icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

jankohrasko
28. jan 2011

@zuvra teda vlastne vyberies ci co je pre Teba vyhodnejsie, bud RP 256/ 190 eur (256 len za splnenych podmienok a do 20. mesiaca veku dietata) alebo prispevok na opatrovanie dietata do vysky 230 eur.
Osobnu skusenost nemam, nas to len caka 😅

hababa
28. jan 2011

@lalus dakujem, bola som sa spytat aj v Socialnej poistovni dnes, a dali mi podobnu odpoved, takze teraz uz sa len musim nejako dohodnut so zamestnavatelom 🙂

stojdulka
28. jan 2011

ahojte 🙂 možno mi bude vedieť niekto poradiť, končí sa mi MD a mala by som prejsť na RD, som SZČO ale nebudem môcť zo zdravotných dôvodov pracovať...neviem teda či ked po skončení MD budem PN môžem poberať i rodičovský príspevok i nemocenské dávky?

martinex
28. jan 2011

@stojdulka pocas RD mozes poberat PN aj OCR,a ak v mesiaci budes aspon jeden den iba na RD-dostanes aj ten za cely mesiac 😉

mima595
28. jan 2011

@martinex - oprava, už od 1.1 plati, že možes pocas rodicaku pracovat, takže už si nemusi sledovat, aby si mala narok na RP, že aspon 1 den v mesiaci nesmies byt PN, alebo OCR 😉

stojdulka
28. jan 2011

@martinex takže ked tomu dobre rozumiem, tak marodku musím zaniesť i na úrad a vtedy nedostanem rodičovsky ale nemocenskú dávku 😉

celestina
29. jan 2011

@stojdulka od 1.1.2011 môžeš mať akýkoľvek príjem a máš nárok na celý RP. To znamená, že nemusíš byť ani jeden deň bez PN. Kľudne môžeš ťahať PN aj 52 týždňov. Mám to priamo z úradu práce.

mibi41
29. jan 2011

Ahojte maminky prosim vas ja tomu vobec nechapem, som pracujuca a platim dane, vysvetlite mi to ako to funguje, na matersku by som mala ist cca 7 tyzdnov, neviem ako to je v tom nasom state.
Dakujem

tulina77
29. jan 2011

@mibi41 na to treba mat dve vysoke skoly, aby si pochopila slovensky socialny system, na co vsetko mas narok a kedy sa k tomu dostanes 😲
Ak mas nejake konkretne otazky, napis mi ich do IP, mozem ti napisat na svojom priklade na co vsetko mam narok - som podobne ako ty pracujuca a platim uz 16 rokov bez prestavky dane a odvody 🙂

kaktusik007
29. jan 2011

@tulina77 2 vysoke skoly???? ale no... neprehanaj, zvladam to aj len s maturitnym vysvedcenim 😀 😀 😀

tulina77
29. jan 2011

@kaktusik007 😉 najviac sa mi paci ako je vo vela clankov v novinach nepresne a neuplne info, uplne matuce...

kaktusik007
29. jan 2011

@tulina77 jo... totalne nepodstatne informacie.... ale co spravis - budes pisat staznosti do redakcii, nech si poctivo robia svoju robotu???? alebo ked nevedia o com pisu nech radsej nepisu nic???? 😀 😀 😀

tulina77
29. jan 2011

@kaktusik007 ja som teraz prijemne prekvapena komunikaciou so Socialnou poistovnou - vzdy ked zavolam na infolinku, tak sa dockam mileho pristupu, informacie su k veci, vedia pozriet cez rodne cislo moje udaje, to je super... rozhodnutie o vyske materskej mam dostat zrejme v priebehu buduceho tyzdna, ale uz mi povedali cez telefon co tam bude napisane. a to som mala nastup na matersku pred vyse tyzdnom 🙂

