Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@barca25 ahojky, no pekne...
@beruska.zuzanka smutne..ako keby to starsie babatko do 3 rokov nepotrebovalo jest ,pit,obliect sa..co uz..radsej sebe do vackov budu pchat
@barca25 no, už sa nad tým nebudem rozčuľovať, ani pozastavovať, radšej idem vymyslieť niečo, čím si prilepšíme, ak by dnes test vyšiel na // 😀 😀 😀 papa, drž sa 😉
@beruska.zuzanka jej tak drzim paste🙂 a nech sa vam dari:ň presne mate pravdu🙂
ahojte zienky. chcem sa opytat za kamosku. ma 2 rocnu dcerku a po skonceni MD sa znova vratla do prace. RD jej teda vyplacany nebol. ak spravne chapem zmeny od 1.1.2011 mal by jej byt priznany od januara nanovo? musi o to sama poziadat na UPSVaR? dakujem krasne 🙂
baby otazka...mozno to tu uz bolo spominane ale je tu toho straaasne vela: Zacinam pracovat na dohodu v jednej firme, u svojho predchadzajuceho zamestnavatela ostavam na rodicovskej. Mam narok do aprila na zvyseny RP.
Mala ide na cely den od februara do jasliciek. Mam narok na prispevok starostlivosti o dieta?Ak ano, v plnej vyske alebo je to ovplyvnene typom pracovneho pomeru? A este jedna vec...ak by som nahodou otehotnela, z coho mi bude vyplacana materska? Zo zarobku na dohodu alebo z platu, ktory som mala ked som bola zamestnana na TPP?
@mirka907 pri praci na dohodu narok na prispevok na starostlivost o dieta nemas, pretoze z neho nebudes povinne dochodkovo poistena 😉 ostava ti ale rodicovsky prispevok vo vyske 256€ a potom 190,1€
ono ten prispevok na starostlivost sa ti ani neoplati, pretoze ak ti mala ide na cely den do jasliciek, tak potom nemozes byt zdravotne poistena statom ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov veku... ale mozes byt ako osoba poberajuca rodicovsky prispevok, takze aj preto by som na tvojom mieste fakt nespekulovala, sak dzravotka je takmer 50€ mesacne!!!!
ak by si otehotnela, a ak tvoj pracovny pomer je stale na dobu neurcitu, a len je preruseny lebo si na rodicovskej dovolenke, tak materska by sa ti ratala z pravdepodobneho vymeriavacieho zakladu, ktory si mala v zamestnani
z prace na dohodu sa myslim ani po novom nehradi nemocenske poistenie 😉
@kaktusik007 dakujem 😉
Vie mi niekto poradiť, lebo sa mi to akosi nezdá... Poberám do júna 2011 MD pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa(malý chodil do škôlky len na 4 hodiny podľa zákona).Od februára 2011 idem do novej práce a jedna pani mi napísala, že aj tak mám nárok na tento rodičovský príspevok. Malého však budem musieť dať do škôlky na celý deň. Mám teda na tento RP nárok alebo nie? Resp.za akých podmienok by mi ostal? Vopred ďakujem
ahojte dievcata, tiez mam otazku k teme. Som na tom podobne ako Mirka907, tj. u povodneho zamestnavatela mi bezi zmluva na fulltime na dobu neurcitu, kde som na RD, u dalsieho som na dohodu o PC na 10h/tyzdenne. AK som to spravne pochopila, nemam v zasade narok na nic, okrem prispevku na starostlivost o dieta ... O dceru sa mi 2 dni v tyzdni stara znama, ktora je dobrovolne nezamestnana. Toto "strazenie" nerobi na zivnost, nechcem teda od statu ziadne preplacanie nakladov ai. Pytam sa na co mam relevantne narok, kedze chodim do prace 8x/mes na 5 hodin a zvysne dni som doma. Moc dakujem. A
@lucik77 dobre ti napisala 😉
@aerdnalina rodicovsky prispevok - ak mas teda dieta mladsie ako 3 roky
kaktusik007: No práveže nemám, malý má 3 a po roka, neviem či to správne pochopila z toho, čo som jej písala....takže to je asi pasé, že?
@jozefmihal , a ak je poberany RP po dovršeni 3 rokov dietata zo zdr. dovodov dieta može ist podla stareho zakona do školky max. na 4 hodky.To aj zostava alebo sa aj tam niečo meni podla noveho??? Dakujem
ahojte, viete mi povedať akú výšku budem poberať RP, ak mi mat.dovolenka skončila 19.12.2010, ale o RP som požiadala až 15.1.2011, zaskočilo ma že na urade sedeli dve baby, a každá tvrdila iné...., ani oni v tom nemajú jasno.
pracovala som pred MD 6 rokov.
Baby od septembra idem späť do roboty, dcéra bude mať 26 mesiacov. Na aké dávky budem mať nárok?
190€ rodičovský príspevok do 3 rokov a 22€ prídavok na dieťa? Alebo sa mýlim? Budem mať ešte na niečo nárok po nástupe do práce?
Ďakujem
ahojte ..chcela by som sa opytat,v oktobri by som chcela nupit do roboty,maly by siel od septembra do skolky..statneho zariadenia..3 roky bude mat az v decembri..mam narok na RD do jeho 3 rokov?
Ahojte, pisala som uz aj do inej temy, ale zatial som sa nedozvedela co je lepsie, tak pisem aj sem.
