icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

jahodka69
1. okt 2010

ahojte, citam tu vasu diskusiu a plne s vami suhlasim. peniaze od statu maju pomoct ale zabezpecit dieta maju rodicia. Mamicky sa buria ,ze sa im znizi rp ale ved pracujuce matky dostavaju predsa matersku,tu nepracujuce mamicky nemaju. Velke plus je aj to, ze moze ist mamicka do prace a ak sa jej o babatko niekto stara stat jej to preplati.ved sa tu jedna o 3roky.dieta nie je na 3roky, ale na cely zivot a kto bude potom prispievat?dostaneme pridavky a to je vsetko. tak ci tak ho musime vychovat a zabezpecit.neda sa kazdemu vyhoviet, mne tento stat tiez nicim nepomohol a musime si pomahat sami ale to je udel rodicovstva .

katka888
1. okt 2010

@jahodka69
tu ide o to:
1. ak by si mala vyplatu 256 eur, nastavis si platby, poistky, sporenie, uver, hypoteka... a vezmu ti 66 eur, tiez by ti to narusilo rozpocet.
2. nesystemovo , bez akejkolvek kontroly pridaju aj tym matkam, ktore sa o deti nestaraju - asocialy - a deti robia len kvoli peniazom. teraz nepisem o maminach, ktore z objekt dovodov nemohli mat vyssi RP
3. stat neprihliada pri RP na to, ze su mamicky s dvojickami, trojickami, ktore maju ovela viac prace so starostlivostou o dieta a urcite si zasluzia percentualne zvysenie RP.
4. ide o system, o to, aby s nami stat nekyval ako v kyvadlovej doprave, pred kazdymi volbami plne usta reci o podpore rodiny a po volbach si o nas ani bicykel neopru. gro mamiciek sa buri najma preto, ze sa toto neda akceptovat donekonecna, ze stat stale najde x dovodov utahovat , kde je toho malo ale tam kde by zacat mali, tak sa rozhybat nevedia a najdu si x hlupych dovodov preco napr neznizit imunitu / vraj by ich dopravaci cestou do prace zdrziavali a "sikanovali" - to sem ale nepatri /

ja nepodporujem peticiu a vsetky aktivity preto, lebo suhlasim s bodmi, ja by som navrhla uplne ine poziadavky, cez danove ulavy pracujucich rodicov, cez rodic prispevok odvijajuci sa od zivot minima podla toho, ci mamicka porodila jedno, dve alebo viac deti, po nastavenie kontroly pouzitia RP na dany ucel, tj starostlivost o dieta.... nie ze mamicka vezme 190 eur a dieta v zime beha v koseli, bez topanok a ovocie od narodenia nevidelo.....
ale podporujem a pomozem babam z principu, z toho dovodu, ze je potrebne, aby stat prehodnotil ako mieni podporovat rodiny, zvysovat porodnost a zvysovat tam, kde je zodpovednost, tam , kde deti budu v buducnosti prispievat aj na dochodky tych, ktori maju teraz plnu hubu toho, ze na dieta mi prispievat netreba, budu platit odvody, vystuduju, a kludne mozu terajsim neprajnikom zachranit zivot ako buduci lekari, hasici a pod.
stat stresuje, ze nebude na dochodky, ze budeme makat dobre ze n ie do 70tky, ale nenastavi systemove opatrenia , aby podporil porodnost a podporil rodinu vo vychove buducej inteligencie...

som sa rozmachla... sorac... ale hadam som vyjadrila o co tu ide. nie je to len o tych 66 euri

molka
1. okt 2010

@katka888 ale nerozumiem bodu 2. Ako chceš posúdiť, kto sa o deti stará poriadne a kto nie? Neviem si to predstaviť v reálnej situácii, podľa čoho sa presne určí hranica. To sa nedá len tak akože určiť - tento sa stará, tento sa nestará.

