icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

stastickova
30. sep 2010

@ziza55 no podľa toho čo som čítala pred dvomi dňami tak by si mala dostať 190 a môžeš pracovať..

zuzana39
30. sep 2010

@marcellinka - lebo tento štát je postavený na hlavu 😠 ja som nevravela o dvojičkách,to je zas niečo iné - to už je vrchol nespravodlivosti !!!

dari3
30. sep 2010

ahojte, kto ste zo zv a okolia, zajtra som na námestí a budem zháňať podpisy. pridáte sa?

standa82
30. sep 2010

@dari3 ..ja som z KA, no malý je chorý, takže do MŠ ísť nemôže a od včera aj na mňa čosi lezie - dnes ma už kosti bolia. Škoda, prišla by som ☹

nelinka2009
30. sep 2010

skoda, ze nieosm zo Zvolena...

nelinka2009
30. sep 2010

Mohli by ste niekto tie harky hodit na net?? Si ich povytlacam a zozeniem podpisy aj u nas...

nelinka2009
30. sep 2010

No neviem, ci to je spravny postoj, ale mne sa zda, ze by bolo ferovejsie, ak by tato teda tzv. nahrada prijmu bola urcena percentualne y toho co sme zzarabali predtym, napr. 35percent s predoslej vyplaty. Vsimla som si, ze je tu velmi vela mamiciek, ktore majju chorucke detisky a preto su dlhsie doma. Rada by som ydoraynila, ze v ziadnom pripade si nemzslim, ze by si ieto mamicky nezaslusili omnoho viac. Nemam vsak pocit, ze nejakych 25 eur mesacne je ciastka, ktora by nejak vyrazne ovplyvnila rodinny rozpocet takychto rodin. To ale neznamena, ze mam pocit, ze to nieje dolezite pridat tymto ludom a dokonca, ze by som s nimi nevedela sucitit. Len by som to asi riesila novou davkou, ktoru by poberali len chorucke deti a nebola by len vo vyske 25 eur. Nemyslim si, ze mame prazdnu statnu kasu, tato zmena bude v konecnom dosledku stat stat ovela viac ako ten 256 eur prispevok. Mono by stalo za zamyslenie riesenie nejakym invalidknym dochodkom, prave pre tieto deticky a nie nerozumne rovnomerne pridanie vsetkym. Naozaj nehadzem vsetkych do jedneho vreco, no ci ciernz ci biely ci fialovoruzovy vsade sa najdu mamicky, ktore sa o svoje dieta ani poriadne nestaraju a 25 eur mesacne navyse dostanu tiez. Mozno by stalo za zamyslenie umiestnenie tychto deti do DD, kde by dostali poriadnejsiu vychovu a lepsi zaklad do zivota... Aspon by z nich vyrastli ludia, ktory by aj plnili statnu kasu a nie ju cely ich zivot oberali.

Mam pocit, ze je to o rozdeleni na este viac skupin a nielen na pracujucich a nepracujucich... Neviem ale tak by to bolo spravodlivejsie ako je to teraz.

Ja viem, ze mnohy si povedia, ze ked neprsi, tak spon kvapka... ale takto moze kvapkat aj 20 rokov... no ceny spotrebneho tovaru co matky denno denne pouzivaju a potrebuju 20 rokov na tejto istej uravni urcite neostanu... Snazia sa nas umlacat a prwehlusit 75 percentami mamiciek, ktorym zalepia huby 25 eurami... Ak by ste sa nadtym naozaj zamyslali vedeli by ste, ze nielen matky co uz pracovali, ale aj tie co maju chorucke a deti a mnohe ine si zaslusia omnoho viac... Ja nevidim problem v statnej kase... Mali sme na volby, v ktorych bolo jedno kto vyhral, pretoye tam aj tak ti nsedia... Mali sme na referendum, ktore je aj tak neplatne... A mame aj na platuy politikov, ktory p[re nas aj tak nic nerobia a riesia si len svoje interne stranicke problemuy...

Tak preco do certa nemame pre tych co to naozaj aj potrebuju

Niekde je chyba... Chyba je v systeme celej tejto demokracii qa zmyslani ludi.... Ako narod sme velmi prisposobivi a vela si nechame...

