Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@katka888 absolutny suhlas s tvojim prispevkom 21:54.... ja som stastna, tato vlada je daleko viacej socialnejsia ako ta pradchazdajuca, a to ju prosim tvorila strana, ktora to slovo socialna ma v nazve 😝 😝 😝
mne sa o takychto veciach ani nesnivalo... ze to tak krasne prejde.... ved to vyzeralo ze materska na druhe babatko bude 194€ ☹ sak to je vitazstvo jak svina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😀 😀 😀 😀
sme sikovne 😀
@katka888 sľuby typu dvojnásobné platy tu už boli....a dodnes nie sú....čiže veriť tomu, že v r. 2014 dostanem 75% je zatiaľ unáhlené...a zároveň na materskej som teraz, šla som na materskú s tým, že dostanem 256 eur, čiže mínus 66 eur je pre mňa a moju rodinu škrt cez rozpočet!rada by som sa na vzniknutú situáciu pozerala farebne, ale ako sa snažím, nejde mi to....je mi ľúto, že aj tak na tieto zmeny doplatia tie, ktoré pracovali a odvádzali dane!a o moje dieťa sa chcem starať ja, čiže výhoda, že môžem pracovať mi absolútne nič nehovorí, chcem byť s mojou dcérou a nie ju strčiť niekam do jasiel, alebo nejakej cudzej osobe (keďže starí rodičia sú zatiaľ pracujúci)...
ahoj baby, naozaj nestíham čítať dozadu... ☹
moja situácia: už som od leta na rodičovskej dovolenke a ad januára sa chystám nastúpiť späť do práce, ale len na dohodu. poberám teraz tých 256eur..budem ich dostávať aj naďalej? či ako to bude? ja sa v týchto veciach naozaj nevyznám 😝
díky mooc
@katka888 cize ked som na materskej ktora sa mi ma koncit po 28 tt dna 6.1. tak nemam narok na predlzenie? a zaroven ma deli 6 dni od toho aby som dostavala 256 eur...
@xgretkax mylis si dve veci, materske - zasluhovu davku podla odpracovanych rokov, resp. podla platu, ktory dosahujes v zamestnani, a rodicovsky prispevok - statnu socialnu davku, ktora ale nie je nahradou prijmu.
vyhoda, ze mozes pracovat, je aj o tom, ze si najdes brigadu 2x do tyzdna na styri hodiny napriklad a o babatko sa ti postara babicka, ci svokra, ci kamaratka, alebo otec dietatka... mi nevrav, ze by sa to nedalo zariadit na taky kratky cas!!! asi tak....
a to, ze matersku chcu zvysit na 75% DVZ, je vec, ktorej verim.... kdezto dvojnasobne zvysenie platov je iba cisty populizmus....
@wewe4 ano, mozes mat 256€ aj pracovat, ale len do 20tich mesiacov veku tvojho dietata, potom mas narok na 190,1€
@michaela80 kedze 01.01.2011 mas narok na matersku, ta sa ti predlzi o 6 tyzdnov a to obdobie, od 01.01.2011 do konca materskej, ti ju zvysia na 60% DVZ
@kaktusik007 ja mam tiez jednu otazocku. Akosi som nemala cas sa hlbsie do toho ponorit, ale ak spravne chapem, tak moja materska dovolenka by sa mala tiez predlzit (nasptupila som na nu 21.7.2010), len netusim, ze kolko tyzdnov to je? 😀
Nerada chodim po uradoch a skor mam obavy z toho, aby som nepresvihla termin ist dat ziadost o RP, ked pride cas.
ja cim viac si to citam tym viac som ztoho hlupejsia tak prosim odpoved pre mna : na matersku som nastupovala 16.06.2010 na rodicovsku by som mala nastupit 30.12.2010 ako to bude somnou , mam neaku moznost poberat este podla stareho zakona ci ako to bude somnou a predom moc,moc dakujem
@kaktusik007 aspon nieco..ty si minule pisala o ton nezamestnaneckom..to kto ma na to narok? ja som si platila DNP 6 rokov a som vlastne "dobrovolne nezamestnana" konatel spolocnosti..
