icon

2 malé deti a muž workoholik

13. apr 2023

Ahojte. Musím písať anonymne, nakoľko mám tu viac rodinných príslušníkov. Chcela by som vedieť Váš názor na moju situáciu. Mám po 30tke, 2 deti (5r, 7 mesačne) druhé dieťa sme planovali neskôr. Mala som v pláne po prvom dieťati nastúpiť do práce trošku sa socializovat aspoň na 2-3r a potom mať ďalšie...no takto som na Materskej uz 5rokov doma 🙈 Aj keď bývame v krásnej novostavbe, máme 2 auta, často chodievame na výlety, o peniaze núdzu nemáme, muž nepije, nefajci, nechodi po nociach.. ALE VELMI VELA PRACUJE. Má firmu, ráno chodí do práce na 6:00 a prichádza domov cca okolo 20tej niekedy aj neskôr. Za celý deň sa ani len neozve pretoze ,,ma toho vela,, Víkendy sa nám ale venuje na 100%... Všetko okolo domácnosti a starostlivosti o deti ostava LEN na mne... Niekedy sa stane že deti celý týždeň nevidí pretože o 20tej už spia.... Milion x som mu povedala, ci nemôže prísť z práce skôr aby ho deti videli aspoň hodinku predtym ako idú spať no vždy sa to vyhroti do takej hádky že koniec.....Tu v meste kde žijeme nemám rodinu, ani nijake extra kamošky.... čiže väčšinu času som naozaj sama s detmi...VADIL BY VÁM TAKÝTO MUŽ???ALEBO BY STE BOLI S TYM V POHODE?

Strana
z2
hederamonstera
13. apr 2023

Ja by som to psychicky nedala, byt cely tyzden sama na deti. Normalne by bola zo mna troska. Ale tak kazda sme ina. Na tvojom mieste by som si zohnala nejaku aupairku, ktorej by som sa casom naucila doverovat a aj si dokazala uzit volno. Ine riesenie neviem, ked teda muz nie je schopny prist domov skor.

kacernakokse
13. apr 2023

Ja ťa úplne chápem, ale nemyslím si, že ste na tom až tak zle. Chodíte na výlety, aspoň občas sa vám takto intenzívne venuje. Sú muži, čo ani to nerobia a makajú 24/7 7 dní v týždni a ešte sa pri tom tvária aki sú úžasní živitelia ako keby to bolo to jediné na čom záleží. Podľa mňa ti chýba socializácia. Počkaj tak ešte 6-8 mesiacov a choď aspoň na čiastočný úväzok niekde pracovať, nájdi si koníček, ktoremu sa budeš venovať, vyhraď si čas, ktorý budeš tráviť sama bez deti a muža. Ako píšeš, peniaze vám nechýbajú takže raz za čas zaplatit opatrovateľku a dohodnúť si upratovačku na jeden deň v týždni by nemal byť problém a ty budeš mať čas sa realizovať aj mimo deti a budete obaja spokojnejší. Občas muža popros, aby išiel na výlet s deťmi aj sám. Alebo aspoň na pár hodín na ihrisko, na prechádzku. Skús mu nejak bez hádky vysvetliť, že takýmto tempom nebude mať s deťmi žiadny vzťah a v puberte im bude dobrý len na peniaze a bude ho to mrziet.

leni0204
13. apr 2023

Autorka, mne osobne by to tiež vadilo. Muž bol tiež väčšinu času mimo domu, ale po čase mu to prišlo ľúto, že nie je s malým. Tak sa spravilo zopár zmien, momentálne je na materskej a popri tom sa ešte venuje aj práci, o mesiac čakáme druhé. Finančne to zvládame, nežijeme v prepychu ale v ničom sa neobmedzujeme, máme rozostavaný dom, 2 autá, ale stačilo by nám kľudne jedno.Ono to je o prioritách, niekomu nevadí, že je sám na deti, ale chce mať určitý komfort. Niekto sa radšej uskromní, ale radšej bude tráviť čas spoločne ako rodina. V tvojom prípade to je asi aj to, že už si dlho doma a potrebuješ vypadnúť medzi ľudí, neriešiť stále len deti.

mk22
13. apr 2023

Oznámila by som mu, nie navrhla, ale oznámila.. Bud sa zariadi tak, aby dva dni v týždni bol doma a našiel si čas aj na svoje deti, alebo si nájdi na dve popoludnia kocku na strazenie.. Jemu to vbc nie je ľúto, že ich nevidí?? Co ma ten 5r z otca? Aké večerné zážitky, tie obyčajne.. Nie víkend výlety.. Nič.
Detto ty, mne by hrabalo.sama..deti..dookola..to ani nevypnes, neviem si to predstaviť.
Neverím ze dva dni v týždni by firma nezvládla, keby miesto o 20hod prišiel o 18hod a venoval sa aj deťom.