Pozrite sa na Grekov... To su ludia, ktori si vedia povedat svoje a kaslu na nejaku statnu kasu a statny dlh, ktory aj tyak nikdy nesplatia a my na Slovensku ho tiez nikdy nesplatime aj ked budu nase deti hladovat do konca zivota... Tak preco sa mame obmedzovat, ked nasa vrchnost sa neobmedzuje?? a tych 10 percent co si odpustili splatov je ubohych ak pracujucim matkam idu zobrat 25 percent z prispevku, ktory aj tak nema uroven ani len minimalnej mzdy....

tina78
30. sep 2010
alias313
30. sep 2010

a ako sa tato petícia týka mamičiek, ktoré poberajú RP v tej výške cca 164eu??????????????

zuzkat1
30. sep 2010

@alias313 velmi... 190eur chcu baby ponechat ako minimum ak som dobre pochopila.. teda by aj tak dostavali tie maminy viac ako teraz

bamarama82
30. sep 2010

@alias313
dievcata, ktore si myslite, ze peticiou sa bojuje len za maminky, kt. by klesli z 256 na 190, nie je to tak. ide aj o tie so 164. a ohladne MD na jeden rok nepiseme, lebo:
pripomienkujeme tento konkrétny zákon, kde sa nič nehovrí o MD na jeden rok, a nedávali sme tam veci s ktorými súhlasíme.

je tam vsunutá táto veta - O to viac nás zaskočil predkladaný návrh, ktorý s danou sumou neuvažuje, aj keď oceňujeme zvýšenie minimálnej výšky rodičovského príspevku, ako aj možnosť privyrobiť si.

cize v peticii je to, s cim nesuhlasime, nie to s cim suhlasime. my suhlasime s tym, ze je moznost pracovat popri RD, aj s tym, aby tie co maju 164 maju 190.
a su tam aj maminky dvojiciek a viac

nelinka2009
30. sep 2010

TAK TAK PRAVE PRETO BY TO MALI PODPISAT VSETKY A AJ IM TO TAK TREBA VYSVETLIT MNE SA TO VELMI OSVEDCILO JE TO VELMI DOBRE POSTAVENE, NIUEJE TO TAK, ZE BY SME MYSLELI LEN NA SEBA... MY VLASTNE MYSLUIME NA VSETKY A AJ NA TIE, KTORE MAJU CERSTVO PO 18 A MAMICKAMI BUDU NESKOR

VED AK UKAZEME ZE BOJUJEME UZ TERAZ... HADAM TO UZ NIKTO ZNIZOVAT NEBUDE

alias313
30. sep 2010

bamarama82-nie nemyslela som to tak, že by ste bojovali len za maminky, ktoré by len o peniaze prišli. Ale ide tu o rovnaký RP takže mne keďže poberám 164 sa RP zvýši o tú nepatrnú sumu. Zrejme by to mali podpisovať hlavne maminky, ktoré majú o peniaze prísť, respekt. maminky dvojičiek...

sonya08
30. sep 2010

nedá mi nepripojiť sa ..., ja som sa síce už pred mesiacom vrátila do práce, takže dostávam tých 40 EUR a niake drobné ... 😢 , keďže som už staršia, som presvedčená, že už detičky viac mať nebudem, takže výška rodičovského príspevku by ma už nemusela trápiť, napriek tomu to vnímam ako veľkú nespravodlivosť voči mamičkám, podľa mňa tiež nie je správne zjednotiť výšku príspevku

hiva
30. sep 2010

ahojte...a neviete, ako je to s tym zrusenim prispevkov pri narodeni prveho, druheho a tretieho dietata?....je aj to v tom navrhu, alebo nie?

bamarama82
30. sep 2010

dievcata zalozila sa nova tema "Kde a kedy podpisat peticiu proti novele RP" tam piste ktora kedy kde budete s peticiou. dakujem

bamarama82
30. sep 2010

@alias313 my sme v petici zahrnuli aby vam dali tych *190, vraj sa do peticie nepise s cim suhlasime ale s cim nesuhlasime. takze my chceme aby ste vy mali *190, ocenuje sa moznost pracovat popri RP aj zvysenie na 190

alias313
30. sep 2010

áno v petícii ste to zahrnuli, ale keď to prejde ten rovnocenný RP tak nám to dajú tak či tak, aj bez nejakej petície, nie? Keď už štrajk, alebo nejaká petícia, myslím si že by malo ísť o trošku rapídnejšie kroky-nielen o to aby mamičky, ktoré predtým pracovali neprišli o toľko peňazí ale napríklad aby sa aj predtým nepracujúce mamičky (po splnení niektorých podmienok, aby zrazu niektoré nerodili len pre peniaze) priblížili k sume 256.

