icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

kaktusik007
3. dec 2010

@bambibam ale ak ti konci materska 04.01.2011 tak sa ti predlzuje o dalsich 6 tyzdnov a zaroven od 01.01.2011 sa ti navysuje... a ano, potom mas rodicak 190,1€, ale bud rada ze mas o mesiac a pol dlhsiu matersku a aj vacsiu!!! to ti nestaci?
@danielahamar neviem, netusim... treba pockat kym to vyjde v zbierke alebo niekde v celku... teraz su tie info hodne dotrhane a az taky macher nie som aby som ti v tom toto vedela najst 😒
@vanilka1802 nooo... takze: tvoj syncek ma 22 mesiacov...
rodicovsky mas 256€ este v decembri... a zaroven za december mas matersku... treba sa nahlasit na upsvare a oznamit, ze ides na md... od januara ti bude rodicovsky prispevok pozastaveny... zaroven by si si mohla podat ziadost o prispevok na starostlivost o dieta, ale je to asi uplne zbytocne, pretoze za december ho nedostanes (mas este rp) a za januar uz nie je 😀
no a potom, v januari, v ucinnosti noveho zakona, nabehnes opat na urad prace, soc veci a rodiny, a poziadas o rodicovsky prispevok.... pretoze aj ked pracujes, tak nan mas narok... a bude ti priznany vo vyske 190,1€ mesacne... nasledne, ked sa narodia dvojicky, musis dolozit ich rodne listy - lebo za "pracujucu" - teda zarobkovo cinnu si povazovana aj v pripade vyplacania materskeho do siestich tyzdnov veku dietatka....
ak sa ti babatka narodia toho 15teho, tak mas narok na rp na starsieho este za februar, ak ale by to stihli az 19.nasteho, tak potom mas narok na rp na starsieho aj za marec 😀

ak by si tehu nebola, tak by si neklesla na 164€, ale by si po novom mala 190€... a o tych 256€ by si aj tak od januara prisla, pretoze je to len do 20tich mesiacov, a tvoj syncek ma 22...

asi tak 😉
no a po skonceni materskej, ktoru mas dlhsiu, a ktora je od 01.01.2011 vypocitana s inym percentom ako dovtedy, budes mat narok na 1,25 nasobok rodicovskeho prispevku ako matka dvojiciek 😀 takze si obisla uplne najsamlepsie ako si vlastne len mohla, ked to tak citam... 😀 😀 😀

ziza55
3. dec 2010

baby a ako to je ked som slobodna matka ..nezijeme s otcom dietata...t materska sa mi predlzi o 6tyzdnov?a potom este dalsich 6?

bambibam
3. dec 2010

@kaktusik007 jasné ,veď je to len príspevok - bude musieť stačiť. A o zem sa nebuchnem 😀 😀 😀 😀 ked nastali zmeny.

katka888
3. dec 2010

@bambibam
tebe sa navysi a predlzi materska a aj to je plus oproti povodnemu navrhu. aspon nieco. lebo povodne mamickam ako ty, sa nemalo uz ani oredlzovat a ani narok na vyssi rodicak. kedze ale vznikalo taketo vakuum, snaha bola, aby v nom bolo co najmenej mamiciek
cize aj pre teba sa co to vybojovalo a to je aj praca ludi, ktorym zalezalo na takom rieseni, aby sa to dotklo negativne co najmensieho mnozstva rodicov. myslim ze taka ochota na hladanie kompromisov medzi ministerstvom a obcanmi tu este nebola

vanilka1802
3. dec 2010

@kaktusik007 velmi pekne ti dakujem, ja uz tu ziadost o ten prispevok na starostlivost o dieta doma mam, ale podla toho co si my napisala ja budem znova v januari ziadat o RP. Aj ked to bude len na dva mesiaca, aj tak to moc potesi. Ja som vlastne rada, ze som celkom dobre obisla, ale poviem ti nebolo mi vetko jedno, ked sa najskor hovorilo a zvysovani a predlzovani MD len pre mamicky jedneho dietata, som rada ze to nakoniec dopadlo tak ako to dopadlo.

