Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
jaaj nechce sa mi to luskat dozadu...ako to nakoniec dopadlo? aka je vyska rodickovskeho po januari 2011?
@nikuska4 ahoj co mi vravela nasa krsna maleho, ona je tiez na predlzenej materskej zo zdr. dovodov dietata, hoci chodi na 4 hodky do skolky aby skusali ci je vsetko ok alebo nie a vravela mi ze Nemože ísť do práce ak je to zo zdravotných dovodov a tym padom nepride o RP ked je tam maly 4 hodiny, ale šla by som priamo na úrad prace a tam sa spýtala (UPSVaR) 😉
no babule, ja som sa na to pýtala na úrade práce, keďže som aj ja na predĺženej rodičovskej... po 1.1.2011 nikto nebude skúmať či je dieťa v škôlke na 4 hod alebo celý deň, a dokonca matka môže aj pracovať... dokonca mi jedna pani na sociálke povedala, že si nič nemusím odhlasovať ak by som aj náhodou šla do práce, že sa malého stav zlepší... mi máme komplikovaný stav, dieťa si po zdravotnej stránke nevie zvyknúť na škôlku, každé 2 týždne skončíme s dávivým kašľom a soplíkom doma, ale zas do kolektívu ma chodiť na odporúčanie psychológa, logopéda aj neurológa... takže mi tam chodíme na celý deň a s robotou keď tak na dohodu, čo je si myslím, pre obe strany výhodne, ja mam peniaze oni neplatia odvody...
to je fakt divne,že to nemusim nikde hlasiť keby som šla do prace.Na zravotnej poisťovni napriklad treba hlasiť každu zmenu,najskor som tam bola oznamiť,že som na neplatenejRD a ked mi to schvalili zas som to musela doniesť ,že oni ma musia dať do inej kategorie poistencov.tak neviem
@kaktusik007 nevies prosim ta ako je to teraz s poberanim RP a PN sucasne?
@miah neviem, ale vraj sa to da.... zrusili ten zakaz subehu co bol....
@stonozka lenze tu pozor na novelu zakona o zdravotnom poisteni od 01.01.2011!!!!!!!!!!!!!!!!!! na to ta pani v socialnej poistovni ani nemusela upozornit, nemusi to vediet.... ale - ak poberas RP tak je to v poriadku, moze byt v skolke aj cely den... jedine ak by tu bola mamicka, ktora je na predlzenej rd ale neplatenej a ta da dietatko do skolky, tak ta si musi dat pozor, aby tam chodilo maximalne na 4 hodiny, pretoze potom ak bude viac, prestava byt poistencom statu 😉
@kaktusik007 Ahoj 🙂 precitala som si snad 20 stran dozadu,ale aj tak som sa nedocitala,co ma zaujima 😅 ...tak dufam,ze mi budes vediet adekvatne poradit a vysvetlit nalezite veci 😉
RP poberam vo vyske 256 plus pridavky...to mi je jasne,pred MD som bola zamestnana,teda stale este som,ale tam sa uz nechcem vratit,ale mam moznost nastupit inde a niekde som citala tu na konikovi,ze nemusim davat vypoved povodnemu zamestnavatelovi...kedze tam niesom potrebna,teda moja pritomnost a ze staci ked dam vypoved po skonceni troj mes doby...co mna zaujima je fakt,ci vobec musim davat tu vypoved,ci nestaci az po ukonceni RD?? ide mi o to,co ak nahodou sa mi na novom mieste nebude darit a pridem o robotu ako taku....
