Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@kaktusik007 no neviem, ale ja som ztoho vyčítala to čo už som písala ak vybaví teraz bude to ok, ale ak po 31.12 si chce spätne narokovať tak to je smola 🙂 ja Ti nehovorím, že nemáš pravdu, ale mal by jej byť priznaný a vyplácaný podla starého zákona...no však veď uvidime 😝
@kaktusik007 ak by bol jej pripad, ze by nastupila od 1.10.2010 do noveho zamestnania s max. vymeriavacim zakladom potom by jej bolo vyhodnejsie nastupit na MD po novom roku ? Takze jej tam podmienka 90 dni od zaciatku pracovneho pomeru ? Dobre chapem ?
@lubinka26 je to tak, ale ak by si nastupila v novom roku bolo by to este horsie... oni by totiz pri tom vypocte nebrali do uvahy to tovje posledne zamestnanie z maxima dokonca 😀 😀 😀
@kaktusik007 no urcite nastupim 30.12. uz som dohodnuta s dr. sice je to 8 tt pred PTP, ale zakon to umoznuje. chvalabohu mi to tak vychadza. no v podstate, aj keby som mala "len" tych 55%, je to lepsie ako by mi chceli pocitat aj so SZCO. no a keby mi to predlzili a zvysili o 5%, tak by ma to len potesilo, ale tak uvidime. myslis teda, ze ked sa mi to uz raz rata z tohto posledneho VZ, tak aj zvysenie bude stale podla tohto? len aby som si v januari zbytocne nepoziadala o predlznenie a nedopadlo to tak, ze do toho zatiahnu aj zivnost...
@kvetka84 ano, to by stihla mat poistenie 90 dni a to by bolo potom vymeriavaci zaklad od datumu nastupu do konca kalendarneho roka, chapes spravne
ale vyhodnejsie ako vyhodnejsie... v jej pripade sa bavime len o par dnoch, kedy dostane namiesto 60% 55%... to su zanedbatelne drobne si myslim 😉 vkonecnom dosledku 🙂
@lubinka26 nemuisis si ziadat o predlzenie... malo by to byt automaticky... a neboj... hlavne nastup tento rok, a uplatni si zaroven aj narok na matesrke 😉
@kaktusik007 takze odporucas neziadat o zvysenie a predlzenie, ale ponechat si 55% ak spravne rozumiem 🙂
@lubinka26 nerozumies 😀 😀 😀 😀 ziadat o predlzenie a zvysenie nemusis, to spravia automaticky tety v socialnej poistovni 😀 😀 😀 takze budes mat 60% dvz 😉
@kaktusik007 ale z coho mi budu tych 60% pocitat? len zo zamestnania, cize z posledneho VZ?
no uz sama sebe pisem , no koniec 😀
@lubinka26 tehu demencia, poznam 😀
nastupis v decembri... vyrataju ti matersku od 30.12.2010 vo vyske 55% DVZ... podla zakona ucinneho do 31.12.2010 je v tvojom pripade rozhodujucim obdobim (ak si nebola na pnke predpokladam a nastupila si 01.11.2010) november 2010...
v januari, bez toho, aby si cokolvek robila, ti od 01.01.2011 matersku prepocitaju - daju ti 60% z toho isteho DVZ ktory urcili predtym . a zaroven ti matersku predlzia o 6 tyzdnov
chapes??? 😉
@kaktusik007 tak teda super. dufam, ze to tak bude a vrati sa mi aspon nieco, co som za roky tomuto statu dala na odovodoch a daniach, kedze ten RP dopadol ako dopadol... dakujem ti velmi krasne
p.s. som na pnke, ale mam odpracovany jeden pracovny den, je to dufam, ok.
pekny vecer
@lubinka26 tak potom opravujem to rozhodne obdobie... vymeriavaci zaklad je ten jeden odpracovany den 😀 😀 😀 ak tam teda nebol vikend, ale to si si asi osetrila, ze ano 😝
ahojte, co sa tyka lubinky26, sa trochu tyka aj mna, tiez idem na MD koncom roka...a tiez som rozmyslala ci v novom roku alebo radsej este v starom 😕 ...ale tiez je pre mna vyhodnejsie asi nastupit v starom roku, aj ked dostanem za par dni nizsiu MD, ale to budu naozaj len drobne...snazim sa v tom ako tak zorientovat, ale nie je mi aj tak vsetko jasne 😅 ...je uz jasne ci sa to zvysenie a predlzenie materskej bude robit v januari automaticky?
ako by sa ma doktkli zmeny vypoctu MD pri nastupe v r. 2010 a v r. 2011, ked som mala v roku 2009 aj 2010 trochu pohyblivy prijem, dokonca za jeden mesiac v roku 2010 len cca 15 Eur, lebo som odpracovala len styri dni, ostatne dni som bola PN?
ked nastupim na MD v r. 2010, bude sa mi materska pocitat z prijmu za predchadzajuci rok, teda r. 2009?
@kaktusik007 - ako si to myslela pre @lubinka26, ze zaroven si ma aj uplatnit narok na materske? 😕
@kaktusik007 takze tych 90 dni bude platit od noveho roka ? Tento rok to nie je podmienka ? Tak chapem to co pises v pripade lubinky .
