icon

Zvýšenie rodičovského príspevku od januára 2020

dada011
3. sep 2019

Ahojte žienky, chcem sa spýtať, či je už schválené zvýšenie rodičovského príspevku od januáara 2020 o tých 150€ pri poberaní materskej a o 50€ pri neodpracovaných dnoch. Dakujem

dai
3. sep 2019

@erikavesela v úradných dokumentoch máš aj absolútne čísla... Myslím ze tato téma je veľmi zložitá ale poberatelov sociálnych dávok je v SR omnoho viac ako Rómov... A stále je aj dosť pracujúcich Rómov, v ba na stavbách ťažkú manuálnu prácu nevidím robit nikoho iného len romov...

erikavesela
3. sep 2019

@dai ano, to mas pravdu a spytala si sa ich preco robia tuto pracu a kolki z nich skutocne svoj prijem zdanuju? Aj my sme mali na stavbe ciganov...a teda nikomu ich neodporucam a ver tomu, ze vsetci z nich brali prachy na cierno...nie od nas, od svojich "zamestnavatelov"...po tom, co som zistila, ako niektori z nich robia, aj bieli, aj cigani, som dodavatela okamzite ziadala o to, aby ich vymenil

erikavesela
3. sep 2019

@dai absolutne cisla su v statistikach kvoli zisteniu poctov a nie porovnavaniu, pri porovnavani sa pouzivaju % alebo promile...poberatelov socialnych davok moze byt na sk viac ako romov, to stale ale nevylucuje, ze velke percento z nich su prave romovia, ale to povedat nevie nikto, pretoze taketo statistiky je na sk zakazane robit a navyse..opat davas do porovnavania absolutne cisla...nemozes porovnavat s absolutnymi cislami, to nema ziadnu vypovednu hodnotu

c_est_la_vie
3. sep 2019

@ivusikk nemozes obedy v skole hodnotit podla toho, kolko stoja.
Ja by som kludne za obed pre dieta davala aj3-5 eur, ak by som vedela, ze budu vyzivne a chutne ( lokalne cerstve suroviny, ziadne polotovary a prazdne sacharidy).
Tie obedy zadarmo sa odrazia na kvalite a uprimne, ta bola zla uz predtym.
Bude sa setrit na dodavateloch a kupovat kurence z polska a brazilie. Ale slovac bude spokojna, ved je to zadarmenko.

dai
4. sep 2019

@erikavesela vidíš a môj otec keď určitý čas robil stavbyvedúceho na veľkých stavbách hovoril, že prácu ako rom mu nespraví biely nikdy... Co sa týka nezdanovania tak to je obrovský problém vo väčšine remesiel - z remeselníkov ktorých som mala aj ja sa ma 100%! Spýtala ci to nedáme na ruku bez papiera, že oni by radsej:( ani jeden nebol rom! Čiže sa kľudne opäť môžme baviť o vychcanosti... Pozri, ja sa na rómsky problém pozerám ako na problém elít... Tak ako sa solidarne starajú ti co viac zarábajú o tých čo menej a je jedno z akého dôvodu, tak sa elity musia starať o tých ktorých štartovacia čiara je diametrálne odlišná od bielej väčšiny... Ja na bieleho somraka z normálnej rodiny (a ze ich je dost mame opäť dôkaz aj tu na mk) budem vždy pozerať omnoho prísnejšie ako na Róma z osady vychovavaneho 15rocnou nevzdelanou matkou bez vzorov... Proste ten prvý mal veľkú šancu zo svojho života niečo spraviť, ten druhý skoro žiadnu... Chcela by som vidieť tieto supermatky z mk nadávajúce na cigánov, pritom neschopné si nájsť poriadnu prácu, ako by makali keby vyrastali v špine, vychovávane by boli nevzdelanym dievčatko, ktoré okrem učenia ako majú požiadať o dávku, ich nikdy nič iné nenaučilo... A ak by sa im nejakým zázrakom aj podarilo vyhrabať sa z tej osady a dosiahnuť nejake vzdelanie, tak by aj tak majoritne obyvatelstvo neraz samé natrcajuce ruky štátu, na nich nahliadalo ako na neschopných zlodejov a darmozracov... To by len potom boli hrdinky... Najsmiesnejsie mi príde, ze najviac sa na doplácanie na Rómov neraz sťažujú práve ľudia, ktorí bud sami ešte nič pre štát nespravili alebo robia za minimálnu z ktorej neodvedu za celý život ani toľko koľko sami na rôznych dávkach výberu... Málokedy počujem sa sťažovať na doplácanie na cigánov ľudí, ktorí reálne veľa odvádzajú...

ivusikk
4. sep 2019

@erikavesela teraz si má pobavila, v Nemecku žijem niekoľko rokov mna poučovať o tom čo môže a čo nie nemusíš. V prvom rade si mýliš čo je to materská a čo je rodičovská. Na RODIČOVSKÚ chlap ísť môže ale na materskú asi ťažko. Sú to dve rozdielne veci.

