Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Ahojte
Stalo sa niekomu toto čo mne? 8.4 som skončila materskú dovolenku. Ešte pred 2011 som si požiadala aj o rodičovský príspevok a bol mi priznaný vo výške 256 eur, chcela som tak predísť zníženej materskej. Po novo roku prišlo predlženie materskej a zvýšenie. Musela som Upsvar znovu dokladovať výšku materskej kedže mi doplácali do sumy 256 eur. Vstarom roku mi ich doplatok robil asi 10-20 eur, no po novom roku hneď v januári na základe zvýšenia vymeriavacieho základu na 60% mi vyšla materská 258 eur a upsvar mi oznámil, že už mi nebude doplácať kedže dosahujem sumu 256 eur a zároveň musím znova požiadať o rodičovský príspevok pretože vzhľadom na tieto 2 eur ktoré som v januári prevýšila materskú mi odnímajú uznanú materskú a priznávajú novú teda 190 eur. teda koli 2 euram. Na upsvar mi povedali, že oni sami to nevedeli až keď im prišli výklady zákona a spravili im nejaké školenia.
Pracovala som pred materskou a tých 190 eur mi príde ako výsmech keďže na jednej strane politici plačú že o chvíľu nebude mať kto robiť na dôchodky a na druhej strane robia všetko preto aby mladé rodiny neplodili deti.
šte otázka, aj Vy ste museli doniesť na upsvar potvrdnie od socialnej poisťovne dokedy budete poberať materskú?
@andreajakubska tvoj nárok na rodičovský príspevok vznikol až v roku 2011 preto budeš poberať len 190 €, čo je logické. Neviem, čo sa rozčuľuješ, všetky maminy, aj ja, budeme poberať rodičák 190 € ja som však rada, že vláda predĺžila dobu poberania materského na 34 týždňov. Samozrejme, že zo 190 € sa vyžiť nedá, ale ak by bol rodičovský príspevok vyšší, tak potom by sa asi deti plodili v oveľa hojnejšom počte hlavne v rómskej populácii. 😀 Rodičovský príspevok sa preto volá "príspevok" že štát ti len pomáha, prispieva, to nie je na to, aby si z neho uživila rodinu.
@andzi Opakujem ,že ja som rozhodnutie o rodičovskom príspevku dostala v starom roku. Spravilo to tak viacero mamičiek.Nejde mi ani tak o peniaze ako o princíp. Je smutné ,že sú maminy ktorým je sociálna politika ukradnutá, samozrejme pokiaľ Ťa niekto živý tak tito môže byť ukradnuté ale väčšine mamičiek nie. Rozčúlila si ma akurát ty z tvojim postojom , že môžem byť spokojná a neprotestovať-"držať hubu a krok". Z matematiky som neprepadla takže viem z akej sumi sa dá uživiť rodina a ani nechcem aby ma živil štát, ide o to že ja som platila všetky odvody a plánovala materstvo a dostanem rovnaký príspevok ako nejaká cigánka čo nikdy nerobila. Mimochodom ak sa nemýlim práve tieto prípady dostavali predtým menej a teraz si polepšili na vyšší príspevok tak sa nad tým zamysli či sa nebudú plodiť v hojnejšom počte, keď im pridali?! Takže si vedľa. Potrebovala som niekoho kto má podobnú skúsenosť a nie mamičku mimo reality čo bude písať úplne odveci.
@andreajakubska aj ja som platila odvody a som spokojná, lebo materskú nám predĺžili o 6 týždňov aj tým maminám, ktorým nárok vznikol ešte v roku 2010. Nechápem, ako si mohla mať priznaný rodičovský príspevok v roku 2010, keď si ešte poberala materskú a až od 8.4. si na rodičovskom. Nelogické.
@andreajakubska aha teraz som si všimla, že ty nerozlišuješ medzi materskou a rodičovským príspevkom.
@andzi Neviem čo je na tom nelogické od augusta som bola na materskej a v novembri mi dali na upsvar tlačivo so žiadosťou o rodičovský príspevok. Vypísala som odovzdala prišlo potvrdenie o výške rodičovské príspevku a odkedy dokedy ho budem brať. Mám to čierne na bielom aj s dátum. Teda najskôr mi dali a potom zobrali respektíve znížili. Možno každý Upsvar to robí inak, ja neviem ....
@andzi Fakt?! a kde
@andreajakubska skutočne nerozumiem, ak si bola od augusta 2010 do 8.4.2011 na materskej dovolenke a poberala materské zo sociálnej poisťovne ako si si mohla uplatniť nárok na rodičovský príspevok? Ja som tiež bola na materskej od júla 2010 a žiadosť o rodičovský príspevok som si mohla podať, až po uplynutí 34 týždňov od nástupu na materskú.
@andzi Pretože upsvar mi počas materskej doplácal rodičovský príspevok do sumy 256 eur keďže som bola 4 mesiace pred nástupom na materskú PN a nevyšla mi materská v min. výške . Po mojej žiadosti o doplácania do min. výške materskej mi zaslali potvrdenie o doplatkoch v jednotlivých mesiacoch k materskej plus dátum začatia poberania rodičovského príspevku vo výške 256 eur.Toto všetko v roku 2010 a v januári 2011 mi zaslali list že mi už nebudú doplácať keďže mi materská po zvýšení vychádza 256 eur, ale podľa nich to aj znamená ,že môj rodičovský kôli tomu padá na 190 eur.Na infolinke mi povedali, že nebudem musieť znova žiadať o rodičovský príspevok kedže už ho mam stanovený, ale to bolo pred 2011.Nechajme to tak, lebo to nikam nevedie
Otázka 6, presne môj prípad - http://www.upsvar-rv.sk/index.php?option=com_co...
