icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

krasnulka
9. dec 2010

stat hladi len na to, ci matka pracovala alebo nie...podla toho je aj materska alebo rodicak.Ale co ockovia? Ved je to aj ich dieta nie len dieta matky. Kazdy chlap pracuje pomaly od skoncenia skoly a stale pracuje,den,noc, a odvadza statu dane a co z toho ma? Nic! Len maly rodicak, ktory dostane jeho manzelka pretoze ona nepracovala. Je to nespravodlive,lebo tie deticky maju aj ockov,nie len matky ktore bud pracovali alebo nie.

katka888
9. dec 2010

@krasnulka
pojem verejne statky ti asi nic nehovoria..... a tak nahodou byt zadarmo za kazde dieta nechceme? ved to ubohe dieta potrebuje strechu nad hlavou, a este nepracuje, nema si ho ako kupit, ani hypoteku mu nedaju v banke...

baby, uz to neprehanajte, uvedomte si, ze stat tu nie je od toho, aby sa o vase deti staral od A po Z. na to su rodicia

krasnulka
9. dec 2010

@katka888 ty si asi nepochopila co som tym myslela. Myslela som to tak, ze materska sa pocita podla toho,ci matka pracovala alebo nie. Ale otec pracuje,odvadza statu dane,tak aj na to by mohli hladiet,nie len na matku. Nic ine som tym nemyslela. Len to, ze vsetko je podla matky a chlap ci robi alebo nie,tak si nepomoze,lebo ajtak dostane jeho manzelka maly rodicak. A keby dali pre vsetky rovnaku vysku rodicaku treba tu vyssiu, tak by urcite romovia nedostali taku sumu,pretoze rom chlap nepracuje. Tak som to myslela. A nie len sa vsetko tocit okolo matky. Dieta ma trpiet tym,ze jeho matka nepracovala aj ked otec pracuje stale? Ved to je nieco...

cicimon
9. dec 2010

@krasnulka otec si moze uplatnit danovy bonus na dieta... ak ho nestihli zrusit..

misha8
9. dec 2010

kočky neviete koľko je príspevok na prvé babatko????

misha8
9. dec 2010

@cicimon ahoj môžem sa spýtať pri prvom babetku načo mám narok ?

katka888
9. dec 2010

@krasnulka
nie, ty si nepochopila, ze vsetky odvody a dane, ktore plati otec nie su urcene len na podporu dietata. z dani otca sa napr platia verejne statky, ktore vyuziva aj jeho manzelka - nepracujuca a nic neodvadzajuca statu.

a a ko som spominala vyssie, ak chceme eliminovat aj "diskriminaciu" nas bielych, alebo pracujucich mamiciek, je potrebne viac nez uprava zakona o rodic prispevku, treba riesit obsiahlejsiu legislativu aj napr. danovymi ulavami. a to saneda z dna na den a obzvlast, ak sa nenajde na take kroky pdpora prislusneho rezortu.

denne73
9. dec 2010

Ahojte dievčence. Chcem sa opýtať . V tehu knižke mám dva terminy prvy 24.1.2011 no a ten druhy 29.1.2011.
Teraz fakt neviem kedy vlastne mám po novom nastupiť na MD. V tehu preukaze mám 18.12.2010. je to vporiadku??? alebo treba neskôr??keďže sa posunula na 36t?? Ďakujem 😉 😉 😉 😉

mici111
9. dec 2010

@misha8 prispevok na dieta je spolu vsetko cca 830 eur..

mici111
9. dec 2010

@denne73 myslim, ze nastup na matersku sa nijako nemenil, t.j. 6 tyzdnov pre terminom a ak si rizikova tak 8 tyzdnov pred terminom..len materska sa predlzovala o 6 tyzdnov - cize 28 tyzdnov doteraz plus 6 po novom..a tiez materska sa navysuje na 60% hrubej mzdy..

denne73
9. dec 2010

@mici111 😉

oksu
9. dec 2010

@mysinka2007 ahoj, nezistila si nic ohladom nás - nestastnic co sa týka materskej ci rodicaka?!

lucia20
9. dec 2010

baby, kedy mam ist na socialku o poziadanie na predlzenie a navysenie materskej? na RP by som mala nastupovat az 22.01.2011 dakujem za odpoved...

misha8
9. dec 2010

@mici111 dakujem , to je ten jednorazový , a nič iné nemusím vybavovať????

mici111
9. dec 2010

@misha8 ako podla toho co chces vybavovat.. 😉 toho je po porode 😉 ale peniazky myslim dostanes len tieto..ak si dobre pamatam..

