icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

alenka6
23. mar 2011

neviete mi poradiť ako sa prechádza z materskej na rodičovský príspevok? Musím ísť na sociálku ja alebo stačí manžel? A čo k tomu potrebujem? Je nutné to hlásiť aj v zdravotnej poisťovni?

standa82
23. mar 2011

@alenka6 ...ak budeš poberať RP ty, tak tam musíš ísť ty - budeš sa podpisovať. Potrebuješ kópiu RL dieťaťa a OP. Tvoj zamestnávateľ nahlásil, že si na MD, tak ty nemusíš. Ale skontrolovať si to môžeš.

cicimon
23. mar 2011

@alenka6 a nie na socialku ale na urad prace

standa82
23. mar 2011

@alenka6 ...na odbor soc.vecí

akzuzs
24. mar 2011

Čaute chcem sa opýtať že som počula že by sa malo rokovať o rodičovskej dovolenke na 5 rokov čo je na tom pravdy? Bolo by to super

krasnulka
26. mar 2011

@akzuzs no to je zaujimave...to by som bola zvedava, z coho by nas stat platil dalsie 2 roky, ked teraz nam pridaju len na oko aby sa nepovedalo, lebo nemaju na viac. A na materskej dovolenke mozes byt až do 6 rokov dietat, avšak posledne 3roky ti ju neplatia.Ale fakt by mna zaujimalo ako to je a bude🙂

monicka0
29. mar 2011

Ahojte zienky . Mam 17r a som v 28tt.Ked sa nam narodi nas syncek tak este nebudem mat 18r.,ale priatel ma 20r.Chcela by som sa vas opytat ci mam narok na rodicovsky prispevok a rodinne pridavky na dieta .A este by som chcela vediet ako je to s tym prispevkom pri narodeni dietatka a priplatkom k prispevku pri narodeni dietatka .Keby som nemala narok na prispevok pri narodeni dietatka a pripl.pri nar.dietatka tak moze si to uplatnit priatel,kedze je plnolety a bude zapisany v rod.liste?? Dakujem vam za vase odpovede
Včera o 21:51 • Odpovedz • Pošli IP

tomika
29. mar 2011

@monicka0 Ahoj,podla mna máš nárok na všetko čo si tu opisala.

monicka0
29. mar 2011

@tomika ahojk myslis ?? ja neviem niekto hovori tak iny tak a mas s tym nejake skusenosti alebo nejaka tvoja znama??

ela2710
29. mar 2011

@tomika ahojky, nie nemas pravdu, ja mam 18 - sama som mala maleho v 17. Rodinne pridavky a RP mozes poberat az po dovrseni tvojich 18. Mozu to za teba brat tvoji rodicia ako zakonny zastupcovia, lebo pod 18 nie si pravne sposobila. A jej priatel to brat nemoze, do rodneho listu zapisu meno otca az po jej 18. My sme museli cakat 19 dni aby sme sli maleho zapisat - ze otec je Tomas.

ela2710
29. mar 2011

@monicka0 ved koniec koncov sama chod na urad prace a tam ti to presne povedia, povedia ti, ze si mas ist ziadost o RP napisat az po tvojich 18, skor len ak tvoji rodicia, ale svadba cez sud. A ozaj ak nemas do pol roka od porodu 18, tak nemas narok ani na tych vyse 800 eur co sa dostava pri narodeni, ja som mala 18 za 19 dni, takze mne to pekne vyslo vsetko. A skoc aj na matriku, tam ti tiez povedia, ze otca ti tam zapisu az ked budes mat 18, lebo to musis podpisat a na pravne ukony si nesposobila do 18, je to smutne, ale je to tak, ja som mala velke stastie, ze mi to tak krasne vyslo a nemuseli sme toto riesit

monicka0
29. mar 2011

@ela2710 ahojky ja sa popytam vsade kde sa len da dufam ,ze aspon to minimum dostanem a od porodu za 4mesiace budem mat 18.tak stihnem dufam

beruska.zuzanka
29. mar 2011

@monicka0 ak bude ako žiadateľ Tvoj partner, otec dieťaťa tak nevidím problém, ak splní všetky náležitosti, pre istotu sa ešte riadne informujte na UPSVAR 😉 alebo skús napísať IP a popísať svoj problém užívateľke s nickom gapa , ona sa super vyzná v týchto veciach 😉 držím palce 🙂

ela2710
29. mar 2011

@beruska.zuzanka ahoj moja, lenze jej priatela nedaju na rodny list kym nebude mat 18, my sme riesili toto iste, hned sko som prisla z porodnice chcela som ist na matriku zapisat Tomasa, a na matrike nam povedali, ze az po mojej 18-tke mame prist lebo tam treba podpisovat dake papiere ohladom toho, ze suhlasim - no lenze ked nemas 18, podpisat to nemozes, teda sme museli cakat do mojej 18, a preto musela cakaj aj dovera a aj vsetko ostatne ☹ ved nech zbehne na matriku tam jej povedia toto iste ☹

beruska.zuzanka
29. mar 2011

@ela2710 jej priateľ má 20 rokov 😕 či kým ona nebude mať 18??

