icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

edusik
12. aug 2010

@kacenkalm no dievča aj u nás už je to kadejaké, ako sa s malou prechádzam a počujem ako 5-8 r. deti po sebe kričia napr. pri futbale, tak mám sto chutí im dať jednu výchovnú... myslím že to globálne ide dolu vodou a je jedno kde si a ako sa snažíš... ja som sa stále s hrôzou pozerala po vrieskajúcom dieťati, a teraz už aj moja malá začína chytať fanty tipu hodím sa o zem ... až sa bojím čo všetko nás čaká....

katka888
12. aug 2010

to zvysenie RP o par centov je sposobene standardnym " valorizovanim" alebo ako to mam nazvat, automaticky sa upravuje , ked sa meni iny ekon ukazovatel / teraz neviem ci je to naviazane na min mzdu v hospo alebo priemernu,alebo pod. /

maminuska
12. aug 2010

@marcelkatt aleaj mamičky karieristky ako ich ty nazývaš do práce musia, pretožesa nebudú mať kam vrátiť alebo práca jednoducho nebude 😉

marcelkatt
12. aug 2010

@maminuska nemyslela som tie čo musia, ale tie ktoré by mohli v pohode byť doma s dieťaťom, ale jednoducho uprednostnia prácu. Fakt poznám pár žien, ktoré by mohli byť doma, ich partner zarobí až až a oni idú do roboty a pri deťoch sú opatrovateľky. Ale každej vec samozrejme. Ja som len písala, že mi je to čudné a pre mňa nepochopiteľné, neodsudzujem, každá nech sa rozhodne ako chce.

marcelkatt
12. aug 2010

@katka888 myslím, že je to viazané na životné minimum, preto sa to zdvihlo, ale nie som si istá.

maminuska
12. aug 2010

@maminuska môj partner zarobí slušne, ja zarobím slušne ale nepracovať popri materskej musím zavrieť firmu lebo prídem o klientov a na nohy sa už nepostavím. Nie vždy je to aj o peniazoch bohužiaľ.

maminuska
12. aug 2010

@marcelka to patrilo tebe, len somsi nejak sama hodila odpoveď 😀

marcelkatt
12. aug 2010

@maminuska ja to chápem, ja som len spríkladovala niektoré ženy o ktorých viem, že proste práca na 1 mieste. Nechcela som nikoho uraziť, ani sa dotknúť. Každá si urobíme, čo nám najviac vyhovuje a aké máme možnosti.

maminuska
12. aug 2010

@marcelkatt ja som sa neurazila,ja som len napísala že nie vždy sa to dá a dôvodom nie sú ani peniaze 🙂

marcelkatt
12. aug 2010

@maminuska chápem a som rada, že som sa Ťa nedotkla.

masinka
16. aug 2010

baby, a toto ste videli ?
http://ekonomika.sme.sk/c/5508270/stat-zdani-pr...
tak na svoje pausalne nahrady si poslanci siahnut nedaju, ale dochodcom co si privyrabaju prenajmom to zdania cele. som zvedava ci si bude moct manzel uplatnit odpocitatelnu polozku na manzelku na RD alebo aj to v ramci setrenia zrusia. 😝

lucia20
16. aug 2010

@masinka toto su ako klince do rakvy.. vsetko na co sa clovek mohol tesit ide dokelu. tearz ani neviem aky budem mat RP, ak zrusia aj odpocitalnu polozku na zenu, tak to bude uplne super.... este nam stiahnu aj pridavky a sme vyriesene. :D

leontinka1981
17. aug 2010

Baby vysie materske asi z DNP nebudu. precitajte si dnesny clanok. a ani rodicovsky asi.http://www.webnoviny.sk/ekonomika/mihal-chc...

standa82
17. aug 2010

@leontinka1981 ...no, ide tam hlavne o ošetrovné, pretože to nie je podmienené 270 dňami ako pri nemocenskom.

leontinka1981
19. aug 2010

no nie som si ista bo tam bola spominana aj materska a nemocenska..........Mihal vie ako si to vedia niektore z nas vypocitat ved sam radil co a ako tak podla mna zrusi aj to.

mia1111
19. aug 2010

@leontinka1981 - skús si to prečítať ešte raz. Naozaj ide o ošetrovné, lebo to ľudia zneužívali a čerpali hneď po prihlásení sa na DNP - tam nemusela byť splnená podmienka 270dní, ako je to u materského či nemocenského. V tom článku je o.i., že chce zamedziť účelovému ukončovaniu a následnému zakladaniu pracovných pomerov pred odchodom na nemocenskú, či materskú v záujme získať čo najvyššiu možnú nemocenskú dávku. Toto nemá prakticky nič spoločné s materskou z DNP...

leontinka1981
19. aug 2010

Ale precitaj si poslednu vetu:
Chce tiež zamedziť účelovému ukončovaniu a následnému zakladaniu pracovných pomerov pred odchodom na nemocenskú, či materskú v záujme získať čo najvyššiu možnú nemocenskú dávku. "Pri novom zamestnaní sa už pri výpočte dávky nepoužije rozhodujúce obdobie dané vznikom nového nemocenského poistenia, ale použije sa predchádzajúci kalendárny rok," povedal minister.

Podľa Sociálnej poisťovne sa vyskytujú aj prípady využívania dobrovoľného nemocenského poistenia na účely poberania ošetrovného, nakoľko nárok na túto dávku nie je podmienený trvaním 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch.

