icon

2,5 ročný syn sa nevie zahrať sám

modravlna
13. okt 2018

Mamicky, prosim Vas, ma tu niekto podobne dietatko? Syn ma 2,5 roka. Absolútne, ale absolútne sa nevie chvilu zabavit sam. Rano vstaneme, najeme sa, a ideme sa hrat, ochotne s nadšením sa s nim hram hodinu az hodinu a pol. Potom chcem ist varit, alebo ak je navarene, nieco upratat, alebo si len tak na chvilu sadnúť, no najčastejšie ideme von. Dostat ho von je masaker, nechce, chce sa hrat so mnou doma s hračkami, ale ked je vonku ok, ked sme napríklad na ihrisku tak zase vyzaduje asistenciu, predava mi kamienky, vari z piesku, a ja musim velmi aktivne spolupracovať. Ok, tak sa hrame vonku. Ale ked von nejdeme, a ja teda varim, alebo chcem si chvílu vydýchnuť, tak on nonstop place a vola ma sa hrat. Aj teraz ked toto pisem, tak tu lezi oprety o gauč a plače, ze uz počkal a ze uz mam ist s nim. Pritom caka asi 10 minut. Hra u nas spociva v tom, ze ja stále rozpravam s konikom, s dracikom, a psikom a rozprávajú sa medzi sebou, to znamena, ze ja fakt hodinu a pul nezatvorim pusu, pripadne sa hrame na doktorku, alebo na predavača, alebo na hocico, hlavne musi hra obsahovat aktívny dialog. Co by nebol problem, keby to syn nevyzadoval nonstop. Zienky fakt nonstop. Ked sa s nim nehram reve. Dneska uz mi rupli nervy a hrozne som na neho nakricala., ze ja budem rozhodovať o tom kedy sa budeme hrat, ze musim robiť aj ine veci. Kricala som po nom, ze ma terorizuje, fakt uz mi rupli nervy. Pritom predtým som ho vzdy v klude prosila aby ma nechal chvílu, nech skusi jazdit na motorke, alebo hocico ine.. Ale nepomahalo, stale ma taha za ruku a mrnci... Vzdy bol narocne dietatko, ale teraz to je uplne maximum. Okrem toho doma sa nechce hrat s nikym inym iba so mnou. Inak je velmi sikovny, rozprava v suvetiach, je odplienkovany, pozna farby, vidiet, ze mu dochádzajú automaticky dost siroke súvislosti. Som šťastná, ze ho mam, je to úžasný chlapcek, ale fakt niekedy uz neviem, ako mu nastavit urcite hranice.

Strana
z3
modravlna
autor
13. okt 2018

@katrin21 ja som mu to hovorila v afekte toto, preto som aj sem napisala, lebo dnes uz mi z neho rupli nervy, ze fakt mesiac v kuse cele dni reve, ked sa s nim nehram. A kricala som na neho a fakt dost. A taka som z toho bola vyvedena z miery, ze som sem uz zufala napisala... Vacsinou ho ignorujem, aj ked teda ide to tazko, lebo ma taha za ruku, za teplaky, prosi, mrnci... Fakt som myslela, ze musi ho to raz zlomit, ale tento mesiac je to des. Ako vytrvaly je, fakt. Ale ten budik na neho dnes fungoval. Mozno to fakt bude fungovať, uvidime, bodaj by.

modravlna
autor
13. okt 2018

@katrin21 ma rad trampolinu, tu ma u babky, chodili sme na kupko, skakal na trampoline cele poobedie, ale zda sa mi, ze na neho to nema nejak vplyv, mal rozne dni, týždne co sa tyka fyzickej aktivity, ale nespal lepšie, resp.dlhsie.

