icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

olivova
10. jan 2011

chcem sa opytat - nasla som taku podobnu otazku, ale neviem sa dopatrat odpovede, tak sa ospravedlnujem, ak sa pytam na nieco, na co bolo uz odpovedane - pochopila som z jedneho clanku, ze mozem dieta umiestnit do statnej skolky aj pred dovrsenim 3 rokov a o rodicovsky prispevok nepridem. Je to tak?

susann80
10. jan 2011

@jeinabe A ESTE SA tu niektore tvaria, ze co sa stazujeme na 190e, typujem ze prave tie maju 256e, tak sa im lahko posmieva...vies ja by som bola zato, keby sme sa spojili , lebo doprajem kazdemu 256 to je dnes normalka, ziaden luxus, ale mam pocit, ze kto ich ma kasle na druhe a kto ich nema, sklapne a je rad ze ma aspon to..prosto ked ma niekto v teplucku svoj zadok, tak druhy STARAJ SA O SEBA. fakt smutne.......

ollski
10. jan 2011

som celkovo smutna z tohto statu....ano pridali nam cca 20€!!! ale, ak ste si vsimli, tak vsetko islo hore....len nutrilon stoji 15,60€, takze sa intenzivne ucime na kravske mliecko, nastastie ho pije uz len mladsi, boli casi ked som kupovala krabicu raz za 4 dni...ale aj to kravske mliecko, kt. nie je trvanlive islo nenapadne o 10centov/liter hore a koooopa dasich veci...aj by som isla pracovat, ale kde dam dieta???? manzela vyslala slov stavebna firma do zahranicia...tj je prec...takze nehrozia ani nocne...fakt nam pomahaju, je len 10. jan...a z tohto roku mam ozajstny strach 😔 😔 😔

janette4
10. jan 2011

ahojte.túto diskusiu sledujem zbežne,ale málokedy prispievam.dnes ma ale zarazila jedna vec.cez Vianoce som nastupovala na ďalšiu materskú,tým pádom mi končí RD na syna.dnes mi prišlo rozhodnutie,že mi odnímajú rodičovský,nakoľko materské mám vyššie ako 256€,inak by mi to dorovnali.Nechápem,prečo to posudzujú k 256€,keď ja už dávno poberám 164€ 😒
Patrím k mamičkám,ktoré si platili dobrovoľné nemocenské,aby mali nárok na vyšší RP.Samozrejme ho nedostanem.ale na druhej strane som rada,že dostanem aspoň o nejakých pár € viac,ako pri synovi. 😒
@ollski tiež som si všimla,že veľa vecí išlo hore.u nás jasle ani nie sú,takže aj by som aj chcela pracovať,nemôžem. 😝

alure
10. jan 2011

ahojte rada by som sa informovala ak viete prosím poradte mi.Som na MD podľa "starého" do 20.1.2011 mám si žiadať o predlženie MD alebo je to automaticky?

emla
10. jan 2011

ahojte, potrebujem poradit ohladom nastupu do porace pocas rodicovskej dovolenky.

RD dovolenka mi konci az 27.05.2012. nastupit do povodneho zamestnania chcem 01.02.2011. oslovila som nadriadeneho a zaujimala som sa na aku poziciu so mnou pocita. ak chcem nastupit na poziciu aka je uvedena v pracovnej zmluve mam sa zucastnit vyberoveho konania, ktory bude tento mesiac. mna ale zaujima, ci by ma podla par. 166 a par. 157 nemal hned vziat na poziciu, z ktorej som odisla na matersku?... vyberove konanie sa bude robit kvoli novootvorenej filialke. na moje miesto bola menovana kolegyna a v dodatku k zmluve ma vraj uvedene (necitala som jej zmluvu), ze je na tej pozicii kym mi neskonci MD. prosim poradte, velmi mi to suri. a este mam napisat nejaku ziadost, ze chcem nastupit skor do zamestnania ako mi konci RD? dohovor mame len telefonicky.