katka888
1. okt 2010

@molka
jasne , ze sa to exaktne neda, ale existuje nieco ako socialny pracovnici, tam by bolom potrebne upravit ich kompetencie, dalej upravit pokuty , baby tu navrhovali, ze ak soc pracovnik zisti nedostatky, pozastavia RP kym nedojde k naprave, dalej je tu lekarska starostlivost o dieta, ak lekar zisti , ze je dieta zanedbavane, opat doriesit postihy a napravu. viem, ze taky institut urcite existuje, ale aj po tejto stranke sa daju navrhnut a uskutocnit rozne upravy a zmeny. chce to len pohnut mozgom. ak sa tym clovek zacne do hlbky zaoberat, riesenie sa podla mna najst da. aj ked nikdy v tejto sfere nebudu existovat striktne hranice, to sa samozrejme neda

molka
1. okt 2010

@katka888 jasné, chápem ako to myslíš. Ale obávam sa, že riešenie je príliš zložité, to by museli spolupracovať všetci pediatri v štáte, všetci soc. pracovníci, dokonca aj bežní občania. Keď čítam tu na MK témy o štrajku, mám skôr pocit, že to vedie iba k nenávisti a hlavne k rasovej diskriminácii.

katka888
1. okt 2010

@molka
no mne osobne je velmi luto ze tu baby pouzivau pojem rom. rom moze byt v pohode aj slusny clovek a asocial moze byt aj biely. ako ja sa povazujem za stastneho cloveka, my sa mame fakt super / a to si nemozme dovolit cakat na druhe babo dva roky, kedze ho chceme, snazime sa on teraz, aby somnabehla skoro na druhu matersku a ked druhy drobec, ak nam dopraje panbozko, bude mat rok, musim ist do prace / a ked budem mat o 66 eur menej, sice neviem ako prezijeme, ale plne chapem mamicky, ktore fakt maju len 164 a fakt sa prikladne o deti staraju. mna len vytaca to, ze ak zvysia RP , niekto si z toho spravi opat "zivnost" na plodenie deti, o ktore sa opat budeme musiet postarat my z nasich dani a odvodov a ze stat nerobi nic, aby podporil porodnost vieme koho myslim.

maznacik007
1. okt 2010

@molka nuz to ze ludom hned napadnu romovia je nanestastie dane tym ze su tu skusenosti ake su... s touto minoritou
ja osobne som mala skor skusenosti /nielen ako ucitelka/ s asocialnymi rodinami ktore neboli romske ale na vychode je ta situacia diametralne odlisna ono tam to casto nie je ani o tom ze sa nechcu starat ale o degeneracii ved uz len to ze rodicia deti su casto krat pribuzny, deti fetuju toluen a pod uz od 2 rokov / aby necitili hlad/ tak potom sa tazko cudovat... ze su tam problemy ake su a ze dieta je pre nich synonymom prijmu ktory si ale nedokazu rozlozit na dlhsie obdobie.. proste to je ich mentalita.. nazeranie na zivot... kde buducnost nie je podstatna...
moj osobny nazor je ze im prilis ublizila demokracia a nie su na nu pripraveny.. a potrebuju vacsi dohlad a pomoc... je to obrovske misijne uzemie pre cirkev /romovia maju prirodzenu uctu a bazen pred nadprirodzenom/ a aj pre stat.. hoci u nas je kvantum absolventov a studentov socialnej prace... malokto z nich je ochotny sa im venovat.. a viest ich