dalsia vec,ked nastupim do prace,tak by mi mal ostat RP 256e,nie? stym,ze maly ostava doma,do jasli nema zm ysel ho davat...pretoze tu som zas citala,ze sami po nastupe do prace znizi RP na 190?? tu uz z toho zacinam byt magor 😅
a este jedna vec 😀 moja mama je momentalne zamestnana a pobera este aj pol.invalidny a tak spekulujeme,ze tam da vypoved,pojde na urad prace na podporu a ja pojdem do roboty a mame dam ten svoj RP....neviem,ci som to zrozumitelne napisala,ale hadam sa z toho vysomaris 😝 vdaka za odpoved
@standa82 ,chcem sa spytat alebo kočky ktore sa viete k tomu vyjadrit? Da sa popri novom zakone poberat rodičovsky prispevok ked je žena na predlženej materskej(zo zdr.dovodov) a popritom aj pracovat? Alebo sa to tyka len prispevku do tych 3 rokov dietata? A ešte sa chcem spytat či da dat dieta na cely den do školky ,vraj to tiež plati ked scvhalili tento zakon a pritom može byt žena na predlženej materskej? Dakujem
Ahojte chcela by som sa spýtať ohľadom materskej či vôbec nejakúdostanem keďže som študentka... za akúkoľvek odpoveď ´dakujem už neviem koho sa mám spýtať ☹
@raduska12 ahoj ..materska sa vyrata z platu ale pokial si studentka tak ti daju hned rodicovsky ..ja som pracovala za min mzdu a materska bola mensia ako rodicovsky tak hned mi dali sumu rodicovskeho nakolko to je minimum pocas rod.dovolenky:) takze dostanes tych schvalenych cca 190 ale musis si poziadat na socialke 🙂
neboj sa..kamaratka este nema skoncenu skolu a dostava rodicovsky.. vtedy tych 164 e a teraz 190 e po novom🙂 takze sa nemusis bat🙂 len treba na socialku a povedat ze si nemala prijem a ze si studentka🙂..kamka teraz po roku dokoncuje dialkovo🙂
@bubinko83 po novom je narok na RP aj v pripade, ze ho poberate potom, ako dieta dosiahne tri roky - zo zdravotnych dovodov - bez obmedzenia moznosti pracovat ci mat dieta v skolke. Cize - mozete pracovat, mozete dat dieta do skolky, RP vam zostava.
@miah po novom narok na RP zostava aj ked matka zaroven pobera nemocenske.
@jozefmihal ale to platí, len ak si matka platí dobrovoľné nemocenské poistenie, nie?
@jozefmihal a ako je to ked mam 19 mes dieta a v maji cakam druhe,,ci budem mat aspon nejaky prispevok na starsie,alebo budem zit z jedneho rodicovskeho??
baby to tu naozaj chodi pan minister? 😉
@jozefmihal a nebude to zneuživane,kedže sa bude poberat RP zo zdr.dovodov a ešte popritom budem aj pracovat? Dakujem za odpoved inak. 🙂
Co uz nazneuzivate na tom, ze dieta je zdravotne postihnute? .-(
@babatko88 - bud pobera nemocenske z dobrovolneho nem. poistenia alebo pracuje a pobera nemocenske z povinneho nem. poistenia zamestnanca. Doteraz nebolo mozne ani jedno, od 1.1.2011 je mozne oboje
@bubinko83 naozaj .-)
@barca25 budete mat narok na jeden RP a na dvoje pridavky na dieta
@jozefmihal Dobry vecer.. ja mam rocne dvojicky a ma este zatial narok na zvyseny RP 265e do 20mes veku deti. Mam aj ja narok na priplatok 25% na druhe dieta, laebo sa to tyka uz len tych matiek, ktore maju dvojicky a poberaju 190e?
@jozefmihal zdravím Vás, som na RD, dcérka má 13 mesiacov, ak by som otehotnela a zostala s dvoma deťmi doma, budem mať len jeden RP, alebo ako to je? som nezamestnaná, dostala som výpoveď pár dní pred nástupom na túto MD... vďaka 😉
@jozefmihal ,tak to super ,že mate aj takto zaujem o občanov.Dakujem 😉

@nikuska4 od 01.01.2011 je novela, pracovat sa smie popri rd... neviem o tom, ze by bola vynimka a nesmeli pracovat tie co su na predlzenej - a to som ten zakon citala odpredu dozadu snad 100krat 😀 😀 😀 😀
k tomu kolektivu - ak si na rd pretoze nemoze navstevovat kolektiv, tak by som sa obratila na lekarku, nech ti da pisomne, ze je vhodne ten kolektiv skusat a podla toho sa neskor uvidi 😉 podla mna to pojde uplne v pohode 😉