icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

katka888
2. dec 2010

@alienka73
no podla schvalenia, ak ti konci mateska po 1.1.2011, tak ti ju predlzia o 6 tyzdnov a navysia o 5%.
rodicovsky budes mat 190,1 eur krat 1,25 , cize o 25% vyssi / za kazde dietatko "navyse" budu bat mamicky o 25% viac, cize pri trojickach je to akoby dve babatka viac, cize 2*25% = 50% /

sice rodicak vyjde nizsi ako 256, tusim 237, ale niekde som citala v clanku o tychto zmenach kalkulaciu, ze pri mamicke s dvojickami ju vyjde materska a rodicak dokopy za cele obdobie po novom viac ako po starom.

ja osobne sa velmi tesim, ze konecne po dlhom poukazovani , poriesili aj mamicky dvojiciek, trojiciek a pod.

katka888
2. dec 2010

@alienka73
ale ty uz poberas matersku, ze? cize uz mas v nej zohladnene dnp. cize, ak podpise pan prezident, tak ti tu sumu navysia o 5% a predlzia o 6 tyzdnov. a rodicak ak dobre ratam cca 237 eur

alienka73
2. dec 2010

cize ked po starom bola materska pri dvojickach cca 9mesiacov nie 6, tak k tomu sa prida este 6tt?

katka888
3. dec 2010

@alienka73
tak by to malo byt podla vyjadrenia priamo ministra. ide o to, ze navrh je zvysit matersku o 6 tt, nie je nikde napisane, ze len pre mamicky s 1 dietatom, je to navrhnute plosne, pojem materska , aj ked novinari informuju len o tej kratsej materskej, ze sa predlzuje, ale je to podla mna len preto, ze poniektori si ani neuvedomia, ze mamicky dvojiciek maju dlhsiu. ale niekde som citala vyjadrenie ministra, ze aj pre mamicky dvojiciek, len si neviem spomenut kde.

desmodka
3. dec 2010

@zuzana76 zuzi prave som volala na soc. a tam mi povedali ze mam narok na rodicovske 256 aj po novom.. ja by som mala prechadzat na rodicovsky 3.1... tak ja teraz neviem

katka888
3. dec 2010

@desmodka
nespoliehala by som sa na tety na socialke. ad jedna, zakon schvalili len vcera a ad dva, rodicak ti schvaluje UPSVaR a nie socialka

desmodka
3. dec 2010

@katka888 ja viem... ja len pisem co mi povedali 🙂

zuzana76
3. dec 2010

@desmodka pojdem sa aj ja spytat na UPSVR buduci tyzden, mam tam znamu, tak co mi tam povedia, ale ja si zase myslim, ze narok mat asi nebudeme 😒 , ved uvidime, dakujem za info.

katka888
3. dec 2010

„§ 12a
Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. januára 2011
(1) O žiadostiach o rodičovský príspevok podaných do 31. decembra 2010, o ktorých sa právoplatne nerozhodlo do 31. decembra 2010, sa rozhodne a rodičovský príspevok sa vyplatí za obdobie do 31. decembra 2010 podľa zákona účinného do 31. decembra 2010.
(2) Ak oprávnená osoba uplatňuje nárok na rodičovský príspevok po 31. decembri 2010 za obdobie pred 1. januárom 2011, o nároku na tento rodičovský príspevok sa rozhodne a rodičovský príspevok sa vyplatí za obdobie do 31. decembra 2010 podľa zákona účinného do 31. decembra 2010.
(3) Ak rodičovský príspevok bol priznaný podľa zákona účinného do 31. decembra 2010 a nárok na tento rodičovský príspevok by trval podľa zákona účinného do 31. decembra 2010 aj po tomto dni, považuje sa od 1. januára 2011 za rodičovský príspevok priznaný podľa zákona účinného od 1. januára 2011 a vypláca sa v sume podľa zákona účinného od 1. januára 2011.
(4) Rodičovský príspevok priznaný podľa § 4 ods. 4 zákona účinného do 31. decembra 2010, na ktorý by trval nárok podľa zákona účinného do 31. decembra 2010, považuje sa od 1. januára 2011 za rodičovský príspevok priznaný podľa tohto zákona a vypláca sa v sume 75 % rodičovského príspevku podľa § 4 ods. 1 aj počas výkonu zárobkovej činnosti oprávnenou osobou.

nya
3. dec 2010

@alienka73

Podla clanku v Hospodarskych Novinach sa materska pre slobodne mamicky a mamicky dvojiciek nijak nemeni. Ostava tak ako doteraz 37 tyzdnov.
http://hnonline.sk/ekonomika/c1-48384360-stat-b...

katka888
3. dec 2010

@nya
@alienka73

tak sa ospravednujem, to vyjadrenie ministra bolo skor, takze to asi nepreslo 😒

kaktusik007
3. dec 2010

@katka888 musis pozerat toto http://www.nrsr.sk/Default.aspx?sid=zakony/zako... plus tam dole tie pozmenujuce navrhy 🙂
to co si dala ty ako §12a je uplne povodny vladny navrh... lenze musis pozriet to, co schvalil gestorsky vybor nrsr pre socialne veci 😉

katka888
3. dec 2010

@kaktusik007
vravim, ze som z citania zakonov " debil" 😀 😀 😀 😀 😀
diky....

