Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
Ahoj holky poradíte?
poberám rodičovský príspevok 256 eur, viem že pôvodne som túto sumu mala dostávať do dvoch rokov dieťata, ale minule ma zmiatla kamarátka že len do roka a pol...tak neviem 😢
ahojky, mozem mat jednu otazku? @myzma: ako to myslis s tym prispevkom o starostlivost? tiez idem este pocas trvania poberania RP na dalsiu MD a akorat mi na UPSVaR povedali, ze to mam potom nahlasit tusim do 8 dni od nastupu na MD (cize nie az ked budem mat rozhodnutie... i ked je fakt, ze logicke by to bolo az potom, co ti to schvalia, ved co ak si na socialke vymyslia nejaky problem a nakoniec na ziadnu MD nebudem mat narok? ale oni to mozno beru tak, ze na MD budem len nebudem mat narok na materske 😨 ach to su tie ich uzasne slovickarenia, a jeden aby sa v tom vyznal 😠 )
no ale chcem tym povedat, ze o nejakej moznosti poberat pocas dalsej MD zatial tych par tyzdnov kym mi prve dieta dovrsi 3 roky miesto RP prispevok na starostlivost ma na UPSVaR neinformovali, tak teraz neviem, ci som dobre pochopila, to co si pisala katke? dik
@uci ver, ze anio mne o tom nic nepovedali, dokonca ked som sa na to informovala, tvrdili, ze nemam nan narok... ale o par stranok dozadu som pisala svoju skusenost, ze nakoniec uznali, ze sa mylia a dali mi vypisat ziadost...
jedna sa o prispevok na starostlivost o starsie dieta, kym mladsie nedovrsi 6tt zivota veku, je to asi za cca 2 mesiace, 40e za mesiac...
kopirujem, s cim som tam nabehla:
Poberám materské. Mám nárok na príspevok?
Nárok na príspevok nevzniká na dieťa, pri starostlivosti o ktoré sa poskytuje materské (§ 4 ods. 5 zákona). Ak poberáte príspevok na staršie dieťa a ste tehotná, súbeh príspevku na staršie dieťa a materského je upravený nasledovne:
Podľa § 4 ods. 3 zákona za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa považuje aj poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Podľa § 4 ods. 4 zákona nárok na príspevok nevzniká, ak sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi oprávnenej osoby materské alebo obdobná dávka v cudzine po uplynutí šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Z uvedených ustanovení vyplýva, že môžete poberať materské na mladšie dieťa a príspevok na staršie dieťa, avšak najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa. Po uplynutí 6 týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa budete poberať už len materské.
a co sa tyka tej materskej... kazdy urad si to riesi inac... odo mna chceli kopiu vypisania od mojho dr., ktora sa oficialne dava socialnej poistovni.... 😅 a potom chceli az pravoplatne rozhodnutie
sa ozvi,ako si pochodila
@cicimon
@kvetinqa s tou dovolenkou si nie som ista, to bolo aktualne minuly rok, ked bol dvojstupnuvy RP...
ale teraz moze clovek poberat prijem i popri rodicovskom prispevku, ak by si si vycerpala najprv 46 dni dovolenky, prides o dva mesiace rodicovskeho, ktory ti patri...
ale informuj sa radsej na urade
@myzma no to znie celkom logicky ako si to napisala a predpokladam, ze tym prispevkom sa tam mysli ten prispevok na starostlivost? ale este mi tam nesedi to, ze vlastne teraz sa uz moze aj pracovat a teda mat prijem a zaroven poberat RP, takze ked sa materske povazuje za prijem, tak preco by sa aj tak nemohol dalej poberat RP? ale asi to tam bude niekde v tom zakone tak napisane, ze nemoze tipujem, budem musiet zrejme preluskat cely zakon, lebo ako vidno z toho co pises myzma, tak ani same tetusky na upsvar nevedia uplatnovat zakony v praxi 😠
@myzma jj, uz je mi to jasne ked som kukla tie zakony, lebo to som nevedela, ze aby si mohla poberat prispevok na starostlivost tak musis mat prijem, lebo v zakone o RP len pisu, ze si mozes vybrat ktory ti lepsie vyhovuje a inac je tam aj napisane, ze RP nemozes mat sucasne s materskym....takze uz ja mi to jasne ako si to myslela a veru si to tak aj uplatnim na upsvar, som zvedava, ci ma na to vobec sami upozornia ked si pridem zrusit RP kvoli materskej ale to by som asi moc chcela 🤐 hlavne ze teraz uz viem, ze sa take nieco da a budem to vyzadovat, takze dik 😉
jasne, dakujem 😉
@martas77 lepsie povedane ten prispevok nie je do roka a pol.prispevok je do 20tich mesiacov dieta.
