Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Ahojte, chcem sa opytat, od buduceho tyzdna zacinam pracovat na licencnu zmluvu, mate s tym niekto skusenosti? Ja som pred materskou pracovala iba na pracovnu zmluvu. A mam nejaku povinnost oznamit to socialnej poistovni, ked poberam rodicovsky prispevok? Dakujem!
Ahojte, chcela by som sa spytat, ci niekomu spoplatnila pediatricka vystavenie potvrdenia, ktore je nutne prilozit, ked si vybavujete priplatok k prispevku pri narodeni dietata, ktore sa dozilo 28 dni. Na tlacive je pisane, ze to ma byt poskytnute bezplatne, aj som checkla zakon a tam je to tiez tak. Moja pediatricka si len za peciatku (priniesla som jej to vyplnene) vypytala 5 EUR. Vdaka!
Ahojte, chystam sa od jula do prace, syn bude mat tri roky v novembri tohto roku. Neviete, ci mi zostane narok na RP, ak dam syna do sukromnej skolky? Alebo sa mi oplati viac ziadat o prispevok na starostlivost o dieta? Kam vsade mam nastup do prace nahlasit. Vopred dakujem za odpoved.
Ahojte, tak mi prisla odpoved z UPSVAR, ze uz im netreba nahlasovat, ked idete pracovat a zaroven poberate RP. Neodpovedali mi vsak na ten prispevok na starostlivost o dieta. Mne to vychadza, ze sa mi to oplati viac, len tie papierovacky....a urcite sa treba odhlasit v Soc.poist, ze?
Neviem, ci tomu celemu dobre rozumiem, ale ked napr. poziadam o prispevok na starostlivost o dieta od 4. dna v mesiaci, tak mi za ten mesiac pride aj RP aj tento prispevok? Prosim, poradte, dakujem.
Dobry den, vie mi niekto poradit, na prechod na rodicak z materskej sa musi ist osobne na urad prace,soc veci a rodiny? alebo tam staci postat nejaky formular? Aky je to formular? Dakujem
@peach ale po to tlacivo a ziadost nemusis ist na upsvr ty osobne, mne ho bol zobrat manzel, pisem to pre istotu, ak sa ti neda dostat na upsvr, ako mne, co nesoferujem a mam to od ruky, aj na sp mi to uz vypisane a podpisane odniesol manzel a potvrdene mi ho poslali postou, bolo to do par dni... inak na upsvr ma pani upozornila, ze ta ziadost o rp sa ma priniest az po skonceni materskej, totiz niektore mamicky to tam nosia vopred a ona ich musi poslat spat a musia sa vratit az po skonceni, najlepsie az dalsi mesiac po skonceni materskej...
@peach jedna sa o tlacivo z UPSVaR (podla mna to ma nazov) ziadost o rodicovsky prispevok
da sa vyguglit 🙂 hned druhy odkaz je priamo tlacivo zo stranky MPSVaR www.employment.gov.sk 🙂 ci k tomu nieco potrebujes v sucasnosti ti neviem povedat
@pe ahoj, nevies nahodou, ci sa to da (so spravnym datumom) na upsvar podat aj skor - napr. 1,5 mesiaca vopred, ked mi teraz este bezi materska a ci mi daju to potvrdenie aj na soc. poistovni vopred ? Nemam kedy tolko behat po uradoch, tak by som to rada spojila so ziadostou o prispevok pri narodeni ... Pripadne kde davaju to skvele potvrdenie - na tej pobocke pri Justicaku alebo pri Mileticke? Och, preco nestaci dat kopiu rozhodnutia o vyplacani materskej alebo preco si ministerstvo socialnych veci neurobi jednotnu databazu pre svoje podriadene organizacie 😠
Ahojte, chcem sa spytat na jednu vec. 16.6. mi konci materska. Zostalo mi este 10 dni dovolenky, ktoru by som chcela po materskej vycerpat a potom nastupit na rodicovsku. Je to tak mozne? Znamena to, ze dostanem alikvotnu cast materskej, peniaze za dovolenku a cely rodicovsky? vdaka.
@kvetinka211 potvrdenie o materskej sa vydava na zahradnickej pri slovanete ... mne napr na UPSVAR povedali, ze rodicak ziadat cca 2t pred skoncenim materskej
@kvetinka211 pokial viem, neda sa to podat skor, pani na priehradke mi povedala, ze ona nemoze prijat ziadost v case, ked este matke bezi materska a najlepsie je to podat az v mesiaci nasledujucom po skonceni materskej dovolenky... ja som si tam radsej zavolala... podla mna ani na sp ti to vopred nedaju, ale to neviem urcite, len mi to tak logicky vyplyva... to potvrdenie mi dali na tej pobocke pri justicaku, zavisi to od toho, aka pobocka ti vydala rozhodnutie o materskej, ak bratislavska, tak chod na tuto pobocku, ak z nejakeho dovodu nejaka ina pobocka (napr. si sa prestahovala), tak treba ist na mileticku... no tiez si myslim, ze mame aj ine starosti, ako furt behat po uradoch bud s detmi alebo zhanat dakoho s kym ostanu 😖
@pe @cicimon dakujem vam za odpovede ... no to je teda radost, aby som znovu behala dookola po uradoch ... so socialnou poistovnou som si uz uzila ... s bruchom ako balon a najvacsej poladovici si ma v decembri posuvali z pobocky na pobocku 😖, potom znovu ledva mi stehy vypadli a uz som tam stala v rade kvoli dochodkovemu poisteniu a teraz si to mozem este par krat zopakovat v horucom lete medzi kojeniami 😨 Akoze fakt aktivne motivuju ludi k rodicovstvu ...
ahojte ja som poziadala socialku mailom o potvrdenie tlaciva naroku na matersku a cuduj sa svete pani mi to sama vypisala a zaslala postou domov. Treba skusat. Co sa da vybavujem z domu, ale vzdy to nejde.
baby viete poradit ? / v inom fore mi nikto neodpovedal, tak skusim tu /:
ahojte, mozem poprosit o info?
doteraz som bola na RD, 12.5.2011 som presla na druhu matersku. narok na matersku mam z prace, kde som robila pred prvou materskou / v praci som evidovana ako na rod. dovolenke / a z DNP.
doklad na matersku som odniesla do soc poist / DNP / a druhy poslala zamestnavatelovi / maters zo zamestn /
chcem sa len opytat, co mam este vybavit, nahlasit a pod.
pri nastupe na 1. matersku som si bola vybavit na soc poist plateie do 2. piliera.
je treba ist na UPSVaR a nahlasit, ze prechadzam na matersku?
je treba nieco nahlasit este v soc poistovni okrem uz odovzdaneho tlaciva od doktora?
je treba nieco nahlasit na zdravot poistovni?
po porode tusim s RL dietata treba asi ist opat na socialku, ze?
dakujem za info

ahojte....chcela by som sa spýtať informáciu.....25.6 mi končí materská a nastupujem na rodičovsku...viem že ak som jeden deň tak dostanem aj rodičocký príspevok, ale ja by som sa chcela spýtať či ho dostanem už koncom júna, alebo až v juli. Ďakujem