Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
http://hnonline.sk/ekonomika/c1-45791310-matky-...
takže žiadnych 300 euro?? 😠
Info odo mna mate na konci temy https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/rodicovsky-prispevok-sa-zvysi-od-januara-2010/
To by bolo fajn, keby sme si mohli vybrať výšku RP podľa toho, koľko rokov plánujeme byť na RD.
@jozefmihal
Dobrý deň môžete mi prosím zodpovedať moje dotazy?
Už som si tu preštudovala všetko ale stále som nenašla info čo potrebujem.
Pred materskou som bola študentkou na VŠ na dennom štúdiu /momentálne ho mám ešte stále prerušené/ a teda materskú poberám tú nižšiu. Dcérka má 2 a pol roka. V novembri čakáme ďalšie dieťa. A teraz otázky.
1. Neplatím si dobrovoľne NP ale ak si začnem teraz od septembra platiť je isté, že o tých 270 dní budem dostávať vyššie RP?
2. Ak si ale nezačnem platiť? Koľko by som dostávala od nového roku ak budem mať dve deti jedno ešte nedovŕšilo 3roky /a do škôlky mi ho MOŽNO zoberú až v sept.2011 aj to budem musieť vybaviť, lebo všade v Ba sú plné škôlky/ a tiež sa budem zároveň starať o naše novorodeniatko? Koľko by som dostávala od januára 2011?
toto sa mi teda vobec nepaci :(
http://spravy.pravda.sk/kdh-chce-rovnaky-rodico...
@jozefmihal dobry den... som rada ze to tak ostava, len ak dovolite este jedna otazocka.. o tomto sa teraz nehovori,ale zaujimalo by ma ci nenastanu nahodou zmeny v pripade ze ostanem hned na druhej materskej s druhym dietatom este pocas trvajucej RD... konkretne ci sa nemeni to ze budem mat narok na opatovny matersky prispevok a potom na tych 256 eur do dvoch rokov mladsieho dietata... pracovny pomer mi trva... dakujem🙂
@moniqe3
nie som pan Mihal ale mozno ti to trosku pomoze aj ked asi nepotesi
to ze si zacnes od septembra platit DNP nijako nezmeni tvoju situaciu je to zbytocne.. musela by si to zacat platit v tvojom pripade este pred otehotnenim lebo tych 270 dni musi byt bud do nastupu na matersku alebo moznost po b do datumu porodu co uz teda v ziadnom pripade nestihas.
po narodeni druheho dietatka zajdes na UPSVaR kde ti zrusia poberanie RP na starsiu dcerku a budes poberat RP na mladsiu ale v tej istej vyske... cize dostanes pravidlene mesacne 1 krat RP vo vyske cca 165 EUR a 2 krat rodinne pridavky tie su cca 21 EUR na jedno dieta...
co sa tyka preplacania skolky a pod. je to mozne pokial pojdes pracovat nie pokial budes doma s dalsim dietatkom.
v tvojom pripade je uplne zbytocne zacat platit DNP momentalne..
@maznacik007 ĎAKUJEM veľmi pekne toto som potrebovala počuť.. teda nepotešilo ma to ale aspoň si nezačnem zbytočne odvádzať NP čo je tuším niečo cez 33€? No ešteže nie som sama matka na materskej dovolenke..
nepáči sa mi, že tým, že sú nízke RP sa ženy chcú a potrebujú rýchlo vráťiť do roboty a zarábať a také dieťa /aj podľa psychologického hľadiska a rodinného/ potrebuje naozaj mať prvé 3roky života matku pri sebe. V dnešnej dobe sa to bohužiaľ nedá a tým sa aj mení všetko vrátane psychika a osobnosť ľudí od batoľa. Pretože prvé 3roky života sú najdôležitejšie pri vytváraní si osobnosti a dôvery.
baby neviete ako je to s poberanim rodicovskeho prispevku a pracou na dohodu? ma sa aj tu od 2011 nieco menit?
@klara_klara vraj sa bude dať poberať RP a súčasne pracovať na dohodu alebo aj PZ, ale ešte nie je nič schválené.
jozefmihal "Po novom" budú môcť postupovať aj mamičky, ktoré už RP resp. príspevok na starostlivosť poberali pred 1.1.2011.
Základné zmeny ešte raz:
1. Nárok na RP bude mať aj rodič, ktorý pracuje (pracovná zmluva, dohoda, živnosť a pod.).
2. Rodič, ktorý pracuje, sa môže dobrovoľne zriecť nároku na RP a namiesto neho si nárokovať príspevok na starostlivosť o dieťa.
3. Príspevok na starostlivosť o dieťa bude vo výške preukázaných nákladov na starostlivosť poskytnutú inou osobou - opatrovateľkou, súkromným, štátnym alebo obecným predškolským zariadením a pod., najviac však 300 eur mesačne.
4. Príspevok na starostlivosť o dieťa sa poskytuje na každé dieťa. Ak sa o nejaké dieťa stará rodič tak, že nevie preukázať výšku nákladov inou osobou, príspevok je vo výške 41,10 eur mesačne.
Príklady.
Pani A má dieťa vo veku 1 roka, pracuje na dohodu. Pred RP mala nárok na materské. Dieťa má doma. Rozhodne sa pre RP, ktorý bude dostávať vo výške 256 eur mesačne, po dosiahnutí 2 rokov veku dieťaťa 164 eur mesačne.
Pani B má dieťa vo veku 2 roky a 1 mesiac. Pred 1.1.2011 poberala RP 256 eur a potom 164 eur mesačne. Pani B po 1.1.2011 bude pracovať, dieťa dá do štátnych resp. súkromných jaslí resp. opatrovateľke, za čo bude platiť 340 eur mesačne. Pani B môže požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške 300 eur s tým, že súčasne stráca nárok na RP.
