Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
ja tiez pridem o 65 eur, a niesom z toho nadsena...citam tieto prispevky a na kazdej strane to iste dookola a vysledok ziaden...ze co s tym vlastne chceme vsetky urobit.... niektori si prilepsia o 30 ale vacsina pride o 65. kebyze vzali tu 30tku tak to by som este nejako prezila ale dve tisicky? To uz je moc... U nas niesu nikde v blizkom okoli ziadne jasle, mozno ze takych 30 km ale vozit tam malu kazdy den, kto mi zaplati tu cestu? A zamestnat sa mam kde akoze?
Príspevok na starostlivost dostanu matky ktoré idu pracoovat pred 3 rokmi dietata.
A preplacaju sa bud naklady na skolku ( do maximalnej vysky 300 eur) alebo 41 eur...ak sa o dieta stara FO.
Môj názor je, že každá mamička či pracujúca, alebo nepracujúca bude mať nárok na 190,-eur. Inak by nemalo význam schválenie, že matka na RD môže pracovať. A myslím, že k tomu sa preplácajú bud naklady na skolku ( do maximalnej vysky 300 eur) alebo 41 eur...ak sa o dieta stara FO. Inak by to bolo ako predtým resp. teraz, len namiesto tých 300 eur, by bolo preplanené cca 164. Ja to aspoň takto chápem.
@tinara23 ak das dieta do jasli, skolky, opatrovatelke nebudes mat narok na RP iba na prispevok starostlivosti o dieta. Preto ho dalo taky "stedry", lebo ho nebudu platit zo statnej pokladnice ale z EU fondov. Tymto krokom nam umoznia pracovat bez toho aby ich to nieco stalo a este prinesieme peniaze v podobe odvodov naspat.
@mirka907 super a co mam robiť ja ed mam babatko dom v januari bude mat 5 mesiacov potrebuje ma v noci nam pojdu zubky a cez den mam pracovat a vychovavavť mi ju bude opatrovatelka je to super pre mamičky ktore maju deti odrastene 2 rocne to je ine celkom ale čo z babatkom ..nedam ju opatrovatelke...ani za svet zvykli sme si na seba malinka nevdrzi bezomna celý den
hanba ze chcu nam matkam ktore pracovali poctivo zobrat a pridat tym ktore nepracovali aj tych 256uer co to je ked je matka sama a sama vychovava dietatko ktore potrebuje plienky,mliecko a vselico ine,a co zo 190uer budeme ich pocitat toto smiem toto zas nie,pani tam hore kde sa to vali s peniazmi im sa to lahko povie to sa mi vobec ale vobec nepaci a budem chciet spavodlivost a kto sa este prida...
@tinara23maly by to nechať asi takto, malo by to ostať tým ktorí pracovali, alebo si platili DNP, nech im nechajú tých 250EUR tie 2 roky,a tým ostatným nech zvýšia na tých 190 EUR.Ak chcú ušetriť tak nech riešia rómsku otázku materských príspevkov,stále doplácame na Rómov.Prečo by normálny pracujúci nemohli dostať viac? 🙄
Presne ako píšete, dievčence, ja som 11 rokov bez prestávky odpracovala, počas nich som len 1x maródovala a ešte sme odkladali, aby som mohla ostať na materskej. Teraz príde vláda, ktorú som mimochodom ani nevolila, a strhne mi ešte aj z toho mála, čo predošlí vydobyli, aby boli nejako odlíšené príspevky tým, čo pracovali a tým, ktorí nepracovali. A toto má byť spravodlivé? Z môjho pohľadu určite nie je. Potom chcú vychovávať k vlastenectvu? A koho? Veď ten, kto robí a snaží sa, dáva darebákom, ktorí nerobili a v živote ani nebudú. 😠 😠 😠
OTÁZKA: Neviem, či som si to správne vysvetlila, ale jediné pozitívum vidím v tom, že by som si súbežne s RP mohla čerpať dovolenku, ktorá mi ostala - je jej dosť. Alebo sa mýlim ? Neviete, ako to je od januára 2011?
