icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

alure
3. dec 2010

@katka888 určite sa to bude viazať na ten termin vsade sa o tom hovorilo že tým ktorým vznikne nárok do konca roka ..

ziza55
3. dec 2010

@kaktusik007 a na akom zaklade ty tu sudis?myslim si ze by malo byt na kazdeho vedomi a svedomi vyhlasenie o osamelosti

macilaci
3. dec 2010

@kaktusik007 dakujem 😉 to by bolo skvelé 😀 😝

kvetinka211
3. dec 2010

@ziza55 no len ked to svedomie casto nefunguje tak ako by malo a tak spolu s tymi, ktore to naozaj potrebuju dostanu zial viac penazi aj tie, ktorym to nie je blbe takto zavadzat ... a kedze sa v tom povacsine dobre zorientovali a doplacaju si dnp do maxima, dostanu po starom aj vyse 800 eur navyse oproti vydatym, na rozdiel od skutocne osamelych zien v problemoch, ktore idu na matersku spravidla s nizsim vymeriavacim zakladom ... ak by sa toto eliminovalo, mohlo by sa pridat matkam, ktore maju skutocny problem ...

kwa_kwa
3. dec 2010

kaktusik007... fuuuha uz dlho som necitala taku haluz, ako si napisala ze 90% matiek su slobone, aby mali 37 tt matersku.... 😀 😀 😀

kvetinka211
3. dec 2010

@kwa_kwa 90% asi mozno prehnane, ale zda sa, ze to ma narastajuci trend ... 1) pocet deti narodenych mimo manzelstva posledne roky dost stupol (priciny su vsak rozne) 2) ked si pozres, tak sa dost intenzivne tato tema rozoberala v roznych forach 3) len v mojom okoli poznam viac osob, ktore to tak vedome planuju (svadba po skonceni predlzenej materskej)

kwa_kwa
3. dec 2010

kvetinka211... tak to ti teda poviem pravdu, ze som sa s niecim takym este nestretla...

kvetinka211
3. dec 2010

@kwa_kwa no, napr. tu sa to riesilo: http://www.porada.sk/t151947-p2-osamela-matka-m...
no a poznam take pary aj osobne .. niektori este maju tu drzost uplatnit si neskor danovy bonus na dieta u toho akoze sa nestarajuceho otca 😖

ollski
3. dec 2010

@kwa_kwa tiez zopar takych poznam....hm, co uz niektori vymyslia hoc co, aby dostali viac...ked mi to spolziacka kedysi daaaavno vysvetlovala, tak som nechapala o com toci, nevedela som, ze preto ma viac, lebo je "akoze osamela matka"...pritom boli, byvali spolu

kwa_kwa
3. dec 2010

kvetinka211... ok... :D mozno, ale nedovolim si napisat 90%... je to smiesne...

kaktusik007
3. dec 2010

@kvetinka211 dakujem za zastanie sa 😉
@ziza55 proste to vidim vsade okolo, baby sa vydavaju az ked su na rodicovskom prispevku.... a co ine ako zneuzivanie systemu to je??? 😒
@alure prave ze tym nie som si ista... ono je jedno, co sa vravi v mediach, taktiez je jedno - ako som tu mala debatu s @katka888 ze co na to hovori zdravy sedliacky rozum - ono je dolezite co je presne naformulovane v tych prechodnych ustanoveniach... a presli takto - ktorym bol PRIZNANY a VYPLACAL SA vo vyske 256€.... aj preto si to nevieme vysvetlit, ze ci mamicky nastupujuce v 12/2010 na rp su vo vakuu, alebo ee 🙂
@kwa_kwa vychadzam z mojho okolia, fakt je to tu bezne ze najrpv spoluzitie, dieta, dlhsia materska a potom moze byt svadba 😉 a ako pise kvetinka, su take, ktore s tym dokonca aj rataju 😖

kwa_kwa
3. dec 2010

olski.. :D dobre beriem, ako som to napisala pred chvilou... naozaj som nemala moznost sa s niecim takym stretnut, ale nedovolim si napisat, ze 90% to uz je silne tvrdenie... myslim, ze je tu dost slobodnych matiek ktore mali pocas tehotenstva ine starosti ako riesit svadbu..

kaktusik007
3. dec 2010

@olifcek dakujem, fuska to bude... ale verim ze takto o dva roky mam kopec volneho casu 😀 😀 😀 😀

kwa_kwa
3. dec 2010

katusik007.. presne tak, ako si napisala... 90%.... 😀

kaktusik007
3. dec 2010

@kwa_kwa prave preto sa mi paci system, co zaviedli teraz v cechach,... tam pracovnicky chodia aj do skrine slobodnym, ze ci naozaj su samotne a system nezneuzivaju 😀 to by sa malo aplikovat aj u nas 😉
a tych bab, co su slobodnymi matkami lebo maju na to fakt dovod a predlzena materska to nie je, tak tym tie peniaze samozrejme neberiem.... ale zase taku nepoznam ja ani jednu 😉

stelika
3. dec 2010

@katka888 ahoj takže keď končíš materskú dovolenku 25.12 a rodičovská Ti začína 26.12, tak ten rodičovský si musiš tak či tak vybaviť na začiatku decembra a nie až vtedy keď Ti končí 😉 a do konca roka Ti rozhodnutie určite príde, ktoré musíš ešte podpísať vracia sa papier ako sa volá myslím, že to bude odvolanie alebo niečo podobné.... mne to napríklad dali podpísať hneď ako som tam odniesla, aby sa to nezdržiavalo na pošte 😎

ani3012
3. dec 2010

@kwa_kwa
@kaktusik007
aj moja kamoška to tak plánovala (je to už 6,5 roka dozadu) ,že sa zoberú až po materskej,aby mala predĺženú...
bohužiaľ,zomrela krátko po pôrode a malinký teda dostáva sirotské,ale partner nemal nárok na žiadny príspevok ako napr. vdovský,príspevok na pohreb.....a takéto niečo sa môže stať aj opačne-môže zomrieť otec dieťatka a zase maminka nemá nárok .