dakujem vam

yvett14
10. jan 2011

@alure bol tu Miháľ a ten napísal že automaticky ale pre istotu si zavolaj.

yvett14
10. jan 2011

@emla no čo som pochopila s tv mali by ťa podla zákona dať na tu istu pozíciu s ktorej si odchádzala. dufa, že to tak je ale počkaj ešte na dalšie odpovede

lalus
10. jan 2011

@emla zamestnávateľ Ti je povinný "vrátiť" Tvoje povodné pracovné miesto len ak sa vrátiš po MD - t.j. po 6 mesiacoch/28 týždňoch,ktoré materská trvá. To sa nestalo,pretože si prešla na rodičovskú dovolenku -z hľadiska zákona veľký rozdiel, to len sa hovorí v bežnej reči, že "materská dovolenka". V tomto zmysle chápem aj klauzulu v zmluve Tvojej nástupkyne - ak by si sa vrátila po skončení MD - materskej dovolenky - musí miesto uvoľniť.
Po návrate z rodičovskej dovolenky je zamestnávateľ povinný zaradiť Ťa na nejaké pracovné miesto, ktoré zodpovedá práci (nie pracovnej pozícii) podľa pracovnej zmluvy...t.j. ak si tam mala administratívne práce, tak čokoľvek administratívne a referentské.

edita84
11. jan 2011

ahoj kočky otázka trocha mimo ale príspevok pri narodení diťatka zostáva nezmenene?

miroslava21
11. jan 2011

dobre ranko, edita myslim ze prispevok pri narodeni zostava nezmeneny. emla ja mam podobny problem. mne konci rd v maji a chcela som sa vratit v januari. zamestnavatel mi povedal skor ako v maji so mnou nepocita, tak ma skor ani nevezme. a v maji je tiez otazne, podla toho aka bude situacia. ... takze vobec neviem ako na tom som!!

edita84
11. jan 2011

a to aj pri druhom dieťati?

standa82
11. jan 2011

@edita84 ...áno, príspevok je aj pri druhom dieťati

edita84
11. jan 2011

dakujem to je super :D

stvura
Odpoveď bola odstránená
alure
11. jan 2011

@stvura ďakujem 🙂 a potom mi snáď aj pošlú nejaký papier o tom zoSocialnej pisťovne,či? ja to mám trochukomplikované,trvlý pobyt 400km odtiaľto,takže soc.poisťovňu riešim tu a ÚP v mieste trvalého bydliska...moc som nechcela teraz kôli pár otázkam cestovať a nikto poriadne nič nevie :(

stvura
Odpoveď bola odstránená
mimmm
11. jan 2011

Ja som sa pýtala v SP o predĺženej materskej a povedala mi úradníčka, že zatiaľ veľa nevedia . Podklady dostanú po 18.-tom 😝 A potom asi 🙄 budú posielať automaticky rozhodnutia o novej výške dávky. Takže je to nadlho.... 😵 😉 Mne končí predĺžená materská 13.2. Dúfam, že dovtedy rozhodnú 😀 😒 Predpokladám, že sa ešte budú školiť..... Samozrejme žiadosť o rodičovský ešte nemohla potvrdiť ☹

eva3107
11. jan 2011

@gapa Ahoj mohla by som ta poprosit o radu? RP som poberala do konca novembra a od 1.12 som nastupila do zamestanania . Mal som narok na 25% z RP tak som on poziadala. No znami ma urgulju , aby som sla poziadat a RP znova aj ked som zamestnana, lebo mam nan narok ! Ale budem brat z toho RP len 75% . Je to pravda? Mam narokaj ja na RP i ked pracujem? Dakujem za pomoc . A este jedna malickost , ako je to stym poistenim dochodku vobec tomu nerozumiem. Na UPSvR mi o tom nehovorili nic, zeby som nieco mala este riesit 😒 VELKE DAKUJEM

