icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

adky
24. sep 2010

@lubica69 student moze,ale kto mal vediet,ze niekedu budu dvojake sumy RP a kto mal vediet ze po mature otehotniem ? 🙂

maznacik007
24. sep 2010

@adky nuz nemyslim si ze otehotnenie moze matura.. ale skor nechraneny pohlavny styk.. tak po tom sa to otehotnenie da predpokladat 😀

maggie2
24. sep 2010

@suem dane z nehnuteľností sú kvapka. Čo je podľa mňa problém je karavánový kapitalizmus. Zahr. podniky dostanú od štátu z fondov stimuly, a keď ich vyčerpajú, odídu do ďalšej krajiny s ešte lacnejšou pracovnou silou a tá im dá zase z eu fondov, na ktoré sa skladá i SK. Takže ich pekne zaplatíme aj za to že ešte odišli.

maggie2
24. sep 2010

@suem ale schmoegnerová jediná bola čo upozorňovala vopred, a veľmi hlasno, aby ľudia nedávali peniaze do nebankových subjektov 😉

lubica69
24. sep 2010

@suem 😀 😉
@adky aha No keby každý vedel kedy otehotnie každý si to platí 😀
Ja keby som dopredu vedela,že potratím tiež si to neplatím s takým náskokom 😖 Ale hold o tom to je 😝

maggie2
24. sep 2010

@lubica69 myslím si že bolo veľmi nešťastné dávať svojho času DNP do súvisu s RP, tak by to nikde nemalo byť. Myslím si, že tým chceli neprispôsobivých občanov sčasti odstaviť, ale potichu aby sa do nich nik neobul, veď si hovorili, že sú sociálni...

yvett14
24. sep 2010

@simusska presne to tu hovorim, ked dat rovnako tak viac, ved tie deti potrebuju vela, mala som to aj pri prvom , chvala Bohu ma 12 ale vacsie dieta vacsie starosti. a to ma nastvalo že dali aspon 256 na zaciatok a teraz toto. ja beriem vsetko lebo maminky maju rozne problemy a situacie ale ked už upravovali tak mohli dat viac, a tiez pozerat na to ze vsetko ide hore.

jonki
24. sep 2010

@suem samozrejme suhlasim ze toto je diskusne forum...a jednym z jeho pravidiel je, ze sa v diskusiach mame drzat danej temy...a ani len netusim ako to ci ma babka velky alebo maly dom a aky ma dochodoch suvisi s temou rodicovskeho prispevku...a ked sem pride clovek ktory sa nieco chce dozvediet tak sa musi preklikat cez xx prispevkov irelevantnosti a ked to v polke nevzda tak sa mozno aj nieco dozvie 😉 nechcela som tym povedat, ze sa mame vyjadrovat suhlasim/nesuhlasim...na to je urcena ta moznost otazok myslim 😉

maggie2
24. sep 2010

@yvett14 Mali by zvýšiť prídavky na deti a nielen o 20 centov, 256 bolo gesto, a zrazu zisťujú, že na to nie sú v kase peniaze, ja by som bola radšej ticho lebo sa môže stať že povedia, že na SK pomery je i 190 veľa ☹

maggie2
Odpoveď bola odstránená
lubica69
24. sep 2010

@maggie2 presne tak 😉

adky
24. sep 2010

@maznacik007 ja som nenapisala,ze za otehotnenie moze matura,napisala som ze po mature som otehotnela,takze som nestihla pracovat (len brigadne do 7 mesiaca tehotenstva) 🙂

yvett14
24. sep 2010

@maggie2 ale ked si vezmes, pridavky na deti su 21euro ci kolko a to akoze staci, dieta moze byt nebodaj chore, postihnute alebo mamina nema mlieko alebo je dieta alergik a to ma vystacit z 20 eury?? je to na zaplakanie! a vraj sa mame snazit o poroodnost, Vcera som na you tube videla prispevok ze europska porodnost z 31 statou je 1.32 perc.a arabske staty maju 8.1 perc. porodnost. za par rokov tu bude viac arabou ako europanov vdaka migracii do europy. na toto by tiez mohli pozerat a matky podporovat. oni si zoberu 10 perc. a nam zoberu 25 perc. ved to dieta vzdy bude potrebovat, ci je to mamicka po skole alebo mamička pred 40 tkou.

