Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@kaktusik007 diky moc si mi pomohla kedže školka ma vyjde max do 50 eur mesačne kedže je to štatna školka ostanem na rodičaku do troch rokov malej. To sa mi viac oplati 😀
čaute kočky.mám na vás otázku 29.12.2010 mi končí materská budem mať 256. OTAZKA možem od 1.1.2011 pracovať ,alebo nie 😖
@kaktusik007 ešte mám jednu otázku, ked sa rozhodnem pre rp, malá bude mať v máji 3 roky a v marci nastúpim na materskú možem do toho mája poberať súčasne rodičovský príspevok a materské?
@dankadina ale na toto som ti uz odpovedala predsa....
tvoj narok na rodicovsky prispevok zanikne uplynutim jedneho z tychto datumov - ktory nastane skor
- starsia dovrsi 3 roky
- tovje druhe babatko dovrsi 6 tyzdnov
@kaktusik007 dakujem ja som truba 😀 , ešte posledná otázka ked malá dovŕši 8 mája 3 roky mám nárok za máj na celý rodičovský príspevok?
@dankadina aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaano 😉
@kaktusik007
vidím že odpovedáš na otázky ak sa smiem opýtať ja nastupujem z MD na RP 20.1.2011 kedy a kde mám požiadať o predlženie MD? Ak mi teraz štát dopláca do výšky 256 (lebo materskú mám vypočítanú z minimálnej mzdy) bude mi ešte aj tých 6 týždňov navyše podľa nového doplácať štát? alebo mám ísť rovno na RP?
ahojte, je tu niekto kto ma partnera zamestnaneho v Cechach? aky je postup pri Rodicovskom prispevku? matersku chcem poberat ja, tu na SR.
vdaka
ahojte, bude sa menit od januara max. vymeriavaci zaklad? teraz je 1 116,75€, ze?
Ahojte, potrebovala by som poradit... od januara 2011 mam nastupit do prace, syncek bude mat vtedy 19 mesiacov. Momentalne poberam vyssi rodicovsky prispevok 256 €. Syncek ostane doma s dedkom. Budem mat narok na RP ked budem vykonavat zarobkovu cinnost? Dakujem
@jakubivova ano, ved je toho tu popisaneho vela, treba kuk par stran dozadu. od januara sa moze popri poberani RP pracovat, teda budes mat - januar 256€ a od februara 190€. len do 20tich mes. sa dostava 256€, preto od feruara budes mat len 190
Ahojte, chcela by som sa opýtať, viete mi niektorá povedať, ako je to s opatrovateľským príspevkom pri dvojčatách. Je jedno koľko detičiek ide do súkromných jasličiek, vždy sa dostlane len tých 230 eur? Alebo má na tento príspevok nárok každé dieťa? Ďakujeme za info
@vieraj ... 🙂 aha, dakujem pekne 🙂
@mafinka2202 narok na kazde dieta..aspon tak viem....
@dusika11
Toto si práve nie som istá, lebo aj rodičovský príspevok dostávame len jeden bez ohľadu na to či sú dvaja. Tak sa to pokúšam zistiť, lebo od marca ideme do jasličiek
@mafinka2202 - nareok mas na kazde dieta... teda u teba max. do vysky 2x230E
Určite? Lebo tetuška na sociíálke tvrdila, že len na jedno. Som z toho hotová, v podstate to nik presne nevie. Katastrofa
@mafinka2202 - urcite, už to tak baby poberaju
@mafinka2202 no ja cakam dvojicky a viem tak ze na kazde dieta....
@mafinka2202 tetuskam never...same nevedia co a ako...ja som to dakde citala, lebo budem musiet asi od septembra zarezavat aj v robote.........
.
@mima595 Fú, to by bolo fajn, lebo si neviem predstaviť platiť jasle dvojičkám. Ved to ani do práce íst nemusím. Majú mi nastúpiť od marca do jasličiek, tak to pomaly zistujem., lebo tieto každoenné zmeny sú na porazenie
@dusika11 Viem, že ty musíš každý mesiac dívať na sociálku faktúru z jasličiek, alebo od opatrovateľky, takže opatrvoateľka musí by ť oficiálne na živnosť, alebo zamestnancom nejakej opatrovateľskej spoločnosti.
@alure netusim, si specificky pripad...
@lubinka26 menieva sa v juli, a naposledy sa menil v 7/2010, a najskor neivem kedy sa bude... netusim, ale k 01.01.2011
@jakubivova ano, rp ti ostane vo vyske 256€ kym nebude mat tvoj syn 20 mesiacov, potom mas 190€
@mafinka2202 narok je na kazde dieta
@dusika11 musis dokladovat kazdy mesiac vydavkom... ale je mozne sa s uradom prace dohodnut, a mozu ti preplacat raz za tri mesiace.... ty si z toho nemozes nechat ani cent...
Neviete mi poradit?
Momentalne son na rodicovskej. poberam zvyseny rodicovsky. Mozem od januara zacat podnikat- mat zivnost a zaroven poberat rodicovsky?
A kde by som nasla znenie toho noveho zakona co teraz schvalili?
@kaktusik007 Ďakujem krásne, dúfam, že to tak bude
baby, citam od 179strany a neviem sa dopracovat k tomu, ci sa tie vsetky zmeny - predlzena a navysena MD a rodicak schvalili. viete mi povedat? dakujem.

@dankadina zakon to upravuje tak, ze sa musis rozhodnut, ktoru davku budes chciet - bud prispevok na skolku/ jasle do vysky 230€, alebo si opatrovanie zabezpecis inak (zaplatis si tu skolku z vlastneho) a budes poberat rodicak...
toto je jedina vec, ktoru novela zakona vylucuje - nemozes poberat prispevok na jasle/skolku a zaroven poberat rodicovsky prispevok.... ale ano, mozes poberat rodicvosky prispevok a malu mat v skolke, len tie naklady si musis potom hradit samotna 😉