Pani C má dve deti, jedno vo veku 2,5 roka, to má v súkromnej škôlke za ktorú platí 350 eur mesačne. Druhé dieťa má 3 mesiace, o toto dieťa sa stará osobne. Pani C sa rozhodne pre príspevok na starostlivosť o dieťa, na staršie dieťa dostane 300 eur, na mladšie 41,10 eur, spolu 341,10 eur.
Príspevok na starostlivosť nejde zo štátneho rozpočtu, ale z eurofondov. Preto ak sa niekto rozhodne prejsť z RP na príspevok na starostlivosť, "odľahčí" tak štátnemu rozpočtu a namiesto toho zaťaží eurofondy - kde máme peňazí relatívne dosť.
Ahojte len sa chcem opytat ci tomu dobre chapem..............mam doma 18 mesacne dieta, ja sama pracujem na plny uvazok o dieta sa mi stara babka,..........dostavam prispevok vo vyske25%, budem musiet po 1.1.2011 ziadato riadny rodicovsky, alebo to bude automaticky. Poradi mi niekto,,
dakujem
ahojte. nemozem si pomoct, ale RP sa mi v urcitych pripadoch zda vyhodnejsi, pokial budem pracovat, ak sa schvalia tie novinky. uvediem priklad.
u nas stoja jasle 173€, alebo sa mi o dieta postara mama. vydavky budem mat okolo 200€ na jasle a cestu do jasli a mozno to aj dostanem spat, takze budem na nule a vdaka inej pracovnej dobe mi bude musiet niekto dieta do jasli zaviest a mozno aj vyzdvihnut. ak sa mi o dieta postara mama, dostanem 41€, co jej aj dam, kedze teraz nema ziadny prijem, mozno v buducnosti bude mat nizky dochodok, takze zas budem na nule. ak si ponecham RP a mama sa mi postara o dieta, budem v pluse: 256-50(pre mamu)=206€, alebo 164-50=114€. vyhodnejsie je to len pre tych, co musia vyuzit jasle.
ninny ano poberam jednorazový príspevok vo výške25%
@maznacik007 AHoj, vidim, že sa vyznaš a tak by som ťa veľmi rada poprosila o radu ak ti to teda nebude prekážať 🙂 V súčasnosti som na RD, malý má takmer 21mes. Plánujeme druhé dieťa a teda by som rada hneď nadviazala na druhú materskú. Poberám zvýšený RP - mala som niekoľko odpracovných rokov. A teraz - 🙂 - je možné, aby som si začala platiť doplnkové nemocenské poistenie (dúfam, že som to správne nazvala) aj keď som na RD a nepracujem? Ale pracovný pomer mi trvá. Alebo toto možné nie je? Bude to pre mňa výhodné? Pokiaľ viem ono sa to platí na sociálke, nie? Naozaj sa v tomto neviem vyznať 😒 ak by si mi bola ochotná poradiť, veľmi by si mi pomohla... Ďakujem 🙂
@nada.hope ja keď som sa bola informovať na ÚPSVR, tak mi bolo povedané, že ak nastúpim do práce tak mám nárok na jednorázový príspevok vo výške 25% súčtu súm RP (čiže 25 % z toho čo by som dostala ak by som zostala na RD cele obdobie, čiže do 3 rokov dieťatka) + 25 % sumy rodičovského príspevku ak starostlivosť zabezpečuje iná fyzická osoba - čo je cca 41 Eur/mesačne.
A mna sa pani ked som jej boloa zaniest papiere na urade prace len opytala ci to chcem jednorazovo, alebo mesacne.☹
@ninny tak som si to prestudovala, na tento prispevok som narok nemala, kedze do prace som nastupila uz v auguste 2009 ked mala mala pol roka a tento prispevok zacal platit az ucinnostou noveho zakona 1/1/2010.
Ja som sa vsak pytala na ten, ktory by mal platit od buduceho roka................ci plati aj pre mna ze budem popri robote dostavat cely rodicovsky a ci si on budem musiet ziadat, alebo ho dostanem automaticky,......
samozrejme budeš musieť o to požiadať kedže si dostala len tých 25% z Rd a to jednorázovo
@petra53 ano mozes si zacat platit DNP je treba zacat este pred otehotnenim aby si splnila tych min. 270 dni DNP do nastupu na matersku.
suma z akej sa ti oplati platit ti neviem povedat lebo to zavisi od tvojho vymeriavacieho zakladu /, teda od platu aky si mala nez si sla na prvu matersku... najlepsie je doplacat potom z rozdielu medzi maximalnym vymeriavacim zakladom a tvojim vymeriavacim zakladom /zjednodusene to mozes brat ako hrubu mzdu/ max. vymeriavaci zaklad je v sucasnosti pre DNP 1 116,75 EUR tak si odrataj od toho hrubu mzdu /prip. ak vies aky si mala vymeriavaci zaklad tak ten/ inak vymeriavaci zaklad je tvoj prijem ktory sa ti bude danit danou z prijmu

@evinka7
nerozumiem tvojej otazke.... su dve alternativy....
1. poberas stale RP cca nejakych 164 eur, to budes poberat do 3 rokov dietata
2. poberas zvyseny 256 do dvoch rokov, a od dvoch do 3 ten znizeny, ale nesmies pracovat. / to bola podmienka poberania vyssieho RP /
ak sa zmeni zakon k 1.1.2011 , pre mamicky co UZ poberaju RP by podla mojho nazoru nemala nastat radikalna zmena .... boli by akoby "na dobeh" cez nejake "prechodne ustanovenia "