zojazoja
13. apr 2023

vadilo..preboha vadilo..naco si robil rodinu ked s nou je 2x do tyzdna cez vikendy. je to o prioritach. chcem..nechcem.....to je taka hlupost, ze musi pracovat od 6tej do 20:00 hod. nie je jediny podnikatel, dnes je to uz kazdy druhy a vedia si aj otcovia tazko pracujuci rozdelit ten čas medzi pracu a rodinu. ale TO BY MUSEL CHCIET!

babulkomale
Autor odpoveď zmazal
mk22
13. apr 2023

@zojazoja súhlasím.. Dá sa všetko, len človek musí chcieť.. Dnes je toľko podnikateľov, hádam každý druhý.. Je to o prioritách.. Tu pan, ma na 1.mieste firmu a prácu.. Škoda ze ten čas mu nikto nikdy nevráti..

nikpa
13. apr 2023

Tak mu povedz, nech predá firmu, zamestnaná sa vo fabrike a bude mať pracovnu dobu 8hod denne za 1000€. Užijete si ho tak každý deň.
Píšeš, že víkendy sa vám venuje na 100% tak ja neviem čo by si viac chcela?! Vieš, človek nemôže mať všetko, uvedom si to a nenariekaj.

januska12323
13. apr 2023

Tento pán je jeden z tých nenahraditeľných bez ktorých by sa zastavila zemeguľa! Zbytočne mu niečo hovoriť on to nepochopí veď nosí peniaze, máte všetko čo potrebujete. Možno keby zostane týždeň na PN tak mu dôjde o čo prichádza a firma prežila. Ale nedávaj tomu veľké nádeje, skôr by tam stále vyvolával a išiel robiť aj so zlomenými rukami.

anjelicek26
13. apr 2023

Ja problem vidim, ze ten dom uz stoji, hypoteka je vysoka, auta treba platit, ucty treba platit, zobrali ste si zavazky primerane jeho pozicii a prijmu, ked tu pracu zmeni, bude sice romanticky o tej piatej doma, ale ty mozno nie, kedze budes v praci este tiez a budete pretacat kazdy cent. Deti bez oboch rodicov v skolke-jasle cely den... takto maju aspon mamu na 100%. Ja ti neviem, ci je zmena prace dobra cesta... on to tempo aj tak dlho nevydrzi a zrovna si tu pracovnu dobu sam, mozno mu radsej zohnat nejaky manazersky kurz, aby sa naucil DELEGOVAT ulohy tak, aby nemal stale potrebu riesit to aj tak sam a spolahol sa na zamestnancov... to moze neskutocne pomoct.

lujza123
13. apr 2023

Mne by to extrémne vadilo, žiť opustená v zlatej klietke.
Môj posledný rok života s ex takto vyzeral, od rána do večera sama s dcérkou. Pre mňa extrémne psychicky náročné, byt nonstop s malým dieťaťom, bez socializácie, bez podpory, bez možnosti zdieľať tie každodenné radosti rodičovstva (lebo ten chlap keď aj príde večer potrebuje sa osprchovať, najesť, nieje čas ani na klabosenie). Pre mňa bola materská jedno z najsmutnejšich období života.
Ja som si vydupala aspoň 2 hodiny cvičenia cez týždeň čo ju strážil a večer musel byť doma aby ju okupal. Nie preto ze by som to nevedela, ale preto aby mal aspoň nejaký kontakt so svojím dieťaťom.

Detstvo utečie ako voda. Človek s malými deťmi si to vobec nevie predstaviť, ale zažije to každý rodič. Včera som bola s dcérou na detskom ihrisku, dnes vyberáme strednú školu a zajtra mi odíde z domu. Ani neviem ako to všetko ubehlo a kam sa stratilo to malé dievčatko.

Workoholizmus je závislosť ako každá iná. Bohuzial ľuďmi dosť tolerovana, ved čože by si chcela máte peniaze. Take božstvo dnešnej doby, PENIAZE, iné hodnoty neexistujú, na ničom inom nezáleží, načo su vlastne ľudské vzťahy, rodina... Co po ňom vlastne chceš, ved on pracuje, je vo firme, podniká, to je jediné a správne co môže človek v živote mat....
S takýmto nastavením mu ťažko niečo vysvetlíš, začne byť ešte agresívny keď sa mu pokúšas vziať jeho "fľaštičku"

katarinka89
13. apr 2023

Ja mam takého muža a poviem ti, ze núdzu o peniaze mame, dokonca ani víkendy s nami nieje .....netvrdím, že ma to teší, ale viem co všetko okrem peňazí do domácnosti stojí aj jeho job....