Podakovanie sa pani R. a panovi M. Urobili zakon z ktoreho mi je zle,kazdy potrebuje peniazky a kazde dieta malo by mat rovnake pravo a to je prave smutne a je mi z toho zle,no co narobim no ostanu len oci pre plac,no nikam aj tak to nevedie lebo my sme mali pani stym nieco narobit,uz len sa zostava modlit sa a dakovat za to ze sme zdravi a dat dietatu aspon tu pravu lasku, No idem k veci.Mamicky ktore boli na materskej v roku 2010 a poberali 190 eur a doplacali im z upsvar do 256 eur tak po roku 2011 maju narok na rodicovsky prispevok v sume 256.a to plati aj pre mamicky ktore zacali poberat rod.prispevok az v roku 2011.Ale ak ste natom tak ako ja co som si platila dobrovolne a mi na materske nedoplacali tak ja mam narok len na tych 190 eur rod.pripevok,Tak to je velmi nechutne.Platila som si aby som si prilesila ale nakoniec som natom este aj stratova.No tak este nech pan Mihal na svojich strankach radi ludom a potom asi natom ryzuje len on.A potom nehres jak pohan
dobry den chcela by som sa spytať materska mi skončila 23 a potom som prešla na rodičovský prispevok dostala som nižšiu matersku a rodičovsky žiadny až v nasledujucom mesiaci musi byť žena celý mesiac na rodičovskom?Nedoplatia mi tie zostavajuce dni?Dakujem
ahojte, chcela by som sa spytat, ci ked som napr. do polovice mesiaca na materskej a od polovice mesiaca by som mala prejst na rodicovsky prispevok, bude sa mi ten RP nejakym sposobom aj kratit (napr. podla poctu dni, alebo dostanem 190,10) ? dakujem 🙂
@jasterica25 - dostanes cely, rodicak sa nekrati, staci aby si bola iba 1 den na rodicaku a už mas za dany mesiac narok na cely rodicak 🙂
@olifcek - MP je vyplacana SP, rodicak UP je to statna davka, ta sa nekrati...bud mas narok, alebo nemas...ked budes planovat druhe tehu, tak si potom dopredu vypocitaj nastup na matersku tak, aby ti 34 tyzdnov skoncilo niekedy 29.-30. v mesiaci, aby si stihla este jeden rodicak navyse 😉 😉
kocky, dakujem za odpoved...len som sa chcela este jednu vec spytat...a to, ja som momentalne chora a ani nemam kde dat malu, tak priatel mi bol podat ziadost o rodicak...a ta pani mu dala podpisat este aj nejake vyhlasenie, ze ked nastupim do prace, tak informujem o tom UPSVAR a vtedy mi zanika narok na rodicovsky prispevok 😕 😕 😕
potom si spomenul, ze mu hovorila nieco aj o statoch unie vramci toho...co to je za papier??? mate niekto informacie???
ved predsa RP znizovali prave preto, aby mamicky mohli ist pracovat. alebo sa mylim? 😠
ahoj nevim zda to sem patri, ale potrebuju radu. Pracuju na SR, pred 2 mesici jsem porodila, na prispevek v materstvi nemam narok, tzn. ze od porodu jsem na rodicovske dovolene? nebo na materske dovolene? chci napsat zamestnavatelovi zadost o umozneni RD a nevim od kdy mam mit ukoncenou MD.
Nyni bych rada zase zacala na zkraceny uvazek proacovat, muzu ukoncit MD i driv a nastoupit na RD? nebo muzu nove pracovat i na MD?
dekuju moc
ahojte dievčatá, neviete náhodou či budem mať nárok na rodičovský v tom istom mesiaci ako mi končí materská? Materská mi končí 26teho , čiže od 27meho som na rodičovskom. Ďakujem
ďakujem za pohotovostnú odpoveď 🙂 😉
ahojte baby, potrebujem radu, od 27.4. by som mala byť na rp po materskej no od spomínaného 27som aj PN tak neviem či sa mi náleží dostať i rodičovský príspevok (som SZČO)
ahojte, ako je to tento rok? ake su prispevky pri narodeni a pod? viete mi povedat? na MD by som mala nastupit v 11/2011 - teraz som tiez na MD 🙂
@mima595 Ahoj..mozem sa spytat v kolkom tt sa chodi na matersku? a ked som teraz nezamestnana a myslim ze sa uz ani nezamstnam ked cakame mimi chodi sa na matersku rovanko ako pracujuca ci neskor? dakujem 🙂

@susika To ano vybavovania je toho fakt kopa,pritom by si clovek povedal,ze 21 st.tak existuju pc a net,ze dalo by sa to zjednodusit,no naco,ved mame nohy a kopec casu 🙂 tak preco by sme nepobehali.My uz mame 7 mesiace a 2 tyzden a tiez nechapem ako to ubehlo.Len stale dufam ze to deti tak rychlo rastu a nie my starneme 🙂