Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@babatko88 -ďakujem..no a ked je na predčasnom dochodku, tak ako potom?ešte ma napadlo,mne traz miesto v praci zatail držia.mám zmluvu na dobu neurčitú a pracovala som normálne 8 hodín denne. musela by som si skrátiť pracovnú dobu alebo pracovať na dohodu aleob ako, keby chem dostavať tých 230e. ďakujem
@susika dávaj pozor, som v tej istej situácii. Ak je babka na predčasnom a chce si zakladať živnosť na opatrovanie, treba zistiť, či nepríde o dôchodok, bola schválená novela, že dôchodcovia nesmú pracovať, len teraz niekedy. Kámoška ma nato upozorňovala, ešte to nemám potvrdené, že je to tak, len dávam do pléna.
hm,ďakujem.... ked je to tak, tak asi mi iné neostava, iba s malým ostať do troch rokov. malý by tam aj tak musel byť 5 dní v týždni, elbo nebývame blízko seba a ked si pedstavím tu chorobnosť pri nastupe do školky a jaslí pri malje, tak by som boal asi aj tak viac doma ako v praci
@susann80
už sa tvoj prípad nieto pýtal aj p. Mihála a bohužial uznal aj on, že neošetrili korektne prípad, ak presne 31.12.2010 končí Md. A potom som študovala myslím aj vyše 2hodiny zákony, či nenájdem nejakú medzeru-možnosť, ako by sa to dalo obísť, no bohužial som na nič neprišla.
Takže ťa nepoteším ani ja.
Ale nezabudni si podať prihlášku na dôch.poistenie štátom, ak si tak už nespravila. Ak ti trvá PP, tak od 1.1.2011, lebo ak by si si ju podávala až v januári, tak by ťa prihlásili až odo dna, kedy podáš prihlášku (napr. od 3.1.2011), tj. nedá sa spätne od 1.1.2011, aj ked je to tuším sobota, treba podať prihlášku ešte v r.2010.
napíšem o dôchodkovom poistení mamičiek štátom to všeobecne, aj pre ostatné baby:
A) - ak ti trvá a bude trvať PP (alebo povinné DP szčo) počas poberania materského, tak si treba podať prihlášku na dôch.poistenie štátom najneskôr prvý den čerpania RD, ak teda chceš súvislé dôch.poistenie.
B) - Ak ti netrvá PP alebo povinné DP szčo alebo nepoberáš materské, tak treba podať prihlášku do 45 dní, ak chceš byť dôch.poistená štátom odo dna pôrodu.
C) - ak končí PP alebo povinné DP počas poberania materského, tak podla mna treba dať prihášku najneskôr den po ukončení PP/povinného DP (ale záleží kedy presnePP končí, či pred pôrodom, vtedy platí varianta B a možno platí B aj v prjípade, ak PP skončí do 45dní od pôrodu)
tie živnosti dôchodcov nemám preštudované, takže nepoznm odpoved.
@gapa tak mu pekne dakujeme vsetci,....sak to je len par drobnych ze??? by som chcela vidiet keby zabudli na neho a nedostane vyplatu....nabuduce sedim doma a volit ani nejdem, lebo furt chodim volit a naco???? i tak sa to furt obrati proti mne. a este mi vysvetli, ze ti co mali 256 budu mat aj 190, tak to im nevadi???? tak bud nech ide niekto podla stareho, iny podla noveho a nie ze oni su zase vynimka a budu mat este viac.
dievčatá, vďaka za oddpovede, ak zistím viac, tak dám vedieť.
@denisocka no to mame my danovy poplatnici teraz smolu ☹ , ze sme pracovali, kedze RD sa zvysuje len pre neplaticou dani, ako sa tato vlada stavia k mladym mamickam, ktore im odvadzali na tie ich platy dane tak sa aj my budeme staviat k nasej vlade a nech na svoje platy stahuju tym co cely zivot sedia doma a statu neodviedli ani cent. Mlade mamicky "30" ak sa to da nazvat mladymi mamickami doslova musia kalkulovat ci mozu mat jedno dieta, aby mu mali z coho zabezpecit buducnost a vzdelanie v tomto state a mali aj na splacanie hypoteky aby nemuseli vychovavat dieta v kontajneroch, kdezto tie mamicky co neodviedli ani cent a neodpracovali ani jeden rok mozu mat aj 10 deti , dosahuju najvyzsiu porodnost dostanu socialne byty zadarmo, nemusia splacat ani hypoteku na byt, nasa vlada im zvysi aj RP sak ich treba podporit v ich porodnosti
@vriend aspon, ze dali podmienku, ze i starsie dieta musi do skoly chodit, inak im znizia RP... mali b y im ho uplne vziat a nie znizit.. a este dalsie veci mohli na nich vymysliet... len cisa ucitelia nebudu bat nahlasit nepritomnost deti v skole a bez ospravedlnenky, aby sa nemuseli bat o svoj zivot, ci majetok...