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
lucilaines
13. apr 2023

Aj ja to mam podobne, muz sice nema svoju firmu, ale je na vysokej pozicii v zahranicnej firme a ma pod sebou okolo 100 zamestnancov. Tiez mal a niekedy aj ma pocit, ze musi riesit vsetko, este aj osobny zivot svojich zamestnancov. Bola som z toho vycerpana ja aj on. Strasne vela som pindala a hadali sme sa kvoli tomu, hlavne ked boli deti uplne malicke a ja stale doma. Casom sa to nejak utriaslo, zacal chodit domov skor, teraz je to uz ok. Ale nebolo to mojou zasluhou, ja to teraz spatne vnimam, ze tymi hadkami a vycitkami som mu len sposobovala este vacsi stres. Nejak casom sa skludnil a sam pochopil, ze firma ozaj nepadne ked pride domov o siestej miesto o osmej. Tak isto tvoj muz menej nezarobi ak dva dni v tyzdni nepride domov o osmej ale skor. Nestane sa vobec nic. Ty to vies, on zatial este nie. Vycitkami a hadkami sa nedostanes nikam. On musi postupne ziskat doveru v svojich zamestnancov a svoju firmu, ze dokaze fungovat aj bez neho. Ja som to v tom case riesila tak, ze som ho aspon nahovorila na rozne kratke vylety a dovolenky. Nejaka dvojtyzdnova dovolenka to vobec, ale predlzeny vikend, ze stacilo aby bol jeden den doma, to islo. Tak som sa snazila organizovat taketo male vylety, kde sme boli spolu ako rodina, mali zazitky, nemuseli varit a upratovat a venovali sme sa sebe co najviac. Hocikedy sme otocili aj napriklad egypt, taliansko a podobne na tri- styri noci. Boli to pekne zazitky, menej priestoru na hadky ako len ked sme boli doma a riesili kazdodenne problemy a ja som tam podsuvala take poznamky, vidis cely den si tu a firma funguje. Kludne bud s telefonom v ruke pre mna za mna aj cely cas, ked budes kludnejsi, kludne volaj do firmy aj kazdu hodinu, vecer sed na balkone s notebookom a dobiehaj co treba a uvidis, ze sa nic nestane. Postupne zistil, ze sa ozaj nic nestalo, ze mal mozno len jeden telefonat denne a casom sa naucil trocha zvolnit.

stvura
Odpoveď bola odstránená
petamich
13. apr 2023

nuz vsetko ma svoje pre a proti 🤷‍♀️ manzel pracujuci na tri smeny s platom kusok nad minimalnu mzdu ale vela casu s detmi, to by asi tiez neslo

kazdopadne ano mne by to vadilo - lebo za mna su to iba vyhovorky, ak ma uspesnu firmu, tak ta urcite nekrachne, ak by 1-2x tyzdenne prisiel z prace o 17:30-18:00

mamina7070
13. apr 2023

pozri predajte dom jedno auto a firmu kupte 3 izbak on nech ide na tpp dovolenka raz rocne max a bude doma castejsie
takto je na neho velky tlak vsetko zabezpecit ale nema kontakt s detmi stres zdravie atd
proste je to o prioritach ale nielen jeho ale aj o tvojich 😉

momoftwo
13. apr 2023

Nepomohol by rozhovor? Moj manzel tiez vela pracuje, ale kedze ma taku pracu ze vsetko riesi cez mobil a notebook, je dost vela doma len musi casto telefonovat. Ale vzdy si najde cas na deti. Aj ked ma velmi vela prace pred zapasom, proste ten cas si najde vzdy, aby sa so starsou pohral, naucil alebo ju niekam vzal, alebo mladsiu okupal ci pokocikoval..podla mna by tvoj muz mohol viac vasu travit s rodinou len to chce nastavit si troska priority. Ale ked to nebude chciet sam, neviem ci s nim pohnes..ale mozno uprimny rozhovor by pomohol. Drzim palce🙂

777januska777
13. apr 2023

Áno mne osobne by to vadilo. Ale tak to som ja, my nemáme novostavbu, nemáme 2 auta a vysoky štandard. Ja budem mat radšej doma muža a menej veci ako manžela stále v práci. Ono osobne obdivujem ludi co dokážu žiť ako ty a tvoj manžel a absolútne by som nechcela mat vaše financne možnosti, presne kvôli tomu, ze všetko má svoju cenu. Ano možno si nemôžeme kúpiť všetko, ale vždy je to pre mňa lepšie. Preto milá autorka, nepýtaj sa nas ci by nám to vadilo, lebo každý človek je iný a každý človek potrebuje niečo iné vo svojom živote, aby bol spokojný a život nikdy nebude 100%.

