icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

michalag
23. sep 2010

@zmurkaz to by mi nevadilo, len kebyze sa to zjednoti (co sa vlastne aj stalo) ale v nasom state nerealne ..... ja viem ze zeny robia od rana do vecera, ale mna se.e to ze sa hadzu vsetky mamicky ktore nerobili do jedneho vreca .... ja nemam deti kvoli peniazom ako poniektori, milujem ich a aj keby bolo malo tak im dam aj poslednu omrvinku len aby mali co jest a to nehovorim ak zena nahodou nekoji z nejakeho dovodu tak ....

zmurkaz
23. sep 2010

@michalag ...je mi to úplne jasné že by si svojim deťom dala aj to posledné - ale tú skupinu ktorú máš na mysli aj tak nezmení žiaden zákon ... tam ide o úplne inú kultúru, ktorú si oni budujú dlhé desaťročia.... 😖

luppita
23. sep 2010

Baby mam otazocku : ja som mala prvych 9mesiacov (ako slobodna mamicka) materku cez 400 eur, vyratanu z platu (to bol raj) 🙂 toto ostane pre mamicky co si odrobili a zarobili svoje? Mne ta Suma na zaciatok tak pomohla, si neviem predstavit, ze hned by som mala len tych 164 ... Alebo je jedno ako dlho mamicka robi a kolko zaraba a hned bude mat tych 190 ? ... 😲 😲 😲

michalag
23. sep 2010

zvysit sa to ma az od 1.1.2011 ze

zitaje
23. sep 2010

@luppita podla mna materska ostava, tych 190 bude len rodicovsky prispevok

katka888
23. sep 2010

@zmurkaz
mas pravdu, tu ide skor o to, ze podporit rodinu treba tak, aby to nezneuzivali ti, ktori detom nekupia za tie prachy mliecko, plienocky, hracky, oblecenie.....

katka888
23. sep 2010

@luppita
@zitaje
meni sa rodicovky prispevok. materks aj enieco uplne ine.

anulienka166
23. sep 2010

baby pisete tu ze mamicky si mali platit dopredu alebo sa mali zamestnat...a kde sa mali zamestnat???ved roboty je stale menej a menej a mlade zienky ktore nemaju prax nikto nechce!!!a kedze nikde nerobili z coho si to mali dobrovolne platit????

zmurkaz
23. sep 2010

@katka888 ...myslím ale, že to je nadľudský výkon a vždy sa nájde niekto kto to zneužije ☹

...nič - idem spať 😉 - hádam sa mi bude snívať niečo pekné 😉

ajka82
23. sep 2010

@kasami pekne napisane,pekne... ja sa mozem tak pridadt k tebe do skupiny a tiez sa prestahovat z BA 😝 ale z toho dovodu, ze pocas mojej MD sa zrusila firma kde som robila adostala som vypoved...takze mam narok akurat tak na RP a nic viac... (necakali sme ze otehotniem tak skoro, lebo priprvom bol problem) a DNP som nestihla platit, lebo som sa to dozvedela o tyzden neskor, tak by ten tyzden chybal pri plateni, mozno aj viac ak by som skor porodila ako nase prve dieta...
mne osobne by bolo jedno cito zjednotia, alebo nie... ale ked uz sa moze pri RP privyrobit bez toho aby ho zobrali/skratili, tak nech sa paci, nech ho zjednotia

lienka17
24. sep 2010

vedel by mi niekto presnejšie povedať ako je to, ak som od septembra nastúpila do práce, dostala som jednorázový príspevok za to, že som predčasne nastúpila do roboty. Mám možnosť čerpať rodičovský príspevok od 1.janurára? alebo sa to na mňa už nevzťahuje vzhľadom k tomu, že som dostala ten jednorázový príspevok?

yvett14
24. sep 2010

@simusska - ja ta neurážam ja len hovorím o čom tu je, ty ako mladá mamina si si mohla doplácat hned ako so otehotnela DNP a to by ti aspon materská vyšla dobre ale to hovorim že tie študované a pracovité dostanú to čo dostanú tie čo rodia deti v 15 tich a v 17 má dalšie. ked chceli zvyšovat tak na viac ako 190 euro. takto tých 25 % žien pokrije 75 % žien čo sú doma 3 roky a aj to pochybujem že niektorá zostane ak má možnost zarobit viac a má doma jasle alebo babky!! Takže sa neurážaj a pozri si čo popísali mamičky ohladom tohoto všetkého!! aj pri romoch sa najdu pracovité ženy ale je ich žiaľ velmi málo!! a to či si ty odmakáš pre štát to je isté lebo do dochodku máš v nedohladne! takže mne to može byt podstatne jedno

yvett14
24. sep 2010

@lienka17 Ja si myslím že sa to bude vztahovat aj na teba! poprečítaj si zo včera čo písali žienky, malo by to tam byt. Ale vieš naša vláda je užasná a môže v priebehu dňa všetko zmeniť tak si treba počkat pa

yvett14
24. sep 2010

@luppita Materská čo ti vypočítali ti zostane a ked budeš žiadat o RP tak dostanes asi len tých 190, neviem ako je to so slobodnými mamičkami

denne73
24. sep 2010

@anulienka166 uplne s tebou suhlasim.