hiva
30. sep 2010

@alias313 ...osobne si myslim, ze je dobre tak, ako to spravili.....netreba hne d na zaciatku ziadat az moc vela....tiez by sme mohli ziadat 100 percent platu, ale treba byt asi trochu realny....v prvom rade zabranit tomu, aby maminy prisli o peniaze....to je to najdolezitejsie 😉

veronikapp
30. sep 2010

@alias313 áno, vám tak či tak zvýšia...ale nám znížia
@hiva ja nežiadam viac, ja žiadam rovnako ako doteraz

hiva
30. sep 2010

@veronikapp ....ved to tvoje plne chapem a plne suhlasim.....ja som reagovala na alias, ktora pisala, ze by sme sa mali snazit dosiahnut aj to nech tych 190 zvysia pre mamicky, ktore splnia urcite kriteria😉

ivkau
30. sep 2010

baby kde je tá petícia? Samozrejme sa chceme pridať

veronikapp
30. sep 2010

@hiva no jo, to hej a snáď sa aj k tomu dopracujeme...

bamarama82
30. sep 2010

@alias313 ja som sa snazila aby boli zvyhodnene maminy co maju ukoncenu VS napriklad, nech sa im to nejak zarata, ale bolo to uz dost komplikovane...vcera bolo v TV ze RP je nahrada vypadnuteho prijmu pre matku /cize sa neviaze na dieta/, ale romke prijem nevypadol ako matke kt. pracovala a odvadzala. VS tiez nepracovala a neodvadzala, ale si myslim ze je to cielavedoma priprava na povolanie a do systeme prinesie este odvody, ale nepreslo mi to....

!!!!!!!!! POZOR ! Baby... piste do novej temy kde je kto s peticiou, kam mozu prist ludia podpisovat

veronikapp
30. sep 2010

@bamarama82 k tomu by sa tiež dalo veľa popísať, lebo sú povolania, ktoré VŠ nevyžadujú...a nie každá chce byť lekárka, právnička, inžinierka...

alias313
30. sep 2010

bamarama82 no presne to je ten štátny systém, že som bola na VŠ a síce som od 16 brigádovala a celú VŠ som mala brigády dve aj tak nič z toho. ale to je jedno. ja som rada, že sa zvýši aspoň niečo. Len keď si to tak vezmem mal by byť RP rovnaký. Mamička, ktorá predtým pracovala sa tak isto potrebuje postarať o svoje dieťa, ako mamička ktorá predtým napr. študovala.Výdavky sú stále porovnateľné.

bamarama82
30. sep 2010

@veronikapp ide o to ye VS nechceli byt hodene do 1 vreca s romkami atd atd... ze nemohli pracovat a odvadzat si DNP ked chodili denne na VS... je to rozdiel trosku otehotniet po strednej skole a ziadat mat taky isty RP ako zena kt pracovala 10 rokov, po SŠ sa ide vacsinou do prace, ale ak sa rozhodnes ist na VS, vsetko si hradis sama, uprednostnis vzdelanei pred pracou atd atd... je to uhol pohladu. toto ale v peticii nie je . nedalo sa tam zahrnut vsetko snaha bola nech je to co najspravocdlivejsie, neda sa riesit kazdy jeden pripad sam za seba. co je mi luto.

bamarama82
30. sep 2010

@alias313 bohuzial ide o nahradu vypadnuteho matkinho prijmu nie o dotaciu na dieta... a taka "mensinova" alebo co to ma ako zarobkovu cinnost nikdy nepracovala jej prijem nevypadol.

rainee
30. sep 2010

myslim ze to kto aky prispevok pobera moze ovplyvnit aj sam - tym chcem povedat ze som tiez mohla otehotniet na VS alebo byt nezamestnana a pod., ale ja som si vybrala moznost pracovat x rokov a tym padom si zabezpecit zvyseny RP ktory mi teraz laskavo znizia. takze mozem pekne bezkat znova pracovat a strcit drobca do jasiel lebo zo 190e neviem vyzit 😠 chapem mamicky co sa tesia ze si prilepsia, ale pre nas ostatne je to fest nespravodlive 😝