tweetinka.co
14. okt 2018

Ahoj. Necitala som odpovede.. len.. snad sa to upravi. Mam takmer 6rocnu. Ktora nonstop vyzaduje takto pozornost. A to kazdy den minimalne 16hodin. Je totizto aj nespac. Prave zaspala. /2.35/. A musim sa hrat presne akoi poi vie. Nonstop. Poi zri. Urob. Podaj. Aha. Ja. Ja. Ja..... druh a, mladsia, takmer2r., vie si zobrat heacku a HRAT SA. Na ihrisku sa zahra, starsia nie. Nonstop nonstop vyzaduje pozornost. Do toho je mega hlucna, fakt mega. A takto je od malinka...
Drzim palce. Nech sa to zlepsi, nech si spokojna

fantinka
14. okt 2018

@jamimka suhlasim, mozno tu stolicku kupit, co sa pritiahne k linke a dieta v nej stoji a moze asistovat pri vareni.Neviem ako sa to vola...ja osobne by som ho tiez nechala, nech si potrucuje, nemozes byt jeho otrok a on skusa a vie, ze vyhra. Moj syncek sa prehra sam, ale moja neterka napr.tiez vyzaduje asistenciu pri vsetkom a ked ju ignorujeme chvilu, tak zacne kricat. Drzim palce, snad je to len obdobie. A ano deti vyrastu, treba si ich uzivat a bla bla, ale netreba pri tom prist o zdravy rozum uplne 😉

jamimka
14. okt 2018

@fantinka presne tak. Deti velmi bavi byt "velkymi" takze ich zapájať do všetkého, ale aj nechat im priestor byt detmi. Ja uz ked som nevedela co s nou, tak ( zabite ma teraz) dala som jej mobil 😁 10 minut na WC, kava.
@modravlna a prepac, ale trosku nerozumiem, pises, ze nedokaze byt bez teba, ale vela aktivit opisujes, co dokaze robit aj bez teba. Tak, otec nech ho berie na bicykel, aj to potrebuje, babka sa s nim hra, zapoj ich castejsie, ak ti prekáža ze na tebe visí. Kup mu hovoriace knižky, hracky. A mozes ho ignorovať, alebo nech on komentuje tebe co robi, co "vari" ... Deti si vyžadujú pozornost prave toho, kto sa im najviac venuje. My ked ideme na ihrisko, hoci je uz "velkacka" tak vsetky deti okolo mna, lebo som im ukazala, ze budem s nimi skákať gumu, hrat skryvacky, liest po preliezkach. Uz mam pocit, ze jej kamošky neprídu pre ňu vonku, ale volajú mna 😂😂 to iste plati pre tvojho syna, dovol aj ostatnym, aby ho zabavili.

juliet86
14. okt 2018

@modravlna mala by si sa pokusit aby zacal s hrackami robit dialogy on sam. vravi ze hovori v suvetiach.... presne mu natiahni budik nech si pripravu divadlo pre teba. a ty potom prides a on ti ho zahra. tak sme fungovali s neterou napr

modravlna
autor
14. okt 2018

@jamimka ja som pisala, ze ked jej manzel doma, tak ma aktivity aj s nim, prave preto lebo mu chcem ukazat, ze sa da zahrat aj s inymi a teda celkovo nech sa nebláznim😃. Ja som tu vsak pisala, ze sa nesťažujem na to, ze by vsetko bolo na mne, ale ked je manzel v praci od 6,00-20,00, co je asi kazdy druhy den, podla toho ako ma služby, tak sa moj maly nedokáže zahrat sam. Vyžaduje si nonstop pozornosť, ale ak mu ju nedavam, tak stale place a ten plač mu strasne lezie na nervy a nechapem to, preco stale place, ked niektoré deti sa spokojne hraju.