kaktusik007
3. dec 2010

@stelika nevieme... vid moj prispevok o 20:21

kwa_kwa
3. dec 2010

katusik007... wau tak to mas okolo seba zaujimavych ludi potom..... ale to je jedno... ja som sa len pobavila na tych 90% to je vsetko a nemam zaujem to tu rozoberat..

egyptanka
3. dec 2010

ludia ako to vlastne s tym rodicovkym je ... kazdy den pocujem ine info, ze mam z toho riadny chaos ... 😒

stelika
3. dec 2010

@kaktusik007 pozri sa ak raz je dané do konca roka t.j. do 31.12.2010 bude priznané tak Ti to musí dojsť a ona ten RP musí vybaviť na začiatku decembra t.j. najlepšie teraz maju uzavierku myslím do 10 alebo 15- teho tak nejak mne končila MD 30.10 a RP začínal 31.10, keďže dovolenku som z práce vybrala pred nástupom MD som prechadzala bez prerušenia ja som tam bola síce ešte na konci septembra, ale tam mi tetuška povedala, že mam prisť až v oktobri, ale papiere zobrala a RP mi priznali 19.10 takže určite bude vyplatený ešte za tých pár dní suma 256€, a tiež aj materská dávka 🙂 a za január dostane 256€

linda240
3. dec 2010

@akika722 od januára to už nebude 256 €, lebo sa budeš prehodnocovať po novom

dzio2
3. dec 2010

dobry vecer , takze ak moja dcerka bude mat 20m dostanem posledny krat tych 256e a potom prechadzam automaticky na tych 190e? 😕 po jej 20mesiaci zivota?

dzio2
3. dec 2010

alebo ako to je

linda240
3. dec 2010

@dzio2 kde ste to všetky čítali , že len do 20 mesiacov veku, to je blbosť

akika722
3. dec 2010

@linda240 ☹ myslela som si...takže 190čo?a to predlženie sa ma tyka?

dzio2
3. dec 2010

linda nehnevaj sa namna , bud som nieco nepostrehla , alebo citam hluposti 😕 tak ako to je?

kaktusik007
3. dec 2010

@stelika 😀 😀 😀 ja si tu nejdem dokola obhajovat svoj nazor a vyklad prechodnych ustanoveni s kazdou jednou z vas... iba sa do mna pustate ze nemam pravdu a najlepsie je ako argumentujes ty... nejako zabudas, ze od 01.01.2011 je tu novy zakon a na to, ako sa bude aplikovat, sluzia prave tie prechodne ustanovenia, v ktorych sa bezne popisu pripady kedy narok na davku je podla starsich predpisov... ze ako sa to upravi...
a uz tu x-ty krat pisem, ze je v tych prechodnych ustanoveniach nasledovny text:

ktorym bol PRIZNANY a VYPLACAL SA vo vyske 256€

tie dve slovicka som naschval dala velkym pismom, aby som ich zdoraznila... vies co znamena slovny zvrat vyplacal sa???? ja si to vysvetlujem, ze to znamena ze uz bola minimalne jedna davka toho prispevku poukazana, teda vyplatena.... cize mamicky, ktore maju narok na rp za december 2010, to proste nemaju sancu stihat, pretoze rp za december sa vyplaca v januari predsa 😉

2, ak by tam bolo napisane iba
ktorym bol PRIZNANY vo vyske 256€
tak to by mali nan narok vsetky, ktorym by o rodicovskom prispevku rozhodli do 31.12.2010...

3, a uplne najlepsie by bolo ak by tam bolo napisane ze
ktory maju narok na prispevok a podaju si ziadost on v ucinnosti stareho zakona, patri im vo vyske 256€ aj po 01.01.2011 do 20tich mesiacov veku dietata...

avsak tie body 2 a 3 v tych prechodnych ustanoveniach NIE SU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tak sa tu prosim do mna nepustajte, ze si to zle vysvetlujem... ja len citam to, co je tam napisane, a ako to preslo parlamentom!!!! jasne???? 😉

linda240
3. dec 2010

@akika722 aké predĺženie máš teraz na mysli?

akika722
3. dec 2010

@linda240 tak že sa materska predlži o 6 tyždnov

kaktusik007
3. dec 2010

@linda240 v zakone 😉 niektore totiz mame precitane nie len vladny navrh tohto zakona, ale aj jeho podobu ako presiel vyborom nrsr pre socialne veci a dokonca citame aj take veci, ako pozmenujuce navrhy poslancov a rokovanie o tychto bodoch programu... a potom si to davame dokopy a informujeme baby ako ty na MK 😀 😀 😀 😝