icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

desmodka
2. dec 2010

@elise lenze ja teraz cakam ci mi schvalia to predlzenie materskej...ked ano tak narok na rodicovsky mi vznikne az v novom roku a tym padom neviem aku sumu budem dostavat...

zuziq8
2. dec 2010

@zuzana76 ked nastupujes na RD uz v novom roku budes mar 190€

zuzana76
2. dec 2010

tak to je blbe, kedze su to len 2 dni 😒

zuzana76
2. dec 2010

a neda sa prejst na rodicak nejako skor? o tych par dni?

elise
2. dec 2010

@zuzana76 predlžia ti matersku o 6 týždnov a daju ti o 5% viac

nori21
2. dec 2010

Moje dieťa malo 1 rok v októbri, pracujem, poberám 41,10€. Tak potom to je isté, že od januára dostanem 190,1€
a aj 41,10€? Bude treba o to požiadať na soc. alebo 190,1€ dostanem aj bez toho?
Ďakujem.

elise
2. dec 2010

@nori21 ty už pracuješ?

zuzana76
2. dec 2010

@elise dakujem za odpoved

elise
2. dec 2010

@zuzana76 😉

nori21
2. dec 2010

Áno, nechodím každý deň, ale na obdeň, každý týžden mám aj dva dni voľna. Musela som sa vrátiť, inak by som už nemala prácu.

eliska07
2. dec 2010

Ahojte, ja mam v tomto poberani rodicovskeho prispevku chaos. Chcem sa spytat, ked ja teraz poberam ten zvyseny - tych 256,- EUR a maly bude mat dva roky az v maji, tak kolko budem podla vas dostavat od januara? 256,- alebo 190,10 EUR? Viete mi niekto poradit? Dakujem. A este jedna otazka, keby som zacala od januara pracovat, mam narok aj na rodicovky prispevok?

zuziq8
2. dec 2010

@eliska07 narok na zvyseny RP budes mat do 20 mesiaca dieta a potom budes dostavat 190,10 . Mas narok na RP aj pri praci, len neviem ci aj na zvyseny, ci len 190.

eliska07
2. dec 2010

Dakujem velmi pekne za odpoved. Si zlata 🙂

teodorka
2. dec 2010

@elise tak to je dobre
@yvett14 diiiik

majulienka27
2. dec 2010

Ja by som sa chcela spýtať že ak prechádzam z jednej RD do druhej tak že sa mi prelínajú tak dostanem po novom len jeden rodičovský príspevok alebo tu bude platiť princíp ako pri dvojičkách. Na materskú nemám nárok, staršie dieťa bude mať 27 mesiacov keď k nám pribudne druhé. Ďakujem

elise
2. dec 2010

@nori21 tak požiadaš v januári o príspevok znížili ho z 300 na tušim 230€ 😉

nori21
2. dec 2010

Ďakujem, uvidím čo mi povedia.

katka888
2. dec 2010

@majulienka27
jeden rodicak.... je rozdiel mat viac deti s vekovym rozdielom a mat naraz dvojicky, trojicky a pod.

katka888
2. dec 2010

@eliska07
do 20 mesiaca veku dietata budes poberat 256 , potom 190.1 .
co sa tyka toho pracovania, neviem ti poradit aku pracu mozes a aku nie, neviem ako to myslia. urcite to tu niekto este napise ako to bude

mirkaalexej
2. dec 2010

ahoj, chcela by som sa opatat, ci mate niketo informaciu o tom ako to bude s RP ak, som ho poberala do 1.10.2010,ale nastupila som do prace, a poziadala o jednorazovy prispevok na dieta, to bola taka vacsia suma, ateraz dostavam len 41eur. Budem mat aj ja narok od 1.1.2011 na nejaku sumu navyše, alebo hadam aj tych 190?dakujem....

mirkaalexej
2. dec 2010

boze az teraz vidim ake chyby mam , ospravedlnujem sa , ale popri uceni , behani k malemu mi to nejako uslo....

lazika1
2. dec 2010

@mirkaalexej
Podla mna budeš mat nárok na RP, ked oň požiadaš, ale už len na sumu 75% zo 190 eur. Ja som na tom podobne ale uvidíme ako sa to vyvinie dalej.

mirkaalexej
2. dec 2010

@lazika1 dakujem dufam ze to tak bude, pomohlo by lebo ten polovicny uv. v skolstve nieje vela.

geegee
2. dec 2010

@lazika1
@mirkaalexej a nie je to tak, ze ti tu zvysnu dobu vyplacaju 75% z objemu penazi ktore ti nevyplatili vo forme toho jednorazoveho prispevku? Teda, ze ak by ste zostali doma, dostali by ste v case do konca dovolenky X euro. Jednorazovym prispevkom ste sa dostali k sume 25% z X a v pripade ze sa vratite spat do na rodicovsku dovolenku, na ztvasne mesiace sa rozrata tych zvysnych 75% z X. Ja to chapem tak.

alline
2. dec 2010

@zuziq8 dakujem 🙂

lazika1
2. dec 2010

@geegee No neviem ako to budú riešit, všade sa píše o sumách 256 a 164 ale nikde nieje uvedené čo v prípade ked sa suma RP zmení. Tak teraz neviem, ale zistím.

plivit
2. dec 2010

môže mi niekto vysvetliť čo je to tá ochranná lehota? neviem kde to mám zaradiť a na čo sa vzťahuje. Ďajujem 😝

katka888
2. dec 2010

@plivit
http://www.socpoist.sk/slovnik-pojmov/11s?&prm1=3

Krátka definícia:
Ochranná lehota je spravidla 42 dní po zániku nemocenského poistenia. V prípade, ak nemocenské poistenie trvalo menej ako 42 dní, ochranná lehota je toľko dní, koľko trvalo nemocenské poistenie.

Definícia podľa zákona:
Ochranná lehota je spravidla 42 dní po zániku nemocenského poistenia. V prípade, ak nemocenské poistenie trvalo menej ako 42 dní, ochranná lehota je toľko dní, koľko trvalo nemocenské poistenie. Špecificky je určená ochranná lehota u tehotných žien. V prípade, ak nemocenské poistenie zaniklo žene v období tehotenstva, ochranná lehota je vždy šesť mesiacov, nezávisle od toho, ako dlho trvalo nemocenské poistenie. Ak vznikne poistencovi nové nemocenské poistenie v období, keď mu plynie ochranná lehota, počet dní ochrannej lehoty získaný z nového nemocenského poistenia sa pripočíta k nevyčerpanému počtu dní ochrannej lehoty z predchádzajúceho nemocenského poistenia ale i tu platí zásada, že ochranná lehota nemôže byť viac ako 42 dní.

alienka73
2. dec 2010

Prosim vas a aky budem mat RP ja? Som na druhej materskej tentoraz s dvojickami a MD mi konci az po novom roku, aky budem mat rodicak? Co sa zmenilo pri dvojickach? Ak niekto poradi , dakujeeem, nemam cas nic hladat a celkom ma to zaujima.

alienka73
2. dec 2010

Este som zabudla ze som si dobrovolne priplacala aby som mala vyzsiu matersku , pred prvou MD som pracovala ale nemala som vyzsi RP lebo ked to schvalili, maly uz mal 2roky.