danula.ch
14. okt 2018

@modravlna asi chápem aké to mas. Aj môj prvý je náročný, ale napriek tomu sme to zvládli, v rámci moznosti. Podľa toho čo píšeš, budete o pár rôčkov možno chodiť po psychologoch ako my. Boji sa deti, vadí mu hluk, je iný ako ostatné deti v okolí, rýchlo sa namota na niečo nové a vyžaduje to potom stále častejšie a intenzivnejsie. .....nemá sklon k rituálom, opakovanie cinnosti, slov?......porozmyslaj. Kľudne napíš aj IP

mrkvicka060
26. máj 2019

@modravlna ahoj. Ako ste pokrocili? Neviem, ci som niekedy reagovala na tuto diskusiu, len ti chcem napisat, ze presne viem o com hovoris. Akokeby si pisala o mojom, teraz 3,5 rocnom. Viem, ze zeny sa ti tu snazia poradit, nechcrm nikoho urazit, ale tie co radia ignorovat rev a vysvetlovat a robit si svoje...a este rada ako sa mu nemas tolko venovat a je rozmaznany tak to je topka...sorry ale tie zeny vedia o tom holy prt. Tie, co nemaju taketo dieta si to vobec nevedia predstavit. Ale budu trepat ako si za to moze matka, lebo sa mu prilis venovala a nenechala ho dychat a on sa teraz chudak nevie hrat sam a blabla... A ake su oni super, lebo odmalicka ucili deti zahrat sa same a teraz s tym nemaju problem a podobne... No to vsetko som robila aj ja a houby z toho... Poviem ti, je to o povahe. A cim je starsi tym je to horsie. Akurat uz nereve iba prosi a chodi ako klbko nestastia mi za zadkom, doslova desat centi za zadkom nonstop. Jeho ani telka nebavi a ani mobil, ked nesedim pri nom. On mi stale proste musi vsetko ukazovat a nonstop melie papulou. NONSTOP. A tiez ma najradsej hry, kde sa veci spolu rozpravaju, alebo urobim tmu a baterkou si svietim na ruku a robim tienoveho zajaca, krokodila a podobne blbosti....no ako u debilov to u nas obcas vyzera. A on nema nikdy dost. Nikdy. Keby to robim tri hodiny vkuse tak aj tak by chcel dalej... A aj moj skoro zacal rozpravat, chape velmi vela, vyjadruje sa ako 5-6 rocny, proste vsetko co si popisala, uplne navlas rovnako. Neviem ti bohuzial poradit. Trapim sa s tym stale. Sice zacal chodit do skolky, tam sa vacsinou hral sam a posvojom. Ale aj tak je casto doma, sople a tak, a teraz je vyse mesiaca doma a je to horaie s kazdym dnom. Dnes som hukala po nom aj ja uz. Niekedy sa to neda vydrzat. Ak idem prec z bytu s mladsim a zostane so starsim doma muz, vzdy mi povie ze sa cely cas hral sam, obcas mu nieco povedal ale i ak nic od neho nechcel, vystacil si... Robi to proste len pri mne...som uz tiez na nervy

alby2014
27. máj 2019

@mrkvicka060 polož si otázku prečo sa s otcom pohra sám. Neexistuje, aby dieťa v tom veku nepočkalo, kým uvaris, nezvládli samo rozprávku, alebo sa 15 minút samo nezahralo. Možno sa cíti tebou nejak odstrceny, alebo ma vysokú mieru pozornosti, ale aj tak sa dá s tým pracovať. Skus té budík, alebo sa skus ty prestaviť. Aj môj 4 ročný mi chodí všetko ukazovať a komentovať, ale to mi ako 9btazovanie nepríde. A netreba mať od detí unreal ocakavania, deti, čo sa v tomto veku celé dopoludnie hrajú samé doma s legom sú ako jednorozce, neexistujú.