stvura
Odpoveď bola odstránená
evelyn246246
13. apr 2023

..nuz logicky nemozes chciet taky plat a pracovny cas od 6 do 14tej ... to je dan ..vela rodin tak funguje, ze vikendy ale s velkym rozdielom , ze manzelia nezarabaju tak kralovsky ..skor to dusno robi to, ze si v jednom kole s detmi ..

carduelis
13. apr 2023

Ja ta chapem a aj mne by to vadilo. Moj manzel ma taku pracu, kde ma plat podla odrobenych hodin, cize ak by robil viac, tak by viac dostal, ale obaja sme sa zhodli, ze dolezitejsie ako peniaze je vztah, ktory buduje s detmi. A specialne pritomnost otca je nesmierne dolezita v psychologickom dozrievani dietata, v budovani si vzoru, sebavedomia, zvlast u chlapcov. Obaja s manzelom to vnimame tak, ze nase deti a ich psychicky vyvoj je momentalne nasa najvacsia zodpovednost a ze potrebuju hlavne nas, nie dvojtyzdnovu dovolenku v Karibiku ale tie denne radosti s rodicmi. Ale na to je potrebne aby to nastavenie mali obaja. U vas je v tom problem a ty si to uvedomujes.

somema
13. apr 2023

neporovnavaj sa to ze sa ma niekto horsie, neznamena, ze ty sa nemas zle

aurora33
14. apr 2023

Vadilo by mi to a veľmi. Rodina by mala byt na prvom mieste.

basska_b
14. apr 2023

Mame to doma podobne, preto som si so zaujmom precitala celu diskusiu. Tie rady "vydup si, aby aspon 2 dni v tyzdni prisiel o 17-18" a "nech ide on na MD" ma pobavili a aj mojho muza pobavi, ked mu poviem, nech ide na MD. Myslim, ze pri nom na MD a mnou v robote by trpeli komplet vsetci: on, deti, ja, domacnost, penazenka. Moj muz aspon v piatok konci skor, lebo sam chce, nie preto, ze ja ho nutim. Chlap musi chciet. Ano - hadkami a vycitkami len mu nakladas. Ma pocit, ze mu nerozumies, ze je medzi dvoma mlynskymi kamenmi. Moze to skoncit kolapsom, infarktom. Aj ta aupairka, to naco. Cudzia zenska aby bola s mojimi detmi.

Dam ti konkretne rady, co u nas fungovalo:

- najdi si na materskej vyzitie. Da sa to. Dokonca mate aj auto. Ja mam asi 15 kamaratok na materskej, ktore pravidelne navstevujem, jazdim za nimi MHD a vlakom. Mam doma (nie v skolke) 3 deti, 5r, 3r a 2mesacny. Mam plny kalendar stretiek...
- Keby nie kamosky, vymyslim si aspon vylet. Ist do lesa, k rieke, najma teraz na jar, je uzasna psychohygiena. Vsetko sa prebudza k zivotu. Isto mate v okoli aj dake atrakcie, hrad, ZOO, muzeum ci hernicka pre deti a pod... vyber si tak, aby to bavilo teba. Vypadni z tych 4 stien.
- ak mate dom, mate isto aj zahradu - deti tam vypusti (o.k., 7mesacneho zatial nie, ale potom) a ty si daj pivo. Ja detom ani TV nepustam, jak je mesiac dlhy. Ked je kriza, bitky, vystrcim vsetkych cez dvere vratane kocika a mna. Zrazu je klud.
- tie vikendy posli muza so starsim.aj samych a ty si oddychni, aby si nebola taka ohucana. Napriklad ich posli napred a ty prid za nimi po hodinke. Ja vacsinou zistim, ze to zvladli dobre a mna ani nepotrebovali. Asi si aj deti chceli oddychnut odo mna.
- na muza chod skor z tej strany "maly sa na teba pytal". Ide leto, bude dlhsie svetlo - nesli by aspon na bicykel medzi 19-20? Nebud sklamana, ked to muz nestihne . Tie vecery su aj tak take, ze uz ste vsetci unaveni
- Povedz detom - 5rocny snad pochopi - ze mama potrebuje klud, aby fungovala. Ja si takto kolkokrat aj na gauc lahnem....
- zabookuj po dohode s muzom dovolenku, zaplat zalohu. Potom uz 100% pojdete a ziskas tak dni pre seba, pre vas ako rodinu. Minuly rok sme nikde neboli, lebo muz menil miesto a musel "odovzdavat agendu" chlapovi, ... ktoreho po 2 mes. aj tak vyhodili. Ked som sa mu stazovala, tak povedal, ze on ma chape a nech chapem aj ja jeho 🤦‍♀️ potom na jesen som povedala, ze ja to fakt potrebujem psychicky a dal sa zlomit. Sli sme aspon na 5 dni.
- Ty uz vies, ako na neho... nechodte do nekonstruktivnej hadky. Hovor v prvej osobe. Vyjadri pochopenie. Navrhuj riesenia .
- deti s muzom este budu vela, teraz potrebuju najma teba ❤ mozno raz sa syn zamestna v muzovej firme a budu mat aj ponorku 😄