maggie2
24. sep 2010

@adky a práve to je to, že nesmie byť robený rozdiel v RP či matky predtým pracovali/nepracovali, či majú 18 alebo 40 rokov, aké vysoké dane za život už zaplatili. Jednoducho tá pomoc štátu z princípu v ohľade RP má byť rovnaká.

maggie2
24. sep 2010

@yvett14 a v mnohých arabských štátoch nemajú ani RP ani prídavky na deti, a predsa majú pôrodnosť. Pôrodnosť s výškou prídavkov a RP nesúvisí. Ide o iný štýl života a regionálne a kultúrne danosti

crazybabenka
24. sep 2010

Babule.....ani neviem prečo to čítam, ale nedá mi to nereagovať......vysokú školu som si platila sama.....nechcela som pýtať peniaze od rodičov.....takže som popri škole brigádovala.....a všetky peniažky išli tam....po výške som sa snažila zamestnať.....no v našom regióne je nájsť si slušnú prácu temer nemožné....teraz si povie každá z Vás......tak čo sa nepresťahovala.....ale presne to som urobila......s manželom sme sa presťahovali do iného regiónu a aktívne si hľadali prácu....keď sa nič nedarilo.....tak som absolvovala aspoň absolventskú prax.....a pracovala som na všelijakých brigádach.....manžel nemal to šťastie.....takže som do rodiny skoro rok......nosila aký taký príjem len ja......možno sa pýtate prečo som si potom neplatila DNP........no preto, že som radšej zaplatila nájom a potraviny.....keď si konečne našiel manžel prácu, v ktorej celkom slušne zarába.......diagnostikovali mi ochorenie, a vyše pol roka som behala po doktoroch.....ale stále som si aktívne hľadala prácu......ani si neviete predstaviť.....koľko krát som počula vetu......ste presne čo hľadáme......ale uprednostnili sme človeka s praxou.......po 2 rokoch od školy sa stal zázrak a napriek mojej chorobe som otehotnela.......a keďže som nepracovala na TPP a ani som si neplatila DNP.....mám nárok len na 164 evro......s tým nič nenarobím......len mi je smutno s toho....že je takých žien ako som ja veľa......a dávate nás do toho istého "vreca" ako neprispôsobivé občianky, ktorých jediným cieľom je rodiť deti......ja absolútne chápem vaše rozhorčenie, že si poctivo platíte a teraz by ste s toho mali mať figu.......ale nedávajte študentky a tých čo si naozaj pravidelne hľadajú prácu a chcú sa zamestnať.....len nemajú to šťastie ako vy.....na okraj spoločnosti ako nejaký odpad

adky
24. sep 2010

@maggie2 KONECNE niekto rovnakeho nazoru :D :D :D Ja som haaaaappy,ze zvysia o 25 (sak to je cca 100 plienok 😝

maggie2
24. sep 2010

@yvett14 prídavky by mali zvýšiť. A podmienky na RP dať rovnaké všetkým matkám.

jonki
24. sep 2010

aby som bola k teme aj ja...tiez som student denneho studia a DPN si platim...takze aj ja by som podla stareho zakona mala narok na ten zvyseny prispevok...a co teraz...brala som to od zaciatku risk alebo zisk...a vedela som ze budu volby a teda aj nejake tie mozne reformy...no a stalo sa...tak som si povedala, ze sa nebudem nervit na niecom co aj tak nema vyznam...a budem si uzviat tehu...ved na ten prispevok by som mala narok az po uplynuti materskej...teda podla zakonov ktore budu aktualne platit...a hold smola zmenili sa 😒

adky
24. sep 2010

@crazybabenka pekne napisane 🙂

katuskad
24. sep 2010

@maggie2 presne tak 😉

sirinka
24. sep 2010

😀 zbezne som vas precitala... a co uz...
ja RP vnimam ako podporu statu a nie prostriedok na vyzitie celej rodiny...ak by RP mal tvorit zaklad nasho financneho rozpoctu tak amen tma s nami...a ze predosla vlada urobila rozhodnutia na zaklade ficovho "socialneho" citenia bez ohladu na financny rozpocet...ak chcete zit v takom state...nech sa paci...vase deti ale nedostanu uz ani korunu, potom ich budete dotovat asi z vasich mizernych dochodkov...ak vobec nejake budeme mat...