Som zamestnanec. Momentálne som na rodičovskej dovolenke s mojou 14,5 mesačnou dcérkou. Čakáme však druhé dieťatko. Budem mať nárok na materské alebo nie? Pred prvým pôrodom som bola 270 dní nemocensky poistená. A ako je to potom s rodičovským príspevkom a príspevkom pri narodení dieťaťa a príplatkom? Ďakujem za Váš názor.
@delonko neviem ako je to s materskou dovolenkou ale co sa tyka rodicovskej, tak podla toho co som si zistovala na socialke ja, tak rodicovska je vlastne prerusenim poistenia ale rata sa do tych potrebnych 270 dni, ktore by si pred porodom mala byt poistena aby si mala narok na materske, takze neviem kedy ti vychadza porod ale ak budes mat do nastupu na dalsiu matersku tych 270 rodicaku, tak by si mala mat narok na materske a jeho vyska by sa mala pocitat z predpokladaneho zarobku aky by si mala (podla toho ako ked si isla na prvu matersku)
co sa tyka rodicovskeho prispevku, tak z toho sa budes musiet odhlasit pri nastupe na dalsiu matersku (ale mozes si poziadat o prispevok na starostlivost do 6 t od narodenia dalsieho dietata - vid komunikaciu vyssie, @myzma o tom pisala), ale prispevok pri narodeni aj priplatok by si mala normalne dostat na dalsie dieta
@delonko ahoj na MD narok mas, ak i stale bezi zmluva o zamestnani. Vyska MD ale bude ratana z minimalneho vymeriavacieho zakladu , alebo z maxima ak ti to potvrdi zamestnavatel
@cigaretka5
@delonko a nie z pravdepodobneho?
@myzma no z predpokladaneho ale to ti potvrdzuje zamestnavatel, aky by si mala prijem .............
@cigaretka5
@delonko ved prave, ale predtym si pisala:
bude ratana z minimalneho vymeriavacieho zakladu , alebo z maxima ak ti to potvrdi zamestnavatel...
vyska materskeho sa bude odvi(y)jat od vysky, kt. zamestnavatel napise, to bude bud jej posledny vymeriavaci zaklad (aky mala predtym), alebo vyssi ( s tym, ze je tam ten strop)
ci sa mylim?
@myzma pisala som narychlo, v praxi je to takto- zamestnankyna oznami ze je opat tehu a poziada zamestnavatela o potvrdenie o predpokladanom prijme- zamestnanec bud potvrdi ze vyska prijimu je taka ako bola minuly VZ alebo za bombonieru potvrdi maximum , alebo potvrdi minimum . Preto je dobre sa s personalistkou vo firme v tomto obdobi kamaratit
@myzma a co ty planujes tretie? ved uz si na materskej ci sa mylim?
@cigaretka5 to vyssie je odpoved pre @delonko, ta sa na to pytala a dalsie planujeme, nielen tretie 😀 😀 😀
Kocky, pri prechode na rodicovsku mi tlacivo pre upsvar potvrdzuje ktora pobocka socialnej poistovne? lebo trvalym pobytom patrim pod malacky a pracou pod BA. a tam mi potvrdia aj tie udaje o manzelovi? vdaka

@katka888
chcem sa len opytat, co mam este vybavit, nahlasit a pod.
pri nastupe na 1. matersku som si bola vybavit na soc poist plateie do 2. piliera.
oficialne podla noveho zakona uz to nahlasovat nemusis, ale ked budes na socialke, pripomen im to, spomen to, zo zakona maju povinnost to za teba uz automaticky odvadzat
je treba ist na UPSVaR a nahlasit, ze prechadzam na matersku?
ANO! bude ti pozastaveny rodicovsky prispevok a na miesto neho si vybav prispevok na starostlivost o dieta, ten ti bude vyplateny do 6tt zivota dalsieho babätka
s rodnym listom si tiez vybavis nove pridavky na dieta
(plus ine : ziadost o prispevok pri narodeni dietata - ten dostanes na matrike, plus ziaodst o priplatok k prispevku, ked sa dieta dozije 28dni)
je treba nieco nahlasit este v soc poistovni okrem uz odovzdaneho tlaciva od doktora?
rodny list
je treba nieco nahlasit na zdravot poistovni?
rozhodnutie o materksej, zaniest, poslat kopiu rozhodnutia
po porode tusim s RL dietata treba asi ist opat na socialku, ze?
ano, vid vyssie 🙂