@miciatko sak ty mas narok na 256.... 😉
@michaela80 to vazne?? ja som myslela ze musim prejst na tu predlzenu o tych 6 tyzdnov
@michaela80 mne toho 30 konci 28 tyzden
@miciatko na tu by si mala narok ked som dobre pochopila az po 1.1.2011 😀 😀 😀 😀
michaela80 no to by bolo super a dufam ze si to dobre pochopila 🙂
@xgretkax
ked nie si spokojna, nie si. ja viem kolko usilia nas to stalo, aspon trochu zjemnit povodny navrh 190 plosne pre vsetkych, ziadne vyhody mamickam, ziadna lepsia materska.
ak chces, kukaj si na celu zmenu zakona sebecky, ale ja myslim aj na mamicky s dvojickami, o ktore sa konecne aj vdaka nasim aktivitam zacal stat zaujimat. dvojicky nemam, som tehu a nebudu to dvojicky a je mala sanca, ze niekdy budem mat, ale aj tak som prilozila ruku k dielu aj za mamicky viatorciat.
tebe sa tieto zmeny nepacia, uprimne, chapem, ani nam sa to nepacilo, preto sme sa pustili do boja a myslim si, ze sme vybojovali viac ako sa nam vobec snivalo, ze sa da, vzhladom k stavu, aky tu v republike je.
skus sa sama seba opytat, co si ty spravila preto, aby sa ti podmienky zlepsili, ked vravis, ze je to vsetko cierne?
suhlasim, ze to nie je oslik potras sa, ale vzdy lepsie, ako prstom do oka.
dufam, ze si na svoj negativizmus spomenies, ked pri druhom babatku budes mat lepsie podmienky, vdaka terajsim aktivitam mamiciek, lebo ako som pisala, praca nekonci, este nas caka boj za zvysenie rodicaku. mimochodom, aj valorizacia rodicaku je uspech, kedze doteraz to bolo stale len nejake cislo vytiahnute z prsta
@katka888 ahoj dakujem za to co si povedala.ja mam doma dvojicky a je to veru naprd ked sme dostavali len na jedno dieta.lebo naklady a vsetko je dvojmo 🙂
@mirka285 tak ja som rodila 2 krat a 2 krat ma ten prispevok obisiel a dokonca pri dvojickach by som mala narok na 50000sk.no co uz mama smolu.
@katarinka123 najdolezitejsie je,ze sa vobec nieco posunulo k lepsiemu aj keby sa to zrovna netykalo nas,no nie? 🙂
no jasne a uz aj to ze nam nieco navyse priodali je uspech 🙂
ja som veľmi sklamaná, že nás pracujúce dávajú do jedného vreca s tými, čo v živote do roboty nechodili...ide o menšinu, ktorú asi spomínať nemusím.
na jednej strane Mihál vyhlasuje, že takto ušetríme na rozpočte....ale asi si neprepočítal to, že rómom dajú o tisícku mesačne viac...a aký to bude mať efekt??? začnú rodiť ako na bežiacom páse. a zase na to doplatíme iba my...čo budeme chodiť do práce a oni budú živení s našich odvodov 😠 a štátny rozpočet bude na tom istom ako je teraz
nastupujem na MD 20.12..takže sa ohromne teším 😒
ja len dúfam, že budem maličkého kojiť...lebo keď si prerátam sumu za "sunar" na mesiac tak ma ide vykotiť 😢
keby som nemala manžela, tak sa môžme ísť pásť
@llenkapettko tak nastastie som deti kojila do 6 mesiacov,ale potom som pocitila co je to kupovat nutrilon pre dve deti s jedneho prispevku. 😢
a ako to je s tými, ktoré poberajú materskú a končí im tohto roku, napr. mne končí 15. decembra 2010... koľko mi teda patrí? 😒
nech si prepočítajú, koľko čo stojí...na mlieko dávam mesačne 60 eur, a to mi ešte polovicu prispieva poisťovňa (Nutrilon AR - proti zvracaniu), plienky 30 -35 eur ( podľa akcie), kde je ešte oblečenie, kozmetika, lieky...no strašné...to je snáď zlý sen...!!!