michaelamaranesi
Odpoveď bola odstránená
linuska1
3. okt 2010

@michaelamaranesi

maminky sa nerozdelili na 2 tabory...rozdelil ich stat ked tym co pracovali slubil ze dostanu 256 Eur ked pojdu z prace na matersku. ja osobne som si nemohla dovolit odist na matersku pri prispevku 160 kvoli uveru na byt. takze ked prispevok zvysili...tak sme sa s manzelom dohodli ze sa uskromnime a ideme do toho. No kvoli uveru trieme hubu z mesiaca na mesiac... je tazke z manzelovho platu zaplatit najom .... energie ...telefony / znizili sme si pausal na ten najnizsi/ .. a este aj splatku za hypoteku.... sme na vychode... je rad ze ma pracu..nemoze pozerat na to ze kolko zarobi... zo zostatku sa snazime stravu ...a malej nieco na seba...lebo bud vyrastie alebo sa zmeni rocne obdobie.. neviem si predstavit ze by mi odisla pracka..tv...chladnicka atd.... tak som tak povediac v riti... nehovoriac ze uz vobec nepoznam kadernicku... kozmeticku...a tiez len o obede.. veceri s manzelom niekde von v restike mozem len snivat.. ale nestazujem sa...vedela som do coho idem... kedze som vedela ze budem dostavat 256 eur... babatko bolo pre nas to rozhodujuce...u nas ako aj u vacsiny mamiciek ktore sa buria pretoze -66 eur je existencny problem... proste bud prideme o byt..lebo to proste neutiahneme..alebo nastupim do prace naspat... tu nejde o to ze ja budem musiet nastupit a zase pracovat ako poslednych 13 rokov... tu ide o moje pocity ako u matky ktora ma 4 mesacnu dcerku... mam 33 rokov... neviem ci budeme mat druhe... mne je proste strasne luto a som z toho uplne na nervy ked si predstavim ze od januara budem musiet dat 7 mesacnu dceru do jasli ..pretoze nie preto som ju porodila aby som ju v 7 mesiacoch niekam odlozila...ale aby som ju vychovala a uzila si aspon prve dva roky jej detstva.. mam pracovnu dobu d 09.00..do 18.00 takze si vies predstavit kolko casu budem s malou... myslis ze jasle daju mojej dcere ked bude ledva sediet o chodeni len snivat...dotyk?..lasku?..objatie?...usmev?.. a preco o to mam prist ja???? .preco nemozem vidiet ako jej zacnu rast zubky...ako zacne chodit.. preco si ju nemozem vychutnat?...len preto ze sa vlada jednoducho rozhodla ze mojich slubenych 256 mi da len 190???...a preto to nenechame len tak....proste budeme bojovat ako vieme.. lebo nie som handrove babiky s ktorou si bude vlada robit co chce... budem bojovat za chvile s nasimi detmi...aj ked je tento boj mozno prehrany a my budeme musiet nastupit do prace..tak to urobime ale s vedomim ze sme preto urobili vsetko co bolo v nasich silach.. ze sme proste len tak nesedeli doma a lutovali sa... ja viem ze ti je tazko pochopit pocity ktore teraz mame ...ze sa chytame aj tej poslednej slamky... ze sme ochotne urobit vsetko..pre deti a pre nas...ist do ulic..podpisovat ...strajkovat... ...aj ked je nas mozno malo... lebo vlada sama dobre vie ze nam vraj 1/4 zoberu a 3/4 pridaju...tak sme len kvapkou v mori... ze 3/4 sa zachova ako ty...a my sa mozeme aj roztrhat..a aj tak z toho nic nebude...a preto sme vdacne za kazdy jeden hlas.... lebo pri pocite ze sme obycajne handry pre stat...tak je utechou ze aspon niektorym ludom na nasich pocitoch zalezi... a ja ti prajem ... uprimne z celeho srdca aby si to co prezivame teraz my ... nepocitila a dieta si vychutnala kym budes chciet ty.. a nie kym ti to niekto dovoli...

linuska1
3. okt 2010

@jahodka69

plati to iste ako pri odpovedi @michaelamaranesi vyssie...

len ku tvojej reakcii dodavam..oni nam tu vyhodu ist pracovat nedali oni nam ju nanutili... a naozaj v tom vidis vyhodu ze musim odist od 7 mesacnej dcerky a ist pracovat?....

minitrouble
3. okt 2010

@linuska1 ahoj ..trosku mi nesedi co si napisala - ten zakon o vyssom rodicovskom bol schvaleny tusim 2.12.2009 vid link https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/rodicovsky-prispevok-sa-zvysi-od-januara-2010/
tvoja mala ma uz 4,5 mesiaca - ak si sa rozhodla otehotniet az po schvaleni tohto zakona tak to si ju v kolkom mesiaci porodila??? 😕 😝
prepac, ale tento zakon bol uplne diskriminacny - diskriminoval mamicky ktore tesne pred tym neboli zamestnane ale tak isto diskriminoval mamicky, ktore chceli popri rodicovskej dovolenke pracovat. Niekedy tu babam na MK chyba trosku pochopenie aj pre ine skupiny a zaujmy ludi. Ak pises ze mas 33 rokov, tak to mas hadam nasetrenu uz nejaku rezervu za svoj zivot, ktoru mozes pouzit aby si ostala doma s malou, ved si preda ako pises cely ten cas pracovala ...
Mozno by nebolo zle sa zamysliet aj nad tym ze ak by vlada dala vsetkym mamickam 256 eur, ze by to musela odniekal zobrat a odkial asi? no hadaj ...zvysila by dane pracujucim tak ako to planovala urobit minula vlada ale chvalabohu to uz nestihla. Tiez nie je unosne neustale zatazovat a stahovat peniaze od ludi co pracuju, uz teraz z platu odchadza pracujuvim neskutocne velka cast do statneho rozpoctu
toto by bolo na dlhu debatu, ale to tu nema zmysel rozvyjat v tomto fore...