kaktusik007
11. jan 2011

@eva3107 ano, mas narok na 75% zo sumy 190,1€ ako rodicovsky prispevok, na premlcanie je pol roka - cize uplatnit za januar 2011 musis najneskor v juni 2011 - takze stihas v pohode 😉
ono skor porozmyslaj, ci sa ti neoplati najst si pani na zivnost, resp. ci by nebolo vhodne ak by si zivnost otvoril napriklad stary rodic 😉 potom mas narok na uhradu vydavkov na opatrovanie do sumy 230€ - co je fakt daleko viac ako 142,58€ 😉
k poisteniu dochodku - ty si si ked si sla na rodicovsku z materskej predpokladam bola zaniest prihlasku na dochodkove poistenie - aby sa ti doba rodicovskej ratala do dochodku... vyplnala si taky papier so zltym pruhom, vola sa to registracny list FO - tak teraz ak si nastupila do prace je potrebne k tomu datumu dat odhlasku - je to ten isty papier, akurat tam bude zaskrtnute ze ako poistenec statu uz nebudes 🙂 a toto sa riesi na socialnej poistovni, nie na upsvare... aj preto ti nic take tam nepovedia 🙂

lazika1
11. jan 2011

@eva3107 Áno, od 1.1.2011 ti opat vznikol nárok na RP. Zájdi na UPSvR a požiadaj oň. Oni ti dajú vyplnit žiadost o RP. Budeš dostávat 142,60 eur. t. j. 75% z RP až do dovršenia troch rokov dietata.
K dochodkovému sa ti vyjadrit neviem.

wewe4
11. jan 2011

ešte otázočka... 🙂
keď teda chcem začať robiť na dohodu popri RP, ako to bude s odvodmy? musím si ich platiť? či iba za nejakých podmienok? a musím niekde (na sociálku alebo tak..) niečo nahlásiť?

mirki11
11. jan 2011

@kaktusik007 Ahoj. Ja tiež špekulujem o tom, že by si starý rodič otvoril živnosť. Ale je tu veľa otázok - je to voľná živnosť, čiže nie je nutné vzdelanie? Ďalej, odvody sú min. 100€ sociálne - to by prvý rok nemusel platiť, ale cca 45€ musí platiť + daň. Neviem, či sa to oplatí. Následne medzi mnou a starým rodičom budeme fungovať na faktúrach... je tu podmienka, že rodič dokladuje pracovnú zmluvu alebo dohodu, resp. že chodí do práce?

andulla
11. jan 2011

@susann80 vieš čo ti poviem, Len jedno kde ste boli všetky keď sa zahajopval štrajk? Bolo nás tam asi 10 mamičiek!!!! Je nádhera ako sa tu zas kritizuje a veľa mamičiek sedelo nv teple na tých zadkoch ako púíšeš. A ďalšia vec ten štrajk bol za to, aby sa nechalo mamičkám tých 256€ a nie bralo. Kočky s petičného boli radi, že vybojovali aspoň toto, že tým čo poberali nechali a tie mamičky čo nastúpia v roku 2011 budú mať predĺženú materskú a vyššie.Ňiekde ten stop musí byť. Si predstav, keď bol zákon, že tých 20 tisíc príspevok k príspevku pri narodení mali len matky prvorodičky a matky viacerých detí naraz a v roku 2009 sa zákon zmenil a niektoré porodili v 31.12. 2008 a nedostali nič a tie čo porodili o minutu neskôr 1.1.2009 dostali 20 litrov čo mali te povedať. Nekritizujte kočky s petičného oni to nerobili pre seba jedna tam mala už 3 dieťa a druhá sa len snažila, tak pre koho bojovali? Viete tie čo tu píšete kritiku na nich, že vlastne o čom a za čo bol ten štrajk? Tak skúste vybojovať vy viac tie čo tak najviac kritizujete niekoho prácu a úsieli v ich voľnom čase a budem vám držať palce. Na túto tému už radšej končím lebo vidím, že sa tu len kritizuje a a melie ústami a bolo to vidieť na tých štrajkoch v každom tom meste čo sa organizoval to je HANBA TÁ NÍZKA ÚČSŤ!!!!!! A to bolo rečímako koza bobkov, že ide sa štrajkovať.