Ahojte, chcem sa opytat, lebo nikde som to s urcitostou nenasla. Poberam zvyseny prispevok, ale chcela by som sa vratit na par hodin do prace. Myslite ze po 1.1. by som mohla pracovat a poberat zvyseny RP, alebo musim pocakat do tych 20mesiacov????? Ked my odpoviete, veeeeelmi mi pomozete, dakujem 😀
Ahojte, mozete mi prosim poradit. Poberam RP este do decembra 2011 a od januara 2011 chcem nastupit pracovat na dohodu. Kedze v buducom roku cakame dalsi prirastok, tak by som chcela vediet ako to bude s materskou. Viem, ze obdobie poberania RP sa mi zapocitava do doby poistenia potrebnych na vznik naroku na materske. Ale je pravda, ze v case vzniku naroku na materske (cca jun 2011) musim byt nemocensky poistena? Praca na dohodu mi toto nepokryva, tak by postacovalo potom platenie dobrovolneho nemocenskeho poistenia? Vymeriavacim zakladom na matersku by bola v mojom pripade vyska minimalnej mzdy alebo to nejako praca na dohodu ovplyvni? Mozem u svojho zamestnavatela vobec pracovat pocas materskej na dohodu kedze mam s nim uzatvorenu pracovnu zmluvu na dobu neurcitu a plny pracovny uvazok (povodne som mala nastupit na polovicny uvazok, ale ten by mi velmi pokazil druhu matersku, tak hladam ine moznosti)?
Prosim Vas o poradenie, pretoze som uz z toho mierne dopletena a neviem ci tomu dobre rozumiem (a zial na buduci tyzden sa musim zaverecen vyjadrit k tej praci ). No a nechcem si nieco pokazit v ramci buducej materskej. Dakujem.
@vriend no aha ja mam babo, studujem, tiez som este neodviedla ani cent, no po mature samozrejme robit chcem, od 2011 zacinam aspon na dohodu zatial, ´ved v buducnosti odvediem rovnake dane co vy...zasa su aj iste skupiny obyvatelstva co neodvedu nikdy nic...lebo sa im robit nechce...ale vies kolko mamiciek v mojom okoli robit chce a neni volne miesto? takze neodviedli nic, hoci robit chceli?
@ela2710 a tie socialne byty, ine je byty pre romov, ktore su zadara a ine je byty pre mlade rodiny s detmi, my chceme podat ziadost o mestky byt, najom je tam 260 eur aj s energiami, co je myslim na nas region akurat, 25 rokov budeme v najme a potom doplatime zvysnu cast penazi z ceny bytu (ten najom sa odrata) a na taketo byty ma narok kazda rodina, a neprisobivi obcaia v nich nie su
@eronika
ak ti trvá PP a pracuješ na dohodu (myslím?, na dohode by mala byť iná práce, ako čo máš v prac.zmluve, no či to niekto skúma. Resp. prácou na dohodu by sa mali riešiť len príležitostné činnosti, resp. činnosti vymedzené výsledkom), tak sa ti materské bude rátať z pravdp. vym.základu, ktorý by si dosiahla v mesiaci nástupu na MD. Teraz máš NP prerušené z dôvodu čerpania RD, no toto preruenie bude ukončené= akoby ti vznikne NP v den nástupu na MD podla § 57 ods.1 písm. b) Zákona o sociálnom poistení.
