Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
takze je jedno,ci dam dieta mladsie ako 3 roky do jasli alebo do skolky? Je jedno ,ci statne alebo sukromne? A stale mam narok na 300 eur??
@lelask nie nieje Musíš preukázať výšku mesačných výdavkou spojených so škôlkou opatrovateľkou a podobne
3. Príspevok na starostlivosť o dieťa bude vo výške preukázaných nákladov na starostlivosť poskytnutú inou osobou - opatrovateľkou, súkromným, štátnym alebo obecným predškolským zariadením a pod., najviac však 300 eur mesačne.
3. Príspevok na starostlivosť o dieťa bude vo výške preukázaných nákladov na starostlivosť poskytnutú inou osobou - opatrovateľkou, súkromným, štátnym alebo obecným predškolským zariadením a pod., najviac však 300 eur mesačne.
Kočky, tento príspevok bude vyplácaný do akého veku dieťaťa, do 3 rokov??? Nejako som to ešte nezistila... 😕
Hádam sa p. Mihál nenahnevá, ale skopirujem tu jeho odpoveď z témy "Rodicovsky prispevok od januara 2010!", keďže to zaujímalo viacero maminiek, vrátane mňa.
jozefmihal
edusik, pisete: "dobrý deň, zaujíma ma ako to bude, ak vám prejde návrh na ponechanie RP pre pracujúce matky, ak nastúpim do práce už teraz v sept.2010, a malá bude ako 14.mesačná v jasliach, pôjdem podľa starého zákona, alebo sa mi to nejako upraví? Podotýkam, že si budem teraz nárokovať na tých 25% z RP do 3.roka dieťaťa."
Odpoved: od 1.1.2011 pojdete aj Vy podla noveho zakona, to znamena, ze sa mozete vratit na RP s tym, ze ho budete poberat vo vyske 75%. Alebo zostanete na prispevku, ktoru mozete poberat vo vyske preukazanych nakladov, max. 300 eur.
Včera o 21:47
@lubica69 teraz už skoro všetko, až na jednu vec, písala som to aj do tej druhej témy, napíšem aj sem, možno mi budeš vedieť poradiť.
→ keď som sa bola informovať na ÚPSVR ohľadne môjho nástupu do práce (drobec nebude v jasliach ani u opatrovateľky, čo má živnosť, takže náklady neviem preukázať), tak mi pani na ÚPSVR povedala, že ak nastúpim do práce mám nárok na jednorázový príspevok vo výške 25% z celkovej sumy RP, kt. by som poberala dostať do veku 3 rokov dieťatka + cca 41 Eur/mesačne (čo je 25% z toho nižšieho RP).
Mne sa to ale nejako nezdá... nemáte s týmto skúsenosti?
Ahojte.
No super téma. Ja som tiež rozhorčená kôli rodičovskému, ale nie budúcoročnému, ale o zvýšenom rodičovskom, čo sa schválil tento rok. V skratke : Pred prvým tehotenstvom som pracovala cez sprostredkovateľskú firmu. Asi týždeň po pôrode firma s prostredkovatelmi rozviazala zmluvu a tým pádom dali výpoveď aj mne. Takže som už viac pracovný pomer nemala. Medzi tým som znova otehotnela, čiže v auguste mi skončila prvá materská a keďže v júli sa mi narodila druhá dcérka, išla som z materskej do materskej. No a prišlo schválenie zvýšeného rodičovského a ja som myslela, že mám tiež nárok, lebo veď som pred tehotenstvom pracovala a riadne platila odvody a výpoveď som dostala nie z mojej viny. Figu borovú. Som vlastne ako naši tmavší spolubývajúci, ktorý síce tiež zvýšenie nedostali, ale nikdy ani nepracovali. Ja som dovtedy pracovala (nie na jednom mieste) zhruba 13 rokov, ale to sa neráta 😠
@monalisatko ja síce dostávam ten zvýšený rodičak, ale tiež si myslím, že je to nespravodlivé...
@standa82 ďakujem 😉 takže mám nárok aj na ten jednorázový príspevok aj na tých 41 eur mesačne? A od nového roka to potom bude ako, keď budem chcieť opäť poberať RP a pracovať?
@ninny ahoj ninny 😉 dobre som pochopila ten príspevok od pána Mihála, že ak v roku 2010 pôjdem pracovať (alebo budem mať bočný príjem), tak dostanem len 75% RP? Či sa týka len toho konkrétneho prípadu, lebo tá pani si bude nárokovať na 25%?
Uvažujem nad nejakou brigádou na dohodu, tak aby som sa vedela zariadiť. 🙂
@carodejnica ahojky 🙂 nárok na 75% RP budeš mať vtedy, ak sa zamestnáš ešte pred 1.1.2010 a budeš si nárokovať na jednorázový príspevok 25 % zo súčtu súm RP na ktoré by mala nárok za celé obdobe, čiže do veku 3 rokov dieťatka + ešte cca 41 Eur/mes - čo predstavuje 25% z toho nižšieho RP.
@carodejnica ak dohoda bude trvať viac ako mesiac, strácaš nárok na RP. Potom máš nárok na dávky, ktoré som popísala vyššie, viď sem:
http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?...
@ninny to nie, mali by to byť len také jednorazové záležitosti... 🙂 ale aj tak je to divné, predsa sľúbili, že nik nepríde o RP, ak si nájde prácu... či? priznávam, neštudovala som celú diskusiu... 😒 takže ak by som si našla prácu, napr. na polovičný uväzok tak prídem o RP, či sa týka len dôhod? som z toho jeleň...
@carodejnica do konca tohto roka platia ešte "staré" zákony, ak by si nastúpila do práce teraz, prídeš o RP, ale od nového roka naň budeš mať opäť nárok 🙂
Ale ja neviem detailné ako to je v rámci dohôd a polovičného prac. úväzku.. zaujímala som sa o nástupe do práce na plný úväzok, takže v tom mám úplne jasno, v ostatných veciach sa moc nevyznám.
Viem len, že p. Mihál spomínal, že nárok na RP máš aj v tom prípade ak pracuješ na dohodu, ale táto dohoda nemôže trvať viac ako mesiac...
ahojte, ja som to pochopila tak, ze kazda mamicka sa môze podla moznosti rozhodnut, ze bude pracovat na zmluvu,alebo na dohodu a popri tom bude mat narok na rodic.prispevok, by bola blbost robit na zmluvu a na dohodu nie.
ahojte, ja som nastúpila do práce po 6 mesiacoch materskej v tomto roku v marci, dostávam 25% z RP 41 EUR,
takže keď dobre chápem, mne sa to nezmení od budúceho roka?Som na plný úväzok.
a to sa zmení automaticky, alebo treba o to požiadať.Ďakujem 🙂
@ninny ahoj, ked sa zamestnam v 12/2010 dostanem 25% z Rp za cele obdobie do 3 rokov, od 1/2011 poziadam o 300€ pre babku ktora si urobi zivnost a este dostanem 41€? ci to uz nie? ale ja dostanem jednorazovo 25% z RP za cele obdobie a v podstate este za to iste obdobie aj 300€? ci?
ak by si príspevok rodičovi dostala vyplatený, tak vtedy je to 75% z RP

Základné zmeny ešte raz:
1. Nárok na RP bude mať aj rodič, ktorý pracuje (pracovná zmluva, dohoda, živnosť a pod.).