kvetinka211
3. dec 2010

@katka888 aj ja som ten pripad co mal byt povodne vo vakuu .. takze dakujem vsetkym zienkam, ktore sa zasluzili o to, ze to nakoniec dopadlo zda sa dobre 🙂 Este aby nam to ten prezident rychlo podpisal ...
Sice celkovo oproti staremu stavu mi to urobi o nejakych 200e menej (kombinacia nizsieho rp a vyssej materskej), ale zasa budem si moct bez problemov privyrobit (mam stastie, ze v mojom odbore je to aspon teoreticky mozne), takze celkovo spokojnost ... A okrem toho (odhliadnuc od individualnych ziskov/strat zo zmien) suhlasim s koncepciou, ze RP je univerzalna solidarna davka a zasluhovost ma byt premietnuta v materskej (dufam ze sa naozaj bude nadalej predlzovat a zvysovat)

kaktusik007
3. dec 2010

@katka888 a vsimla si si to maximalne ohranicenie denneho vymeriavacieho zakladu??? 😝 lebo teraz si to ja osobne preratam, a materska mi vdaka tomu asi fakt klesne 😒

katka888
3. dec 2010
katka888
3. dec 2010

@kaktusik007
joj, hod t sem, nech zas zacnem infarktovat 😀 😀

kaktusik007
3. dec 2010

@katka888 😀 😀 😀 😀 je to vedla v teme 😉

adka12
3. dec 2010

Baby chcem sa opýtať, ked má dcéra 20 mesiacov 22.2.2010, kedy naposledy mi vyplatia tých 256€? Vo februári alebo v marci? A dostanem za celý mesiac alebo iba alikvotnú časť za tých 22 dní?
Ďakujem

nya
3. dec 2010

@ziza55

U slobodnych matiek sa nic nemeni. Materska ostava tak ako bola, maximalne 37. tyzdnov. U matiek dvojciat sa predlzila na 43 tyzdnov.
Pred par dnami v HN pisali, ze materska pre matky dvojiciek ostava 37. tyzdnov, to nakoniec neni pravda. Povodna doba ostala iba osamelym matkam.

Nasiel niekto info o tom, ci sa bude vyplacat 60% z maximalneho vymeriavacieho zakladu alebo ten strop ostal ako bol?

ziza55
3. dec 2010

@nya ..ahaaa...no ale ked sa teraz materska predlzuje u vsetkych vydatych aj slobodnych bez rozdielu na 37tyzdnov...to nebudu osamotene matky nijak zvyhodnene??aspon ako to je teraz..ze 6tyzdnov dlhsie oproti vydatym

kvetinka211
3. dec 2010

@ziza55 vydate budu mat 34 tyzdnov, slobodne 37 a dvojickove 43. Cize slobodne budu nadalej zvyhodnene o 3 tyzdne. Podla mna by to mohlo byt aj viac, len by sa mali odlisit skutocne osamele matky a tie, ktore su "osamele" len kvoli dlhsej materskej a v skutocnosti ziju s otcom dietata ...

katka888
3. dec 2010

@kaktusik007
Natália Blahová Zdravím Vás. Komu bol rodičovský priznaný po starom, bude ho dostávať po starom, ale do 20 mesiacov dieťaťa. Komu po novom, bude ho dostávať po novom. Zlomový dátum je 1.1.

macilaci
3. dec 2010

ahoj, ja by som sa chcela spýtať, mám 15 mesačné dvojičky, dostáva 256 eur. doteraz bolo tak, že po 24 mesiacoch znížili ten RP o nejaké percentá, bude to aj teraz ?čiže mi vypočítajú nejakú smiešnu sumu z tých 190 eur elbo to bude tých 240 eur ťo nám slúbili? vie mi niekto poradiť? dakujem.