mrkvicka060
27. máj 2019

@alby2014 nejde o ukazovanie a komentovanie, coho si sa akurat chytila. Je to sucast toho celeho celku. Vytrhnute z kontextu to vyznie, akoze mi vadi ze mi ukazuje veci a komentuje. To tak vobec nie je. Hovorim, kto to nema doma, nepochopi. Mozete mudrovat, ale su to len vase dohady a domnienky, lebo ste to nikdy nezazili. Nemyslim to v zlom, ale ja ked viem ako to je, a tu mamicky idu vo velkom mudrovat co preco je to tak, tak to sa mi nozik otvara. Lebo vacsinou je to riadne mimo tie komentare. Lebo nevedia o com hovoria. Lebo namiesto rady mudruje preco to tak je a matka si za to mkze sama lebo robi z dietata boha. Nie je to tak. Ja tiez nemam v okoli take dieta ako moje, ale zato deti uvrieskane a dive. Ja uz dnes viem, ze je to povahou, a nie ze by sme robili nieco zle pri vychove a podobne. Moj nazor je zas taky, ze dieta, ktore sa s matkou nepotrebuje hrat, ma riadne nudnu matku, ktora s nim maximalne vystrihne a nalepi nieco na papier, precita knihu, alebo posklada puzzle. Ako niekedy fajn. Ale pre to dieta toto naozaj nie je vzdy zabava. A taketo moje vyhlasenie sa tiez moze istych matiek dotknut a budu mi hovorit ze prt o tom viem a je to v povahe decka. Ja ked sa s detmi hram (nie vkuse vymyslam program aby zas to vam nebilo do oci. mam cas kedy sa hravame doobeda a poobede), tak je to naozaj aktivna hra, vymyslim hru ktora sa im paci, pri ktorej je zabava. Nekukam pri tom do mobilu, ani nie som hlavou uplne inde. Muz sa s nimi hra max tak, ze skladaju stavebnicu alebo sa hraju v detskej kuchynke. No to tiez nebavi stale a podla mna preto jeho az tak ku hre nevyhladavaju, lebo vedia o com to zas bude. Ja som bola aj u psychologicky kvoli tomu, nech mi poradi ako ti riesit. Povedala ze vsetko robim dobre, maly je sikovny, ale treba vydrzat, je to povahou. Uvedomila som si, ze moj muz je tiez taky. Ked varim, alebo som dlhsie v inej izbe ako on (rozumej 10minut) uz dojde za mnou a chce sa rozpravat alebo aspon pusu alebo aspon objat... Proste tiez je vkuse na mne zaveseny lebo mu je dlho samemu. Takze syn to ma zrejme po nom. Co uz. Viem ze to nezmenim, ale obcas je to "na maslu".

alby2014
27. máj 2019

@mrkvicka060 tak neviem, čo chceš.. Radu nie, vynadal si nám tu ostatným nudnym matkám, riešila si to... Btw ja som učiteľka, mam štátnicu z psychológie a zastávam názor, že s každou povahou sa dá pracovať. Ak by bol syn brutálny cholerik, čo by mal výbuchy hnevu a tým nemyslím také tie traky plesky fázy vzdoru, by si tiež povedala, že povaha, alebo by si sa s tým snažila pracovať? Pre jeho dobro.

mrkvicka060
27. máj 2019

@alby2014 no nevidim ze by si mi dala radu. Tu jednu s budikom? Nefunguje. Este nieco? Zas len mudrovanie ze neexistuje take dieta. A samozrejme sa ta dotkla poznamka o nudnej matke. Presne ako som si myslela. Trafena hus? Ako ja sa s tebou nechcem hadat. Hovorim bola som trikrat u psychologicky, aj s nim aj bez neho. Nerozpravam si tu do vzduchu nieco, konzultovala som s odbornikom. Mne je jedno ze ty si ucitelka, takych mam plnu rodinu. Dokonca svokra ma spec. pedagogiku. A ked pride, maly jej neda vydychnut. Ja som si teraz ani radu nepytala, pretoze uz viem, ze s tym nic neurobim. Je to ako to je a ja sa to snazim prijmat. Len niekedy ma toho clovek vyse hlavy a dozieraju ma matky co vsetko vedia, ked to doma nemaju. A este stylom ako nick asia, ze pomaly z matky robi uplnu trubu (co som si vsimla aj v inych temach).

alby2014
27. máj 2019

@mrkvicka060 ok beriem, si frustrovana...chápem.

mila19
27. máj 2019

Zdravim, necitala som diskusiu, ale napisem vam, cas a trpezlivost,
ze cesta von existuje, u nas to boli hracky tipu montessori, kuchynske aktivity aj ked s neporiadkom a dost pomohla skolka - auticka a stavanie.
S hrackami naucnymi musite viest deti "hrat sa" preto su dobre aktivity tipu montessori. A ano, je to na nervy, lebo ked nechcem aby sedel pred TV, tak varim tak, ze mi sedi pri stole, dnes uz hrame pexeso, vyfarbi, postavi. Kto to doma nema, no nepochopi.