ivusikk
4. sep 2019

@c_est_la_vie veď o tom vravím že každý vidí len to že zadarmo ale koľko ľudí by radšej ešte priplatilo aby ich dieťa mohlo jesť normálne jedlo, lebo pochybujem že sa veľa toho zmenilo od mojej základnej školy čo bolo už dosť dávno. Takze čo sa dá čakať za obedy ktoré stoja mesačne čo ja viem 20 euro to som len tak povedala neviem koľko ozaj stoja

evittam
Autor odpoveď zmazal
evittam
4. sep 2019

@gloria31 Prečo sa mna pytas? Ja nikde nic nekricim. Preco nejdes kričať pred Urad vlády? Tu ti to nepomoze.
A suhlas s @dai

janette321
4. sep 2019

Vsak ten rodicak to su krasne peniaze . Kolko zien z neho dokaze uzivit este aj chlapa ... 😄 a k teme biele socky a ciganske socky . Ano tych bielych je omnoho viac . Nemusia byt ani statistiky . Staci sa rozhliadnut . A nie len zenskych ktore do roboty nikto nedostane . Ale este aj plne krcmy bielych ,, invalidov ,, ozratych ... aj u nas na velkej dedine je ,, kazdy druhy ztp ,, ( z vyjadrenia obecneho uradu ) . A to tam mame 3 domy ciganov .

dennoc1312
4. sep 2019

@queen_mary aj ja som makala makam, študovala, študujem.. myslim, si, že štát mi za tie roky zhabal určite viac. Navýšenie rodičovského ma potešilo. Aj keď sa na druhu matersku/ rodičovskú len chystám. Aj keby som si mala za tych 150€ mesačne len novú kabelku pre seba kúpiť. Nemalé peniaze odvádzam štátu, zdravotke... tak nech pridajú keď sa dá.. to že bude všetko drahšie.. to bude aj bez tohto prispevku..

stela01
4. sep 2019

@gloria31 to nikto nenapísal , aby pracujúcim matkám nezvýšili

Píšem - aspoň že toto urobili ako tak spravodlivo pracujúce viac - nepracujúca ina suma .

Píšem o tom aby boli možnosti a podmienky lepšie pre matky ktoré chcú pracovať skôr neh po 3 r .

evittam
4. sep 2019

@dennoc1312 Vyššie som napísala modelovy príklad koľko stat "zhabal" a kolko z toho vyplatil. A ZP nema nic s MD ci RP. S RP ani SP.😉

maciatkolulu
4. sep 2019

@dennoc1312 že novú kabelku😂😂😂😂. Vieš o tom, že to odvádzas nielen na pôrod a materskú a trojročný posed s dieťaťom? A bolo ti tu krásne vypočítané, koľko si dala štátu a koľko štát tebe. Skus si to vypočítať.

dennoc1312
4. sep 2019

@maciatkolulu popravde neviem🤷‍♀️Nestudovala som to, nejako nemudrujem. Len potom to aj manzel ma rozratany porod? 3 roky doma? V tejto tematike sa stracam. Tie co v zivote nerobili z čoho sa im ten porod rozratava?

evittam
4. sep 2019

@dennoc1312 Nie manzel ma z NP. A vypocet som uz dala.

dai
4. sep 2019

@dennoc1312 pozri si výplatnú pásku koľko reálne odvádzas načo... Potom si zrataj 1 materskú a rodičovskú koľko dostaneš. Budeš asi nemilo prekvapena

dennoc1312
4. sep 2019

@dai tak ano. Ale ta vyplatna paska chodi niekolko rokov, aj desiatky rokov. Ale každopadne vidim už aj iny uhol pohladu. Aj ked moj nazor na zvysenie rodicovskej sa nemeni. ✌🏻

stela01
4. sep 2019

@dai
@evittam
Ách áno , nieje to fér ....

Odvody
A taká čo má rodicak 3 x 12 mesiacov po 220€? Či koľko to presne je odviedla koľko ? Nič + ešte prirátajme zdravotné poistenie že platí nulu

A taká čo jej skončí MD ide do prace zas odvádza štátu a je na tom rovnako ako tá čo sedí doma

Sú prípady a prípady
Ak by bolo dostaneš toľko čo si si zarobila odložila
Pôrodnosť by prudko klesla ?!