@vriend no 10 deti netuzim mat 🙂 vzhladom nato, ze vsetky musia ist von 🙂 , ja si tiez myslim, ze takym ludom by sa nemalo prispievat, lebo deti casto ani do skoly nechodia, priatel sa nevedel po strednej zamestnat, a nemal narok ani na nezamestnanecke, kdezto niekto nikde nikdy nerobil, ani nebude a ma ovela vacsie vyhody ako slusny pracovity clovek
ale ja to poznam, a tak isto to je aj so starsimi ludmi - nasimi rodicmi, dostanu minimum, ze vyplatia len naklady na zivobytie a nikto sa nestara ale ty ostatny socialne pripady dostany vsetko zadara a este sa im nepaci, tak isto to je aj s mamickami ak sa daju tak nazvat kedze sa o deti poriadne ani nestaraju a RP dostavaju ako vreckove pre seba,
ktore im nas stat potreboval zvysit
Ahojte neviete mi poradit,........bude treba od noveho roku podavat nejake nove tlaciva na RP,..nakolko pracujem mam ina 25 percent a od noveho roku by na mna tiez malo platit tych 190, ale neviem ci je to automaticke alebo sa budu musiet vypisovat tlaciva..dakujem
viete co ma fascinuje najviac??? ze on tu splieta u setreni a tym co daoi 256e este aj pridaji a budu mat 190e a to mozu ist este robit. ak si myslite ze im nedoprajem, omyl. vsetkym nam by som dopriala min. 256e to sa mi zda na tuto dobu normalna suma, ak sa buchaju do prs, ze aky brutalny prispevok ej to 190e, tak je to asi presne to co pred 10-15rokmi 2500sk, nakolko islo vsetko hore /a este vela veci pojde/. a ze mozem robit???tak asi jedine medzi 00.-6.00 ked mi babo ako tak spi, lebo inak makam v kuse, ale vlastne oni si myslia ze to je dovolenka, a popritej sa da robit, sak prides domov a nic nerobis...krasna vyhovorka /alibizmus/. a este sa mi nezda fer, ze ti do 31.12. maju z toho velke prd, ani zvysenu, ani predlzenu a je to len rozdiel jeden den a druhym povyplacaju zvysene aj 2 roky. ja osobne nabuduce sedim doma a nikam volit nejdem, lebo furt je to o tom istom. sluby sluby a potom..? POMOZ SI SAM. presne oni si platy neznizia by som ich chcela vidiet ako by vyzili SAMI zo 60% platu a my sme na to DVAJA!!!!!!!!!viete, necakam, ze budu mat 400e plat, to je fikcia, ale nech si to znizia presne o tolko kolko sa znizuje ludom a potom by videli, ale oni si radsej povedia, ze ked si znizia 2000e na 1800e tak to rozpoctu vobec nepomoze a tak si to neznizia vobec, ale to ze mamickam znizia o 60e tak to spasi cely stat 🙂)))))))) vysmech....suhlasim ze deti sa nerobia pre prachy, ale akoze 24hod. sichta za 190e??????????? proste clovek chce zit ako tak, si myslim ze tych 256e nebol luxus, ci sa zlakli ze si najmeme au-pairky a pojdeme kazdy rok na kubu??????? podla mna aj preto sa zacalo rodit viac deti, lebo sa to zvysili, ale teraz to zase bude klesat... a vedia ti hore, ze niekto musi kupovat aj sunar???????? ale ako vravim POMOZ SI SAM, hlavne ze oni maju plne vrecka... viete kolko sa nakradlo za minulych vlad????? a tu kecaju ze preto znizili rodicovsky lebo v rozpocte chybalo 60 MILIONOV E!!!!! keby vsetci zlodeji povracali prachy za tie tendre, kde sa pokradli MILIARDY, tak by sme mali moje zlate aj 400e rodicovsky. co dodat...a este sa mi paci ta unia mamiciek, co bojovali iba za seba aby im ostalo 256 a na ostatne sa vykaslali...klasika...slovaci, na druhych sa vykaslu, hlavne ze je mne dobre...taka unia, ze....sak oni kaslu na mamicky, oni chcu len to co im vyhovuje , ked nebudu na materskej, kaslu na vsetky mamicky. keby boli ferove, tak chce pre vsetkych rovnako, ale stacilo, ze zachranili len svoj zadocek a uz su spokejne 🙂) uz im bojovat netreba....
viem, ze to sem nepatri, ale chodi tu vela kociek, co sa vyznaju a mozno mi napisu svoj nazor, za co vopred dakujem.
ahojte, chcem sa opytat, ci je normalny postup pani zo socialky.
ku koncu oktobra 2010 som ukoncila zivnost, zamestnala som sa na dobu neurcitu s hrubou mzdou, ktora je vyssia ako VZ. kedze sa mi zhorsil zdravotny stav, dr. ma vypisal na PNku na zaciatku pracovneho pomeru. odpracovala som 1 den. PTP mam 23.2.2011 a dr. mi odporucil ist na MD 8tt pred, kedze to zakon umoznuje. ukoncil mi PNku a vypisal ziadost o materske. pracovnicka zo socialnej poistovne volala mojmu zamestnavatelovi, ze preco idem tak skoro na MD a ked im nevedel povedat, tak volala mne. v telefone bola velmi neprijemna, ze preco nemam nadalej PNku, ale ze mam vypisanu MD skor, ze ci si uvedomujem, ze ked nastupim na MD tento rok, tak ju budem mat maximalnu a ked na buduci rok, tak minimalnu. ze ak budem trvat na tom, ze nastupim tento rok, tak posle na zamestnavatela kontrolu vratane inspektoratu prace atd. ona sa mi normalne vyhrazala... nechapem, spravala sa, akokeby to islo z jej vrecka. som zvedava, ako toto cele skonci ☹ samozrejme, ze som trvala na nastupe tento rok.

@susika nie, všetko sa predlžuje automaticky, na jasle dostaneš len do 230e.... živnosť!? no ak chce babka opatrovať malé, aby nemuselo do škôlky musí si založiť živnosť