Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Aj ja mám problém, minulý rok po 6 mesiacoch materskej som sa vrátila do práce, aby som udržala miesto,
teraz malá má 19 mesiacov, chcú ma prepustiť, preto by som sa vrátila na rodičovskú dovolenku
aby som tomu predišla. Budem naďalej poberať 190,10€, lebo matku s dieťaťom po nástupe do práce
nechránia zákony len po nástupe rodičovskej dov.po 1.4.2011, mám to znovu nahlásiť na úrad a kde ešte?
ahojte. Ja sa chcem spytat. Skoncila mi materska dovolenka pred mesiacom a az teraz som zaziadala o rodicovsky prispevok. Je mozne zeby mi vyplatili rodicovsky aj spatne, alebo az odkedy som poziadala? vdaka
Ahojte, chcem sa spýtať, mám nárok príspevok za jún, keďže malá bude mať 3 roky 3.júna, a či sa vypláca v plnej výške, alebo len alikvotna čiastka. Ďakujem za odpoveď 😉
@seve_ranka staci ak si 1 den z mesiaca na rodicovskom prispevku a budes mat zaplateny RP v plnej vyske 190 eur 😉
@seve_ranka krati sa len materska, lebo ta sa dako pocita na ten pocet dni, ale rodicovsky je davka, ktora sa nekrati, teda staci ked si len den na rodicovskej a uz mas cely mesiac zaplateny, a tesim sa z toho aj ja, lebo maly sa narodil 8.10. teda ak za dva a pol roka nezmenia zakony, tak aj my dostaneme cely 😀
@ela2710 Eli, super 😀 😉 fakt som myslela, že dostanem zaplatené maximálne tie tri dni. Každopádne, som rada, že aspoň nejaká pozitívna vec, týkajúca sa tých mini dávok, ktoré počas materskej dostávame 🙂
Ahojte , neviem, ci to tu niekde uz bolo zodpovedane. Tak mi prosim niekto skuste objasnit ak viete.
Momentalne som na rodicovskej dovolenke s 18 mesacnou dcerkou, poberam RP, nastupujem ale v juni na novu matersku, na prvu matersku som nastupovala riadne zo zamestnania, kde stale ako zamestnanec vedena som.
Budem mat narok na prispevok na starostlivost o dieta ak budem poberat matersku na mladsie dieta ? Chcela by som dat starsiu do jasliciek.
Alebo mamicky, ktore maju dve male deticky si maju vystacit s jednou materskou ?
Dakujem pekne za info
@lilaahmmad - ak ju das do jasliciek, ale nepojdes do prace, "len na 2.matersku", tak narok na prispevok na starostlivost o dieta mat nebudes...teraz to riesila kamoska, ona ale aj napriek tomu dieta do jasliciek dala
mima595 vdaka, uz som zistovala priamo na UPSVAR, a narok mam, ale iba od nastupu na matersku, teda 6 tyzdnov pred porodom, do maximalne 6 tyzdnov po porode, co vychadza cca 2 mesiace.
A aj to je nieco. Ja malu do jasliciek tiez tak alebo tak dam, vybrala som si uz jedny sukromne, ale preco by som nevyuzila hoci aj tie dva mesiace, ked mozem. Takze aj kamoska si este moze poziadat aj 6 mesiacov spatne.
==== Za zárobkovú činnosť na účely príspevku na starostlivosť sa aj podľa novej právnej úpravy považuje poberanie materského alebo obdobnej dávky najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
@lilaahmmad - o tejo davke vie, ale ja som myslela, že mas zaujem o prispevok vo vyske 230E, ktorym by ti preplacali fakury z jasliciek
230 eur je maximalna vyska na jaslicky, ako sa to ludovo vola, a tato davka je to iste, o com ja hovorim, len sa bude nejako prepocitavat, a nemusi to vyjst az tych 230
@lilaahmmad - tam sa ti to bude ratat podla toho, kedy porodis, a kedy ti bude este vyplateny rodicak za prvu dcerku...to sa teraz neda vyratat...
opakujem, ja som si ymslela, že chces vediet, ci mas MESACNE narok na tych 230E ako uhradu jasliciek....a to nemas 😉
ok, takze prispevok na jaslicky 230 eur sa vola prispevok na starostlivost o dieta, a na ten mas narok 6 tyzdnov pred planovanym porodom az 6 tyzdnov od porodu popri poberani materskej.
