Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@melipa tak tu je dolezite, ci si podpisovala novu zmluvu pracovnu - ze ti vznikol a zanikol novy pracovny pomer, alebo to bola nastupnicka spolocnost, ktora prebrala vsetkych zamestnancov aj s ich pracovnymi zmluvami....
toto je DOST VELMI dolezite!!!!!
@melipa a teta v sp mala pravdu, je dolezite, ako to posudi referentka, ktora je za stolom a ma v naplni prace priznavat materske.... je logicke, ze teta v podatelni to nevie 😉
no, toto ti dam este jednu radu - ak ti vezmu ze od 01.11.2010 mas novy pracovny pomer a nove poistenie, tak sa voci tomu odvolaj a v tom odvolani formuluj ze sa jednalo o formalnu zmenu zamestnavatela....
inak ti budu brat ako rozhodne obdobie ak nastupis na matersku v januari rok 2010 ale bez toho prijmu od 01.11.2010, proste len od 01.01. do 31.10.... aspon tak som pochopila tu novelu 😉
@kaktusik007 teším sa že sa aj vdaka tebe záplata v diere zákonov opravila 🙂 . velmi sa teším z tzv. reťazovej materskej " a z tych o pár viac euríkov čom mi štát vyplatí od mája 2011 🙂 🙂 🙂 🙂 určite pôjdu na moje detičky 😎
@linda240
milacik, nehnevaj sa na mna, ale nikde som nepisala , ze tety nemaju narok na dovolenku. len som poukazala v priklade , ktory som poslala p. Blahovej, ze kedze su sviatky je vysoka pravdepodobnost, ze bude vela pracovnikov na dovolenke, cize to rozhodnutie nemusia urobit hned, alebo rychlo, ale mozu neskor tak, aby sa zmestili do terminu vybavenia a to mze nastat v januari a o to ide. ci je rozhodujuce pre mamicky, kedy tety rozhodnu, alebo kedy vznika narok.
baby, jedna vec je, ako sio myslite, zeby to logicky malo byt, druha vec je ale znenie schvalenych rpechodnych ustanoveni. a tam je SAKRAMENTSKY rozdiel......
a kedze ja sa nemienim spoliehat na to, co si myslim, zeby malo byt, snazim sa zistit priamo zo zdroja, ako to schvalili, aby baby, ktorych sa to tyka, lebo mna sa to vonkoncom netyka, ak by bola skulinka na vyuzitie, aby ju stihli vyuzit o tom je toto forum, ze si tu radime.
uplne suhlasim s
@katka888 ....treba sa ozvat skor,ako sa oni chytia slovicok...nech pekne nam dopredu povedia ako to bude....mna sa to tyka a som velmi zvedava ako to vyriesia,lebo ja si neviem predstavit,ze mi pride v decembri rozhodnutie ze mi prinalezi 256 eur,ale kedze mi ich vyplatia az v januari tak dostanem len 190 😠 😠
@kvetka84 nekomentujem, len 😀
@katka888 tety na socialke maju na kazde rozhodnutie 30 dnovu lehotu. Je jedno ci to urobia hned cez sviatky, alebo presne na 30 den, stale to bude k datumu, ktory je pre teba rozhodujuci a nie kedy to oni spracovali. Ak podas ziadosť 12.12. a ony na to maju 30 dni, tak to neznamena, ze platnost bude 11.1. Platnost je od datumu, kedy si ty podala ziadost. Aspon tak to fungovalo doteraz, neviem o tom, ze by sa nieco malo menit. Co sa tyka RP na urade prace je to urcite tak, co sa tyka socialky tam som si ista na 90%.
