Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@nat28 ten ostáva myslím, rokovali iba o RP sa mi zdá.
@adky rozhodne netreba hadzat studentky a romky do jedneho vreca - presne ako píšeš...to su 2 rozdielne kapitoly...toto fakt nejde..taka studentka si vsetko odrobi, kym pride do dochodku..nie? 😉
A inak ako tu uz niekto pisal, kym som chodila do skoly, tiez som netusila, ze mozem niekam platit, aby som mala matersku a RP...tiez som zacala pracovat, vydala sa a neskor prislo babo..
možno budem podrobená ostrej kritike, ale... zjednotenie RP na jednu sumu sa dala očakávat - kto čítaval fóra k DNP a RP, kde p. Mihál prispieval (a v otázke DNP mnohým pomohol prísť k čo najvyššej materskej!) musel to tam postrehnúť... Výška sa možno nepáči ani jemu - ktovie, toto už len moja úvaha. Faktom ale je, že ak niet odkiaľ dávať, tak niet.
Inak: aj ja som mala byť tá šťastná 256 eurová teraz od októbra, keďže som pracovala. Bývame v podnájme za 500 eury, žiadne zázemie bohatých rodičov, ani sa mi nemá kto o malú postarať, lebo všetci sú ďaleko... Zlosť teda chápem (a aj ja som ostala nemilo prekvapená), len sa mi nepáčilo, že toľko vychvaľovaný Mihál je zrazu najväčší hajzel a možno aj u tých, ktorým pomohol...
rodicovsky prispevok nie je pre dieta pre to su pridavky tento prispevok je pre Rodica a preto bolo ok ze bol odstupnovany podla kriterii ktore sa tykaju rodica..
lebo sa mi zda ze som niekde citala vraj aj na ten jednorazovy sa ma siahnut...co by bolo pardon ale dost naprd, kedze som prave zistila kolko stoji len taky kocik... 😝
no ja som za jednotný RP čo sa týka stupňovania, prečo by sa na dieťa do dvoch rokov malo dostávať viac ako na dieťa od 2 do 3 rokov. nech je to rovnaká suma do troch rokov, druhá vec je to, že by to mohlo byť aj viac, prijala by som 300 € ake ked nie je z čoho, ja sa tomuto zvýšeniu teším, ja som nijako neriešila ked sme plánovali dieťa, že koľko dostanem,
podla mna by mali byt takeho kriteria ... ak matka odvadzala urcite obdobie odvody alebo ak pred tehotenstvo dokoncila studium aspon s maturitou .. patrila by vyssia materska a zvysku nizsia ... myslim si ze filter by bol pre zneuzivacov systemu dobre nastaveny 😀
@maznacik007 trafila si klinec po hlavičke...presne tak by to malo byť
a čo sa týka házdania do jedného vreca študentiek a romok, ja si nemyslím že je to o tom, tu treba rozdeľovať hádzanie do jedného vreca mamičiek čo pracovali a niečo do štátu dali, teda májú logicky od štátu právo i niečo žiadať a mamičiek ktoré nepracovali a teda nič štátu nepriniesli
prepacte ale niektora tu pisete uplne bludy.... si myslite ze 256eur by bolo vela pre stat? Ze Fico nevedel co robi?? dobre teda.... A teraz nam ponukaju 190eur stym ze preplatia mesacne naklady ak dame dieta bokom a to do vysky 300eur??? je to fakt smiesne 😀 😀 . Zratajte si kolko ej 190 +300 eur. Ajked sa zamestnate, nevratite mesacne statu 300eur. Toto je moj nazor. A este nieco... ktym hypotekam. Ked si ju berete, neviete co bude za par rokov nie? ako tu moze niekto pisat o tom, co nezazil na vlastnej kozi... Mamicky ktore si prilepsia o 25eur sa mozu tesit 😉 . No my si mozme piskat a nasi muzi sa mozu hoci aj rostrhnut aby uzivili rodinu 😠 😢 . Po 2 rokoch dietata, uz neni potrebne napr. UM, plienky....takze mensie naklady 😉