kaktusik007
3. dec 2010

@katka888 3. Úvodná veta 17. bodu a § 12a znie:
„17. Za § 12 sa vkladajú § 12a a 12b, ktoré znejú:
„§ 12a
Prechodné ustanovenie účinné od 30. decembra 2010
Postup podľa § 4 ods. 7 zákona účinného do 31. decembra 2010 sa v roku 2010 neuplatňuje.“.
Doterajší § 12a sa označuje ako § 12b.

Navrhujem vylúčiť uplatnenie súčasného valorizačného mechanizmu súm rodičovského príspevku z dôvodu, že od 1. januára 2011 sa suma rodičovského príspevku novo ustanovuje.

Výbor NR SR pre sociálne veci
Gestorský výbor odporúča schváliť.

4. V 17. bode § 12a (v novo označenom § 12b) odsek 3 znie:
„(3) Ak rodičovský príspevok bol priznaný podľa zákona účinného do 31. decembra 2010 v sume 164,22 eura a nárok na tento rodičovský príspevok by trval podľa zákona účinného do 31. decembra 2010 aj po tomto dni, považuje sa od 1. januára 2011 za rodičovský príspevok priznaný podľa zákona účinného od 1. januára 2011 a vypláca sa v sume podľa zákona účinného od 1. januára 2011.“.

Návrhom na zavedenie jednej sumy rodičovského príspevku sa v záujme právnej istoty rodičov, ktorým bol priznaný rodičovský príspevok do 31. decembra 2010 vo výške 256 eur, navrhuje tento príspevok neznižovať a vyplácať rodičovský príspevok v sume 256 eur do dvadsiatich mesiacov veku dieťaťa aj po 1. januári 2011. Následne budú aj títo rodičia poberať rodičovský príspevok namiesto vo výške 164,22 eura vo výške 190,10 eura.

5. V 17. bode § 12a (v novo označenom § 12b) sa za odsek 3 vkladajú nové odseky 4 a 5, ktoré znejú:
„(4) Ak rodičovský príspevok bol priznaný podľa zákona účinného do 31. decembra 2010, vyplácal sa v sume 256 eur a nárok na tento rodičovský príspevok by trval podľa zákona účinného do 31. decembra 2010 aj po tomto dni, považuje sa od 1. januára 2011 za rodičovský príspevok priznaný podľa zákona účinného od 1. januára 2011 a vypláca sa v sume 256 eur aj počas výkonu zárobkovej činnosti oprávnenou osobou do zániku nároku na rodičovský príspevok, najdlhšie do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši vek 20 mesiacov.
(5) Ak rodičovský príspevok bol priznaný podľa zákona účinného do 31. decembra 2010, vyplácal sa v sume rozdielu medzi sumou rodičovského príspevku 256 eur a sumou materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte a nárok na tento rodičovský príspevok by trval podľa zákona účinného do 31. decembra 2010 aj po tomto dni, považuje sa od 1. januára 2011 za rodičovský príspevok priznaný podľa zákona účinného od 1. januára 2011 a vypláca sa v sume tohto rozdielu; po skončení vyplácania materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte sa rodičovský príspevok vypláca v sume 256 eur aj počas výkonu zárobkovej činnosti oprávnenou osobou do zániku nároku na rodičovský príspevok, najdlhšie do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši vek 20 mesiacov.“.
Doterajšie odseky 4 a 5 sa označujú ako odseky 6 a 7.“.

Návrhom na zavedenie jednej sumy rodičovského príspevku sa v záujme právnej istoty rodičov, ktorým bol priznaný rodičovský príspevok do 31. decembra 2010 vo výške 256 eur, navrhuje tento príspevok neznižovať a vyplácať rodičovský príspevok v sume 256 eur do dvadsiatich mesiacov veku dieťaťa aj po 1. januári 2011. Následne budú aj títo rodičia poberať rodičovský príspevok namiesto vo výške 164,22 eura vo výške 190,10 eura.

katka888
3. dec 2010

@kaktusik007
uz tu radej nic neskopcim, nie je nic horsie ako aktivny blbec , hahahahaha 😀 😀 😀

kaktusik007
3. dec 2010

@katka888 😀 😀 😀 😝

katka888
3. dec 2010

@kaktusik007
.... no, pise sa tam, ze bol priznany, nie ze vznikol narok ☹ .....
a v 17 bode paragr 12a (4) sa pise, ... a vyplaca sa v sume 256 eur aj pocas vykonavania zarob cinnosti .... myslis, ze potom bude platit to vyplacanie rodicaku za prve dieta kym druhe nedovrsi 6 tyzdnov?

