icon

2,5 ročný syn sa nevie zahrať sám

modravlna
13. okt 2018

Mamicky, prosim Vas, ma tu niekto podobne dietatko? Syn ma 2,5 roka. Absolútne, ale absolútne sa nevie chvilu zabavit sam. Rano vstaneme, najeme sa, a ideme sa hrat, ochotne s nadšením sa s nim hram hodinu az hodinu a pol. Potom chcem ist varit, alebo ak je navarene, nieco upratat, alebo si len tak na chvilu sadnúť, no najčastejšie ideme von. Dostat ho von je masaker, nechce, chce sa hrat so mnou doma s hračkami, ale ked je vonku ok, ked sme napríklad na ihrisku tak zase vyzaduje asistenciu, predava mi kamienky, vari z piesku, a ja musim velmi aktivne spolupracovať. Ok, tak sa hrame vonku. Ale ked von nejdeme, a ja teda varim, alebo chcem si chvílu vydýchnuť, tak on nonstop place a vola ma sa hrat. Aj teraz ked toto pisem, tak tu lezi oprety o gauč a plače, ze uz počkal a ze uz mam ist s nim. Pritom caka asi 10 minut. Hra u nas spociva v tom, ze ja stále rozpravam s konikom, s dracikom, a psikom a rozprávajú sa medzi sebou, to znamena, ze ja fakt hodinu a pul nezatvorim pusu, pripadne sa hrame na doktorku, alebo na predavača, alebo na hocico, hlavne musi hra obsahovat aktívny dialog. Co by nebol problem, keby to syn nevyzadoval nonstop. Zienky fakt nonstop. Ked sa s nim nehram reve. Dneska uz mi rupli nervy a hrozne som na neho nakricala., ze ja budem rozhodovať o tom kedy sa budeme hrat, ze musim robiť aj ine veci. Kricala som po nom, ze ma terorizuje, fakt uz mi rupli nervy. Pritom predtým som ho vzdy v klude prosila aby ma nechal chvílu, nech skusi jazdit na motorke, alebo hocico ine.. Ale nepomahalo, stale ma taha za ruku a mrnci... Vzdy bol narocne dietatko, ale teraz to je uplne maximum. Okrem toho doma sa nechce hrat s nikym inym iba so mnou. Inak je velmi sikovny, rozprava v suvetiach, je odplienkovany, pozna farby, vidiet, ze mu dochádzajú automaticky dost siroke súvislosti. Som šťastná, ze ho mam, je to úžasný chlapcek, ale fakt niekedy uz neviem, ako mu nastavit urcite hranice.

romiada
13. okt 2018

@danula.ch presne toto iste by som napisala autorke....naco sa opakovat😉 ja len uvediem, ze to pozeranie Tv, tabletu by si tolko mamiciek s radostou podelilo (lebo niektore deti zas len to,ze by pozerali vkuse nieco v Tv a tablete). Nas maly sa prehra sam...staci vytiahnut vysavac a mam polhodku klud. Inak ked chce ist von je taky neodbytny ze topanky mi donesie a strci az do ruky a to ma 21mesiacov 😂

modravlna
autor
13. okt 2018

@asia83 napisala som troska nizsie, ze sa snazim o tie pravidla a nehram sa s nim stale, ale ze stale place a place a uz ten plač nezvladam. Vybuchnem a kricim. Ja sa s nim zase rada hram, paci sa mi ako reaguje, ale nehram sa s nim stále. Len nechápem preco stále place. Nechce sa mi verit, ze by som sa snim nemohla hrat vobec, aby si to nevyzadoval a nebol zvyknuty. Ale ako si napisala, skusim teda vytrvat nadalej, aj keď place a vydrzat to. On nebyval vzdy takýto, ze sa vobec nezahral, az ked zacal rozpravat, tak stale vyzaduje komunikáciu.