beruska.zuzanka
29. mar 2011

@ela2710 a ahojky 😀

beruska.zuzanka
29. mar 2011

@ela2710 ahááááááá už chápem.... tak jedine sobášom s povolením súdu by sa to dalo a to je problém @monicka0 ?

ela2710
29. mar 2011

@beruska.zuzanka moj priatel mal 19 🙂 ona musi mat 18, lebo ona musi podpisa taky papier, ze suhlasi so zapisanim otca a ze je to jeho dieta 🙂 je to dost nefer, mne to fakt na chlp vyslo, kedze 27.oktobra som mala 18, takze som stihla do 15.11. aj RP, a pridavky

ela2710
29. mar 2011

@beruska.zuzanka presne tak, mozu sa vziat 🙂 tak to spravila aj kamoska, ja som sa tehu vydavat nechcela, takze sa mi hrozne ulavilo, ked sme si ratali kedy sa drobec narodi, svadbu planujeme, ale teraz este nie 😀

beruska.zuzanka
29. mar 2011

@ela2710 no, šak ja už som pochopila 😀

ela2710
29. mar 2011
tomika
29. mar 2011

@ela2710 mozno más pravdu,aj ja som mala prvé dieta pred 18kou,ale už som bola vydatá.A to už bolo pred 11 rokmi ,takže sa vela zmenilo.

ela2710
29. mar 2011

@tomika 🙂 ano ked si vydata, problem nie je 🙂

repi
29. mar 2011

kocky,prosim vas,je tu velmi vela stran a roznych diskusii,nemozem vas docitat 🙂mohli by ste mi niekto skopcit,ako resp. najma KEDY poziadat o rodicovsky prispevok? Od 14.9.2010 som na materskej,viem,ze ziadost s ostanymi dokladmi sa podava na UPSVAR,ale v ziadosti je kolonka - odkedy sa uplatnuje narok na RP...Ako mam vediet odkedy presne?Neprislo mi ziadne rozhodnutie ani o predlzeni materskej o 6 tyzdnov..vraj to mali posielat automaticky.Mam nejaku oznamovaciu povinnost aj voci zamestnavatelovi?dakujem

michaela80
29. mar 2011

@repi mne to povedali na Socilke, lebo oni mi potvrdili tie papiere ktore treba k ziadosti na rodicovsky... 🙂

repi
29. mar 2011

dakujem, asi aj ja sa len tam dozviem..

cicimon
29. mar 2011

@repi normalne napis na socialku hoci mail nech ti daju vediet kedy ti konci MD.. ja som presne tak spravila, pisomne mi neprislo nic

susika
2. apr 2011

ahojte, neviete poradiť?asi 28.3. mi skončila materská a mala by som nastupiť na RD, ale kedže sa materská predlžila o tých 6 týždnov, tak neviem, kedy sa mam isť zaregistrovať na socialnu poisťovnu. kazali mi prísť s rodným listom o 180 dní od narodenia bábätka vypísať registračný formulár, aby za mna platil štát.(rátaju sa do tohto počtu aj víkendy?)vraj koli predlženiu enbudu nič posielať, sa predlžuje automaticky, len mi ide o ten registračný formulár, aby som neprišla o 6 týždnov neskor a pani doležitá ma tam zvozí ako sopalvé detsko.ďakujem

chantal21
5. apr 2011

@susika ahoj ja som koncila matersku 1.3.2011.Od 2.3 som na rodicaku.Tlacivo na socialnu poistovnu som si bola vypytat na upsvare skor nez my skoncila md.A tam ma upozornila pani ze formular potvrdeni zo soc.poistovni jej nemam nosit skor ako bude 2.3.2011.Potvrdit som si na soc.bola skor,nemali nijaky problem vypisali mi to a potvrdili.A s potvrdenym formularom (ziadost o rod.prispevok a rodnym listom skopirovanym) som jej priniesla 2.3.2011.Tak ak tomu dobre chapem ty si skoncila podla stareho 28.3 k tomu pripocitas 6 tyzdnou aj vikendy tak to vychadza 9.5.2011.Ale ak budes mat formular (ziadost o rodicak z upsvar) a budes ho potvrdzovat na soc.poistovni tak oni si to vytiahnu z databazi kedy si presne skoncila matersku a aj tak ti to potvrdia.Mne to potvrdzovali v dvoch okienkach ale o tom ta oboznamia na soc.poistovni.A tak to odnesies na upsvar a hlavne ne skor ale bud v den ked uz mas rp alebo den po.Mna na to upozornovali aby som im to nenosila skor,ze je to zbytocne.Dufam ze ti moja info pomoze.

susika
5. apr 2011

@chantal21 -ďakujem.no, ja som im tam volala a veru toho 28.3 bolo podal stareho ,t ak mi to pozerala a vraj končí až 11.4.tak fajn.ale o tom upsvare som nevedela, že tam ešte nejaké tlačivo pre nich, ja som mala kopu tlačiv pre nich, to som tam zaniesla ešte vteey davno, aj sa smiala, že stačilo až o pol roka.tak aspon az to jedno diky. v piatok sa ku nim vyberiem. dam potvrdiť a v pondelok anfujazdím na socialku.ale tie behačky, to ej hruza...anmi som si nevšimla, ako ten pol rok ubehol...