cicimon
9. dec 2010

@misha8 ano, ako pise mici ... to su jednorazove prispevky a potom uz len materska a pridavok na dieta pravedelne

maryx
9. dec 2010

Môže mi niektorá z vás poradiť? Dostala som jednorazový príspevok pre rodiča keďže som začala robiť, a dalej poberám príspevok na starostlivosť o dieťa. Keďže sa mení zákon, tak by som mohla od nového roka právo robiť popri rodičovskom príspevku. Mám právo si požiadať od nového roka o znovu vyplácanie RP? Je to výhodnejšie ako ísť na výdavky, len si viem predstaviť, že na úradoch budú úradníčky po novom roku ešte viac "príjemné" ako doteraz, tak ked tam pôjdem chcem si byť istá 🙂

sonya16
9. dec 2010

@maryx to by zaujímalo aj mňa 😉

maryx
9. dec 2010

ako podľa mojích informácií a podľa zákonov máme tuším právo na vyplácanie RP vo výške 75% príspevku, ale počítam s ochotou paní úradničiek ktoré sa budú ošívať a snažiť vytlcť mi to z hlavy :D

xgretkax
9. dec 2010

@katka888 je smutné, že na nás mamičky, či už s jedným alebo viacerými bábätkami sa začalo myslieť až po aktivitách, ktoré spomínaš....pred nimi táto pro-rodinne orientovaná vláda myslela len na to, ako znížiť RP...preto neverím zrazu tej štedrosti a tomu, že zvyšovanie materskej až do výšky 75% vymeriavacieho základu pôjde tak ľahko ako to sľubujú...píšeš, že sa mám sama seba opýtať, čo som spravila preto, aby sa tieto podmienky zlepšili...určite som nevolila strany, ktoré s týmito zmenami prišli...a po druhé, čo preto urobili tie, ktoré štátu ešte nič neodviedli (a väčšina, vieme o kom hovoríme ani nič neodvedie) a predsa budú mať vyšší RP?ja nie som negatívna, iba realistická, na materskej som teraz, dieťa mám teraz, to znamená, že živiť a obliekať ho potrebujem teraz, čiže to, čo bude o 2,3,4 roky momentálne neriešim, pretože toto aj tak neovplyvním, nakoľko toto je a povedzme si pravdu, len a len na rozhodnutí tých, ktorí sú momentálne v danom období pri moci...a ešte raz, chcem sa na celú túto vec pozerať farebne, ale ak ti raz niekto zoberie 66 eur, s ktorými si počítala keď si na materskú šla, tak asi aj ty by si bola nespokojná...či nie??

xgretkax
9. dec 2010

@ziza55 ďakujem za Tvoj súhlas 🙂

katka888
9. dec 2010

@xgretkax
neberiem ti tvoj nazor, aj ked s nim z casti nesuhlasim.
tebe by mozno ani netrebalo navysit a predlzit matersku, kedze to podla tvojich prispevkov nic neznamena, a aspon by bol tvoj negativizmus opoctatneny.

p.s. aj ja pridem o 66 eur.

cert33
9. dec 2010

@katka888 a to mi navysia a predlzia automaticky? ci musim o to poziadat... 😨

katka888
9. dec 2010

@cert33
povodny navrh bol, ze si mamicky poziadaju, ale nakoniec vraj schvalili automaticke navysenie. tuto cast navrhu som necitala, no aj tak, musi to podpisat este prezident

wewe4
10. dec 2010

baby a kedy sa vlastne máte tento nový zákon schváliť?

viiierka
10. dec 2010

@xgretkax VELKYYY SUHLASSSS !!!!!!!

michaela80
10. dec 2010

@xgretkax suhlasim sa tebou.... a ked to ma bzt rovnake pre vsetkz tak preco ta co nastupuje o tzyden skor ma 256 eur a ja nie... keduy malo bzt to pre vsetkz uplne vsetkz rovnako od 1.1. aj pre tie co uy RP poberaju... 😨

michaela80
10. dec 2010

hned je mi lepsie.... 😉 😉 😉 😉 😉 😉

paula58
10. dec 2010

ahojte tak ze ja mam termin na marec tak ze budem dostavat tych 190 euro a ked sa rozhodnem ist nedobrovolne do prace daju my tych 300 euro na opatrovanie?ak ano to je hrozne ze matka si nemoze vychovat dieta ked na to nema a ani stat ju nepodpori mne je stoho zle ked si predstavim ze jednu dcerku som si do 3 rokov vykublala a duhu budem musiet dat do jasiel a alebo inej opateri koli tomu ze nam davaju len almuznu z ktorej jednoducho nemame ako tie deti poriadne vykublat po svojom je mi to velmi luto ☹

andulla
10. dec 2010

@miciatko super a gratulujem máš nárok na 256€ len si to už začni vybavovať lebo ty dostaneš za 30 dní materskú, ktorú maš vyrátanú na denný vymeriavací základ a za celý mesiac od 1.12. rodičovský 256€ 🙂 supersi na tom to máš vianočné. Viem to lebo ja dostanem vyplatenú materskú za 2 dni lebo od 3.12. mi vychádza Rp a ten dostanem celý 256€ takže pár € z materskej a celý rodičák.