alby2014
27. máj 2019

@mrkvicka060 nedotkla sa ma tvoja poznámka, ja som lenivá a nudná matka, nerobím deťom animátora, hrám sa len tak, aby to bavilo aj mňa..

mrkvicka060
27. máj 2019

@alby2014 vies to je ako ked sa tu niekto v diskusii opyta jasnu otazku a zenske odpovedaju max od veci. Potom ich niekto vyvedie z omylu, lebo je prirodzene ze ludi nas*era, ze zas niekto co len mudruje mimo misu. A samozrejme dotycne hned za tym vidia zavist, frustraciu, komplexy a podobne. Vies co? Nie. Je to len obycajne chvilkove nasratie na mudrlantky, co o tom nemaju paru. Nie je to nic viac ani nic menej. Proste ludia si o sebe tolko myslia, ze nemozu uverit tomu ze niekoho len jednoducho naseru ich blbe reci odveci. Takze nie, nie som frustrovana. Moj prvy prispevok som nemierila ani konkretne na teba. Proste ma nastvali prispevky ako si za to moze autorka sama a ako ine matky to bohovsky spravili a nemaju taky problem. Ale zas mozno maju iny problem s dietatom, ze ano. Kazde dieta je ine.

mrkvicka060
27. máj 2019

@alby2014 aj ja sa ale hram len tak, aby to bavilo aj mna. To je ten rozdiel. Ty si dospela, on dieta. Mna tiez bavi puzzle. To neznamena ze to s nim budem stale skladat. No pokakame sa z tolkej zabavy. Pozri ja som neprisla sa s tebou hadat. Reagovala si na mna, len ti odpovedam. Toto je moj nazor, ocividne sa ta dotkol, no za to ja nemozem. Kazdy si robi ako uzna za vhodne a vyhovuje mu. Mne vyhovuje ked sa moje deti smeju a bavia. Tebe vyhovuje ked skladate puzzle a kreslite alebo donemoty strkate zvieratka do otvorov. Ok. Ked vam to vyhovuje. Neni o com.

alby2014
27. máj 2019

@mrkvicka060 prečo si taka útočná a nahnevaná? Ja napr. napísala, že s každou povahou sa dá pracovať a ze môžeš skúsiť zmeniť svoj postoj a za tým si stojím, tak ako sa dá výchovou viesť deti k ovládaniu, tak sa dá pracovať so samostatnostou a nezávislosťou... A aby si si to skúsila predstaviť. Rada čítam, tak detom veľa čítam, ale čítam o tom, čo ich baví... Už som čítala aj katalóg s vysávačmi, lebo starší ich miluje. Napr. Mna nebaví lego, to si musia skladať sami. Teba sa podľa mňa dotýka, že máš pocit, že si niekde bud zlyhala, alebo ti dávajú najavo, že je to tvoja chyba. Nie je. Tvoj malý ma takú povahu, ale opakujem pracovať sa s tým bude dat určite, ide o to, či ťa to štve, alebo nie. Ak nie ok. Ale kľud.

janickacrazy
27. máj 2019

@mrkvicka060 ked sa dokáže pri otcovi alebo v školke zahrať sám, tak sa dokáže aj pri tebe, len proste u teba je od malička zvyknutý, že mu venuješ stále pozornosť, preto to aj stále vyžaduje, keby si nanho skúsila nereagovať aspon pol hodinu, možno by sa zahral aj pri tebe sám aspon na 15 minút, ale ked myslíš, že to nejde, tak to nepojde, matka nemusí byť otrokom dieťaťa a nie je povinná mu neustále robiť animátora, celý den, je to únavné a aj mama potrebuje oddych