@zuzkat1 súhlasím s tebou, od januára 2011budú diskriminované matky, ktoré predtým odvádzali odvody a chcú byť deťmi doma do 3 rokov, na ktoré majú nárok. je to podľa mňa nelogické, aby matka, ktorá ide pracovať dostala aj rodičovsky príspevok od štátu v plnej výške...a takýmto by sa mali preplácať aj jasle do výšky 300 €?
volila som ich, ale už som to oľutovala☹(((
cerpat dovolenku to nevim,mne bolo povedane naUPsoc.veci a rodiny ze cerpat dovolenku nemozem tak neviem,tato nova vlada berie od tych co to potrebuju najviac a nech teda berie ale od tych co si to nezasluzia,je tu na Slovensku plno napr.romov co nikdy nepracovali a dostavaju peniaze a maju ich viac od tych treba brat-nerobis nedostanes ,aj my mamicky mozme robit strajk ze sa nam to nepaci
@mima74 ved presne... ja s tym tiez nesuhlasim ze este dostanu aj na jasle..ja viem ze to pojde z eurofondov,ale tie peniaze z eurofondov mohli inde pouzit a nechat RP ako bolo,alebo len ho zvysit tym ktory mali nizky... a ked tak velmi chce niekto pracovat tak teda mali dat tu moznost,ale nie este im za to aj platit... ja viem ze s tymto zas nesuhlasia mnohe..ale jednoducho si nemozem pomoct podla mna je na hlavu postavene priplacat matkam za to ze daju dieta do jasiel... mali by to radsej tak zariadit aby ich tam dat nemuseli... ved navyse je 5 a pol jasiel v tomto state a ani skolky neberu deti mladie ako 3 roky a to este mozeme byt rady ak zoberu 3rocne...
@zuzkat1 podla mna to rozdelenie na 2 skupiny mamiciek bolo diskriminujuce. tie co dostavaju vyssi, dostavali aj matersku, takze aspon ten prvy pol rok boli na tom financne lepsie, co tie mamicky co nemali ani matersku a este aj RP maju nizsi a to nejde len o tu skupinu, ktora rodi deti kvoli peniazom. ale aj o zivnostnicky ktorym narok na matersku bohuzial nevznikol. a diskriminacia v akomkolvek smere predsa nie je dobra,nie? a system s ktorym by boli spokojni vsetci aj tak neexistuje. a poprosim ta nehodnotit moju situaciu, pretoze ju nepoznas.
@boddez citala som tvoj pribeh a verim ze to nemas jednoduche, ale ver mi ze vsetko sa da ked sa chce...nebude to lahke ale da sa - malinkej mozes najst na 3-4 hodiny denne niekoho na opatrovanie a stat ti to preplati a ty mozes za ten cas pracovat - ver mi ze sa to da ..pri oboch dcerach som nastupila spat do prace hned ako mi skoncila materska a tiez sa trapim s tym ze v noci sa mi mala budi aj kazdu hodinu na papanie, idu jej zubky a tak ...ale chcem si nieco privyrobit + ine dovody ale to tu nebudem rozpisovat ,..takze pracujem - mam dohodnutu pracu na doma a na skrateny uvazok ale obcas tiez musim zajst do prace a nieco tam vybavit a dohodnut - zatial to riesime cez rodinu ale od januara asi zacnem uvazovat nad tym ze ked bude treba tak ju dam na tych par hodin do jasliciek ...aspon sa pohra s detickami tam trosku 😉
moj nazor je naozaj ze ked clovek chce tak sa dokaze zapriet a urobit cokolvek preto aby to vyhovelo aj dietatku a aj rodicom/rodicovi 😉 🙂 ...chapem ze u teba je to o to narocnejsie ze si na nu sam, ale mozno casom najdes "novu mamicku" a bude ti lahsie 😉
drzim palce 🙂

k tej 2jke....300 eur je z EU fondov a vola sa to prispevok starostlivosti o dieta, nie je to RP. Na RP nemas narok, Prispevok vylucuje poberanie RP.
Aj tych 41 eur je prispevok starostlivosti o dieta. Podla aktualneho zakona plati, ze prispevok starostlivosti o dieta sa vyplaca na kazde dieta. Takze ak to bude platit aj v novom zakone, v pripade 1 mas okrem RP 190 narok aj na prisevok starostlivosti, tentokrat ale vo vyske 41.1.