Som momentalne doma poberam rodicovsky ale od marca sa musim vratit do prace. Syncek ma 1,5 roka. Planujem ho dat do jasliciek. So zamestnavatelom som dohodnuta ze sa vraciam, ale, bolo mi naznacene, ze uz ma nepotrebuju na plny uvazok, ale mozno ma vezmu len na polovicny. Asi tak by to spravili, ze by ma vzali na plny a dostala by som vypoved a nechali by si ma len na polovicny. Vo firme je momentalne zla financna situacia.
Ja sa teraz obavam, ze ak sa to takto stane, a ostala by som opat tehotna, aku by som mala potom matersku. Druhe dietatko urcite chcem, hoci netvrdim ze uz tento rok. Preto sa chcem spytat, co keby som im navrhla, ze pojdem pracovat na dohodu na 4 hodiny denne? Mam potom narok vratit sa po materskej (ked syncek bude mat 3 roky) na plny uvazok? Mozno sa medzitym situacia napravi, a mohli by ma vziat na plny uvazok. Respektive, ak opat otehotniem, ako sa mi vypocita materska??
Alebo tym ze nastupim na dohodu, je to brane ako ukoncenie materskej a nemam uz narok vratit sa spat na plny uvazok?
Dufam ze som to napisala zruzumitelne....A este sa chcem spytat co je vlastne pre mna vyhodnejsie, ist pracovat na dohodu na 4 hodiny, alebo na ciastocny uvazok na 4 hodiny?
myslím,že ak si na dohodu,tak sa za teba neodvádza toľko čo na polovičnom .Ja som bola na polovičnom zamestnaná a priznali mi aj zvýšený rod. príspevok (256 €)
Zdravim, dievcata...
neviete niektora, ako je to v pripade, ak je matka na predlzenej RD z dovodu dlhodobeho nepriazniveho zdrav. stavu dietata, je zamestnana, dieta ochorie a matka s nim musi zostat napr. tyzden-dva doma ... ma narok na poberanie davky OCR? Alebo, ak je na predlzenej, tak jej uz neprislucha?
A teda ak pobera rodicovsky prispevok, je zamestnana, ochorie, ma narok na davku pocas PN?
Dik.
Ahojte.Chcela by som sa opýtať,ako to je,keď cchem nastúpiť do práce..Malá má 14mesiacov,takže Rp by mi mal ostať..ale neviem,ako to je s preplácaním jaslí?Vtedy ostáva aj RP, aj preplácajú jasle?Ďakujem.
V súlade s predloženým vládnym návrhom novely zákona o rodičovskom príspevku sa od 1. januára 2011 navrhuje poskytovať rodičovský príspevok vo výške 190,10/256 eura aj rodičovi, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť akoukoľvek formou, pričom výška príjmu z tejto činnosti nemá vplyv na nárok a ani na výšku rodičovského príspevku. Nárok na rodičovský príspevok si rodič uplatňuje písomnou žiadosťou na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste jeho trvalého pobytu. V prípade, že sa rodič rozhodne požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa, môže mu byť príspevok poskytovaný vo výške preukázaných výdavkov na starostlivosť o dieťa (napríklad jasle) maximálne do výšky 230 eur. Súbeh rodičovského príspevku a príspevku na starostlivosť o dieťa sa však vylučuje.
Príspevok sa vypláca na základe preukázaných nákladov na starostlivosť o dieťa v zariadeniach na to určených. To znamená, že ak dieťa dáte do jaslí, v ktorých sa mesačne platí len 100 eur, štát Vám vo forme príspevku na starostlivosť vyplatí 100 eur. O príspevok musíte požiadať.
@zuvra kuk vyssie 🙂 dufam, ze som to dobre "opisala" 😀
@hababa v Tvojom prípade by som šla pracovať len na dohodu, ak s tým zamestnávateľ súhlasí.
rozdiely podľa mňa (len tie pre Teba podstatné) :
polovičný úväzok- zostáva Ti RP, odvody na všetko poistenie platí za Teba zamestnávateľ ako i Ty zo svojej mzdy, ďalšia materská sa Ti vypočíta z aktuálneho príjmu, t.j. predpokladám že len z polovičného oproti povodnému, keďže pojdeš na pol úväzku, opracuješ 4 hodiny denne
dohoda - zostáva Ti RP, stále zostávaš poistencom štátu, ďalšia materská sa Ti vypočíta z povodného platu pred odchodom na rodičovský (ak Teba pojdeš na MD ešte počas trvania tohto RP alebo náväzne po ňom), odpracovať však nemôžeš 4 hodiny denne. Na dohodu o vykonaní práce môžeš odpracovať 350hodín ročne (vydeľ 52 a dostaneš približný počet povolených hodín na týždeň), alebo pri pracovnej činnosti 10 hodín týždenne (t.j.len 2 hodiny denne). Ak nastúpiš na dohodu, RD Ti stále trvá.
keď ti však skončí aktuálna RD a nebudeš už na ďalšej materskej,nikto Ti nevie zaručiť, či Ťa potom zamestnávateľ vezme na plný úväzok a budeš to taktiež musieť nejako riešiť....možno budeš postavená pred tú istú situáciu s tým, že musíš nastúpiť na pol úväzku alebo "je im ľúto 😝" radím sadnúť a porozprávať sa so zamestnávateľom - teda ak máte dobré vzťahy a myslíš, že ťa raz budú chcieť nazad
@jankohrasko Ďakujem!

@beruska.zuzanka aj ja som sa pytala..len na 1 rp :///