Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Ahojte, neviete mi prosim niekto poradit? Rovno z materskej som v juli 2010 nastupila spat do prace a teraz by som chcela poziadat o rodicovsky prispevok. Na ziadosti je uvedene ze treba prilozit potvrdenie o naroku na materske. Plati to aj pre mna? Nevidim v tom ziadnu logiku... Dakujem.
@zuzujan ..1118 je max. VZ a keď si od neho odpočítaš tvoj zo zamestnania, tak ti ten rozdiel postačuje na prihlásenie na DNP. Neviem, aké máte vzťahy v práci, no ja som mala taký istý ako pri nástupe na prvú materskú.Ak si si nie istá, tak si svoj VZ v práci urči ako minimálny. Potom 1118-319=799 a z tohto sa prihlás na DNP a platiť mesačne budeš 35,16 eur.
ahojte dnes mi prišiel výmer čiže rozhodnutie, že budem dostávať 190€ do 2 rokov alebo 3 rokov dieťaťa? Mne to uniklo, že to predsa len znížili pri mojom životnom kolotoči sa ani nečudujem.
ahojte...ja by som chcela opytat co musite splnat aby ste dostalôi rodicovsky prispevok....musite splnat aj tu poziadavku ze musite byt poistena 270 dni nez sa vam narodi babatko? Dakujem 🙂
Po novom, čiže od roku 2011 je to presne 190,10 eur a k tomu ešte ten prídavok na dieťa okolo 20 eur, to už neviem presne.. 🙂
no našla som to..ešte mesačné prídavky na dieťa sú v sume 22 eur.
Zdravim chcela by som sa opytat, ak po skonceni materskej dovolenky s mladsim dietatom budem dalej na RD budem mat narok na rodicovsky prispevok vo vyske 190 eur. Ak mam ale sucasne doma este mladsie dieta do veku 3 rokov a dam ho k opatrovatelke moze na neho poberat prispevok na starostlivost o dieta do vysky max. 230 eur moj manzel, ktory pracuje? A este jedna podotazka,cisto hypoteticky mozem byt zo zamestnania na rodicovskej dovolenke a nepoberat rodicovsky pispevok, ale napr. manzel co pracuje bude v tom case poberat prispevok na staroslivost na obe deti o ktorre sa bude starat opatrovelka u nas doma?
tak ja už neviem o čom to je, automaticky sa čosi prelžuje, navyšuje a ja mam zas vypisovat novu žiadost na rodičak? to je čo za hovadina?alebo som ju ešte nevypisala? no ja neviem,vy niečo vypisujete ???? koncom mesiaca mi konči MD
ahojte, chcela by som sa spýtať či neviete ako je to teraz po novom keď som na rodičovskej dovolenke ale popri to pracujem na dohodu? Je tam výška platu nejak obmedzená? Nemôžu mi siahnuť na rodičovskú? Ďakujem
ahojte, aj ja prosim o radu, aj ked tu uz takato otazka urcite padla, nestiham vsetko citat.
Pridem o RP ak dam mladsieho syna od septembra do skolky a ja zostanem doma? pracu zatial nemam, ale hladam si. Ak si dovtedy nenajdem a budem doma, budem nadalej mat narok na RP ? 😕
@standa82 aj som myslela ☹ ale zijem v malej dedine, kde sa o deti v skolke doslova biju a kedze skolka zo zakona dostava € iba na deti zapisane k septembru, chcela som sa spytat na takuto moznost. lebo od aprila maly nastupi tak ci tak. tak neviem, ak si najdem pracu a stihneme zapis, tak ho dam, ak nie, tak to necham na april a musim dufat, ze skolka vybacuje aj s menej peniazmi a viac detmi ☹
ahojte 🙂 neviete mi prosim poradit, necitala som celu diskuciu....chcela by som sa spytat, ze kedy si mozem zacat vybavvat Rodicovsky prispevok, ked babo sa nam ma narodit v marci....az po narodeni alebo mozem zacat uz teraz? Dakujem 🙂
@suzi8 ak nemas narok na materske tak rodicovsky si mozes vybavovat az po porode az ked budes mat rodny list dietata skor nie
@maznacik007 Dakujem 🙂 bohuzial nemam narok na materske ☹ a aj to potvrdenie o naroku na materske mozem potvrdit na socialnej len po porode pravdepodobne skor nie ? Jaj tieto papierovacky clovek sa v tom nevizna... 😒
@suzi8 to ze nemas narok na materske to ci daj potvrdit pred porodom to sa da...
@maznacik007 dakujem za odpoved si zlata 🙂
Ahojte. Chcem sa vás opýtať, ako je to so škôlkou? Od 2 rokov (čo bude v novembri tohto roku) by som chcela dať malého do škôlky a ísť do práce aspoň na dohodu - neprídem potom o rodičák? Viete mi niekto poradiť? Alebo ak nastúpim normálne na zmluvu a dám malého do škôlky - dostanem normálne celý rodičák, ak aj odpracujem celý mesiac? Neviem, či sa niečo menilo po novom roku...
@mia1111 ak pojdes pracovat akokolvek, ci na dohodu alebo na zmluvu, RP do troch rokov dietata ti zostava v plnej vyske.
dievcata a mne neviete dat niekto jednoznacnu odpoved na otazku o 18:12 ?? za poslednu polhodinu som uz mala tri rozne odpovede, som uplne zmatena 😒
@jozefmihal, prosim vas, ak sem nakuknete, skuste mi odpisat, vy snad viete najlepsie 😅 🙂

@standa82 dakujem za odpoved, ale co znamena to (1118-tvoj). ??? 🙂
a ten rozdiel presne ako zistim? lebo predpokladam ze u mojho zamestnavatela nebudu taky ustretovy a pochybujem ze mi teraz povedia, z coho sa mi bude ratat materska v roku 2012, takze neviem ci staci ist len na socialku, alebo ako presne postupovat
dakujem moc