janickacrazy
13. okt 2018

@modravlna No proste ten rev ignoruj, ja som malého tiež nechávala hrať sa samého od malička, druhý syn bol veľmi urevaný a náročný, ale už v roku sa vedel na chvíľu sám zahrať, tak 10-15 minút. Ty si proste normálne rob, čo potrebuješ, napr. zapni vysávač a vysávaj, tak nebudeš počuť ten rev. On si zvykne. Pomaly predlžuj čas. Držím palčeky.

asia83
13. okt 2018

@modravlna Nesmie vás jeho plač vynervovať, myslím, že práve preto stále plače, má "odozvu". Treba ho s kľudom objať a vysvetliť mu, že máte prácu, nech sa zahrá, potom sa mu budete venovať. Hlavne pokoj. Ja malej zvyknem pustiť edukatívne videá: Spievankovo, Fíha tralala, Smejko a Tanculienka. To ju zabaví.

asia83
13. okt 2018

@modravlna Aj naša vie celé vety, rozprávky a "nehustím" ich do nej. Je to normálne, majú na to už vek. Dieťa je odrazom svojich rodičov, treba trošku poľaviť, nechať ho "dýchať", neriešiť všetko.

baboobchod
13. okt 2018

A nemohla by si použiť znovu tie plysaky? Že “Ferko”, (doplň meno syna) 😄 ja idem do kuchyne navariť, ty buď tuto v izbičke a koník ta bude pozorovať čo si tu zatiaľ robil a potom mi to porozpráva.... pripadne nastav budík a koník bude rozhodca, či to Ferko vydržal cely čas, neprísť po maminku 😄

modravlna
autor
13. okt 2018

@asia83 a ja to do neho hustim? Prave naopak, uci sa rychlo a sam. Ja nehovorim, ze je extremne nadany a ze je najsikovnejsi na svete, len som povedala, ze je šikovný, a rozpráva nie len stylisticky, ale aj obsahovo dost k veci. Nemala som cas tu dopodrobna menovat co vsetko vie, ani to nebolo podstatne pre danú temu, len som napisala, ze je sikovny, co viem, ze je, neviem na co taky koment, ze vsak na to majú vek. Samozrejme ze existuju v jeho veku rovnako sikovne deti, aj šikovnejšie. Len v ramci urciteho priemeru, si myslím, ze je sikovny dost. Pozn deti v jeho veku, co este nespajaju slova, nieto este povedat rozpravku, alebo vediet naspamäť pesnicky a basnicky.. a nepovazujem tie deti za podpriemerné. Skor za priemerne. A tym, ze je sikovny som len chcela povedat, ze vo vyjadrovani problem nema, lebo niekedy prave take deti byvaju uplakane, ked sa nevedia vyjadriť.

modravlna
autor
13. okt 2018

@asia83 a este dodam, neviem ako ho nenecham dychat, vsak ja tu prosim o radu, ako dosiahnut, aby on nechal dychat mna., aby odo mna stale nechcel nejake divadielka s hrackami, citanie kniziek.... Chcem len aby aby sa obcas spokojne zahral sam, to je vsetko. Odozvu pri jeho placi nema. Vybuchla som za posledne tri mesiace dvakrát, inak mojkam, prosim, hovorim mu, dohodneme sa, dobre?, ignorujem, nepomáha nic.

modravlna
autor
13. okt 2018

@baboobchod to by som mohla vyskúšať, ďakujem ☺️

jamimka
13. okt 2018

Poznam to, s dcérkou som bola sama, na vsetko, 24hodin pri mne, ako sa hovori, pri sukni. Vonku, len ja, doma, len ja. V noci, drzat za ruku, u nas nepomáhalo ani zapnut telku, musela som pozerat s nou a komentovat. Na pesnicky s nou tancovat. Ale.. Jedna rada, nechaj ho plakat nech potrucuje, nech sa hodi aj o zem, ak mu to pomoze. Lebo teraz skúša, co moze. Vidi, ze skaces okolo neho, o chvilu ide do skolky, bude to boj. Skus mu dat do ruky handru ked utieras prach, varechu a trosku vody, zeleninky do hrnca, nech vari s tebou. A ked spi, tak vypiť kavu a verim, ze sa da stihnúť aj ine , hlavne nezabudni, ze co ti teraz vadi, ti postupne zacne chybat. 😉 lebo aj deti rastu.