@llenkapettko
prepac, ale z casti nesuhlas, pretoze mamicky, ktore pracuju, im sa to odzrkadluje vo vyske materskej na ktoru nepracujuce narok nemaju.
preto aj tie zmeny v materskom prispevku, aby sa podporili aj pracujuci. nemozme dat rodicak nepracujucim na 100 eur a pracujucim na 300 ..... zasluhovost je premietnuta v materskej.
ako z casti suhlas s tou mensinou, ale vies ponuknut riesenie, ktore by bolo nenapadnutelne napr za diskriminaciu? ak by sme mali odstranit tieto diskriminacne prvky aj nas bielych , treba zmenit legisaltivu vo viacerych smeroch a to je predsa len dlhodobejsi proces.
@tosomja
stat ti nedava rodicovsky prispevok, aby si z neho nakupila od mlieka, cez plienky az po oblecenie vsetko a zaplatila z toho aj najom. je na rozhodnuti obcana, ci bude mat dieta a ci bude schopny sa o neho postarat. RP je len prispevok k starostlivosti, urcita podpora statu, ale nie nahrada prijmu, alebo prijem samotny
@tosomja aj moja malá malá reflux. máva to veľa detičiek treba len vydržať a ked prejdete na tuhu stravu po 6-om mesiaci same sa to vytratí a aj zabudnete že to mala. iné bábatká majú napr. koliku a tiež tým musia chúdatka prejst. tiež som kojila a dávala lyžičkou nutrilon vlákninu.
Ahojte, som v tejto teme novacik. Xcem sa spytat, RP poberam zvyseny od marca 2010. Bude sa nieco menit ohladne moznosti zarobku (napr. dohoda, skrateny uvazok) a sucasneho poskytnutia RP? Lebo teraz tuto moznost nemam. A nemyslim ten prispevok na starostlivost, nemam v plane jasle ani nikoho plateneho.
A poprosim aj o pripadny link, kde tieto ustanovenia najdem. Vopred dik!
ahojte, dlho som tu nebola. rada by som vediet ci sa okrem vysky RP menila vyska prispevku pri narodeni 2. a 3. dietata. neviem sa k tomu dopatrat na nete. dakujem

@xgretkax
takze pre teba by bola prijatelnejsia uplne prva verzia, pre kazdeho od januara 190 , bez riesenia materskej..... tak ako povodne chcelo kdh a hrozilo vraj odidenim z koalicie, ak sa RP nezjednoti....
po ozvani sa mamiciek, sme vybojovali aspon nejake podmienky na zlepsenie. mamicky, ktore su na materskej teraz, cize ala tvoj pripad, sa ale dostali do urciteho vakua, kedy sa na nich nevztahovalo ani navysenie a predlzenie materskej, ani vyssi rodicak. tak opat komunikacia, poukazovanie na mamicky vo vakuu a nakoniec aspon sa na vas nezabudlo s tym, ze vam predlzia a navysia matersku.
ano, rodicak budes mat potom nizsi na 190, no oproti prvotnym podmienkam / 256 a nasledne 164 / budes mat rok vyssi rodicak na 190 z 164. viem, slaba utecha, na mna neplatila, ledze moje 2 rocne dieta uz bude bud v skolke, alebo so starymi rodicmi, no ak si zratas navysenie materskej , predlzenie, zo zaciatku nizsi a potk vyssi rodicak, tak vo finale to nie az taka velka strata. urcite tam strata je, no co ak pojdes na matersku v roku 2014 a dostanes 75% na cely rok? to aj potom sa ti nebudu pacit teraz vybojovane podmienky? co ak sa ti naskytne prilezitost zarobku a rodicak ti popri praci ostane? podla starych podmienok by si na RP narok nemala. ja viem, ze su to slabe a chabe argumenty, ale nemozme kydat na vsetko, nie je vsetko cierno biele a o.i. konecne schvalili aj valorizaciu RP,. co doteraz nebolo a pracuje sa na jeho dalsom navyseni....
tak uz fakt nechapem, rpeco sa na to ludia kukaju len cierno. a sebecky. jedine mamicky, ktore maju nanestastie smolu s tymito upravami su tie, ktorym konci MD 31.12.2010 a idu na RP od 1.1.2011