icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

kaktusik007
12. jan 2011

@mirki11 ano, na to, aby si mala narok na prispevok na starostlivost, musis mat pracovny pomer, z ktoreho budes dochodkovo povinne poistena - to je podmienka. k tym odvodom - ak ma clovek prijem zo zivnosti za cely rok mensi ako 3800€ a nejake drobne, (neviem rpesne cislo) tak je oslobodeny od platenia odvodov - resp. povinne preddavky si plati, avsak tie mozu byt vo vyske 0€ - potom sa to v rocnom zuctovani vsetko poriesi pekne krasne.... tu je to teda o tom, ze ak najdes osobu, ktora je napriklad na ciastocnom invalidnom - ta si odvody platit nemusi, a zdravotku ma ptoom len 7% nameiesto 14%.....
inak ano, povinnost platit preddavky na zdravotne pre "normalneho smrtelnika" samozrejme su... to potom sa oplati nech si tu zivnost otvori niekto, kto uz zivnost ma a odvody plati tak ci tak...
proste treba pospekulovat 😉 inak je to volna zivnost - cely jej nazov je - kratkodobe poskytovanie pomoci pri opatere deti
toto sa ti neoplati, ak mas narok na RP 190,1€ - to za tie vybavovacky nestoji.... ak ale je tu mamicka, ktora si brala prispevok rodicovi, ta ma narok len na cca 143€ rp, a tej by sa to uz oplatilo porozmyslat, ako to spravit - 230 a 143 je trosku iny rozdiel, aj ked platis odvody a dan z toho 😉
@inffinity aktualne v zdravotnej poistovne nevedia, ako je to od 01.01, ale ja mam zivnost este od 22.12.2010 a tak som sice povinna platit preddavky na zdravotne poistenie, avsak tie mozu byt aj v nulovej vyske 🙂 takze platim nulu 😀 ono to aj tak potom sa zuctuje v rocnom zuctovani.... co sa tyka babicky, tak tam je to rovnake - zalezi, ci ma iny prijem, resp. ci je poistencom statu, a ci je mozny subeh.... najlepsie bude sa informovat v zdravotnej poistovni, ale az tak za tyzden ci dva, teraz maju z tej legislativy gulas...
co sa teba tyka a zivnosti a dochodku - ono stale mozes byt evidovana na socialnej poistovni ako poistenec statu, ale tu taktiez nevedia, doteraz bolo ze len vtedy ak si dieta nedala do skolky ci jasli ci opatrovatelke, po novom - mam im volat koncom tyzdna... proste aj oni cakaju na metodicke usmernenia z ustredia 🙂 tak radsej informacie ani neposkytuju, co chapem 🙂
k tym vydavkom babicky - zalozenie ZL stoji 5€ a to je vsetko 😀 ak neriesime tie odvody spomenute vyssie, povinne platit odvody bude podla danoveho priznania v roku 2012 od 01.07.2012 - ale tam sa taktiez chystaju zmeny takze ani srnka netusi ako to nakoniec bude
@elienka nemas pravdu 😉 vstupuje do toho velmi vela faktorov... babicka moze mat trvaly pracovny pomer, moze byt zdravotne tazko postihnuta a mat priznany aspon ciastocny invalidny dochodok, babicka moze byt na starobnom dochodku... to vsetko vec ovplyvnuje 🙂

kaktusik007
12. jan 2011

@fnukkacikk za januar mas narok na RP len za predpokladu, ze tvoja materska bude nizsia - ale nie som si uplne ista, kedze materska a rp nebudu poskytovane na to iste dieta... pani na upsvar ti povie, resp. pride ti rozhodnutie
mala by si ist na upsvar, a oznamit im, ze dnom tym a tym si nastupila na matersku - oni si to nezistia automaticky. neviem kedy dostanes rozhodnutie zo socialnej poistovne... to budes potrebovat ak si budes na starsiu narokovat na prispevok na starostlivost, je vo vyske 41€ mesiac, a nemas nan narok ak mas narok na RP - ak ti za 01/2011 priznaju RP, tak tento prispevok na starostlivost mat nemozes 🙂 az od 02/2011
na tento prispevok mas narok do 6 tyzdnov veku babatka, budes pri ziadosti on potrebovat nie len to rozhodnutie o materkej, ale aj rodny list novorodeniatka - postaci, ked si to vybavis spolu s rodinnymi pridavkami na mladsie... premlcanie je 6 mesiacov, takze to isto stihas v pohode 🙂