Nastupom na matersku sa mi rusi poberanie rodicovskeho prispevku,.
Co dostanem, je prispevok pri narodeni dietata plus pridavok k prispevku ak ide maximalne o tretie dieta a takisto dva mesiace dostanem aj na jaslicky.
ja len ze dostanem tych 230 na jasle ale iba cca 2 mesiace. Tak nech si to kamoska nenecha ujst
Ahojte,nestihla som precitat vsetky prispevky, tak neviem ci tu uz je takato otazka: Neviete ako to je teraz po novom, ked poberam rodicovsky prispevok a chcela by som si brigadne cez leto privyrobit, strhnu mi nieco z rodicovskeho prispevku, pokial nebude mala chodit do skolky, ale bude pri starkej?
A rodicovska dovolenka mi trva do decembra 2011 ale malu chcem dat do skolky od septembra a nastupit na svoje povodne miesto, budem mat este tie4 mesiace narok na rodicovsky prispevok, alebo mi preplatia naklady za skolku? Dakujem.
@mirus2207 - budes mat narok na rodicovsky, cely, nic sa nekrati....
podla toho, kolko budes platit za skolku...ak je to menej ako 190E, tak si ponechaj rodicak, ak to bude viac, tak si poziadaj o prispevok na starostlivost /alebo tak nejako sa to vola/ - ten je vo vyske 230E, ale to musis dokladovat fakturou zo skolky, preplatia iba naklady na fakture
ahojte, ako to je prosim Vas? som do 2/2012 na rodicovskom, ale cca od 11/2011 nastupim na matersku, v praci som na dobu neurcitu, dostanem normalne matersku? kolko je to teraz - maximum? dakujeeeem 😵
@kvietok23 Ahoj, ja mam podobnu situaciu, momentalne som na rodicovskej dovolenke a poberam aj rodicovsky prispevok, buduci mesiac nastupujem na novu matersku, v praci som tiez na dobu neurcitu.
Nastupom na matersku sa ti rusi rodicovsky prispevok, a budes poberat materske davky.
Tie ti bude vypocitavat socialna poistovna podla predpokladaneho platu.
Takze ziadost o matersku ktoru ti da gynekolog odnesies svojmu zamestnavatelovi, ten ju posle do socialnej poistovne a oni ti daju rozhodnutie o tom, kolko ti patri materska.
Plna materska by ti patrila iba vtedy, ak si si doplacala pripoistenie do socialnej poistovne. Ak nie, tak ti matersku vyrataju podla platu. Mne to vyjde o nieco malo viac, ako pri prvom dietatku.
@mima595 tak uz to mam aj pisomne z BA z uradu prace soc. veci a rodiny, ze dva mesiace aj mamickam , ktore nastupia na matersku patri prispevok na starostlivost o dieta, teda prispevok na jasle (230 eur). Na matersku mamicky nastupuju spravidla 6 tyzdnov pred porodom, a to uz mozu dostavat ten prispevok okrem materskej, a mozu ho dostavat az do 6 tyzdna po porode. Teda plus minus 12 tyzdnov, ale vychadza to v reale okolo 2 mesiacov. Potom dalej uz si to musim platit sama. Ale aj dva mesiace su lepsie ako vidlickou do oka. Ved to je 460 eur.
@lilaahmmad dakujem za rady 🙂 si ma potesila, bala som sa, aby som nezostala iba pri rodicovskom 😀
baby prosím poraďte mi....mám nárok na RP ked som neprerušila živnosť a poberám nemocenské dávky (asi budem dlhodobo PN) zo sociálnej poisťovne?

@mima595 a ake su teraz prosim Ta? ja si vazne nepamatam, kolko sme dostali pri Miskovi 🙂