
30. nov 2010

@matiasko plne s tebou súhlasím......ja som síce otehu v priebehu prípravy na IVF prirodzene......ale to asi nik nepochopí....čo si to nezažije na vlastnej koži aká je to beznádej......ale ani s naším malým rozpočtom sme ani na chvíľu naváhali......sporili sme síce rok......ale peniažky si do kolísky nedáš.......a ani ti neprídu dať božtek.......držím ti päste v snažení

ollski
30. nov 2010

@solinkarka myslim, ze dnes tj 30.11.

majamat
30. nov 2010

@ollski vek je mozno rizikovy faktor, ale skor dost vysoky vek. ked si tu precitas o zenach, ktore podstupuju IVF a pod., tak zistis, ze vacsina z nich prekonala nejake ochorenia a u muzov klesa plodnost vo vyssom veku ako u zien. aj napriek tomu byvaju neplodny. nikde v statistikach nenajdes, kedy napr. 35r. zena prekonala ochorenie, ktore jej sposobilo neplodnost. napr. chlamidiovu infekciu mozes mat roky a Dr. ti na nu nemusi prist, rovnako endometrioza, polycysticke vajecniky a pod.. kamaratka sa na endometriozu liecila v 31r., lebo dovtedy na to nikto neprisiel. ak je takato zena neplodna, tak to moze byt kludne od 20-tky a s vekom to nesuvisi. s vekom suvisia skor hormonalne zmeny, ktore sa daju vacsinou napravit spravnou liecbou.

majamat
30. nov 2010

@crazybabenka vydis a nemas ani vysoky vek a mala si problem.