jeinabe
12. jan 2011

Ahojte, tiez vas chcem poprosit o radu, zrejme to tu uz bolo, len nemam cas citat dozadu.....po roku budem musiet ist zrejme do prace na plny uvazok a chcem sa opytat ci rodicovsky prispevok tych 190 eur budem nadalej poberat az do 3 rokov......dakujem za odpoved.....

miah
12. jan 2011

to by aj mna zaujimalo ako to je ten mesiac z RP na starsie dieta ked nastupim dajme tomu v polke mesiaca na MD s druhym dietatom 😅 lebo doteraz som si myslela, ze za ten mesiac este normalne dostanem cely RP

miah
12. jan 2011

akurat som to nasla na nete
Pokiaľ by nárok na materské vznikol skôr, ako rodičovská dovolenka skončí ( pred 3. narodeninami 1. dieťaťa), je potrebné oznámiť túto skutočnosť na úrade práce do 8 dní od vzniku nároku na materské. Priložte potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o vzniku nároku na materské. Nárok na rodičovský príspevok zanikne. Ak by vznikol nárok na materské v priebehu mesiaca, za tento mesiac ešte budete mať vyplatený rodičovský príspevok v plnej výške.

kaktusik007
12. jan 2011

@miah neivem... v zakone o rp je napisane, ze sa neposkytuje, ak sa za dany mesiac poskytla materska davka ktora je vyssia ako rodicovsky prispevok.... osobne si ale myslim, ze toto sa tyka ak ides z materskej na rodicovsku - cize opacny pripad, a v tomto pripade, kedze sa jedna o ine dieta, by to podla mojho nazoru malo byt v poriadku - ak na matesku nastupis aj 02.v mesiaci, mala by si mat narok na rp na starsie.... pretoze ten jeden den vlastne podmienka starosltivosti a opatrovania bola splnena 😉
osobne by som papiere poriesila tak, ze si prispevok na starostlivost budem uplatnovat az od dalsieho mesiaca 🙂 podla mna vyplatu rp zastavia az dnom nastupu na md, takze za ten jeden mesiac priznaju.... ale ista si n ie som 😉
@jeinabe ano

kaktusik007
12. jan 2011

@miah no, tak to sedi s mojim osobnym nazorom 🙂 - ale inak to co si nasla si trosku odporuje, pretoze - povedzme si uprimne - ktora mamicka bude mat rozhodnutie o materskej do 8 dni od nastupu???? 😀 😀 😀 😀
ale oznamit im to treba, podla mna postaci telefonicky tej konkretnej pracovnicke s tym, ze rozhodnutie jej donesieme neskor.... sak vie ako to chodi 🙂 a potom... ak aj vyplatia jeden mesiac navyse (co pochybujem) tak sme akurat to povinne vratit, ine sankcie tam nie su 😉

miah
12. jan 2011

@kaktusik007 mne rozhodnutie o materskej na prveho syna neprislo vobec 😀 😀 😀

miah
12. jan 2011

@kaktusik007 ak som dobre pochopila tak ak pojdem na z MD na RD dajme tomu v polke januara 2012 a matersku este dostanem za 15dni vo vyske 300€ tak za ten mesiac mi uz RP na to iste dieta nevyplatia?

mim111
12. jan 2011

@miah
ahoj miah,
pokiaľ ja viem, rozdelia ti to pomerne....ak nastupis na MD v polke mesiaca, dostanes polovicu RP a polovicu MD...ale možno, že sa to už zmenilo...alebo sa dohodni s gynekológom na dátume nástupu na MD
inak ti držím palce ...aj ja mám termín v júni 2011...

