Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@gitarka ja by som povedala, ze mas narok na RP az kym nema maly 3 roky (cize aj za september aj november), kedze teraz sa uz moze popri RP aj pracovat, otazka je, ci sa ti viac neoplati prispevok na starostlivost - zalezi ci budes mat naklady na skolku vacsie ako RP, vtedy si radsej poziadaj o ten prispevok
@gitarka ano mozes, od 1.1.2011 to tak plati,
ja som tiez do konca januara pracovala, sice len na polovicny uvazok - ale to uz nikto neriesi ze ci je to cely uvazok alebo polovicny - a od 1.1.2011 som si poziadala o znovupridelenie RP (kedze pred 1.1.2011 som tiez pracovala ale vtedy sa nemohol poberat RP aj pracovat)
Baby viete mi niektora poradit? Do 4.9. mam este poberat matersku /som si tak vyratala ze 34 tyzdnov od zaciatku materskej/. Ale 26.8. nastupujem na polovicny uväzok do prace. Dcerka bude pocas mojej nepritomnosti s babkou. Co vsetko musim absolvovat? Ked nastupujem 26.8. tak matersku uz odvetdy nedostanem asi vsak? Ten rodicovksy prispevok sa ziada na upsvar ze? Kedy mam uz o nho poziadat? A co k tomu treba?
ahojte v novinach som citala ze prispevok na starostlivost o dieta predstavuje alternativu k rodic.prispevku takze ak by som zacala robit skor ako dieta dovrsi 3 roky tak mi daju napriklad na jasle vo vyske max. do 230 eur ked to podlozim ale rodicovsky mi vezmu ano?
dakujem 😉
ahojte baby, mám takú otázočku, keby ste mi vedeli niektorá vysvetliť: od 27.4. som si požiadala o rodičovský príspevok a v piatok mi prišlo na účet 446,23eur...nechápem ako k tej sume prišli...dakujem
asi to bude rodičovský za dva mesiace + 2 x rodinne pridavky na dieťaťko 🙂
ahoj maminy, vedeli by ste poradit? momemtalne som na MD, poberam RP, moja babula bude mat v septembri 2 roky. Na obdobie od septembra do decembra mam moznost nastupit do povodnej prace, teda na 4 mesiace. Malu dam bud do jasiel alebo k babke. Ako by som si mala pravne osetrit pracovny pomer? na dohodu tam asi nemozem ist, ked mi tam trva pracovny pomer. nastalo nastupit nechcem, lebo od 01-09/2012 by som chcela este ostat doma s malou, kym nebude mat 3 roky. jedine tak na dohodou v inej spoločnosti? . Je nejaka maximalna suma pri dohodách, aby som neprisla o RP?
@fanny.fanny môzes mat dohodu aj v tej spolocnosti, kde mas hlavny pracovny pomer...nie je s tym problem. Dohody nie su ohranicene prijmom, ale poctom odpracovanych hodin: dohoda o vykonani prace je max. 350 hodin rocne, dohoda o pracovnej cinnosti max. 10 hodin tyzdenne. 😉
@fanny.fanny mozem potvrdit co pise @lalus , aj ja som robila pocas RP u mojho zamestnavatela, kde mi trva pomer - chvilu na 1/2 uvazok a potom chvilu na dohodu a nebol s tym problem 😉 a suma kolko zarobis na dohodu nie je obmedzena, len tie hodiny ako pise @lalus
ahojte. mozem vas poprosit o radu? poberam zvyseny rodicovsky prispevok a idem sa zamestnat na dohodu? moze sa to ked je ten prispevok zvyseny ci musim poziadat o znizenie na tych 190e? a este ci to aj ja osobne musim niekde hlasit alebo staci ked ma zahlasi do poistovne moj zamestnavatel?
@barbarka no to je zaludna otazka...ja ti viem akorat povedat, k tej druhej casti, ze za mna to vsetko hlasil zamestnavatel (odhlasenie z RP, prihlasenie na prac. pomer, resp. prihlasenie dohody a zase naspat na RP) ale odporucam si to vzdy skontrolovat, lebo napr. mne to zle hlasili (hlasili to ako zmenu a malo to byt prerusenie) cize ked som sa pred nastupom na dalsiu matersku isla len tak pre istotu informovat na socialku, tak som s hrozou zistila, ze ma tam eviduju vlastne ako keby som nic nerobila a ani nebola na RD 😠 a davalo sa to do poriadku na x krat a niekolko mesiacov
no a co sa tyka tej prvej casti, tak moj laicky nazor je taky, ze ked poberas zvyseny prispevok, tak by ta mali asi posudzovat podla stareho zakona, cize tam sa nemohlo popri RP pracovat, ale aj to sa dalo obist tymi kratkodobymi dohodami, ktore nesmeli presahovat do nasledujuceho mesiaca a musela si mat v kazdom mesiaci na zaciatku aspon jeden den bez dohody a tiez musel koncit dnom bez dohody (teda napr. DoVP od 10.6. do 25.6. a potom dalsia od 10.7. do 25.7. atd. podla potreby dalej a dalej)
ďakujem za pomoc🙂
ahoj dievcata,mozte mi prosim poradit??maly bude mat v septembri dva roky,doteraz som mala zvyseny RP,ale teraz od 1.6. mi ho znizuju na 190e.da sa s tym nieco robit?odvolat alebo podat odpor??alebo je to tak ok??dakujem
@somjezibaba zvyseny je len do 20mes. veku dietata....aj ja ho mam este, moj maly ma teraz 15mes. Potom bude tych 190EUR( po starom to bolo do 24mes. zvyseny a potom 156) Takto je to pre nas lepsie si myslim.... 😀
@kikusa8 dakujem za rychlu odpoved a teda popri tomto nizsom 190e RP uz mozem aj pracovat ak chcem a nepridem on??maly by bol s babkou..
@somjezibaba ano, mozes pracovat a so 190EUR si mozes robit co chces 😀 ...ak by si davala maleho do jasiel, tak si mozes poziadat o 250EUR- t.j. prispevok pri starostlivosti o dieta...Ja zajtra tiez nastupujem do prace, maly ide do jasiel, ale o prispevok sa mi neoplati ziadat...az ked mi ho znizia. 😉 papa a prajem nech sa dari 🙂

ahojte, chcem sa opytat, ako je to z RP ked nastupim do prace v septembri, maly pojde do skolky v septembri- 3 roky bude mat v novembri, dostanem este RP alebo nie?