simusska
24. sep 2010

@yvett14 ja som pracovala az do materskej ....otehotnela som hned po mature a kym sa dala som sa snazila udrzat v praci....no nevysiel my ten rok....a bohuzial na doplacanie pocas strednej som nemala....a ja si to co mas ty odpracavane este v zivote odpracujem neboj mali to dat presne na stred 210 a hotovo

zuzimia
24. sep 2010

Myslite si o mne, co chcete, ale ja sa velmi tesim, ze budem moct popri RP pracovat, mne to STRAAAASNE pomoze. A nad romskou komunitou sa uz nevzrusujem, tu bandu aj tak nikto nikdy neprevychova.

zuzkat1
24. sep 2010

@zuzimia nikto ich nechce prevychovavat ale nemyslim si ze ich treba podporovat..a ked chces chces ist robit tak chod,ale nemyslim si ze by to malo automaticky znamenet ze nam musia znizit RP... vascina matiek chce ostat doma s detmi ... a pokial viem robit si mohla aj doteraz a poberat ten nizsi RP... a nadsenie ta prejde ked zistis co stoja jasle a ze ich nie je az tak vela

zuzkat1
24. sep 2010

@simusska ked chcu zvysit vam nech zvysia ale preco musia nam ostatnym znizit?? a ked si planovala babo tak si si mala platit a ked si neplanovala tak bohuzial... ja som chcela babo uz ked som mala 23 ale som si nemohla dovolit tak som najprv pekne par rokov makala a platila odvody a teraz mi je to na co?? to som mohla na zadku doma sediet a bola by som na tom rovnako

zuzkat1
24. sep 2010

baby a neviete nahodou niektora ci to bude platit spatne? o tom sa nehovori?? myslim ci sa to tyka aj nas co uz poberame tych 256 alebo len novych mamiciek? lebo uz to tu bolo spominane ze zakon by sa spatne nemal uplatnovat... tak ci o tom nebola rec niekde v spravach?

stojdulka
24. sep 2010

baby ja si myslím že je na posúdení každej mamičky ako sa zariadi a či bude i pracovať i starať sa o dieťa (čo si ja neviem veľmi dobre predstaviť) ja som sa nerozhodla pre dalšie dieťa aby som ho teraz dala na starosť niekomu cudziemu alebo do jaslí aby som išla pracovať a tak mu mohla zabezpečiť primeraný životný štandard a s tým vyrovnávaním nesúhlasím, je to krajne nespravodlivé aby mamičky ktoré prispievali do štátu teraz zostali ukrátené a na druhej strane mamičky ktoré nič neprispeli dostali akoby "za odmenu" viac

zuzkat1
24. sep 2010

@molnitko necital som vsetko len tvoj prvy prispevok...dodam len ze som neporodila dieta na to aby som ho odhodila do jasli... ja s nou chcem ostat doma tri roky na ktore mam pravo lebo su to najdolezitejsie roky v jej zivote.. a robit sa mohlo aj doteraz pri poberani toho nizsieho rp takze ja v tom spravodlivost nevidim ...akurat su ukratene matky ktore nechcu ist robit od deti (nie preto ze su lenive robit,ale preto lebo sa chcu starat o dieta)

zuzkat1
24. sep 2010

@stojdulka presne suhlasim, ja som chcela dieta uz davno, ale kedze som si nemohla dovolit tak som cakala a robila a odvadzala dane a teraz co z toho mam? ja ju nechcem odlozit niekam ... to som ju nemusela ani mat

stojdulka
24. sep 2010

@zuzkat1 zdieľam tvoj názor, pretože v dnešnej dobe je to bohužiaľ tak

misss
24. sep 2010

Ahojte..ja som dospela k zaveru, ze nemali urobit dve vysky..mali to stale tahat v jednej hladine a potom by neboli kvoly tomu strajky, hadky, apod...
Na druhej strane som aj rada, ze to tak urobili, kebo po 2.roku dietata dostaneme viac..nie??tak aspon na nieco to je dobre..ale ked si to tak preratam, tak za tych 10 mesiacov pridem o 660€ a to si myslim, ze je dobra palka..
A ako som už včera písala, tak aspon si polepsia mladucke maminy, ktore nestihli pracovat, alebo nemohli pracovat..
Už s tým aj tak nič nespravime, tak musíme sa na to pozerat z tej lepšej stranky.. ☹ 🙂

andrea999
24. sep 2010

@zuzkat1 bude to platiť pre všetky mamičky rovnako od 1.1.2011 , práve minister Mihál presadzuje názor,že žiadne
prechodné opatrenie nebude,skokovo prejdú všetky na 190 eur a hotovo

zuzkat1
24. sep 2010

@yvett14 suhlasim s tebou... nemakal som tolko rokov este co ty,ale tiez som si musela rozmysliet kedy si mozem dovolit dieta po VS najprv do roboty a napriek tomu som musela 4 roky tehotenstvo odkladat lebo sme si museli co to posetrit plus som nemala trvaly prac.pomer a tak som brala antikoncepciu napriek tomu ze babo som uz chcela... a teraz padnem na uroven tych co sedeli doma a ani odvody si neplatili...

este dodam ze aj antikoncepcia moze zlyhat uznavam,ale to uz bohuzial ...je to smola a stava sa,ale neviem preco na to mame doplatit vsetci

zuzkat1
24. sep 2010

@stojdulka sme to vcera preberali s mm... ze ci robit alebo co teraz... ma 8 mesiacov a mame hypoteku..ja som povedala ze aj keby som ja nemala jest ja od nej neodidem .. ja som si ju planovala nie je to ze "praskla guma" a mienim sa o nu riadne starat 3 roky ktore jej patria...

zuzkat1
24. sep 2010

@andrea999 no super... on si za 190eur da akurat tak rannu kavu a my to mame na mesiac s dietatom