icon

2 puberťaci, drobec a chorá stará mama. Prežívam ťažké chvíle

18. máj 2022

Ako ďalej,
Asi sa.zblaznim
Mám doma 2 deti v pubertálnom veku,drobca a starú mamu v ťažkej forme Alzheimera.Dotetaz sa to ako tak dalo,ale asi to nedávam,čo mám robiť?

autor
21. máj 2022

Mrzí ma ,že v každej diskusii sa nájdu ženy čo si rypni medzi sebou...nerobte to prosim

autor
21. máj 2022

Moja babka mi dala asi viac ako rodičia,preto sa cítim vínna vôbec ,že riešim vôbec niečo takéto.Babka má 95 rokov nádherný vek ,ale keď vidím čo prináša ,nebrala by som ho ani zadarmo
Stále verím ,že dožije pri nás ,v zázemí ,ktoré pozná a medzi nami kde je obklopená láskou...poviem blbo ,že a stále to neprichádza a ja už nevládzem.
Nevládzem byť dobrou mamou,dobrou ženou...a vôbec už nevládzem byť nikým.Tak som sa chcela spýtať či je normálne ,že rozmýšľam nad zariadením,kde dám babku aby sme mohli dôstojne ďalej pokračovať my,čo máme ešte život pred sebou 😇

rikarika
21. máj 2022

Urcite zacni vybavovat, toto radilo vela ludi aj mne a veru dobre radili, lebo to vybavovanie trva fakt dlho

autor
21. máj 2022

@rikarika áno bola u nás je blízko jedno zariadenie pre takichto a podobne psychicky chorých pacientov a už pri prekročení branicky mi stisko srdce , 2 týždeň dozadu a doteraz sa neviem z toho spamätať

autor
21. máj 2022

@luccija ach vnúčatá,ti tvrdia že majú sami veľa ,asi aj majú.Nemaju kde vo svojom programe vypratať do diaru dementu starú matku

cecilia29
21. máj 2022

Nečítala som komentáre. Ale u nás to bolo tak že sme doopatrovali babku a bankingu sestru do smrti doma. Babka mala demenciu a jej sestra Aizhalmer. To opatrovanie a dennodenne starostlivosť trvala roky. Oficiálne bol na opatrovateľskom otec ale samozrejme že sme sa starali všetci. Ak by sme babku dali do domova asi by som nikdy nemohla kľudne spávať. Možno si ma nepamätala, resp. mala len svetle chvíľky ale tak ako sa o mňa starala keď som bola malá a menila mi plienky tak bolo mojou, našou povinnosťou postarať sa o ňu teraz. Babka sa starala o všetky vnúčatá, vypomáhala,varila, venovala sa nám. Keďže moji rodičia bývali s dedkom babkou v jednom dvore tak sme sa starali iba my. Ale nikdy sme to neolutovali. A boli to náročné roky - psychicky aj fyzicky. Ale dala by som to ďalších 10 rokov len aby tam sedela vo svojej izbietke a spievala si svoje pesničky a ja by som ju mohla prísť chytiť za ruku a vyžadovať sa jej aj keby ma nechápala. Je egoisticke zbavovať sa svojich rodičov a starých rodičov aj keď nepoznajú okolie a dom. Ale nikde im lepšie nebude ako pri vlastných . A treba do starostlivosti zamotovst aj deti. Čo môže byť pre ne lepšou školou života ? Teta zomrela náhle na infarkt , babka na starobu v 96 rokoch. Zomierala 3 dni. Ja som mala tesne pred starnicami no za tie 3 dni sme sa pri nej striedali a držali ju za ruku. Zomrela vedľa mňa. V jednej ruke som mala knihu, v druhej jej ruku. Počula som jej posledný vydych. Takto má zomierať rodič, starý rodič. Stará rokmi zničená ruka, ktorá pre nás obetovala všetko. Aj keby som mala suchého chleba jesť nedala by som rodičov do žiadneho super "zariadenia". Stále sú možnosti a spôsoby.

rikarika
21. máj 2022

@cecilia29 ja urcite nechcem aby mi moje deti menili plienky, ja si sama za seba vyberam zariadenie.

slavaf
21. máj 2022

@cecilia29 No nesúhlasím s týmto. Nie každý je stavaný na takú dlhodobú psychickú záťaž. Poznám veľa ľudí, ktorí sa takto dlhodobo - sami starali a potom sami mali vážne zdravotné problémy z toho sústavného stresu a fyzického aj psychického vyčerpania. Preto netreba odsudzovať, keď sa niekto rozhodne takéto zariadenie využiť.

