Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
babule ja mam tiež otázku: dodatočne mi schválili predĺženú rodičovskú dovolenku... chcela by som vedieť ako to bude s umiestnením dieťaťa do škôlky po 1.1.2011... doteraz to bolo tak že dieťa mohlo chodiť na max 4 hodiny, prácu nemám keďže sa venujem drobcovi, ale podla psychologickeho odporúčania by mal byť v detskom kolektíve...
môže chodiť do škôlky na 4 hod alebo na celý deň ?! a čo v prípade ak by som šla z času na čas na brigádu - čiže práca na dohodu?! zatiaľ som nikde nenašla odpovede na moje otázky... ďakujem
Ahojte baby, viete mi poradit? ja som teraz na MD, treba ist na socialku si zaziadat o predlzenie a navysenie??? alebo je to automaticke?
Kočky, prosím Vás, neviete poradiť? Od 20.11. som na rodičovskej s dvojčatami. Od 1.1. by som mala záujem poberať príspevok na opatrovanie vo výške 230€. Neviete mi povedať, či ho dostanem 1x alebo 2x? Takto by sa mi to viac oplatilo, ako 256€ + 30 percent na druhé dieťa. Neviem sa nikam dopatrať toho, či to dostanem na jedno dieťa a druhé nič tak ako doteraz. Mohlo by to byť možno aj 2x tá dávka na starostlivosť, keďže to nie je z našich Sk peňazí, ale z nejakého európskeho fondu. Vďaka.
kočky neviete mi poradiť aké podmienky musím splnať ked chcem požiadať o prídavky na dieťa???
@misha8 pokial viem, nemusis splnat ziadne specialne podmienky okrem podmienky mat dieta 🙂 (snad ta nemylim) poziadas o to na UPSVaR, pridavky platia od narodenia dietata, takze treba tam zajst cim skor... sucasne si mozes vyzdvihnut ziadost k rodicovskemu... pridavky su na jedno dieta nieco cez 20eur
@mirki11
prísp. na star. o dietťa platí na každé dieťa do 3rokov/6r. zvlášť, tj. max. u teba 2x230eur.
uvádza sa to v § 3 ods.3 zákona o prísp. na star. o dieťa, (ten sa novým zákonom nemení) a pozri si napr. tu:
źákon 561/2008
http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id...
@jazminn
predpokladám dieťa bude mať 6rokov. Neviem, či možno byť zdr. poistený s takýmto dieťaťom aj dlhšie ako 6rokov, ak by si bola doma (to jedine zistiť v ZP), inak môžeš byť zdr. poistená ako uchádzač o zamestnanie a podla mna po dovršení 6rokov by som sa zaregistrovala na UP.
Na SP predpoklaádm máš podanú prihlášu ako osoba riadne sa star. o dieťa do 6rokov. Treba podať odhlášku do 8dní po dovršení 6rokov. Ak nepriazn. zdr. stav netrvá,tak už dôch.poistná byť dlhšie nemôžeš. Ak by nerp. zdr. stav trval, tak môžeš byť nadalej dôch. poistená štátom, ale dávaš novú prihlášku. Tam treba nejakú prílohu asi z upsvar o tom nepriaznivom zdr. stave (táto prihláška sa nedá podať spätne). Rob si kopie a na tej kopii nechaj potvrdiť prevzatie odhlášky a aj prípadnej novej prihlášky soc.poisťovnou.
Ak už viac ako 1rok si bez prac.pomeru a neplatíš si dobrov. poistenie v nezam, tak nárok na podporu nemáš.
@gapa áno dieťa bude mať v 2/2011 šesť rokov, a nepriaznivý zdravotný stav už netrvá. Takže dám odhlášku na SP a zaevidujem sa na ÚP ako uchádzač o zamestnanie. Čo potrebujem na ÚP predložiť? Chodím do 3. ročníka na VŠ-tak asi potvrdenie o návšteve. Dobrovoľné poistenie som neplatila. Ďakujem za info.
ahojte dievcata ako je to teraz budeme dostavat 190 euro a ja si mozem najst brigadu alebo precovat u svojho zamestnavatela na dohodu?lebo ja nechcem dat dieta do jasli my sa budeme moct s muzom striedat neveite mi poradit ako to je? 😉 dakujem
@gapa ahoj, prosim Ta, porad mi este. Ak tento rok požiadam o rodičovský, mala by som požiadať ešte o niečo iné? Existuju este nejake ine prispevky na co by som mohla mat narok, ak som doma? Zistila som si, ze este musim poziadat na socialke o to, aby sa mi rodicovska zaratala do dochodku. Ohladom prispevku na starostlivost, stary rodic je na predcasnom dochodku, moze vykonavat aj opatrovanie - zivnost resp. dohoda, tak, aby neprisiel o dochodok? Samozrejme, tento prispevok by som poberala v pripade, ze by som sa zamestnala. Co sa viac oplati - dohoda alebo zakladat si zivnost. Vdaka.