renuliq
30. jan 2011

Ahojte maminy,
potrebujem radu, lebo mam vo vsetkych tych zakonoch riaden gulas Momentalne som na rodicovskej dovolenke, poberam rodicovsky prispevok do 24.7.2011, vtedy dcerka dovrsi 3 roky. Chcela by som zacat pracovat, nakolko to zakon od noveho roku umoznuje. Len neviem ci sa da pracovat aj na TPP, tak aby som neprisla o rodicovky prispevok? Alebo len na dohodu o vykonani prace, s tym ze je urcene kolko hodin smiem odpracovat? Este dolezita vec. Som stale zamestnana t.j. na matersku dovolenku som nastupila zo zamestnania, vypoved som zatial nedala. Mohla by som pracovat aj na dohodu pokial som zamestnana? Dcerku by som chcela dat na 4 hodiny do skoly, pridem tak o rodicovsky? Dufam, ze som na nic nezabudla, pomoze mi kazda rada. Mozte aj cez IP. Vopred dakujem za pomoc 🙂

stojdulka
30. jan 2011

@celestina to je skvelá správa, ked už zrušili vyšší rp tak aspon takto to trošku vykompenzujem...i ked jasné že by som bola radšej zdravá 😉

susann80
30. jan 2011

Aka je zakonna lehota pre UPSVAR na poslanie rozhodnutia k RD? Presli 2 mesiace a nic...dik. Ccem tam napisat mail, ale nech mi niekto potvrdi aka je zakonna lehota, dokedy musia odpovedat, nie ze je to 90 dni a budem im tam vypisovat. dik

baka
30. jan 2011

@renuliq UPSVaR uz od 1.1.2011 nezaujima, ci pracujes popri RD na dohodu, alebo na TTP, ani to, kolko hodin si v praci, ani to,na kolko hodin das dietatko do MŠ. Musis im len do 8 dni oznamit zmenu - teda to, ze si zacala popri rodicovskej dovolenke pracovat. Ja to takto mam uz dlhsie (moj syn je nar. 2007 a je ZTP) a v januari som im bola oznamovat zmenu - ze syn bude navstevovat MS, tak som sa na to informovala. Nic ti na to tvoje oznamenie neodpisu, len si to vlozia do evidencie, vo februari dostanes namiesto 164,22 € uz 190,10 € automaticky - teda do 3 rokov dcerky. A ak nastupis u zamestnavatela, on za teba automaticky zacne platit odvody do soc.poistovne a zdr. poistovne - tam som sa musela ist odhlasit, ze uz niesom poistencom statu (lebo pracujem aj ked popri RD).

jozefmihal
30. jan 2011

@stojdulka potvrdzujem už vyššie napísané - ak budete popri RP poberať nemocenské alebo ošetrovné (z povinného alebo dobrovoľného nem. poistenia), môžete ho poberať hoci celý mesiac - od 1.1.2011 platí, že nárok na RP Vám zostane.

jozefmihal
30. jan 2011

BTW, ak ste z Bratislavy a chcete si vypočuť informácie k RP z prvej ruky, máte dve možnosti:

http://www.mcmacko.sk/web/program/program-na-fe...

a

http://www.mclienocka.sk/programy-pre-rodicov/p...

nany100
30. jan 2011

Ahojte, prosím o radu. Snažíme sa o ďalšie bábo a chcela by som ho mať počas tejto RD, čiže do apríla 2012. Ak by som ale popri terajšej RD chcela ísť zároveň do zamestnania (ale nie pôvodného), z ktorého príjmu by sa mi ďalšia MD rátala. Z pôvodného podľa prvej materskej, alebo z toho čo by som mala v novom zamestnaní? Môžem dať vôbec počas RD výpoveď zo zamestnania a nájsť si ďalšie? ďakujem..

jozefmihal
30. jan 2011

Počas RD môžete dať výpoveď.