@kvetka84 ach jaj... moja... o tomto je cela debata na x stranach... o takych veciach, co sa volaju PRECHODNE USTANOVENIA... vies???? takze opat len 😀 😀 😀 😀
ale je pekne ze si si ista na 100% pri upsvar a na 90% pri socialnej poistovni 😝
@kvetka84
prave to rozoberame, ze v rpechodnych ustanoveniach nie je pojem datum vzniku naroku, alebo podania ziadosti, ale termin priznania.
a to co platilo doteraz..... nikde nie je napisane, ze to musi fungovat aj po novom.
ja nevravim, ze to bude tak ako pise @kaktusik007 ja len pisem, ze podla toho ako zneju prechodne ustanovenia sa to az tak priehladne nejavi, a je lepsie si to ujasnit, kym je cas.
aj ja som toho nazoru, ze sedliackym rozumom to musi byt od datumu vzniku, cize nastupu na rodicak, ale tak to tam zadefinovane nie je. a to, ze my si myslime, ze to tak ma byt je nam na prd, ak niekto za stolom nedomyslel slovnik, ktory pouzil pri pisani tych ustanoveni. o to ide.
to iste bolo aj pri retazovej materskej..... ked sme sa ozvali, prisla odpoved, ze to pisal clovek od stola, co to nedomyslel, lebo sa prd rozumie v praxi. a spravili napravu.
co je lepsie? nechat to tak, nech to mamickam, ktorych sa to tyka to priznaju podla toho, ako si tovylozia tety na urade, alebo je pelsie zistit ako to ma byt a ked prides na urad, vies argumentovat.
datum vzniku naroku a priznania moze byt ten isty, samozrejme ak mamicka uz nema MD. ved vzdy sa v rozhodnuti pise:
PRIZNAVA rodicovsky prispevok od ... vo vyske 256€. este su tam este ine omacky okolo - nejake tie paragrafy a pod. vy hovorite o datume vystavenia rozhodnutia a nie priznania a to je zas nieco ine. samozrejme, ze za miesto tych ... by mal byt datum vzniku naroku.
@oksu najprv skusim nieco vygooglit a mozno otvorim novu temu, snad sa tu najde niektokto nam poradi ako by sa to dalo nejak obist...
Dobry den
Chcela by som sa opytat..Syn mi od januara nastupuje do skolky a ja do prace na dohodu.Ako to bude vyzerat s tym rodicovskym. Ostane alebo neostane mi rodicovsky prispevok a v akej vyske?Bude to niejako obmedzene ak mi rodicovsky ostane,kolko mozem odrobit. Syn nastupuje do cirkevnej skolky. Naozaj vam velmi pekne dakujem
chcela bisom sa opitat ci aj mne zacnu od 1.1 vyplacat znovu matersku ked od septembra robim ....vsak mam na to narok do 3.rokov ci co.
http://www.cas.sk/clanok/186561/prispevok-na-st...
Vsetkemu rozumiem, no NIKDE sa neuvadza, ci nepridem o RP , ked DAM dieta do skolky a ja nastupim spat do prace.
Ak mi chcu zobrat RP a preplatia skolku /asi 30€/, tak to radsej budem doma. Jedna sa o 4mesiace.
@nadhera zalezi ci na dohodu...pri dohode neposkytuju prispevok 230 eu..ten poskutuju iba ak pracuje zena na zmluvu..ale musi sa vzdat rodicaku..toto som citala v hospodarskych novinach.......
alebo si nechas rodicak a plat..a ten minipriplatok ak sa staraju bez zivnosti to neviem ako to bude to tam nepisali...
hej hej vsetko vyplatia,teda dufam budem sledovat ucet 😀
@kaktusik007 takze,ked ja nastupim este tento rok na MD, tak sa mna sa novy zakon, co sa tyka tych 90 dni netyka. chapem to dobre? skusim sem hodit viac udajov. k 3.10. som ukoncila zivnost, od 4.10. mam pracovnu zmluvu, kde HM je 1120€, od 5.10. som na pnke. cize, ako dostavam pnku 55% VZ dostnanem aj matersku. a do januara nie 55%, ale 60% z tej iste sumy. chapem to dobre?

@stelika
ja nie som na materskej, to bol priklad , ktory som napisala Blahovej