kaktusik007
3. dec 2010

@katka888 aaaaaaaaaaaaaaaaaano, sak to som tu pisala uz vcera 😀

katka888
3. dec 2010

@kaktusik007
jeeeeee.. vianoce v lete... jeeeee... mm ani nepoviem, nech si spravim nejaku rezervu 😀 😀 😀 😀 😀

katka888
3. dec 2010

@kaktusik007
joj a nezmenili to , ze poberanie materskej do 6 tyzdnov dietata sa povazuje za prijem?

kaktusik007
3. dec 2010

@katka888 😀 nie... to je standardna definicia, oni proste nechali tak ako avizovali rodicak rodicovi, co bude pracovat... no a za vykonavanie zarobkovej cinnosti sa povazuju matesrke davky do 6 tyzdna veku dietata 😀

katka888
3. dec 2010

@kaktusik007
sniezik sa nam chumeli, zimicka uz prisla, minister je sikovny, plni sa nam kapsicka ... 😉
dobre, uz mi z toho trosku toto... len som rada, ze sme dopomohli dokopat tie zmeny, kto vie , ako by sa rozhybali bez peticie, mailov, a pod.

kaktusik007
3. dec 2010

@katka888 😀 ano, urcite... ja som sa sice na ten rodicak v podstate asi vytoto, boli tu daleko akcnejsie - uz som vedela ze som tehu a ono tie dva mesiace som nejako nemala potrebu riesit 😉 - ale tu minimalnu mzdu som teda riesit potrebu mala poriadnu 😀 😀 😀
teraz musime cakat, kym to daju komplet dokopy aj s pozmenovacimi navrhmi a potom mozeme citat.... a uplne najidealnejsie by bolo mat nove znenie 461/2003 a tych dalsich zakonov so zakonponovanim noveil, ale to teraz je sciffi, to bude par dni potom asi az to podpise prezident.... co uz... ostava verit ministrovi 😉

ela2710
3. dec 2010

@katka888 ahoj a prosim ta, ked ja som dostavala od novembra 2010 ten RP 164 eur, tak teraz budem mat od januara 190eur? to si mam ist dako nahlasit ci to nabehne automaticky? a pridavky alebo danovy bonus sa nemenili? a ano tato vlada je sikovna, konecne zvyhodnili aj deticky - dvojicky, trojicky,... paci sa mi to, lebo voci tym rodicom to nebolo fer, a tiez sa mi paci, ze vam ponechali na 20 mesiacov tych 256 e

mysinka2007
3. dec 2010

ako citam ten zakon, ja som dopadla uplne zle 😠 , materska mi konci 31.12.2010 a teda mi ju ani nepredlzia a ani nedostanem zvyseny rodicovsky... ☹

kaktusik007
3. dec 2010

@ela2710 ano, automaticky by ti ho mali zvysit.. ak podpise prezident 😉
@mysinka2007 fakt ti konci 31.12.2010??? tak to nastve... 😒

mathias2009
3. dec 2010

zostava tých 256€ alebo nie?, tým,co uz poberaju??

bambibam
3. dec 2010

Ahojte ,viem ,že to sem možno nepatrí ,nepochopila som poriadne o čom to je? Rodím 😉 vždy v nesprávny čas. - Vždy sa znižuje dávka. Ale čo už, niekto to tam hore vymyslel a odvtedy na modrého koníka nezavíta. Proste šikovný chalan.
Hnevá ma na tom iba to ,že uberajú zodpovedným a starostlivým rodičom. Proste napchala som do poisťovne peniaze , odrobila ako idiot a na východe "neprispôsobivý tvor" dostane to čo ja a skúste mu šiahnuť na niečo -vydlami Vás prepichne......(obrazne)- takže radčšej im na nič nšiahnu a majú snimi pokoj. Ved žalovať sa nepatrí.
Je to smutné ked robia svoje plusi - mínusi a šanujú ,škrtajú - len nechápem ako im vyšlo na odmeny. Mne veru nik nedá odmenu zato že vychovávam budúceho daňového poplatníka. Tak či mi dajú príspevok taký či onaký musím svojej dcére zabezpečiť stravu,oblečenie,lieky......Ale jedno viem isto nečudujem sa ,že mladé kočky nechcú deti. Ale ak sa mi máli kludne môžem ísť hlušiť ako idiot a výchovu svojeho dieťaťa prenechať na 3 osobu, a tváriť sa aký som super moderný rodič ,ktorý v budúcnosti sa obháji - ja som musel pracovať lebo som sa nenarodil pod šťastnou hviezdou. Tak a to značí o tom že dôchodca dostane príspevok vianočný ,a mamičky úsmev - mohli teda vymyslieť ked škrtali a rátali darček pre dieťa s ktorým je mama doma a stará sa a vychováva........Bože asi napíšem na charitu do modrého ...

jaja32
3. dec 2010

@mathias2009 to som tiez zvedava na odpovede. Ja som dnes citala v NC (bulvar), ze ostatne mamicky pridu o 66 eur. Som z toho jelen.