Ak si súčasné zamestnanie necháte a zároveň sa zamestnáte v novom, tak materská pri druhom dieťati sa posudzuje a vypočítava osobitne z oboch zamestnaní. Z terajšieho sa materská vypočíta podľa pravdepodobného príjmu, z nového sa najskôr posúdi, či je nárok - ten bude vtedy, ak nové nem. poistenie (zamestnanie) bude trvať aspoň 270 dní pred pôrodom. Ak nárok bude, tak materská z nového zamestnania sa vypočíta obvyklým spôsobom, zjednodušene teda z príjmu dosahovaného v novom zamestnaní. V súčte však materská nemôže prekročiť zákonom stanovené maximum, čo je cca 680 eur mesačne.

nany100
30. jan 2011

@jozefmihal ďakujem za odpoveď...prekvapila ma možnosť ponechať si pôvodné zamestnanie a zamestnať sa v ďalšom 😕

lulu29100
30. jan 2011

ahojte mohla by som sa vas opytat ked manzel pracuje na tpp v rakusku a ja som doma na rodicovskej dovolenke este do decembra 2011 a ziadame v rakusku o pridavky ktore nam uz schvalili konecne po pol roku a teraz ziadame o rodicovsky tiez v rakusku ze ci mozem pracovat aspon na dohodu tu na slovensku ale gde mam nahlasit ze pracujem zeby mi nezastavili aj to o co ziadame v rakusku alebo nenahlasit ci ako sa mozem zariadit dakujem

uci
30. jan 2011

ahojte, tiez by som rada poprosila o radu ohladom vypoctu vysky materskeho v takomto pripade: povodne som na RD, ale od 10/10 do 01/11 pracujem u povodneho zamestnavatela (ale len na 1/2 uvazok), od 02/11 teda znova na RD, v 08/11 by som mala rodit.... z coho sa mi teda bude vypocitavat materske (z toho 1/2 uvazku, alebo z toho co som mala pred prvou materskou)? a je nejaka moznost ho pripadne zvysit tym, ze by som si priplacala DNP do porodu, resp. do nastupu na matersku? a mam si dat pozor aby som nepresvihla nejaky termin? dakujem

mattia1
31. jan 2011

Ahojte.Pred 1,teh.som pracovala 5rokov v kuse,takže materské a RD boli ok.Potom som zostala na predlženej RD do 6 rokov dieťaťa. Od marca 2010 som nezamestnaná. Chcem sa spýtať,či by som si mala doplácať nejakú sumu do soc.poisťovne aby som mala nárok na materské.Máte s tým nejaké skúsenosti alebo viete poradiť.Ďakujem.

maartinkaa
31. jan 2011

ahojte, prepacte nechce sa mi to cele citat,,,,,mam dvojicky, ktore budu mat 1. marca 20 mesiacov, poberam RP 256 a potom by som mala poberat ten zvyseny o 25%, chcem len vediet, ci to budem dostavat automaticky, alebo si musim podat ziadost,,,,,,,dakujem 😔

nadhera
31. jan 2011

@maartinkaa
na dvojicky budes dostavat od 1.1.2011 /vyplatene vo februari / 256+25% a po 20tom mesiaci dvojiciek budes mat rodicovsky 190 + 25%. Tak som to pochopila. 😉 a ci automaticky - zvysovanie bolo automaticke, ale tych 25% si over na UPSVAR, zamailuj im, ja to tak robim.

jozefmihal
31. jan 2011

Poopravím "nadhera", je to inak: http://blog.etrend.sk/mihalblog/2010/12/19/rodi...

Zmenu od 21. mesiaca urobí UPSVaR automaticky.

babe01
31. jan 2011

Ahojte. Možno to tu už zaznelo, ale je toho tu toľko, že sa mi to nechce všetko čítať. Chcem sa opýtať, dnes som podpísala dohodu o vykonaní práce. Je potrebné to nahlásiť na úrad soc. vecí a rodiny? A aj na soc. poisťovňu? ďakujem

clostilka
31. jan 2011

@jozefmihal - dobrý večer, ja som teraz na RD, dcéra má 14 mesiacov do 20 mesiacov by som mala poberať RP 256€ t.j. do 18.8.2011, čakám 2. dieťa termín pôrodu mám 26.8.2011 otázkou je po pôrode prejdem z RD na materskú dovolenku dňom pôrodu druhého dieťaťa a materské bude vypočítané zo 60% denného vymeriavacieho základu ? a dĺžka MD bude 43 týdňov a potom prejdem na RP vo výške 190,10€. ďakujem za odpoveď