linuska1
3. okt 2010

@minitrouble

rodicovsky prispevok vo vyske 256 bol schvaleny vladou uz v septembri 2009...staci si to len vyhladat na internete... rezerva ktoru sme mali sa samozrejme minula na kupu bytu... a na zariadenie tohto bytu... to mi nikto nedal zadarmo...

a co tak keby oni si stiahli z platov?.. ked ma stat na plat ministra mihala 6000 Eur preco nema 252 na moj rodicosky prispevok?

katka888
3. okt 2010

@michaelamaranesi
ospravedlnujem sa, ak mas pocit, ze tu baby vsetky maminy s RP 164 hadzu do jedneho vreca, vobec to tak nie je, aj ked sme zvazovali peticiu, boli tam debaty o tom, aby sme podporili zdvihnutie zo 164 na 190, pretoze ani zo 164 sa vyzid neda a zaroven , aby sa nezabudlo na maminy s dvojickami a pod..som z vychodu a je mi viac ako jasne, ze cloveku sa situacia moze z dna na den zmenit. ja osobne by som prijala uplne ine body peticie, ale to nie je dovod, preco by som tento boj nepodporila.
my osobne, kedze sme riesili byvanie, sme si mohli dovolit dieta az ked schvalili 256 eur rodicak. aj ked som zmenila platby, zrusila co nebolo nevyhnutne, nastavenie domacej kasy nepusti. od januara musim zacat podnikat, lebo 10 mes dieta nemam kde nechat. a doterajsia praca by pre mna znamenala byt z dopmu od 7 do 18tej

aj ked nesuhlasim uplne so vsetkymi bodmi peticie, podporujem ju. pretoze:
1. nieco robit treba, kazda vlada ma plnu hubu podpory rodiny, ale zmeny ktore robia, podporuju skor asocialov / tym nemyslim mamicky, ktore z objekt dovodov maju nizsi RP / - ja by som bola za riesenie aj cez danove ulavy druheho rodica, tym by sa podporili najmä "zodpovedne" rodiny, hadam chapes, c chcem tym povedat, ja by som bola za zvysenie doby poberania materskej a podobne podpory rodicov, ktori bud robili, robia, alebo urcite raz budu robit / napr studentky /
2. mozno po 2 detoch uz nepojdes treti krat na matersku, ale nikdy nevies, ked y podmienky,ktore vydobije tato peticia, polepsia tebe, alebo niekomu blizkemu z tvojej rodiny.

nemozme sa na to vsetko pozerat uskoprsto. a sebecky. peticia je o zvyseni RP na 190 a zaroven ponechanie zvyseneho RP a treti bod je o podpore dvojickovych a pod mamiciek, zvysenim RP %tualne podla toho kolko deti sa im naraz narodilo.

ziza55
3. okt 2010

@minitrouble ja si myslim ze malo byt povinnostou kazdej matky odrobit predtym ako sa rozhodnu mat deti aspon 2roky a neist z materskej naa matersku...a malo by byt uz na rozhodnuti kazdej matky ako sa ktomu postavi....a zvazovat...ci sa manzel o rodinu bude moct postarat alebo nie...ak ano..nech si robi co chce ale ak nie...tak sup na 2roky najprv odrobit..a boli by sme si vsetci rovne

linuska1
3. okt 2010

@minitrouble

a tato vlada nezvysila dane pracujucim ale dan z 19 na 20%..takze je to aj tak len o vyssich nakladoch...

Ministerstvo financií tvrdí: Priemerná rodina príde ročne o 146 €

Včera 06:00

Je to jasné! Pre vyššiu daň prídeme ročne o desiatky až stovky eur. V priemere zaplatíme o 9,30 € viac na bežných mesačných výdavkoch.Len čo vláda rozhodla
, že daň zvýši z 19 % na 20 %, snažila sa upokojiť ľudí. „Nepremietne sa to do cien
v obchodoch,“ tvrdila premiérka Iveta Radičová. Teraz je však jasné, že úplne nasucho neobídeme, do vreciek budeme musieť od januára siahnuť hlbšie pri všetkých výdavkoch. Najviac
si to „odtrpia“ bohatší ľudia. Ročne im ubudne z vreciek o 200 € viac. „Ministerstvo ani vláda nikdy netvrdili, že záchranný balíček bude úplne bez dosahov na obyvateľstvo,“ obhajuje zvyšovanie výdavkov hovorca rezortu financií Martin Jaroš.