maznacik007
12. jan 2011

@miah materske sa pocita na den... cize tam ti daju tolko kolko dni budes na materskej a RP dostanes plny lebo ten sa dava aj ked je narok na RP co i len jeden den v mesiaci

miah
12. jan 2011

ja tomu chapem, ze matersku mi daju za tolko dni kolko budem na MD a viem aj to ze RP sa vyplaca cely aj ked ja nerok co i len jeden den, ale reagujem na prispevok ktory pisala katusik
v zakone o rp je napisane, ze sa neposkytuje, ak sa za dany mesiac poskytla materska davka ktora je vyssia ako rodicovsky prispevok....
lebo ak je to tak ako pise katusik a budem mat matersku za 15dni cca 300€ tak uz narok na RP na ten mesiac stracam

maznacik007
12. jan 2011

je to moj osobny nazor treba skonzultovat s UPSVAR ale podla mna mas narok na RP na starsieho syna aj ked budes mat prijem / co z ich pohladu materske je/

skor si myslim ze to opatrenie je prave na ten prechod z MD na RD co tvoj pripad teraz nebude. a potom ved ty zastavis poberanie RD odo dna datumu kedy ides na materske. teda na UPSVAR ti este vyplatia RP za syna za ten mesiac. a socialna poistovna ti vyplati materske...

ale uvidis...

kaktusik007
12. jan 2011

@miah
§ 3 odsek 8 zakona 513/2010 - novela zakona o rp
Nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak
a) aspoň jedna z nich má nárok na materské16) alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma «rodičovského» «príspevku» podľa § 4 ods. 1 a 2 alebo § 4 ods. 3, alebo
b) štát, ktorý nie je členským štátom, vypláca jednej z nich obdobnú dávku ako rodičovský príspevok alebo obdobnú dávku ako materské.16)".

cize - ak suma materskeho je vyssia ako suma rp, tak podla tohto mi vychadza ze na rp nie je narok
@maznacik007
@mim111 rodicovsky prispevok sa nikdy pomerne nekratil, vzdy je narok na cely - aj ked je podmienka naroku splnena len jeden den - vynimka vyssie citovy paragraf

maznacik007
12. jan 2011

@kaktusik007 tak to mi je luto... no co uz...

kaktusik007
12. jan 2011

@maznacik007 no.. ostava uz len spekulovat a dat si natup na MD tak, aby nekoncila v polovici mesiaca alebo koncom.... ale pekne si to bude treba vypocitat... 😉

miah
12. jan 2011

@kaktusik007 ak budem mat matersku len za dajme tomu 5dni tak dostanem aj RP?
lebo aspon co si pamatam so synom som bola na MD do 8.6.2009 a RP som dostala za jun..

majka1987
12. jan 2011

Ahojte, sorry, ze otravujem, ale potrebujem sa spytat jednu otazku.
Budem mat narok na materske, ak som bola od 1.12.2009 do 17.5.2010 zamestnana (dobrovolne som si nemocenske neplatila) takze to je asi 167 dni som bola poistena-povinne.
A keby som si zacala teraz platit dobrovolne nem.poistenie, do porodu to bude priblizne 180 dni.
Spocitali by sa mi toto povinne a dobrovolne nem. poistenie? a v tom pripade by som mala narok na materske?
Termin porodu mam 23.8.2011
Velmi pekne dakujem

standa82
12. jan 2011

@majka1987 ..teraz si nezamestnaná? Ak by si sa teraz prihlásila na DNP a si nezamestnaná, musela by si od dňa prihlásenia do nástupu na MD splniť podmienku platenia minim.26 týždňov.

majka1987
12. jan 2011

@standa82 ano teraz som nezamestnana, a to by aj myslim vychadzalo tych 26 tyzdnov do pôrodu.
Este jednu otazku mam, pocas zamestnania som bola asi 2 a pol mes. na PN, aj vtedy mi platia Nem. poistenie?

standa82
12. jan 2011

@majka1987 .ak ti vyjde do nástupu na MD 26 týždňov, tak ti prirátajú aj minulé povinné nemoc.poistenie

gapa
12. jan 2011

@majka1987
nárok ti vznikne. Ale tebe svieti v pase, že si v 9tt. Tak sa obávam, že ti od prihlásenia na dnp do nástupu na MD (najneskôr 6týž. pred PTP, čo napíše lekár do žiadosti o materské) ti už nevychádza tých potrebných 26týž, aby sa ti materské rátalo z toho, z čoho platíš. Ak 270dní splníš ale nesplníš 26týž. do nástupu na md, tak sa materské bude rátať len z minima!!! čo je cca tolko ako RP okolo 200eur, jeden mesiac viac, jeden menej.
Ak ale ide len o pár dní, čo by ti chýbalo, tak by sa dalo predpokladám s lekárom dohodnúť, že ti PTP posunie o 2-3dní na neskôr, lebo PTP nie je jednojednoznačný a je viacero sposobov, ako ho môže lekár určiť.