Mame sa tu Na Slovensku ešte veľmi dobre

dai
4. sep 2019

@stela01 keby to bolo tak ako píšeš - dostaneš koľko odvedies tak by žiaľ väčšina žien aj tu na koňovi bola veľmi nemilo prekvapená... Dá sa povedat že ľudia zarábajúcich vrámci naj 3och percent solidarne dofinancuvavaju zvyšok obyvateľstva, väčšina toho zvyšku si to ale neuvedomuje a preto majú taketo silné reči na sociálnych sieťach...
Väčšina tých pracujucich si zas svoje vyberie na školstve (to naša tmavšia menšina zial Bohu až tak nevyužíva na rozdiel od bielych - zaroven štát školstvo stojí nepomerne viac ako materské a rodičovské...)

stela01
4. sep 2019

@dai veď určite by bola , a práve preto im nestačí po MD to čo dostávajú a idu do prace a hľadajú možnosti a sťažujú sa že štát nepomáha takýmto rodinám .

stela01
4. sep 2019

@dai samozrejme že si to vyberie na školstve aby potom zas niečo z nich bolo a mohli prispievať do rozpočtu aby bolo aj pre iných ...

carrot_apple
4. sep 2019

mne sa asi niečo stane...majú zvýšiť a hotovo!!!!!!!!!!!! čo komu zoberú a z ktorého vrecka to pôjde, je mi úplne fuk , hlavne, že to bude v mojom vrecku keď mám nárok na to a možnosť a právo, čo kedysi nebolo... a čo ma po volákej cigánke!!!!!!!! v živote by som nechcela byť v hmotnej núdzi celý život a nemať nič a ešte aj toto im závidíte? zamysleli ste sa, že rozdiel je, že tí cigáni držia spolu a radia si medzi sebou ako jedna rodina a my biely proti sebe útočíme a závidíme si aj nos medzi očami??? to je ten rozdiel, namiesto toho aby sme sa spojili tak sa tu okrikujete!!!!!!!!!!!!!!! to že po materskej dovolenke idem do roboty,znamená, že budem mať viac ako je výška RP a nasporím si, čo iná čo bude doma do 3 rokov dieťaťa nie a vonkoncom cigánka, čo je fér a čo nie? každý si je strojcom svojho šťastia a má si slobodne rozmyslieť čo a ako..čo by moja mama dala za to v roku 1984 keď dostala porážku aby mohla popri dieťati pracovať a ešte aj dostávať RP,absolútne ju nezaujímalo kto čo dostáva,ale čo má ona a prečo...a na základe čoho...

carrot_apple
4. sep 2019

@ivusikk v nemecku nemôže byť chlap na materskej dovolenke?na slovensku môže, hocikedy do 3 rokov dieťaťa ale iba 7 mesiacov.

carrot_apple
4. sep 2019

@stela01 tá čo sedí doma do troch rokov dieťaťa je finančne na tom horšie ako tá čo ide po MD do práce, však zarobí viac a ušetrí,preto asi ide do práce nie? keby to bolo také výhodné tak všetky sedíme doma do 3 rokov dieťaťa iba za RP+rodinné prídavky..

ivusikk
4. sep 2019

@carrot_apple materskú moze poberať len žena a to 6 tyzdnov pred a 8 týždňov po pôrode, potom sa prechádza na rodičovskú dovolenku kde je vyplácaný rodičovský príspevok. muz môže ísť len na rodičovskú

jenny257
4. sep 2019

@carrot_apple hej bude to v tvojom vrecku ... ale partnerovi/manželovi vezmú . Tak ako zvýšili daňový bonus tak mu zobrali z výplaty zas aby tu stratu pokryli ... To je ten ich sprostý systém 🤷‍♀️

ka3eena
4. sep 2019

O dieta sa ma starat matka a otec. Resp. ked je matka na rodicaku, tak sa ma otec starat o obidvoch. Pekna teoria, ale co prax? 3 roky (alebo aj viac pri retazovych porodoch)? A pri nasich platoch? Ci za tym bude nasledovat ze mala si zena najst takeho otca pre dieta, co by zarabal dostatocne? Pre niekoho je 3 roky (alebo 6 alebo 9 zalezi od poctu deti) doma vela. A nie len to, vypadne zo zamestnania, z pracovneho prostredia a potom je mimo. Je to naozaj dlho. Ale ok, niekto doma zostat chce a nevadi mu to. Ale ti, co tu pisete, ze treba pracovat, a kam dam dieta? Do sukromnej skolky/jasli, kde budem platit (v hl. meste) min. 500 Eur mesacne? ved pre niekoho to je cely plat. V zahranici idu sice matky do prace a nemaju rodicak (alebo sa mozu rozhodnut ako dlho zostanu doma a podla toho dostanu prispevok rozdeleny na tie mesiace), ale funguju tam aj jasle a skolky. A len tak mimochodom, trochu empatie by vam mnohym mamickam naozaj nezaskodilo.

nickpick
4. sep 2019

vsetky co tu placete aky je nas socialny system zly, nech sa paci chodte buduci rok k volebnym urnam a zvolte si zastupcov, ktori v tejto oblasti aj nieco realne robia, inak je to naozaj ken zbytocne buchanie do stola a stazovanie sa...

janette321
4. sep 2019

@ka3eena ved pisu ze by mali pootvarat jasle a skolky a poupravovat pracovnu dobu pre matky . Namiesto toho aby im dali o 50 - 150 eur viac . Urcite by to bolo ovela vyhodnejsie pre matky . To by uz ani na neplatenom rodicaku kolke nemuseli sediet doma bez jedineho eura , keby mali pre ich deti miesto ...