prepacte mamicky... ale uz som vazne nahnevana na tento nas ubohy stat - jasne ze nie na vas. Niesom konfliktny clovek, ale co je vela to je vela. 🙂
@maznacik007 RP je pre rodica? Ja cely RP miniem na svoju dcerku a este mi je malo....by som chcela vidiet ako by niekto vyzil z pridavku 20 € na dieta po cely mesiac-ved to nestaci ani len na plienky
@stojdulka ono je to tak, s nemocenským poistením, že tie systémy sú založené na solidárnosti z poistenia, t.j. že to platím preto, lebo pre prípad, že by sa mi niečo vážnejšie stalo čo by som ako samoplatca (keby systém zdravotného poistenia neexistoval) skutočne neuniesla, a takto budem krytá, že ak bude stáť moje liečenie a hospitaĺizácia i 30 tisíc eur, či som poistená od prvého dňa alebo 20 rokov, tak budem rovnako poistne krytá. Nikto nevie, či dostane rakovinu, vážne ochorenie s nutnosťou operácie, zrazí ho auto a podobne. Nemožno uvažovať tak, že aha 20 rokov platím, ani som operáciu nemala, ani rakovinu nedostala, ani auto ma nezrazilo, tak vráťte mi peniaze späť. Tak to nefunguje. Tie peniaze išli na zdravotnú starostlivosť niekoho, kto to šťastie ako my nemal. My sme si len platili krytie toho rizika.
Preto ešte raz, výšku RP nemožno odvodzovať od toho, či žena predtým pracovala, nepracovala, odvádzala odvody a dane. Ak by sa to malo takto diferencovať, kde by bola spravodlivosť v priznaní RP rodičom kde žena v minulosti 10 rokov pracovala, pričom jej manžel nie, versus žena ktorá síce v minulosti nepracovala, ale jej manžel áno? Opakujem takto sa to posudzovať nedá, diferencovať nemožno. Nemožno krátiť ženu na RP lebo nemá dostatočnú "zásluhovosť"
@myounghee no s tými plienkami je to diskutabilné, sú rôzne iné výdavky na dieťa, nezávisle od toho či má 1 alebo 3 roky, nech je to nezávislé od veku dieťaťa a odstupňované podľa matky a toho, akým dielom prispievali štátu, ked prispievali mali by dostať viac, aj prídavky na deti by mohli byť trocha vyššie no ale o tom môžeme asi len snívať
@latvia ale z pohladu statu, najblizie roky bude stat do dietata davat, a ono mozno v dospelosti statu nieco vrati, a mozno vobec nic. Realita je taka, ze vystudobani ludia odchadzaju do zahranicia,a tam zvysuju HDP.
Zase sa dostaneme k nizkym platom, co nuti mladych odchadzat a tak odookola.
Jednoducho euriky nie su, tak sa musi setrit
@latvia @katuskad viem, že sa mnohé budú na mňa hnevať, ale skutočne žiadnu zásluhovosť ak má byť systém voči deťom spravodlivý zákon v poskytovaní RP nesmie rozlišovať.
RP je v princípe nezávislý od toho či žena v minulosti dane platila alebo neplatila, či je slobodná, či je vydatá, či je študentka, či má 40 alebo 20 rokov. Je to pomoc štátu ako taká, ja by som sa len zaoberala tou výškou RP, t.j. aby tí čo mali doteraz 259 im aj ostalo a tí čo mali menej aby dostali podľa nového zákona viac, a tí neprispôsobiví čo systém zneužívajú boli exekutívou kontrolovaní a pri zistení nedostatkov v starostlivosti by im boli RP krátené o 50 percent.
Naopak prídavky na deti sú žalostne nízke. Myslím si naopak že RP vo výške akej je, je OK, vzhľadom na to aké má Slovensko HDP, cenové relácie, priemerné platy a životnú úroveň. Otázky žitia riešia ďalej sociálne dávky ako pomoc v hmotnej núdzi, príspevky na bývanie a iné sociálne pomoci.
