icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

katka888
7. dec 2010

@lucia20
schvalili, ma to teraz podpisat prezident

sunnysummer
7. dec 2010

@andulla
@stelika
@kaktusik007
ahojte, na stranke nrsr uz je schvalene znenie zakona (ktore pojde prezidentovi), no a tam je v prech. ust. toto:

(1) O žiadostiach o rodičovský príspevok podaných do 31. decembra 2010, o ktorých sa právoplatne nerozhodlo do 31. decembra 2010, sa rozhodne a rodičovský príspevok sa vyplatí za obdobie do 31. decembra 2010 podľa zákona účinného do 31. decembra 2010.
(2) Ak oprávnená osoba uplatňuje nárok na rodičovský príspevok po 31. decembri 2010 za obdobie pred 1. januárom 2011, o nároku na tento rodičovský príspevok sa rozhodne a rodičovský príspevok sa vyplatí za obdobie do 31. decembra 2010 podľa zákona účinného do 31. decembra 2010.

takze mne z toho vychadza, ze ziadna panika, kto ma narok este v 12/2010 tak aj keby si podal papiere az 1/2011 tak ho aj tak budu posudzovat podla zakona, v platnosti ktoreho mu vznikol narok.
to co pisala kaktusik007, ze 256 dostanu len tie co ho uz mali aj vyplateny bola blbost od zaciatku...

katka888
7. dec 2010

@sunnysummer
este rozlusknut tu cast:
"rodičovský príspevok sa vyplatí za obdobie do 31. decembra 2010 podľa zákona účinného do 31. decembra 2010. "
to mi znie, ze za december dostanu mamicky 256 a potom 190 ... co tiez nema logiku

sunnysummer
7. dec 2010

@katka888 nie nie, to je "pravnicky slovnik", tzn. ze ziadatelky dostanu RP podla terajsieho zakona (cize 256) do 2 rokov veku, ale kedze sa zakon k 1.1.2011 meni, tak vsetci ti ktori mali narok na 256 prejdu plosne po 1.1. na 20 mesiacov

sunnysummer
7. dec 2010

plus este ostava prispevok na starostlivost vo vyske 41,1, ak sa o dieta budete starat sami (alebo babka a pod.)
cize pracujuca mamina dostane bude 230€ na jasle alebo 190 RP + 41 prisp. na starostlivost. ale musi byt zamestnana (byt povinne dochodkovo poistena, cize nie na dohodu)

kaktusik007
7. dec 2010

@sunnysummer aaaaaaaaaaaaaaaaanooooooooooooooooooooooooooooooooo

ziadna panika, zmenili prechodne ustanovenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😀 😀 😀 😀 😀

kaktusik007
7. dec 2010

@katka888 to znamena, ze tie, ktore poziadaju do 31.12.2010 a zaroven nan nastupia v 12/2010, tak budu mat priznanych 256€... aj ked im to priznaju napriklad 18.01.2011 😝 proste aj mamicka, ktora nastupuje na rodicak 31.12.2010, ak si stihne este v decembri on poziadat, tak jej schvalia tych 256€ 😉

kaktusik007
7. dec 2010

@sunnysummer tymi 41€ nie som si ista, to chceli zrusit.... resp. nahradit tym, ze mozes pracovat pri rodicaku alebo ti uhradia jasle/skolku podla vydavkov do 230€ a ty si sama vybereis, co je pre teba vyhodnejsie...

davat ti dalsich 41€ je hlupost 🙂

katka888
7. dec 2010

@kaktusik007
a dalsi zadrhel vyrieseny 🙂
uz len statne a vesele....

inac, mimo temu, som veeelmi zvedava, ze ak padne vlada a nastupia opatovne " socialni" , ci nam ponechaju tieto vydobite zmeny

sunnysummer
7. dec 2010

@kaktusik007
ano ale aj tie ktore poziadaju po 1.1.2011 s tym, ze narok im vznikol este v decembri! takze sa maminy nemusia stresovat, ze to nestihnu a mozu si uzit pripravy na sviatky.

noa a k tej panike, sorry, citam to tu od sameho zaciatku a ku koncu ste (inak super, ze ste na to upozornili) dost tu paniku zivili... a je pekne, ze sa tu maminam snazite radit, ale ked na to nemate cas a nervy, tak sa na ostatnych mamickach nemusite vrsit, ze si maju zakony citat sami, a vsetky ktore vam chceli oponovat, lebo mali iny nazor, ste dost nepekne sfukli..

kaktusik007
7. dec 2010

@katka888 stastne a vesele, je to tam, overene na nrsr.sk 😀
a urcite to nechaju, zmenit zakon 461/2003??? len tak??? uff... 😝

kaktusik007
7. dec 2010

@sunnysummer ok 😀

sunnysummer
7. dec 2010

@kaktusik007
v pohodicke 😉
inak tych 41,1 je dost prekvapko. registrovala som este uvahy o zruseni (lebo, no uprimne, teraz ked sa moze pracovat pri RP, tak uz nema zmysel) ale je to tam!
takze super! neviem koho osvietilo, a vlastne odkial na to budu mat... ale to ide z eurofondov takze mozno preto ta stedrost... no stedrost, urobili z 300 teraz 230 tak mozno preto...