Dobrovoľné nemocenské poistenie sa podľa poisťovne využíva najmä na plánovanie dlhodobej dočasnej pracovnej neschopnosti alebo materskej dovolenky.

ica9
19. aug 2010

Nesklamal 🙂

mia1111
19. aug 2010

@leontinka1981 - veď to je to. Niektoré baby to mohli urobiť tak, že si neplatili DNP vôbec, ale zvýšili si vymeriavací základ tak, že dostali výpoveď a následne novú zmluvu nie napr. s minimálnou mzdou, ale zo mzdou 1000 €, takže aj tak mali nárok na max.materskú. Tieto neplatili DNP. Tomuto chcú zabrániť. Takže tie, čo si DNP zaplatia a splnia podmienku 270 dní, majú nárok na vyššiu materskú... Poslednú vetu beriem ako konštatovanie. Veď presne NA TOTO je DNP určené, inak by ho nedovolili, lebo nič iné sa z neho čerpať nedá...

mia1111
19. aug 2010

super, konečne niekto normálny... Toto malo byť odjakživa, kto robiť chce a má tú možnosť, pre toho je to super... normálne prvá dobrá správa dnešný deň 😀

lubica69
19. aug 2010

Kočky počuli ste to???
Príspevok sa môže vyšplhať až na 300eur na jasle alebo opatrovateľku po preukázaní týchto výdavkov 😀

marcelkatt
19. aug 2010

@mia1111 súhlasím 😉

evinka7
19. aug 2010

prepacte, mne to trosku nie je jasne-ak baby v juni 2011 dovrsi 3 roky, budem sa on starat ja, nevratim sa este vobec do prace, pred nastupom na md som riadne aj viac ako 270dni platila np, rp v akej vyske by som mala dostavat od01.01.2011, ak to schvalia?164aj nieco ci max.300?dakujem.

tin007
19. aug 2010

@evinka7 zatial nerozmyslaj nad tym, kolko by si mohla dostavat, lebo nic nie je schvalene
ale na tvoju teoreticku otazku, za predpokladu, ze by boli zakony schvalene tak, ako to uviedol p. mihal pre media, by si dostavala 164 E (lebo si napisala, ze by si nesla pracovat)

pipera
19. aug 2010

ahote, neviet emi poradit ako to je, ked niekdo ide z rodicovskeho prispevku na matersku? dieta ma 1,5 roka a ide na druhu matersku pred porodom. ma narok na vyssiu matersku od zamestnavatela aleb nie? dakujem.

molnitko
19. aug 2010

nečítala som všetky príspevky, ale nedá mi nevyjadriť sa. Myslím si, že vláda, ktorá je pri moci môže urobiť pre náš štát omnoho viac pozitívneho, ako vláda predchádzajúca. nechápem, ako môže niekto niekoho diskriminovať v poberaní RP ne základe toho, či pracoval, alebo nie. Ja som s mojou prvou dcérou otehotnela počas VŠ - zlyhala antikoncepcia. To keby sa stalo teraz, podľa Ficovho metra je moje dieťa menej hladné, alebo čo???? To je diskriminácia najhrubšieho zrna.
Ja viem, že sa to možno niekomu zdá nespravodlivé, ale ak by Vám dali menší príspevok len preto, že ste otehotnela po škole, alebo ste jednoducho nevedela nájsť prácu, aj vtedy by sa vám to zdalo spravodlivé???
Ja som pri staršej dcére (1999) dostala príspevok pri narodení 3000 SK a RP bol 2740 SK. Sociálne dávky pre nezamestnaných boli vtedy 3400 SK to bola teda spravodlivosť 🙂

Druhá dcéra sa narodila v roku 2007, kedy som príspevok pri narodení dostala niečo cez 4000 sk. RP som mala taký istý. S tej sumy sme jednoducho nemohli vyžiť, takže som privítala možnosť, ktorú dala Radičová ako ministerka a išla som pracovať. pri malej sme sa menili všetci, celá rodina a išlo to. Nemyslím si, že Kvetka nejako strádala tým, že som s ňou nebola 24 hodín denne. skôr naopak, venovala som sa jej o to intenzívnejšie.

A že s detí, ktoré boli v jasliach vyrastajú asociáli??? to o aké výskumy sa opiera vaše tvrdenie??
Pracujem v mš a vidím, žeby deti ktoré mali "pestúnky", alebo boli v jasliach v niečom strádali, ako tie čo boli doma s matkou. naopak, sú smelšie, komukatívnejšie.
a nie je pravidlo, že ak mamička je doma na RD celé 3 roky dá dieťaťu viac podnetov a lásky ako tá, čo pracuje. Niekedy je dieťa také citovo hladné a pritom bolo doma s matkou 3 roky, niekedy aj viac.

Ako som spomenula som rada že máme túto vládu a práve dnes bol v TV prezentovaný návrh na poberanie RD. je super, len ťažko povedať, či prejde.
Pravdepodobne sa ešte o jedného člena rozrastieme, tak by som sa tešila, keby som mohla aspoň pri jedno dieťati dostať vyšší príspevok pri narodení, ale ak by to zrušili, nevadí, prežijeme to tak ako doteraz. aj výška RD by potešila, ale ak nie, čo už nebudeme plakať nad rozliatym mliekom. pôjdem zasa skôr pracovať. 😉

katka888
20. aug 2010

@pipera
nepises ziadne blizsie info. ak mamicka pred nastupom na prvu matersku pracovala a splnila podmienky naroku na matersku, a pracovny pomer jej u zamestnavatela stale trva /tj ma prerusenu pracu z dovodu rodicovskej DOVOLENKY / , tak by mala splnit narok aj na druhu matersku.