katarinamarkova
13. okt 2018

@modravlna a to ani s jedným z týchto detí sa nehrá? len s tebou?

modravlna
autor
13. okt 2018

@katarinamarkova obcas ano, zalezi od toho ake to dietatko je. Ak hned od zaciatku pisti a krici, tak sa nehrá... Ak je take pokojnejšie, ze napriklad varia spolu, alebo spolu naplnaju vedierko, pripadne jeden predava, druhy nakupuje, tak sa pohra.

katarinamarkova
13. okt 2018

@modravlna vieš, zamýšlam sa nad tým prečo ako si písala : ,,Okrem toho doma sa nechce hrat s nikym inym iba so mnou.,, a na ihrisku sa vie zahrať aj s niekým iným..............
- nemala si ho ako mimčo na sebe non-stop? posteľ? šatka? neustále dojčenie? spal vo svojej postielke? s vami? kočíkovala si ho? nosila? starostlivosť o neho preberal občas aj manžel???

angelyana
Autor odpoveď zmazal
modravlna
autor
13. okt 2018

@katarinamarkova dojceny bol do dvoch rokov, potom som ho odstavila ja, sam by sa neviem kedy odstavil, v noci spava so mnou. Noseny v satke nebol, manzel pomahal, a aj si ho berie von, alebo k svokre. Doma sa tiez obcas pohraju spolu, ked fakt vidi, ze bohuzial nema na vyber, ze bud sa bude hrat sam, alebo moze s tatkom. Ale dlho nevydrzia, ani jeden. Manzel je skor typ, ze ho zoberie na bicykel, alebo pozriet na lietadla, na traktor ku znamemu, na prechadzku... Takze vlastne on sa chce hrat so mnou, lebo s manzelom ho to tak nebavi, kedze manzel nerozpráva ako hracka. Kedysi sa vobec nechcel hrat s nikym inym, ale teraz a to je pokrok, ked prideme k jednej alebo druhej babke, tak s nima sa hra rad a mne da vydýchnuť. Preto som aj napisala v ramci diskusie, ze vidim u neho pokrok a zacina sa odo mna celkom pekne odputavat, ze ak sa s nim dohodnem, ze niekam idem, tak bez problemov vydrzi s manzelom, s mojou sestrou, aj babkou. A to som velmi rada.

modravlna
autor
13. okt 2018

@katarinamarkova a ked si sa tak opytala na to dojcenie, nikdy som si to nedavala do súvislosti, ale teraz mi napadlo, ze odkedy som ho odstavila, tak prave vtedy zacal byt taky strasne aktívny, co sa tyka hraciek. Akoby si tu pozornost pri dojceni vynahradzal vynucovanim pozornosti hrou, ale tak mozno je to nahoda...

katarinamarkova
13. okt 2018

@modravlna spava s tebou - myslíš tým, že aj teraz? dobre chápem spí spolu s tebou?.......počkaj počkaj.....ale keď si ho manžel berie von aj k svokre tak potom ale vonkoncom nemôže platiť že doma sa nechce s nikým iným hrať len s tebou - či ako to teda je?
- to že ho zoberie na bicykel alebo pozrieť lietadlá, traktor, prechádzku ty za hru nepovažuješ?