susann80
11. jan 2011

@andulla ja som o tom strajku ani nevedela, neviem kde to bolo spropagovane a tiez mi pisala mamicka, co zhanala podpisy a ma z toho velku figu, takze tiez uznala, ze na slovensku si kazdy chrani len svoj zadok...asi tolko.kde bolo o tom strajku???na modrom konikovi, ci kde? to hej o minutu prisli tie o 20 tis, no a tie co teraz koncili 31.12.tak tiez prisli o prachy a to ti co den predtym skoncili budu este 20 mes. brat 256e, to je presne take iste. jasne ze niekde musi byt strop, tak preco potom tym co mali 256 nenechali 164 a dalsim od zaciatku 190? v pohode, sak zakony sa menia, tak nech pre starych plati stary a pre novych novy, ale tie co zhanali podpisy, tak si isli este vybojovat zvysenie 164e na 190e, tak toto sa mi zda nefer, ze mysleli na svoje zadky. preco nepovedali, o.k., tak my sme mali aspon na zac. zyvsene a potom 164e, ale oni by chceli 3 roky vsetko a druhi figu borovu, ale to uz ich netrapi, sak oni o 3 roky asi pojdu do prace...

susann80
11. jan 2011

@andulla a vies co? ja som o tom strajku nevedela, ale ked vravis ze bolo 10 mamiciek, tak suhlasim ze hanba....mam pocit ze kazdy sa tu chodi len stazovat, ale keby to za neho vyriesil niekto iny....a aj preto sa tak an slovensku "mame" lebo vlada vie, ze budeme cusat. ja som tu hladala mamicky co im skoncila MD 31.12.2010, lebo je to kvalitna diskriminacia ohladom zakona a kto sa ozval????????? NIKTO... prosto kaslem na to, aj tak tu kazdy mysli len na seba...

inffinity
11. jan 2011

Ahojte, chtěla bych se taky zeptat: kdybych si založila živnostenský list (jsem na RD ještě 1,5roku budu) jak je to se zdravotním pojištěním?Bude to i nadále za mě platit stát a já si zaplatím jen daně?A zůstane mi do 20ti měsíců 256 a pak 190€. A kdyby si naše babička založila živnost a hlídala mi malou kolik dostanu příspěvek a kolik by ona měla výdaje? Děkuji moc za odpovědi, nemůžu nikde najít nějaké srozumitelné vysvětlení a odpovědi na své otázky.. děkuji

elienka
12. jan 2011

@inffinity keď si založíš živnosť, tak okamžite štát za teba prestane platiť všetky odvody (zdravotné, dôchodkové) a si povinná si začať platiť preddavky na ZP to je cca 46 € mesačne.
Keby si založila živnosť babička, tak platí zdravotné tých 46 € mesačne, príjem musí zdaniť a ty dostaneš 230 € príspevok.

evitkamalicka
12. jan 2011

@elienka za mňa platí normálne zdravotné ďalej štát, živnosť som si založila keď mal starší syn 1 rok, takže ja neplatím absolutne nič, no je pravda, že idem ešte podľa starého zákona z roku 2008 kedy sa popri RD pracovať dalo, ale veď aj teraz po novom sa už dá.

fnukkacikk
12. jan 2011

ahojte,chcem sa opytat.nastupila som 3.1.2011 na MD,ale moja prva dcera nema este tri roky.mam sa ist nejako odhlasit na urad,ze nech mi zrusia RP?potrebujem k tomu nejaky papier???alebo si to oni medzi sebou(myslim urad a socialnu poistovnu) a automaticky za februar uz nedostanem RP?a mam narok na nejaky prispevok aj na prvu dceru do troch rokov???dokedy to treba ist odhlasit???teraz za januar este mam narok na RP,ze?