a taktiez kazda mala moznost pripoistit sa...ci uz studentka alebo nepracujuca...

minitrouble
3. okt 2010

@ziza55 no len potom je na diskusia aj cely princip DNP - lebo tak fyzicky matka nerobi ale plati si len DNP, pricom neodvadza dane atd atd ....v tomto podla mna nikdy nikto nebude schopny nastavit spravodlivy system
...ja som si odpracovala svoje a tomuto statu odviedla toho dost a pracujem stale a vdaka byvalej super vlade a zakonu ktory od nich vysiel som o rodicovsky prispevok prisla - super nie? pracujem, odvadzam dane aj odvody (a nie male) pritom sa staram o dieta lebo pracujem na home office cize mladsia dcera je stale so mnou ale podla sucasneho zakona na rodicovsky prispevok narok nemam - spravodlivost ako vysita ...ked uz sme pri tom 😉
ale rozhodla som sa tak sama a preto tu nebudem vykrikovat kade tade aky je tento stat a ze mi ma platit ...tak isto si myslim ze ked sa dakto rozhodol pre dieta tak musel pocitat s tym ze to dieta bude musiet financovat a nie ze mu to dieta bude financovat stat ...jasne ze kazda z nas by privitala rodicovsky prispevok co najvyssi aby mohla dietatu zabezpecit vsetko potrebne, ale treba to brat trosku realne a pozriet sa aj na celkovu situaciu u nas ale aj vo svete

manika77
3. okt 2010

😉 @minitrouble palec hore

k.a.t.k.a.
3. okt 2010

@minitrouble dva palce hore 😉

katka888
3. okt 2010

@minitrouble
ano, presne o to tu ide, cely systme je divne nastaveny, a je podla mna nacase sa proti tomu postavit, aby si sadli a konecne z nich vyslo nieco, co sa da rozumne odargumentovat. ja si stale myslim, ze by mali urobit v tom navrhu ine meny a aj peticia by mala mat ine body, ale podporujem aktivitu, pretoze je potrebne poukazat na to, ze je to na hlavu

svetielkoand
3. okt 2010

@ziza55 dost nerada sa vyjadrujem na tuto temu, ale tvoj prispevok mi neda - ja osobne som po strednej skole pracovala 5 rokov (zial na dobu urcitu, ktora vyprsala pocas rodicovskej dovolenky), mala som platene dost vysoke odvody na to, aby som si mohla dovolit cerpat zo statnej kasy RP na dve deti po sebe a mm tiez plati nemale odvody zo svojho platu. Pocas RD studujem na Vš, čím zvyšujem svoju kvalifikaciu, na zaklade čoho je predpoklad, že budem zase odvadzat o cosi vyssie odvody po nastupe do zamestnania. Myslis, ze tato tvoja za vlasy pritiahnuta teoria dava zmysel? VOCI KOMU BY TO BOLO FER?
Napriklad urcite nie voci zamestnavatelovi, ku ktoremu by si nastupila a coskoro odisla na matersku
Tiez voci mamickam, ktore studuju, potom maju dve deti po sebe, aby ich nemali po tridsiatke - ved oni pojdu tiez potom pracovat a to co ty prinesies do socialnej poistovne na odvodoch za rok oni mozu priniest za pol roka.

@katka888 aj ja suhlasim so selekciou podla starostlivosti o dieta a tiez som za % pridanie mamickam s dvojcatami a viac 😉
A tiez sa mi paci tvoje kultivovane podanie nazoru.

zuzana923
3. okt 2010

rok som platila jasle 240+50 (poplatok+strava), v septembri 2010 už 250+50
Chodili sme do jaslí na Bzovícku, ale už som malého v polke mesiaca odhlásila - dostal sa do štátnej škôlky. Na začiatku septembra nám však v jasliach povedali, že sa bude dvíhať školné a že bude k tomu rodičko.
Doteraz som poberala mesačne 164,22 a platili sme tých 290-300.
Takže ak teraz budú na jasle dávať mamkám príspevok do 300, môj názor je taký - že jasle budú ešte drahšie. Cena môže byť aj 450 a viac so stravou. Majitelia si predsa nenechajú újsť zisk.
Ak rodič dostáva teraz 160 a je ochotný doplatiť na 300, nebude mať problém ak dostane od štátu 300 a doplatí 140-150 tak ako aj doteraz.
Nemám pocit, že by sa týmto niečo zmenilo.
Kto nemá na jasle dnes, nebude mať na ne ani od 1.1.2011.