katarinamarkova
13. okt 2018

@modravlna ja ti tak úprimne.....nenahnevaj sa na mňa, v dobrom chcem povedať: pripútavaš si ho k sebe až moc. Ono materstvo by malo byť aj o tom, trošku dieťa vystrčiť, aby sa naučilo lietať. Nedá ti vydýchnuť, lebo máte spolu pripkrátku pupočnú šnúru. skús ju odstrihnúť 🙂 bolo by načase. pomalinky posúvaj hranice, nauč ho, že maminka je síce dôležitá - ale aj to, že svet nie je len ona 🙂

modravlna
autor
13. okt 2018

@angelyana ja si tiez myslim, ze vela je o jeho povahe, lebo ja som ho vazne nikdy netahala nasilu hrat. Ako bola som ochotna sa s nim hrat, ale tiez ohraniceny cas, no len proste stale mrnci, ked sa nehram. 😕. A tak som dnes uz tak rozmyslala, ci toto vôbec niekto ma doma. A ja mu fakt nechcem ustupit, v ramci zachovania mojho duševného zdravia 😃, ale zda sa, ze aj on si vie veľmi dlho trvat na svojom, len som zvedava dokedy. No skusim vydrzat, predsa už je naozaj dost stary a rozumný, aby chapal urcitym dohodam, 1,5 ročne dietatko je predsa len mensie este. Ale ďakujem ti za tvoj komentár, povzbudil ma viac ako tie komenty, mozes si za to sama, lebo sa s nim hravas.(akoby to bolo zakazane, alebo zdraviu škodlivé 😂)

alby2014
13. okt 2018

OK, tvoj maly je v normalnej faze vzdoru, normalne skusa hranice a normalne s tebou kyve, len sa nehadze o zem, ale ta citovo vydiera. To je vsetko. Ja mam deti dve, jeden taky pokojny introvert ako tvoj, druhy extrovert 3 a 1,5r. ani s jednym som sa nikdy cielene nehrala..ja to neviem, nebavi ma to, citam im vsak knihy a robia vsetko so mnou. Ja si myslim,ze nam velmi pomohol surodenec s malym vekovym rozdielom, proste som nemala cas riesit prkotiny, lebo som mala 19m a novorodenca. Vysledkom je, ze moje deti sa hraju same a cim su starsie viac. Starsi si vezme svoj vercajg, zaleze pod schody a vysvetluje mi, ze opravuje rury, alebo teraz ma fazu poziarnik, zo vsetkeho si robi poziarnu uniformu a hasi, alebo ho fascinuje vysavac a podobne.... Mladsi po nom opakuje. Tvoj maly je bystry, chape...normalne povedz, ze ty ides teraz na polhodinu varit ( nastav kludne budik, lebo polhodina je pre nich neznamy pojem), ci ide s tebou, alebo sa tu bude dalej hrat...bude revat? Bude. Kludne vysvetli znova a nech reve...ti garantujem, dve tri dni a bude po probleme, pokial teda nie je typ, ze bude s tebou robit veci, moji su nauceny so mnou aj wc umyvat a velmi sa im to vlastne paci, robit so mnou...to asi najviac,straaaaaaaaaasne dolezity sa citia, ked miesaju, alebo handrickou daco utieraju a etc. Ja mam normalne den strukturovany ako v skolke a riadenu hru so mnou, alebo tvorenie nejake maju fakt max hodinu dopoludnia...ja som autorita, ja urcujem ako prebehne den,nie dieta...to si opakuj. Ked si dokazem sadnut a vypit kavu ja s mojimi malymi drakmi, das to aj ty s jednym bystrim dietatom.