mrkvicka060
27. máj 2019

@janickacrazy ale no. Zachvilu bude mat 4 roky. Vsetky rady co tu odzneli som uz davno skusala (a aj stale skusam a ucim ho). A nie raz, nie dvakrat. Robila som to dlhsie. Takze nie je to tak, ze som pesimisticka a ze som nad nim zlomila palicu, a teraz sa mu vo vsetkom prisposobim a robim mu otroka. To vobec. No jediny efekt bol ze sa tmolil okolo mna ako kopka nestastia aj hodinu a hovoril aky je smutny, ako sa nema s kym hrat. A podobne. Potom som sa nesla hrat uz vobec. Vysvetlila som mu napr., ze teraz varim, ked uvarim pojdeme jest a spat. Ok. Varila som hodinu. Stal mi za ritou a omielal vyssie spominane. Alebo bol ticho a chodil okolo mna, a tak nastriedacku. Neodisiel odomna ani len po hracku aby sa hral pri mne. Nema vobec zaujem sam sa hrat. Ok. Dovarila som, isli sme jest a spat. Ked sa zobudil isli sme sa hrat kym nezacal dobiedzat, aby to nebral tak, ze si to vydobil. Navrhla som to rychlo sama. Potesil sa. Ok. Hrali sme sa hodinu-hodku a pol. Potom som povedala (napriklad), ze si idem urobit kavu a popritom nalozim umyvacku, ze zatial moze pokracovat v hrani. On dobre. Vysla som z izby a ani nie o minutu mi bol za ritou a opakoval sa scenar. Podla toho kedy sme zas mali dalsiu cinnost, napr sme sa isli najest a potom von. Ked o hodinu tak o hodinu, ked dve tak dve. Zapajam ho do mojich cinnosti ale nie vzdy moze robit so mnou. Mam doma aj mladsieho syna, ktoreho tiez treba nakrmit a dat spat, prebalit a podobne... Mozno je to len ziarlivostou ale neviem. Bol taky aj predtym. Nevadi. A samozrejme mu nonstop animatora nerobim a nikdy som ani nerobila. Toho nie som schopna a ani ochotna. Ale uz ked sa hrame, tak sa s nim hram vedome a aktivne. Ok dakujem za rady, zrejme to chce len trpezlivost.

mrkvicka060
27. máj 2019

A este doplnim. Tiez samozrejme nie som ochotna dieta vkuse ignorovat. Odmietam ho ignorovat dve hodiny. Nejdem sa s nim sice hrat, ako si to vynucuje, ale normalne sa s nim bavim a rozpravam alebo vysvetlujem alebo odpoviem na co sa pyta. Taka polhodinova ignoracia -OK, ale aby som sa dve hodiny tvarila, ze tam nie je, to naozaj nebudem robit. To len na margo toho ze tu bola niekde aj taka rada ze ignorovat ignorovat....

janickacrazy
27. máj 2019

@mrkvicka060 Hmm, tak je teda riadne vytrvalý, ale je možné, že len viac potrebuje tvoju pozornosť, kedže je tam už aj mladší synček, moj prostredný to doteraz občas robí, že presne ked idem dať malému jesť alebo ho dať spať, tak zrovna vtedy mi začne dačo strašne doležité rozprávať, ako keby nevidel, že zrovna nemám čas. Tak jasné, že ho nemožeš ignorovať 2 hodiny, to fakt nie, no ale hádam z toho vyrastie.

mrkvicka060
27. máj 2019

@janickacrazy ano ano toto tiez aj moj robi. A ked sa mu snazim vysvetlit, napriklad ze nieco robim tak ked skoncim pojdem sa pozriet, tak bud povie dobre,alebo mi ani neodpovie na to, ale vzapati ma zase vola donemoty akoby som ani nic nepovedala, proste uplne nerusene pokracuje vo vynucovani akoby nic. Akoby to ani nepocul co som mu prave povedala. Uplna ignoracia.

hamca
10. jan 2023

@mrkvicka060 dobry den, zaujal ma Vas prispevok, kedze doma zazivam so synom to iste. Ako ste dopadli? Vyrastol z toho drobec?

Strana
z3