pipistrel13
15. apr 2023

@terezka2911 uplme suhlasim,ma vsetko,"len" manzela a otca pre deti nie...
moj manzel takto pracoval v jednej firme,financne parada,cele noci a dni za pc,casom vikendy nepouzitelny z unavy a povedala som mu,ze ak si nenajde inu pracu,prisiel o manzelstvo,ze sa nebudem rozvadzat,ale nebudem s nim zit ako manzelka a ze tiez pride o deti,lebo z nervozity po nich len hlas zvysoval a vsetko mu vadilo,ten rok co tam robil,kazdy vylet pokazeny,lebo sa nedokazal myslienkami odtrhnut od prace,dal vypoved,nasiel si inu pracu,hoc menej platenu a dalej od bydliska,ale nemozeme si to obaja vynachvalit...
byt bohata a opustena,dakujem
radsej menej a citit

leskovael
15. apr 2023

Nuž nedá sa mať všetko.. Bol taky určite aj pred deťmi, tak netreba hľadať problémy kde niesú. Máte určite štandard a keďže si doma, tak sa o to všetko stará len muž.. Alebo pôjde robiť niekam na 1 zmenu, príde o 16 ale prinesie domov možno 900eur. Zase by si nebola spokojná... A to najdôležitejšie, keď cez víkendy vie vypnúť ,nerieši prácu a venuje sa sa rodine, tak by som ho nenazyvala workoholikom. Na 1-2 dovolenky tiež určite počas roka idete či?? Ber to tak, akoby mal dobre platenu prácu s pracovnou dobou po-pia od 6-20. Prípadne sa snaž o malú zmenu, nastavite režim nech aspoň ráno chodí do práce neskôr, napr by som navrhla nech rano odvezie staršieho do škôlky a on potom môže ísť do práce.

mimi3008
21. dec 2023

Moj manzel sice nerobi az tak neskoro do vecera, ale chodi do prace skoro, i ked pride okolo pol 6, obcas este ide napr. o 8 vecer spat do prace, alebo sada k pocitacu doma. Aj ked je doma fyzicky, je casto duchom nepritomny, lebo mobil v ruke a odpisuje, riesi pracovne veci, alebo sa zavrie a telefonuje. Pocas vikendov casto robi. Neexistuje, zeby si spravil volno napr.teraz v piatok pred Vianocami alebo zeby nepracoval pomedzi sviatky, ze napr.dat si volno aj 27., 28., 29. Cele leto sme neboli nikde...lebo ved pojdeme na velku dovolenku v zime...mali sme ist v oktobri na predlzeny vikend do Benatok, ale kvoli jeho terminom sme nemohli. Teraz prislo na lamanie chleba ohladne zimnej dovolenky, co sluboval, ze nam vsetko vynahradi. Teraz mi vravi, ze on ale moze tak na 10 dni, samozrejme kvoli praci. Tak vies, ak mame letiet tam a spat dokopy 3 dni (ked ratam cestu na letisko do Viedne z vychodneho Slovenska a 17hodinovy let do tepla v zime plus transfery), tak to je take....hlavne, ked sluboval cosi ine. Posledna nasa dovolenka bola pred rokom a pol, dlzka pobytu 12 dni, z toho 2/3 pracoval, chodila som sama na plaz s 2 malymi detmi...je to velmi smutne. A este ked mi oznami vecer, ked chystam deti do postele, ze musi este pracovat, ale moze mi pomoct tak 10 minut a ja mam byt este za to akoze mega vdacna, ze je ochotny mi "pomoct" s NASIMI detmi...Este sa aj rozculuje, ako jeho kolegovia mozu byt taki nezodpovedni a nepracovat pocas sviatkov 2 tyzdne pocas leta 2 tyzdne...

Strana
z2