modravlna
autor
13. okt 2018

@katarinamarkova ďakujem za názor. S tatinom byva dost casto, v podstate v priemere kazdy druhy den cele doobedie, (podla toho ako robi, lebo mava 12), chodime casto k jednej alebo druhej babke, zase v podstate kazdy druhy den, a obcas k mojim sestram, ja sa ani nesťažujem, ze by vsetko bolo na mne, skor tie dni, ked som s nim sama doma, je na mne taky nalepeny. Ale zase podla mna nemusime byt zase kazdy jeden den u niekoho, tak ked je manzel v praci cely den, tak sme doma a nejdeme k nikomu. Ale ked doma je, tak doobeda ho berie von, alebo k jeho mame, a poobede zase ideme k mojej mame, alebo mojej sestre spolu. Obcas tam zostáva sam tak trikrat za mesiac, max 5 hodin bol. Podla mna je celkom dosť aj s inymi, hlavne teda s manzelom, a uz s tym nema problem, mal kedysi, ale uz nema, tak nejak prirodzene si zvykol. Pripúšťam vsak, ze neuvazujem zatial ho dat do druhej izby, na to este mame prilis kratku pupocnu snuru. Pripustam tiez, ze okolo obeda ked sa maju vratit, tak sa na neho uz velmi tesim, ze uz ho mam doma, aj ked tiez sa tesim ked ho berie von😃

modravlna
autor
13. okt 2018

@katarinamarkova az teraz som precitala tu tvoju dalsiu otázku, myslela som tak, ze ked je uz vecer, alebo prsi, alebo je chory, ze nikam nemoze ist, tak vtedy chce iba mna, ze napriklad ked chcem žehliť večer, tak nechce tatka, ale mna, presne dnešný priklad, plakal, nech ozehli tatko, a tatko sice urobi všetky domace prace ale zehlenie teda nie. Tak fnukaaal pri mne. Ale to este rano, lebo manzel dneska išiel vynimocne o 10,00 do roboty, tak som medzi 8:30-9:30 zehlila a nebral ho von, inak samozrejme povazujem vsetko za hranie, aj ten bicykel... Ked si chcem ja oddychnut, tak ho musí zobrat von, ked sa vyslovene neda ist von, alebo neplánujeme, tak mrnci vacsinou pri mne, nech sa hram ja..

modravlna
autor
13. okt 2018

@katarinamarkova a este napisem k tomu, ze ja sa nesťažujem na to, ze by som nevladala, a všetko bolo na mne, to ani nie je, manzel pomaha, aj sa mu venuje, ja som len vyslovene riesila, ze ked sme spolu cely den sami, co je teda cca. kazdy druhy den, tak sa nevie ani na chvilu zahrat sam. A ja by som chcela, aby sa vedel, ved chodi k babkam, program ma pestrý, ale zase nemusi ho mat tak pestry kazdy den. No a je to s nim boj, niektore mamicky, mi tu napisali, ze sa mu vela venujem, ze si za to mozem sama, ale ja tu prave riesim, ze ked sa mu práve nevenujem, nevie sa hrat. Ja viem, aj to pripustam, ze by mal mat priestor pre samostatnu hru, len neviem preco to tak neznasa. A teda snazim sa vytrvat, a byt neoblomna, nevenovat mu vsetok cas, len on je teda tiez dost vytrvaly.

deedol
13. okt 2018

@alby2014 ahoj, zaujalo ma, ze si napisala, ze maju tvoji chalani tak strukturovany den ako v skolke. napises prosim viac, ze ako to asi vyzera? dakujem🙂

katrin21
13. okt 2018

Necitam diskusiu, ale musis to obmedzit.. preds5av di, ze by si mala druhw dieta..ako bybto zvladal?
Ono sa vravi, ze najviac, co mozes dat dietatu do zivota, je povedat mu nie..aby sa to naucil prijat, prezit, spracovat.
Minule jeden uznavany cesky psycholog pisal aka velka chyba sa deje dnes, zd dieta je az moc na 1.mieste.. napr.rodic prerusi rizhovor s niekym, kdd dieta nieco chce, neuci sa tym dieta trpezlivosti, ucte a tomu ,ze musi aj pockat..a urcite nereaguje v klude, skor sa mu to nepaci...
Ale ina cesta neni..
Mam 2.5r dceru a zahra sa sama dost..svaclo by m, keby nie..cim skor to hranie obmedzis, tym lepsie.
Vela s dookola vysvetluj, ze musis aj nieco robit, ze aj ine deticky sa musia same pohrat...daj mu aj omalovanky, farbicky, take co vie robit aj sam.. aj s autickami sa da samemu hrat.

