icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

fadhillah
16. dec 2010

@babatko88 určite sa za teba postavím aj ja, pretože sa urobili aj pozitíva, čo ocenia hlavne mamičky dvojičiek a trojičiek, nie všetko je zlé, ale verím, že v budúcnosti, po ďalších krokoch sa situácia mladých rodín posunie vpred k lepšiemu 🙂

olifcek
16. dec 2010

@babatko88 no v ostatnom sme sa zhodli, samozrejme 😉 pretoze vdaka ohlasu sa cosi zacalo robit a po vasich osobnych rokovaniach sa dali veci do pohybu smerom k nam, mamickkam 😉

olifcek
16. dec 2010

@fadhillah 😉

babatko88
16. dec 2010

@fadhillah ďakujem, a nielen to, je tam toho dosť, ak si prečítate v pondelok noviny, všetko to tam je pekne vypísané (alebo to bolo tento pondelok?) xi, to si už nepamätám 😅

@olifcek dúfam, že budeme spolupracovať ďalej a dotiahneme to aspoň do nejakého schopného konca

olifcek
16. dec 2010

@babatko88 chcela som uz s tym skoncit, lebo OLiv mi uz moc casu nedava, ale ved, i po nociach sa da, opat som nastartovana x;)

babatko88
16. dec 2010

@olifcek no hovor mi o tom, v poslednom čase spím 5h, mám dosť, ale som tu 😎

olifcek
16. dec 2010

@babatko88 ja niekedy ani hodinu vkuse ee, Oliv rastu zubky, tak casto cucka... potom jej zavadziam, tak ma kope, v postielke nebude 😅 ked sa presuniem, zacne ma hladat, tak musim k nej a dokola...tak som to dnes rano o 5,40 vzdala a sla zehlit, nachystat jej veci na obedik a taaak, zalahla som po 7.00, hned sa pricucla a tak sme v objari hajali do 11.00,ale jasne, nie vkuse, s ritualmi, co som opisala 😀

babatko88
16. dec 2010

@olifcek hehe, no ja tiež nie v kuse, ale cca 5h celkovo, ani to už neriešim, začínam si zvykať

olifcek
16. dec 2010

@babatko88 😉

abbey1
16. dec 2010

@babatko88 Práve preto som vycúvala z aktivít petičného výboru,i keď vždy naďalej rada podporím vaše aktivity.Ale ozaj mi prekáža,že som zlá,ak mám pocit,že im nemáme ďakovať za niečo,čo má byť samozrejmé-a to je,že robia niečo pre svojich občanov.A to nie je o závisti,ale o tom,že keď nie je pre väčšinu ľudí- a to hovorím o radových občanoch, školstve,zdravotníctve,tak nebudem predsa inej skupine ľudí naďelovať z peňazí iných.Prepáč ,ale s tým nikdy nebudem súhlasiť.Aj my sme radi,že sa pohli lady,a aj som to napísala.Je smutné,že mamičky museli urobiť toľko roboty,aby zareagovali a začali konať.Ale čo je zlé na kritike?To im máme ešte popriať a dodať odvahy,aby si nabalili ešte viac?Ja nezávidím nikomu,kto slušnou prácou má.Ale po pár mesiacoch vo vláde sa obhajovať,že si zaslúžia-to je hanba.

carodejnica
16. dec 2010

@jozefmihal @babatko88 Pán Mihál aj ja si myslím, rovnako ako pani Lelovičová, že ste urobili, čo bolo vo Vašich silách a pevne verím, že budúce roky urobíte ešte viac. 😉 Šťastné a Veselé. Kalašová

fadhillah
16. dec 2010

@abbey1 súhlasím s tebou, máš úplnú pravdu, je to hanba, že mamičky sa musia takto namáhať vybojovať niečo pre svoje detičky a čas ktorý by mohli venovať im, alebo oddychu po náročnom dni musia tráviť aktivitami v iných štátoch samozrejmými pre tých hore.
ale na druhej strane, ak už občan príde na to, že hore je kopec ľudí mysliacich len na seba, musí niečo urobiť a komunikácia s nimi je ťažké, niekedy trvá kým pochopia, lebo ONI chápu veľmi ťažko ak sú pri koryte. a práve preto sme tu my aby sme sa zastali všetkých tých mamičiek a nedovolili im oddychovať, musíme im stále pripomínať kto je budúcnosťou tohto štátu, teda dúfam, že po ich nasledujúcich krokoch bude, lebo teraz sa to javí len ako veľmi zlá budúcnosť, negramotná, nevzdelaná, agresívna a lenivá....pozitívne je, že nás vypočuli aspoň z časti a predsa len našli peniažky, mohlo sa to skončiť aj horšie, takže je to prvý krok a verím, že budú nasledovať ďalšie

katuskad
17. dec 2010

@jozefmihal veľmi pekne dakujem za odpoved.

katka888
17. dec 2010

@jozefmihal
@babatko88
suhlas s babatko, ja osobne si cenim, ze niekto nasiel "odvahu" urobit zmeny pre mamicky, nie len ubohy populisticky krok a la byvala vlada. som rada, ze sa naslo ministerstvo, ktore sa rozhodlo pre zmenu a urobilo maximum , aby dotiahlo zmeny dokonca, aj ked to podla mna urcite nebolo lahke. lahsia cesta by bola sa vyhovarat, ze sa nieco neda... a cenim si, ze ste boli ochotni aj pocuvat tých, ktorých sa tieto zmeny tykaju.