@zuzimia Ked uz zena ostane doma na rodicovkom prispevku, podla mna by mala mat splanene s dietatom aspon najzakladnejsie potreby. Ke dvychovava napriklad dieta sama a nema muza, ktory by jej zarobil je to podla teba spravodlive? A uver sa tiez neda len tak odpustit, nie kazdy napr, zdedil dom, alebo ma napr. bohateho manzela, su aj ludia ktory su chudobny,,,,,ale je to tvoj nazor. Ja si myslim ze je to nespravodlive a ze zo 190 eur sa neda zit.
cloveku az rozum zastane , ked to tu cita....ak som vysokoskolacka..tak som hold mala ist pracovat a nie mat dieta...ak som si nieco odrobila a rozhodla som sa mat dieta a idem z materskej do materskej...aby som si to teraz naraz odkrutila a potom uz len pracovala...tak som hodena do vreca s romkami...lebo som skratka nepracujuca a mam viac ako jedno dieta.....ak dostanem zvysenie o 25 eur, tak sa veru môzem tesit...vsak nevadi, ze vsetko islo hore..tych 25eur to pokryje...a moj muz si uz konecne vydychne a nemusi makat od vidim do nevidim.lebo sa mame vdaka tym 25 euram super...a nemam narok ani na pozicku, ziaden uver nic..lebo vsak naco..ten môzu dostat len tie co poberaju tych 256...aby im to vyslo.....ja chapem , ze ste nastvane, ved kto by nebol...ale niektore názory..no otras...jaj a este som zabudla na hlasku - nech si zatlieska ten co volil toho ci toho...su tu uz tri temy o tom a je to cim dalej len horsie...
Odôvodnenie pána Mihála (pred 16 hod. to napísla na FB): Predošlá vláda zvýšila menšej časti rodičov RP na 256 eur, pričom v rozpočte na to nenechala (!) peniaze. Predošlá vláda síce časti rodičov zvýšila RP ale nepovedala, odkiaľ má štát na to vziať. Štýl a la Grécko. Nie je problém tesne pred voľbami prijímať populistické a nesystémové riešenia...
My nerobíme nič iné, len to, že vraciame zákon o RP do stavu pred rokmi 2009/2010. Čo je podstatné: neznamená to, že všetci rodičia budú dostávať 164 eur - v spolupráci s ministrom financií sme rodičom v rozpočte pridali celkom 60 mil. eur. A to nie je v súčasnej situácií málo.
Vďaka tomu môže byť od 1.1.2011 rodičovský príspevok zvýšený zo 164 na 190 eur - a to pre všetkých rodičov. Naviac príspevok na starostlivosť zvyšujeme zo 164 eur na 300 eur...
@traktor vidíš traktor, ale myslím si že žienky Ťa takto nezakastovali úmyselne, snažím sa im tu vysvetliť, že v každom vyspelom európskom štáte je systém taký že Rodičovské príspevky sú nie za zásluhy kto koľko odrobil a kto koľko prispel do štátnej kasy, ale o tom, že je to založené na solidárnosti, je to pomoc štátu, bez rozdielu, bez kategorizácie, VŠETKÝM matkám detičiek bez ohľadu na ich sociálny či ekonomický status.
@maggie2 "Myslím si naopak že RP vo výške akej je, je OK, vzhľadom na to aké má Slovensko HDP, cenové relácie, priemerné platy a životnú úroveň. Otázky žitia riešia ďalej sociálne dávky ako pomoc v hmotnej núdzi, príspevky na bývanie a iné sociálne pomoci." 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 s mužom sme teraz skončili vysokú. hladá si robotu ale snaží sa zatial aspon brigadovať čo je ale smiešna suma zatial a ver tomu že sociálna dávka nás ako mladú rodinu obišla pretože nám to nevychádza 😀 😀 vraj máme na mesiac vela : 164 € plus 20€ tak prosím sociálnu dávku k tomu nerátaj 😀 😀 😀 otázku prežitia u nás momentálne rieši len moj rodičovský aj ked tomu asi neveríš 😉

uz hod. surfujem na nete, ale nikde neviem najst ci sa zmeni aj jednorazovy prispevok pri narodeni a doziti aspon 28 dni, co je okolo 680 EUR...ten sa zrusi, ci???