Som strašne zvedavá, či sa nás to bude týkať - dieťa mám v št. škôlke, ale mám nárok na RD do 3 rokov. Prišlo by mi nespravodlivé nedostávať nič, prípadne len 40,- (preplatenie nákladov na škôlku). Odrobených mám 15 rokov a medzi deťmi 7 ročný rozdiel

katka888
3. okt 2010

@svetielkoand
dakujem 🙂

cica28
3. okt 2010

@ziza55 no nehnevaj sa moja ale podla mna sa dieta naplanovat neda.ja mam odrobene sice 3roky ale uz 2roky som bes prace lebo prepustali vsade a tak som nemala moznost sa zamestnat ale pracovala som aspon na dohodu.tvoj nazor je trosku pritahnuti za vlasi.a podla mna je ovela dvolezitejsie zabespecit si bivanie a vsetko okolo toho a nie rozmislat aku materku dostanem.pocas tich dvoch rokoch co bi nejaka buduca mamicka pracovala sa mozu zakoni zase zmenit a tak na dieta nebude nikdy vhodna doba podla teba.

ninny
3. okt 2010

@ziza55 človek miení, Pán Boh mení.... neberiem Ti Tvoj názor... každopádne človek si môže plánovať koľko len chce, ale nikde nemá zaručené, že to tak aj bude... 😔
@cica28 nič v zlom, ale na svojej gramatike by si mohla trocha popracovať.. strašne zle sa to číta..

adapo
3. okt 2010

ahojte, ja teraz poberám RP 256 a tiež som naštvaná, že mi ho znížia, ale chápem mamičky, ktoré dostávajú tých 164, lebo je to strašne málo.v mojom okolí sú mamičky, ktoré šli na materskú skôr, starajú sa príkladne o svoje deti a majú tú nižšiu sumu. nešlo mi už vtedy do hlavy, prečo by matka nemala dostávať do tretieho roku života tých 256. ja viem ,mnohé si povedia, veď aby šla matka do práce po dvoch rokoch, ale ja chcem byť so svojím synom doma do konca materskej a štát mi to neumožní. tiež sme uvažovali o druhom bábu, aj to neviem, či sa zadarí, ale teraz je jasné, makať...makať....makať....a potom to tak vyzerá, deti vychováva ulica, lebo rodičia sú dlho v práci. nie každý má po ruke babku, dedka a pod., a čo sa týka rasových narážok, ani mne sa to nepáči, ale sama pracujem s rómami a verte, je to boj s veternými mlynmi, no na druhej strane poznám veľa rómskych rodín, ktoré môžu byť príkladom pre tie nerómske. a fakt mi lezie na nervy mamička, ktorá tvrdí, že nebude mať na chlieb pre svoje malé, ktoré drží v jednej ruke a v druhej má cigaretu.
a som za petíciu, pretože aspoň mamičky dajú vedieť, že sú nespokojné, som za všetky aktivity, ktoré by mohli pômôcť mamičkám, ktoré sa s láskou starajú o svoje deti.

cica28
3. okt 2010

@ninny tebe tu ide o gramatiku alebo o co???

zuzana923
3. okt 2010

prepáčte, že som sa nechala uniesť s tými jaslami tak trochu mimo témy, ale samozrejme aj ja sa zaujímam o Rodičovský príspevok od 1.1.2011 - 😀 😀 😀
nás sa to bude tiež týkať ešte 4 mesiace v 2011

ninny
3. okt 2010

@cica28 mne tu nejde o nič, ale ak človek neovláda gramatiku o niečom to svedčí...

cica28
3. okt 2010

@ninny po prve nikto ti nekazal citat moj prispevok a po druhe nechodila som do slovenskej skoli ale to teba vobec nemusi trapit ide tu o RP a nie o moju gramatiku

ingrid16
3. okt 2010

@zuzana923 trosku tomu nechapem. ako mozes mat dieta v statnej skolke a dostavat aj rodicovsky prispevok?