elina313
17. dec 2010

Ahojte maminky,

mne po starom končil nárok na MD a začal nárok na RP od 09.01.2011, podľa toho čo som čítala resp. počula, MD sa mala predĺžiť o 6 týždňov. Avšak na Soc. poisť. mi potvrdili nárok na MD do 09.01.2011, čo mám robiť ???
Stretli ste sa s tým ? Ďakujem za info

maruskach
17. dec 2010

@jozefmihal Dakujeme za dobru spravu.
Pekne sviatky vsetkym, vela radosti z deticiek a na chvilu zabudnime na tu nevrazivost ohladom penazi, ktora sa v tejto diskusii prejavila v poslednej dobe vo velkej miere. Ved mame deti preto, ze nam robia radost, davaju ten pocit, ktory nam nik iny neda. Pokojne sviatky.

katka888
17. dec 2010

@elina313
kedy ti to potvrdili? ono ten zakon schvalili v decembri a kym uradnicky pridu na to, co maju robit..... podla zakona mas narok na predlzenu matersku, takze si v prave. ako ti to potvrdili? si tam bola, volala ci ?

elina313
17. dec 2010

@katka888 dala som to do podateľne 6.12. 2010 a 7 mi to potvrdili, volám tam...nič, aj som písala e-mail, zatiaľ bez odpovede...

boba82
17. dec 2010

ahojte dievcata,

chcem vas poziadat o radu, nakolko mi nie je celkom jasne nieco ohladne rodicovskeho prispevku...Ide o to, ze som tehotna a poberam podporu v nezamestnanosti, termin porodu mam zaciatkom autusta. Zaujima ma preto, ci mozem sucasne brat podporu v nezamestnanosti a rodicovsky prispevok, resp. po akej dobe narodenia dietata, si mozem ziadat o rodicovsky prispevok. Vychadza mi to tak, ze v auguste by som mala poslednykrat zobrat este podporu v nezamestnanosti, ale neviem ked dostanem uz rodicak, ci budem mat este na nu narok...
Velmi pekn dakujem za odpoved!

katmi
17. dec 2010

a ako to je s prispevkom na starostlivost o dieta???? plati od 01.01.2011 tych 230€??

katka888
17. dec 2010

@elina313
nepotvrdili ti to preto,ze ten zakon este asi nenadobudol ucinnost, ci ake su tam vlastne postupy? neboj sa, MD budes mat predlzenu, aj minister to potvrdil viacerym mamickam a aj na dnesnom fore na nete.

jozefmihal
17. dec 2010

Ešte raz:

Aj mamičkám, ktoré už na materskej sú a ktorým má materská skončiť až v roku 2011, budú mať materskú predĺženú o 6 týždňov a zvýšenú o cca 9,1%. Predĺženie sa netýka slobodných mamičiek, pre ne zostáva v platnosti dĺžka 37 týždňov.

standa82
17. dec 2010

@jozefmihal ...dobrý večer p.minister a treba o zvýšenie a predĺženie požiadať, alebo to pracovníčky SP spravia automaticky? Ďakujem

lubinka26
17. dec 2010

ahojte, prosim vas, je to ok, ked mi dr. vypisal matersku na 30.12.2010 a ja mam PTP 24.2.2011? ide o rizikove tehotenstvo... dakujem pekne 🙂

standa82
17. dec 2010

@lubinka26 ..je to OK. Lekár ťa vypísal 8 t pred pôrodom pretože máš rizikové tehotenstvo. 🙂

jozefmihal
17. dec 2010

@standa82 ... v SP to zariadia automaticky

standa82
17. dec 2010

@jozefmihal ..ďakujem, takže teda budú vydávať aj nové rozhodnutia o výške a dl´žke materskej.
Pekné sviatky.

lubinka26
17. dec 2010

@standa82 dakujem. ja mam len strach, ci to je presne 8 tyzdnov a nie viac. mne to vychadza 57 dni, ked ratam od 30.12. do 24.2. ci uz den porodu sa nerata?

maznacik007
17. dec 2010

@jozefmihal prosim vas ako to bude ak mame zverene dieta do starostlivosti pravoplatnym rozhodnutim sudu zo dna 8.12.2010 / maly k nam prisiel uz skor od augusta ale kym prebehol sud atd../ ja som nastupila na RD a dostala som zvyseny RP nakolko som splnila podmienky.

teraz podla noveho zakona bude mozne nastupit s dietatom na matersku az do 3 rokov jeho veku. Je mozne aby som nastupila na matersku aj ja / stale som vedena v zamestnani, pred nastupom na RD mam splnenu podmienku 270 dni aj viac/ maly dovrsi 3 roky v juli 2011.

Mozem teda nastupit na matersku dovolenku a akym sposobom o nu poziadat.

maznacik007
17. dec 2010

prepacte v texte je preklep.. pravoplatne rozhodnutie sudu je s datumom 8.12.2009