icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

duracelko
12. jan 2011

@kaktusik007 aha teraz som pochopila že si dobre napísala 🙂 🙂

fnukkacikk
12. jan 2011

takze podla toho,co tu pisete,tak narok na RP mi zanika za januar,lebo dostanem matersku okolo 600e...takze by som to mala cim skorej oznamit uradu.ale nemam ziadny doklad o tom,kolko budem dostavat,pretoze som len papiere zaniesla na socialku a zamestnavatelovi...tak ako budu vediet,ze moja materska bude nizsia???

hava77
12. jan 2011

ahojte, chcem sa spytat maly ma 2 roky v aprili a ja uz 1/2 roka pracujem. chodi do jasli a poberam prispevok na staroslivost o dieta vo vyske 164 euro z eur.fondu. ked prestanem poberat tento prispevok, mozem poberat rodicovsku? nema to vplyv na to ze by nas vylucili z jasli? alebo je to jedno? dakujem za odpoved.

miah
12. jan 2011

@kaktusik007 a je to v oboch pripadoch? aj v pripade, ze materska je na mladsie dieta a RP na starsie.. a aj v pripade, ze z materskej ides na RP na jedno dieta?

janette4
12. jan 2011

@fnukkacikk myslím,že zo sociálky by mali sami ten papier tam poslať,alebo sa tam radšej zbehni spýtať.ja som na tom tak isto,idem z RD na materskú,keďže je vyššia,ako RP,tak mi na staršieho zaniká narok na rodičovský.pani na sociálke mi to nevedela hneď vyplniť,tak mi to potom poslala a ja som si to zaniesla na USVR a odtiaľ mi potom prišlo vyrozumenie,že mi odnímajú rodičovský,lebo moja materská je vyššia ako 256€.Priznám sa ostala som zaskočená,prečo to prirovnávajú k sume 256€,keď na túto sumu už dávno nemám nárok,už dávno poberám 164e.

mimmm
12. jan 2011

@kaktusik007
Správne rozumiem, ak budem mať materskú vo februári 220 Eur za 14 dní tak na zvyšok mesiaca mi na RP nevzniká nárok 😖
Ak niekto bude mať materskú napr. 189 Eur ,čo ja viem za 12 dní , tak dostane 189 + 190 = 379 Eur za taký istý mesiac 😲
To už len poriešili super a vraj nám pridali 😠 , týmto § sa nepochválili 🤐 Oberú človeka kde sa len dá....

feith7
12. jan 2011

Ahojte,
ja som dnes volala na UPSVaR a tiez som sa pytala na to, ze ak mi 1.2. skonci RD a 2:2: nastupujem na MD, ci mi daju este za februar RP a pani mi povedala, ze ano...nespominala nic ohladom toho kratenia o ktorom ste sa bavili...cize podla nej mi patri RP za februar a aj MP...

cicimon
12. jan 2011

@feith7 RP sa dava za mesiac... teda staci ze poberas RP hoci len 1 den v mesiaci... ako pises 1.x., tak ho dostanes .... materska sa pocita na dni

feith7
12. jan 2011

@cicimon
ano, to mi je jasne ako sa to rata, len sa tu baby bavili o tom, ze ak v jeden mesiac dostanu MP, ktory ke vyssi ako RP, tak RP nedostanu...a mne to na UPSVaR-e nikto nespominal...tak teraz uz naozaj neviem...

gapa
12. jan 2011

@mimmm tento § nebol menený, len odkazuje na inú sumu RP
@feith7
@kaktusik007
aj som chvílu myslela, že možno by ste mohli mať pravdu s tým RP+materským, no podstatné je každé slovíčkom v tom paragrafe a podstatné je že sa tam je slovíčko "celý mesiac" teda ak za celý mesiac poberá materské vyššie ako je suma RP, tak nie je nárok na RP. Ak ale CELý mesiac materské nepoberá, tak sa na nu tento § vôbec nevzťahuje. Tento § v danom znení platí už od začiatku roku 2010, nie je to novota teraz. A aj predtým to bolo trochu inak formulované (nebolo tam spomínané celý mesiac), ale aj tak to vyplácali (som teraz to zistovala u jednej maminy, čo poberala v r.2008 oboje.
Takže zbytočne sa budete nad tým stresovať, za mesiac, v ktorom z poberania RP prechádzate na poberanie materského (alebo opačne) a aspon 1den ste bez poberania mateského, tak máte nárok na oboje.

kaktusik007
13. jan 2011

@gapa este ze ta tu mame.... oki, ja uz tie zakony prestavam citat, prispevok rodicovi mam na ceste, nic viac nepotrebujem.... a nebudem stresovat mamicky 😀 😀 😀

miah
13. jan 2011

@gapa dakujeme za odpoved 😉
@kaktusik007 vobec nestresujes 😝

gapa
13. jan 2011

@kaktusik007
😀 😀 to by bola škoda pre mamičky na koníku. Ved tu dávaš vela rád a informácií nových aj pre mna. A každá mamina s tým musí počítať, že info si treba overovať. Ale aj mne sa stalo, že som písala niečo, čo po určitom čase som zistila, že nie je to tak. Ale vždy lepšie myslieť, že nárok nebude a nakoniec bude ako opačne. A o tom stresovaní som písala, že mi baby sme také, že najprv to prežívame emocionálne, než by sme najprv zistili pravdu a až potom sa radovali, či stresovali. Ale to nezmeníme, to je v génoch 😅