alby2014
13. okt 2018

@deedol
Budim ich rano o 6:30
od 6.30- 7:00 je ich cas, kedy na gauci, este v dekach pozeraju rozpravky, ja zatial robim kavu, cekujem noviny, meditujem nad dnom.
mezdi 7-8 sa musia najest, umyt zuby, obliect, ja pustim umyvacku, pracku, umyjem sa, robim polievku...
o 8smej budia tatika ( muz robi az od 10tej) a do 9tej je s nimi on, ked boli tazsie noci, tak tu hodinu som isla zas spat, terza chodim behat.
medzi 9-10 je tvoriva hodinka, kreslia, dnes lepili listovy veniec, presadzali sme kvety, ale to je hodina, kedy nemam mobil nerobim nic len sa im venujem. Ja som ucitelka, takze kazdy tyzden maju nejaku temu, teraz nas caka farma a k tomu maju kazdy den nejake aktivity vacsiu su prisposobene starsiemu, napr. poznavame zvieratka na farme, tak starsi sa uci so mnou, uz take narocnejsie,ze morka, priradzovat mladatko k dospelemu zvieratku a maldsi ma take, ze kravicka, macicka... a etc)
10_11 sme von.
o 11 jedia polievku...a o 11:30 su v kome...do 14tej. Potom jedia druhe jedlo a ideme vacsinou von, za kamoskami, za segrou...a domov chodime o 18tej ccaa...to uz len jedia, kupu sa a o 20tej uz spia.

Ono to ranne vstavanie mne stoji za to, ze na obed mam 2,5 h klud plus vecer o 20tej spia.. Ja som proste rezimova matka 😃 Ale inak som normalna 😃

modravlna
autor
13. okt 2018

@alby2014 no jemu to uz trva taketo mrncanie a revy takmer pol roka a to ho plakat nechavam, nevsimam si, obcas mal lepsie dni, ze bol ako tak ok, ale teraz posledny mesiac je neznesiteľný. A to vazne varim, upratujem, musi vydrzat, ale on stále reve. Dnes som vsak skusila prvýkrát budík na mobile a bolo to o poznanie lepšie. Je aj pravda, ze mozno to bolo tym, ze dneska som na neho tak nakricala, ze mi sľúbil, ze budeme robit to co poviem ja a hrat sa budeme vtedy kedy poviem ja. No uvidim, kolko mu to vydrzi. Dneska som mu pripominala, ze mi nieco slubil. A ten budik bol celkom ok. Presne ako si napisala, ze matka rozhoduje o tom, co sa bude robit, to som mu dneska zopakovala asi 7 krát, ale priznam sa, ze toto si musím opakovať aj ja. A tiez si myslim, ze keby mame druhe, tak hold ma smolu. Len ked to druhe nemame, tak mne samej to neda, asi mi to tu malokto verí, ale mna to hranie bavi fakt😂, no samozrejme nie cely den.

katrin21
13. okt 2018

@modravlna dieta v jeho veku este nechape cas, takze by som mu povedala ,ze musi pockat bud na ten budik, alebo proste zz kym mu ty nepovies... netrebz mu hovorit, ze mama rozhoduje, staci to realizovat

modravlna
autor
13. okt 2018

@alby2014 ten rezim super, tiez sa mi to páči, a taktiež sa snazim syna prostredníctvom urciteho rezimu učiť, kedy co robime, a kedy je naozaj cas na hru atd. Len zatiaľ si akosi nezvykol. Ale mas super, ako spinkaju, ved to je 13 hodin. Moj spava za cely den aj s dennym spankom dohromady 10-11hodin. 9 v noci, 2 cez den.

katrin21
13. okt 2018

@modravlna v tomto veku deti spia medzi 11-13h.. menej by nemali..takze tych 11 je este OK... mozno ho viac unavit vonku... nejake odrazadlo s pod.