gapa prosím t porad mi ako na to, ked mam MD do 31.12.2010 a je to dvojita smola, nebudem mat narok ani na predlzenie MD ani rod. prispevok 256e????????????????????????????????????????????????????????????????????????to nie je fer. ak dam ziadost o RD 31.12. ako budem posudzovana? alebo co by si mi poradila??? velmi pekne dakujem. ved tych 256 nie je ziaden luxus a 190??? ved to je ako perd 10 rokmi 2500SK pri tychto cenach. a ze mozem ist aj robit??? mile, ale ja nemam vobec pocit ze som na nejakej dovolenke, prave naopak, casto taham 24ky. dakujem za odpoved, mozno sa este nieco da zachranit.
haloooooooooo vie mi prosim niekto poradit???? suri mi to, vdaka 🙂
@lucia20 tusim @jozefmihal pisal, ze to bude automaticke...
@susann80 mrkni do temy Rodicovsky prispevok tam na presne taketo otazky odpovedal minister Mihal....ja som osobne rada ze sa dosiahol kompromis aky sa dosiahol...t.j. ze ostane nam co poberame do 20.mesiaca a aj tak budeme plusove lebo budeme dostavat 190...(co sme mali dostavat 164)
@mirki11 nie som sice gapa ale to zaratanie urob na socialnej poistovni do 45 dni od narodenia (to aby sa ti cele obdobie materskej zaratalo, mozes aj neskor ale bude sa ti len potom odo dna podania ratat do dochodku) a mozes pracovat, budes dostavar diadne rodicak a ty ho mozes babke davat k dochodku...lebo to aby ti preplatili vyssie naklady na starostlivost o dieta ako tych 190 tak to by si musela dat napr dieta do jasiel alebo tak...ten 190 dostanes vzdy ...
@pink_lady hej vam sa to oplati ze nebuete mat 164 a to ste mali predtym 256, a ostatni co???190 do 3 rokov???ved to je smiesne. jedni dostanu vsetko a druhi hole nic.pozri ja doprajem kazdej, lebo ani 254 neni luxus, ale tych 190 je fakt trapne. akoze zivotna uroven tu vobec nestupa. aj tak dik za odpoved, si zlata 🙂
@olifcek a ako ju budem mat dlhsiu ked ju mam do 31.12. a novy zakon je od 1.1. ? smutne ze na uradoch nevedia nic, to tam mozem ist aj ja rovno sediet. rychlo rychlo schvalme zakon a dotiahnute to vobec nie je. pretoze len pred tyzdnom im prisiel vyklad k zakonu prave k takymto pripadom ako som ja. pred TYZDNOM!!!! lebo perdytm si mohla ist skor z MD na RD, co som aj urobila, ale uz to zrazu neplati prave kvoli tomu novemu vykladu. tak toto je ozaj rychlost blesku, lebo ked si maju poslanci znizit platy, tak vola tam nie je ani 10 rokov ale na rodinach si daju zalezat a zakon schvalia pomaly za päť dvanast.
dakujem za odpoved 🙂
@susann80 ostatne maju vyssiu a dlhsiu MD, dobre sa urobilo, kompromis... 😉
@susann80 kazda mamina, ktorej konci MD v buducom roku, ju bude mat o 6 tyzdnov dlhsiu a aj vyssiu 😉 snad to uz i na uradoch tety vedia, lebo malokedy toho vedia viac nez musia a niekedy ani co musia nevedia a hodiny kvoli tomu telefonuju
Baby, poradi mi niekto? Mozno sa to tu uz spominalo, nemam cas citas diskusie, poberam zvyseny RP, od 1.4.2011 nastupujem do zamestnania, dieta bude u mojej mamy - potrebuje si ona vybavit zivnost? RP budem poberat aj popri zamestnani - inak by som do prace istotne nesla, dieta mi je prednejsie. Prispevok 230 Eur dostavaju matky pri umiestneni dietata do jasiel, prip. k sukr. opatrovatelkam, len vtedy je nan narok? Vdaka za pripadne odpovede. 🙂
musím koli tej zvyšenej a predlženej materskej obehavať socialku? alebo UPSVAR?či sa to automaticky mi predlži?a keby potom nastupim do zamestnania a dieťa dám do jaslí, tak dostanem kolko?tých 230e či 190?akože chapem, že ked ostanem doma, tak viac ako 190e mať nebudem.čo už, nestihla som to. minulo ma to zvyšenie aj rpi malje aj teraz. bude to podsatne nižšia suma ako mám teraz na MD, ale snad to deťatku chybať nebude.
a to čo tu spomínate živnosť pre starého rodiča, ekd sa bude starať o dieťa?to ako mám hcapať? nemám čas to tu celé čítať, mám malých nespačov🙂ďakujeeem

@nika222
ak začal druhý PP už 22.7.2010, tak je to ok, ajkeby si nastúpila na md v r.2011, už trvá viac ako 90dní. Ale ak si môžeš bybrať, asi by som "pre istotu" nastúpila na md v r.2010. Materské sa ti bude rátať z vym.základu v obd. 22.7.-5.8.2010 (nemocenské sa ti rátalo z VZ v období 22.7.-31.7.)