bea1
13. jan 2011

Ahojte,
neviete mi niekto poradiť ako to je, pracujem už viac ako rok, poberám opatrovateľský príspevok, lebo o malú sa mi stará babka so živnosťou. Idem na materskú od júna, amlá bude mať len 2 roky v júly. Ako to bude? Budem môcť
poberať aj RP (na staršie 2 ročné) a aj materskú?
Ďakujem vám veľmi pekne

kaktusik007
13. jan 2011

@gapa 🙂 alebo mam navrh.. dajme sa my dve dokopy a mozeme si na tom zalozit podnik.... ja na to zivnost uz mam 😀 😀 😀 😀
@bea1 nie, narok na rp sa ti stopne - ak on poziadas, resp. narok na prispevok na starostlivost o dieta (ktory teraz poberas, ako pises) ti trva do 6 tyzdnov veku mladsieho dietata.

gapa
13. jan 2011

@kaktusik007
takže máš poradenstvo? Ja teraz by som mala niečo pozistovať o opatrovatelskom, resp. vyrovnávacom či nejakom takom príspevku, resp. niečo také pre známu. jej deti budú mať nad 3roky a druhé nad 6rokov a má cukrovku, tak ako by sa dalo byť na nejakom príspevku, či podporu, či niečo, ak bude chodiť do školy. Ale o tom ja neviem skoro nič. Len sa to teraz tuším menilo nejako v neprospech a ak chodia deti na viac ako 20hod týždenne do školy (čo chodia všetky), tak tuším nie je nárok. Ale by sommala napísať do inej témy 😉

idris
14. jan 2011

žienky chcem sa spýtať poberám Rp od narodenia malej keďže som nespĺňala podmienky na materskú . Ale tento mesiac mi už malo naskočiť zvýšený ale dostala som toľko koľko stále ??? Trebalo žiadať o zmenu ?? Však to malo byť automatické nie ? Ďakuejm za odpoveď

ollski
14. jan 2011

@idris zvysenie je automaticke, ale zvyseny RP za januar 2011 ti pride az vo febr za 2011...

siu3333
14. jan 2011

@idris mna to tiez zaujma,ale ked ti uz dosla a stale tych 164 eur,,tak potom asi az vo februari budeme mat tych 190 eur,a to samo sa zvysi nemusis nikam chodit...

idris
14. jan 2011

@ollski Ďakujem za odpoveď 😉

andulla
14. jan 2011

@miah neviem či ti niekto odpísal, ale materská je vyplácaná na denný vymeriavací základ čiže ak si v mesiaci 15 dní na materskej a potom nastupuješ na RP, tak dostaneš materskú za tých 15 dní a RP za celý mesiac lebo to je mesačná dávka. Ja som tak dostala

inffinity
15. jan 2011

Ahojte holky spoustu odpovědí na své otázky jsem našla v tomto čísle časopisu dieťa.. 😉

jozefmihal
15. jan 2011

Pre vaše info z prvej ruky:

http://blog.etrend.sk/mihalblog/2010/12/19/rodi...

a

http://blog.etrend.sk/mihalblog/2011/01/04/rodi...

Naživo sa so mnou môžete stretnúť na prednáškach 21.1.2011 v Košiciach, Biely dom, 24.1.2011 v Banskej Bystrici, Právnická fakulta UMB BB – Aula, Komenského 20 a 3.2.2011 v Žiline, Mestský úrad. Vždy medzi 9.00 až 13.00, odporúčam prihlásiť sa na tieto akcie, prihlášky nájdete tu:

http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1

lubinka20
15. jan 2011

ahojte aj mne prisiel rodičovský príspevok teraz v januari tych 164€...
ja som čakala ze to uz bude ten vyšši ale tak hadam nabuduci mesiac uz pride

kurci
15. jan 2011

určite, teraz si dostala len za december.

macka1982
15. jan 2011

@kaktusik007 som tu po dlhsom case... tak ty si o ten prispevok rodicovi nakoniec tiez poziadala? pisala som ti vtedy IP, ze co a ako, lebo ja som tiez ziadala, a odpisala si mi, ze sa ti to pre 700€ neoplati.. ale podla mna sa oplati, ked davaju, ber... a stihla si to este k 1.12.2010? a kedze to s tym sucasnym poberanim RP a materskeho do 6tt nevyslo tak aspon to, no nie? 😉 a uz som aj opatovne poziadala o RP, tak budem cakat..

tanija133
15. jan 2011

Dievcatka, ako je to prosim s predlzenim (o 6 tyzdnov )a zvysenim ( z 55% na 60% platu) materskej? treba o nu poziadat, alebo to robia automaticky? Mozno sa to tu uz riasilo, ale aj tak sa pytam.....

babatko88
15. jan 2011

@tanija133 automaticky 🙂

tanija133
15. jan 2011

@babatko88 Dakujem za info... 🙂

kaktusik007
15. jan 2011

@macka1982 nechala si si vyplatit prispevok rodicovi a teraz budes brat rodicovsky prispevok vo vyske 75% z 190,1€??? a nebolo by pre teba lepsie brat prispevok na starostlivost a preplacat skutocne naklady na skolku???