@melipa dolezite je, od kedy pracujes u svojho aktualneho zamestnavatela... a aky ti vychadza tam prijem - teda oprava, z akych sum si platila odvody na nemocenske poistenia... to o tom predlzeni a automatickom prepocitani materskych - ano, to je jasne, ak to podpise prezident, je to tak v prechodnych ustanoveniach
a ako som to myslela s tym uplatnenim naroku??? no proste neotalat a hned to tam doniest 😀 pozriem blizsie... mmt
@kvetka84 ano, pri naroku na materske v novej ucinnosti je dolezite, aby nemocenske poistenie trvalo 90 dni... az potom je narok na davky... podla stareho sa rata od zaciatku pracovneho pomeru do konca kalendarneho roka... to plati aj teraz, ale vsunuli tam klauzulu, ze ak toto poistenie bolo kratsie ako 90 dni, tak potom sa pocita z predchadzajuceho poistenia v tom roku... chnapes??? 😉
tento rok mozes odpracovat co len jeden den..... a ist na druhy den na matersku... a mas zmeneny vymeriavaci zaklad 🙂
@kaktusik007 a este mi porad, pracujem uz dva roky, platim si popri tom aj DNP, splnam podmienku 270 dni. Od septembra som na PN-ke, v januari idem na MD. Vsak mi neovplyvni PN-ka moju MD ? Dobre som to pochopila nez som sa dala vypisat u lekara? Lebo ja viem, ze MD sa bude ratat (aspon tak bolo) z vymeriavacieho zakladu (HM) za predchadzajuci kalendarny rok a rozhodujuce je odpracovane obdobie. Prosim uisti ma v tom. Dakujem
@kvetka84 - dakujem, a este upresnim - bola som poistena dost dlho, asi 2-3 roky nako DNP popri odvodoch z prace...v roku 2010 sa mi zdvihol plat a chybalo mi asi len 20 Eur do max. VZ, tak som skonstatovala ze uz sa mi to neoplati platit a 24.2.2010 som sa odhlasila...a minuly tyzden som sa znova prihlasila na jeden mesiac, aby som URCITE mala max. matersku...len sa chcem uistit, ci som postupovala dobre a mozem si takto uplatnit max. matersku a bol by v tomto pripade rozdiel ci by som na MD nastupila v r. 2010, alebo 2011...tety v soc. poistovni boli dooost neochotne 😠
@kvetka84
@melipa
@lubinka26 je to tak
§ 293bs
Nárok na nemocenskú dávku, nárok na dôchodkovú dávku, nárok na úrazovú dávku a nárok na dávku v nezamestnanosti, ktorý vznikol pred 1. januárom 2011, sa posudzuje a suma tejto dávky sa určuje podľa zákona účinného do 31. decembra 2010.
🙂
@kvetka84 uistujem 😀
@melipa neviem, dnp neovladam..... ale ak sa ti teraz v 2010 zdvihol plat a si u toho isteho zamestnavatela, tak nastup v januari... mas to vyhodnejsie... a rozhodujucim obdobim bude rok 2010
@kaktusik007 - dakujem - u svojho terajsieho zamestnavatela robim od 1.1.2009, dufam ze mi to takto budu akceptovat, lebo v tomto roku sa nam dvakrat zmenil nazov, ICO - ale islo len o kvazi delimitaciu - ale ked som sa informovala v soc. poistovni, tak teta vyrukovala ze som zamestnana od 1.7.2010, ze tak to vidi v systeme - samozrejme, ved bola hlasena zmena, ale v skutocnosti nejde o zmenu zamestnavatela! - tak dufam ze este sa za toto nebudem natahovat 🙄
@kaktusik007 dakujem 😀 😀 😀
🙂
@kaktusik007 - druha zmena zamestnavatela /formalna/ - inak sedim v tom istom kancli a robim to iste - bola 1.11.2010, len tety v soc. positovni to este nemali v systeme 😅 ...je to fakt zlozite v mojom pripade, tak preto som sa PRE ISTOTU poistila este teraz z DNP na jeden mesiac, aby pre ISTOTU budem uplatnovat matersku z oboch poisteni 😅 ...ze nech to budu ratat akokolvek, aby mi to maximum vyslo - lebo ako povedala teta v SP, ked som sa jej pytala z coho mi vlastne budu pocitat matersku - vraj"zalezi, ako to /tie formalne zmeny zamestnavatela/ v danej chvili posudi referentka" 😨
@kwa_kwa
uprimne, ja ked som bola tehu, boli so mnou tehu aj tri zname, vsetky ostali slobodne kvoli predlzenej materskej. a nemali teda nizky prijem, aj bez DNP im vychadzala maximalna materska.
suhlasim s @kaktusik007 , mamiciek, ktore ostanu slobodne kvoli dlhsej materskej teda malo nie je. / resp. ked zistia, ze otehotneli, nehrnu sa do svadby ako to bolo kedysi /

@kaktusik007 ja nepotrebujem aby si mi to vysvetlovala, ja som si to precitala co si pisala 😀 a predstav si, citala som aj vsetky zakony 😀 😝