katka888
7. dec 2010

@sunnysummer
ani nejde tak o paniku, ale moj osobny nazor je, ze radsej hladat to " negativum", ci tam nie je, a hladat "riesenie" ako z toho negativa vybrdnut, nez sa utesovat, ze to tak hadam nemusi byt a takto sa mamicky budu utesovat a nakoniec by boli sklamane....

katka888
7. dec 2010

@sunnysummer
schvalia 300 a vies si rpedstavit ako navysia skolky skolne, len aby z toho vytazili?

sunnysummer
7. dec 2010

hej no vsak panbohzaplat aj za 230... i ked sukromne jasle v BA pod 300 € nenajdes co by si s lupou hladala. aj mikroskop by ti bol nanic...

katka888
7. dec 2010

@sunnysummer a to je oprispevok 164, teraz si predstav ze schvalia 300, ako by reagovali "obchodnici" ?
zdvihnu ceny 😒

xgretkax
7. dec 2010

mne vzniká príspevok na rodičovský príspevok 5.1.2011, čiže som sa rozlúčila s tým, že budem mať 256 eur....kvôli 5dňom prídem o 66eur mesačne :((( zbytočne pracovať a odvádzať dane.....

lensam
7. dec 2010

Ja prechadzam na rodicovsky od 15.12., 1.12 som bola na urade prace a uz mam od vcera doma rozhodnutie. je napisane podla stareho zakona...teda podmienkou naroku na prispevok je nevykonavanie zarobkovej cinnosti...to mi po 1.1.2011 pride nove rozhodnutie? alebo idem podla stareho zakona aj v tomto?

katka888
7. dec 2010

@xgretkax
no predlzia ti a navysia matersku..... aspon nieco , nie?

cert33
7. dec 2010

baby poradte, ja som z toho jelen... ked som od 3.7.2010 na MD, na RD by som mala nastupit mzslim 14. januara podla stareho, ci uz aj ja budem mat predlzenu MD? a RP 190 eur? som z toho magor

stelika
7. dec 2010

@sunnysummer no huráááá takze prinajhoršom budem mocť ísť do práce a ostane aj RP tak super len dufam, že nútená nebudem 😀 aj ked menší, ale to neva 😎

katka888
7. dec 2010

@cert33
mamicky, ktore poberaju matersku aj po 1.1.2011 ju budu mat navysenu a predlzenu a RP 190

kaktusik007
7. dec 2010

@lensam budes moct pracovat, je to v prechodnych ustanoveniach... ale az od 01.01.2011
@sunnysummer je to tam??? tak to musim ist preluskat pod drobnohladom, lebo to by znamenalo
@katka888 ze budeme mat este viacej penazi!!!! 😀 😀 😀
@cert33 ano

kaktusik007
7. dec 2010

@sunnysummer hned sa mi to nezdalo 😀 😀 😀 😀 no v zakone to nechali, avsak - ten, kto chce prispevok na starostlivost o dieta, nesmie poberat rodicovsky prispevok 😉 takze tie davky sa navzajom vylucuju, moznosti su tieto:

- pracujes a dostavas rodicak 190,1€ (resp. 256€ tie co maju priznane)
- pracujes a das dieta do jasli a tak - bud ti preplacaju skutocne naklady do vysky 230€ alebo nedokladujes naklady, a davaju ti iba 41€ - no to som zvedava ktora by to spravila, kedze by tym prisla o rodicak a ten je minimalne o 150€ mesacne viac 😀 😀 😀 😀
@katka888 tak navyse len ten rodicak, nic ine... ale sak staci 😀 😀 😀 😀 😝

misha8
7. dec 2010

@kaktusik007 ahoj a nevieš ten príspevok na prvé babo ostáva ???a koľko to je???

lucillienka
7. dec 2010

ahojte....viete mi prosím poradiť ?
môj 2ročný synček ide 15.12 do jasličiek lebo nastupujem do práce v ten istý deň... ako sa vlastne postupuje, ked začnem pracovať a chcem aby som dostávala príspevok na jasličky od soc.poisť. ? je na to nejaké tlačivo či musím ísť osobne do soc.posť. a ukázať im faktúru z jasličiek a aj moju pracovnú zmluvu ???
Ďakujeeeem kočky 🙂))))))

katka888
7. dec 2010

@kaktusik007
ja sa uskromnim, mne postaci ak ten rodicak do 6 tt veku druheho dietata..... az-az 😉

xgretkax
7. dec 2010

@katka888 ak by som zacala poberat teraz matersku, tak by mi predlzenie a zvysenie materskej vykrylo to, co potom stratim pri nizsom RP....ale takto je to onicom....zvysenie materskej pocitim iba 6tyzdnov, prave tych o ktore sa predlzuje materska, potom sa mi zacina RP.....je to absolutne nic oproti tomu, ze budem potom cca 14 mesiacov stracat 66eur....

andulla
7. dec 2010

@sunnysummer ja to dobre viem, že to čo písala je blbosť. Stále to vravím, že nie je rozhodujúci dátum vydania rozhodnutia ani podania žiadosti o RP, ale dátum vo výrokovej časti rozhodnutia, že odkedy je nárok na RP po materskej a to je na základe potvrdenia zo sociálnej poisťovne. 🙂