Ale u teba už ide ozaj o dni, tj. treba sa rozhodnúť hned, či sa prihlásiš z maxima a vybavíš nástup na MD po uplynutí 26týž. od prihlásenia na dnp, tj. najskôr na 183tí den dnp a najneskôr 6týž. pred PTP.
Inak myslím sa ti dnp ani velmi neoplatí, ak si evidovaná na UP. Resp. dala by sa po uplynutí 270-167 = 103dní žiadať aj o nemocenské, ale treba to prerátať, ozaj ide o dni!!! nech sa napr. o 1nesekneš!!! (mne vycháda od 1.12.09-17.5.10 vrátane 168dní, ak si nemala prerušené NP napr. z dôvodu neplat. volna, očr nad 10dní ...)

eva3107
12. jan 2011

@lazika1
@kaktusik007 Veľmi ste mi pomohli dievcata dakujem pekne. A este sa chcem opytat na to dochodkove... ja som znovu v praci od 1.12 a december sa mi uz asi nebude ratat hmmm?

kili
12. jan 2011

@jozefmihal mám jednu otázku ohľade rodičovského príspevku, na ktorý mi aj na UPSVARe odpovedali rôzne, tak neviem, kam sa obrátiť.
mám dvojičky, ktoré majú dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. teraz v marci budú mať 4r. pred rokom som si dávala predlžovať rodičovskú, ale keďže bolo jedno, koľko mám detí, tak som podala len na jedno dieťa a tak som na predlženom rod. len s jedným. Bude mi automaticky od januára prerátaný rodičovský na dve deti alebo si mám aj na druhého podať žiadosť? Volala som na UPSVAR min. týždeň a povedali my, že to automaticky nedostanem. dnes mi úradníčka povedala, že to automaticky dostanem. nerada by som bola vo februáry prekvapená. spätne sa to už vybaviť nedá, takže to potrebujem vedieť naisto už v januáry.
V marci si chcem znova podať žiadosť o predlženie, keďže mi končí, mám si podať na jedno či potrebujem na obe? čo ak schvália nepriaznivý zdravotný stav iba jednému? budem dostávať v tom prípade len 190€?
ďakujem za odpoveď

duracelko
12. jan 2011

@miah mne kamarátka povedala že dostala aj rodičovský celý za ten mesiac, a tiež materský príspevok alikvotnu čiastku od dna ako ta vypíšu na MD. tak teraz ani ja neviem ako to je? či sa da za ten mesiac dostat aj RP aj MP zároven?

duracelko
12. jan 2011

@miah podla mna si dostala MP za 8 dní alikvotnu čiastku... a rodičovský za jún za celý mesiac (bol vyplatený v júli mesiac pozadu) dufam ze to tak platí aj tento rok ...

miah
12. jan 2011

@duracelko podla mna by to tak tiez malo byt.. len som si neni ista, kedze v tom co tu davala katusik bolo napisane, ze len v pripade, ze za ten mesiac dostanem materske nizsie ako vyska RP 😖
gapa nevies v tomto poradit?

kaktusik007
12. jan 2011

@miah od 01.01.2011 je zmena - ale ano, ak je materska mensia ako rp, rp sa vyplati

duracelko
12. jan 2011

@kaktusik007 a ak je materská vačšia idem cca od 5.apríla na Materskú to znamená že dostanem skoro celý mesiac. dostanem este aj rodičovský príspevok na bianku ktoru mám teraz?

duracelko
12. jan 2011

@kaktusik007 nemalo byt ak je materská vačšia a nie menšia 🙂