kaktusik007
3. dec 2010

@kvetinka211 spravne, nie je osamela a osamela 😀 v cechach uz kontroluju trenky v skrini a tak to ma byt 😀 😀 😀
@adka12 naposledy dostanes prispevok za februar, bude vyplateny v marci
@nya preslo 60% DVZ
@ziza55 na akom zaklade by mali byt slobodne matky zvyhodnene, ked 90% z nich je slobodnych len preto ze je dlhsie materska???? 😒
@katka888 no dobre, priznany.... no nic, uvidime, nechajme to tak 😀
@macilaci no, ono do 20tich mesiacov ich veku by si mala dostavat 256€, potom 1,25nasobok 190,1€ cize cosi okolo 237€

olifcek
3. dec 2010

@kaktusik007 fiha, tesne babatka po sebe... to bude ina fuska... drzim paste 😉

krazu
3. dec 2010

ahojte, chcem Vas poprosit o radu a vopred dakujem za odpoved
poberam rod.prispevok od r.2008 a od roku 2009 pracujem, podla zakona z roku 2008 mam narok na rod.prispevok popri zamestnani, syna mam v jaslickach od r.2009 a cely rod.prispevok ide na jasle

chcela som teraz ukoncit rod.prispevok a poziadak o prispevok na dieta( preplatenie jasli) + 25% nevyplateneho rod,prispevku do 3 rokov dietata, ale ma odbili ze na prispevok 25% nemam narok nakolko sa vyplaca ak sa on poziada len do 6 mes. od nastupu do prace.

ako sa to berie v mojom pripade ked pracujem a mam aj rod.prispevok, vlastne ja som o prispevok tych 25% nemohla poziadat kedze ho stale poberam

jaja32
3. dec 2010

@kaktusik007 dala som si namahu a citala som to tu, ....reagovala som na clanok v denniku, kde bolo pisane cosi ine.

katka888
3. dec 2010

@kaktusik007
ved to, napisala som jej, o blizsie zodpovedanie, ked odpovie, tu to hodim 😉

ivulienka22
3. dec 2010

@kaktusik007 a ostatné babule, fakt to nemám čas sledovať a naťahujú to ako traky na gatiach....keď mi pôjde malý do škôlky od januára budem alebo teda nebudem mať nárok na príspevok. Malý má 2,5 roka. Viem že doteraz môžeš dať do škôlky a pracovať len na dohodu ale podľa nového môžeš aj normálne a malý môže byť v škôlke???

zuziq8
3. dec 2010

@ivulienka22 ano po novom mozes mat TPP a maleho dat do skolky

ivulienka22
3. dec 2010

@zuziq8 je to schválené? nikde to nemôžem nájsť ☹

adka12
3. dec 2010

@kaktusik007 dakujem 😉

katka888
3. dec 2010

dakujem, tu ide o to, ze ak mamicka konci matersku napr 25.12.2010, na rodicovsku nastupuje 26.12.2010, poda si ziadost, ale tety na urade ju neschvalia / nepriznaju / hned, lebo maju napr dovolenku, maju nejaku lehotu na spracovanie a dost...anu sa k nej az v roku 2011, nevieme si vysvetlit tie prechodne ustanovenia, ci v takom pripade / ziadost podana v 12/2010 ale "spracovana" 01/2011 / bude RP priznany podla datumu kedy ho pracovnicka prizna, tj 01/2011 alebo podla toho, kedy bola ziadost podana / kedy vznikol narok na RP /. dufam ze som moju otazku trosku priblizila. velmi pekne este raz dakujem za ochotu odpovedatZobraziť viac
Približne pred hodinou · Páči sa mi toNepáči sa mi to.Natália Blahová Skúsim Vám to zistiť. Ale podľa môjho bude asi rozhodujúci dátum na rozhodnutí. Ešte ma neberte za slovo. 🙂 Ozvem sa.

zuziq8
3. dec 2010

@ivulienka22 schvalene to je, len treba este aby to podpisal prezident.

ivulienka22
3. dec 2010

ĎAKUJEM za info babulky

alure
3. dec 2010

@katka888
mne sa zdá že nezáleží na tom kedy to teta na urade podpíše ale záleží na dátume vzniku nároku na RP takže by to problém nemal byť..ja bohužiaľ nastupujem na RP v januári...ale čo už narobím

katka888
3. dec 2010

@alure
prave to, ze nikde v tych ustanoveniach sa nepise o termine " datum vzniku naroku" ale vsade len termin priznania.... a toto potrebujeme ujasnit...