maggie2
24. sep 2010

@crazybabenka veľmi s Tebou súcitím a máš úplnú pravdu, východzie podmienky musia byť rovnaké, tak je to všade vo vyspelej EU,princíp solidárnosti pokiaľ ide o RP, inak je mnoho nespravodlivostí. Argumenty z DNP, neobstoja ani voči logike, poistne sa využilo na krytie rizika z ochorenia, takisto Vám nikto nevráti zaplatené poistné z havarijnej poistky, keď ste haváriu nemali.

maggie2
24. sep 2010

@sirinka absolútny súhlas

suem
24. sep 2010

@maznacik007 😀 😀 Presne to som si pomyslele , ale adka to urcite tak nemyslela. Ale ked to len precitas bez uvazovania, tak to proste prve napadne , no 😅

jankar27
24. sep 2010

Necitala som sice vsetko, ale dost som prekvapena z roznych reakcii na zmenu rodicovskeho prispevku. Ked mne koncila materska, a mala som dostavat RP, akurat nastali zmeny vo vyske zo 164 a 256. Cely cas som sledovala, ako to dopadne a veru, vela, vela mamiciek kritizovalo navrh pani Tomanovej o zakaze pracovat. Musim sa zastat p. Mihala, lebo on kritizoval takisto navrh o dvojakej vyske RP, skor sa priklanal k moznosti predlzit poberanie materskej z terajsich pol roka na rok. Co by bolo spravodlivejsie pre vsetkych. Tie mamicky, ktore poberaju zvyseny RP od zaciatku roka 2010 sa fakt podla mojho nazoru nemaju na co stazovat, ved od januara 2011 by poberali zvyseny RP uz len max pol roka (do veku 2 rokov dietata) a potom by presli na znizeny tych 164 eur, teraz dostanu 190 eur na dalsie obdobie do troch rokov veku dietata. Tak akoze neviem, na co sa stazuju, ved celkovo budu mat rovnako, alebo dokonca viac. Horsie su na tom len tie mamicky, ktore zvyseny RP poberaju kratko napr. pol roka, alebo, ktore este len budu poberat RP, voci nim je to nespravodlive. Je pravda, ze niektori si nezasluzene polepsia, ale s tym uz nic nenarobime. Ak sa mylim, kludne mi to vyvratte.

katuskad
24. sep 2010

@sirinka presne tak, ved deti nerobíme pre peniaze ktoré na RP dostaneme, ja sa teším každému zvýšeniu 😉

suem
24. sep 2010

@sirinka suhlas 🙂
Len rodicia musia pochopit, ze RP nie je na vyzitie pocas RD, ale prilepsenie od statu do rodinneho rozpoctu. Tak to je, bohuzial. Rozculovat sa nepomoze.
Suhlasim s @maggie2, ze uprava vysky RP na porodnost az taky vyznamny vplyv ako sa prezentuje nema. Lebo ked to takto pojde dalej velmi vela davok bude zrusenych, v najhorsom pripade ostanem materska a dovi. Mozno keby materska bola do 1,5r. by spravili lepsie. A upravit RP umerne k tomu.

vieraj
24. sep 2010

@adky bud RP 190€ alebo 300€ na opatrovatelku a + plat. myslim, ze to nechapes spravne ☹

maggie2
24. sep 2010

@jankar27 súhlas. Výnimku by mali tvoriť tí, ktorým 256 už bolo potvrdené, nemalo by sa to znižovať. Išlo by o preklenovacie obdobie, ďalšie 256 prípady by už nepribúdali. Dala si veľmi rozumnú úvahu inak