miadi
22. máj 2022

Som rada 😍vies na Svk sa to pre niekoho berie este tak ako v inom storoci ze si “ zla “ ked si babku ci mamu otca nedoopatrujes. Ale tie zariadenia nie su ako v 18storoci. Jasne je to drahe vsade no stoji to za to . Lebo jej bude dobre a tebe tiez . Starat sa o takeho cloveka je velmi psychicky narocne. Ti cudzi ludia im padla idu domov maju klud iny mà nocnu. Ty si 24h 7 dni v tyzdni v “ praci” ktora ta zdravotne nici. Jedna zienka tu raz pisala aka je hrda ze mamku s demenciou mà doma hoci mamka uz ju nespoznava a robi aj zlotu ale ze stoji jej to za ten pocit .. no a v profile riesila xx Chorob ktore vznikaju zo stresu, je to tazke tolko generaciii pokope a este k tomu s demenciou aj puberta. To je cas ked si mlady clovek uvedomuje vselico zle coho su ludia schopni je to take obdobie depresivne hormonalne a vidiet ako sa trapis s babickou no nevedia ti pomoct Lebo tam sa moc neda ., + mas male dieta . Mas toho dost. Babicka by nechcela ztazovat ti zivot Keby bola vo svojej kozi vo svojom zdravom ja. Nam akurat dnes svagor doviezol svokru na navstevu ze mu volali Ze chce ist von. Mame stastie ze to zariadenie je 10minut od nas. Mama zas poznala pani na Svk co mala 5 deti a Isla zit do domova dochodciu uz Proste nevladala sama byvat . Jej deti sa na to zlozili $ a chodili ju kazdy den Niekto navstivit a vravela mame ze nikdy si ich tak neuzila a nenasli si pre nu tolko casu ako ked tam sla zit a ze velmi bola spokojna stym hoci ich niekde na dedine ludia ohovarali ze 5 deti a “ šupli ju” do starobinca. Kde zijem. Je to uplne normalna vec normalne riesenie ked sa uz stari ludia nevladzu o seba postarat. Si uzasna vnucka ze sa staras p babku no uz je to moc. A teraz sa Musis starat o seba a svoje deti. Lebo vy mate este cely zivot pred sebou . Tak Drzim palce nech najdete zariadenie a nech sa rodina zlozi. Lebo toto nempzu cakat len od teba za ty sa vecne o vsetko postaras. A uvidis potom ze ti strasna tazoba spadne z hrude. A bude sa ti lepsie dychat.

miadi
22. máj 2022

V zivote niekedy musis byt egoista aj napriek svojmu presvedceniu. Koli sebe a detom aj babke. Mozes ju chodit navstevovat o tu lasku nepride. Naopak budes ju mzono aj viac citit. Lebo clovek v takomto stave ...akoby zije z energie toho kto sa onho stara. Moja starenka doopatrovala svojho muza ked mali nieco cez 80 uz neviem presne starecek bol po operacii isiel tam uplne normalny no po narkoze sa mu poskodil mozok. uz nas nespoznaval a bol ako mrkva. Rok sa onho starala bali sme sa ze umrie skor ako on uplne chradla. ...a ked zomrel a rok na to bolo vyrocie umrtia povedala= najlepsi rok mojho zivota. Ten rok co bola uz vdova a sama..chapes ?Ja viem velmi presne si predstavit ako sa citis.Nikto nema pravo ta odsudzovat. A len ty si musis sama sebe dat dovolenie zit inak. Zit tak ako je najlepsie pre teba a tvoje deti Ty si tak vystavena...ze nevladzes citit lasku davat lasku tym ktorych milujes ..Ty uz si dala tak vela...ze ti akoby nic ostalo...si prazdna vycucnuta , ze ked prides babicku navstivit budes citit ovela viac lasky. Lebo budes mat zas svoju silu svoj klud nacerpas zas radost zo zivota. Tvoje deti ta potrebuju viac. To malicke aby si sa z neho tesila a tie vacsie aby mali kludnu a stastnu mamu. Marihuanu vyskusa v puberte kazdy druhy ale ked je nejaky problem ...moze sa vytvorit zavislost.Unik od toho problemu...a mozu sa aj ine narkotika pridat zla partia a raz dva si moze znicit zivot ..tvoje deti ta potrebuju viac lebo mama je len jedna. Opatrovateliek pre ludi so stareckou demenciou je xy... a ty potrebujes tiez svoj zivot spet. Nepotrebujes sa zrutit. Si tiez len clovek a vies ze mas svoj limit a vies ze uz dalej nevladzes. Urobila si dost.Vsetko co si mohla. Teraz je na case znovu sa starat aj o seba. Zasluzis si to aj tvoje deti muz. A babicke nebude horsie mimo vas ona ani nebude vediet kde je...drz sa !

missdiva
22. máj 2022

@miadi to je velmi dobry prispevok zo Včera o 19:04 (takto by to malo fungovat) ale vooobec neverim tomu, ze to zariadenie co opisujes je na Slovensku.
Ak ano tak napis jeho nazov, vsetkym to isto pomoze.
Lebo dost pochybujem, ze autorka ide dat babku niekam do Kanady ci kde to zijes.

missdiva
22. máj 2022

@miadi no teraz som si precitala aj tie tvoje zvysne dve prispevky takze vyplynulo mi z toho, ze to zariadenie nie je na SR ako som predpokladala...
Tak sama dobre vies, ze nemozeme porovnavat starostlivost tohto typu u nas a niekde v severnej amerike. Tiez som bola v usa aj v kanade takze mam predstavu ako to tam funguje.
Pre pripad, ze si zabudla u nas maju ludia pracujuci v tych zariadeniach nizke platy sotva na prezitie, vacsina je z toho frustrovana a len vzacne natrafis na niekoho kto ma k tej praci aj vztah takze samozrejme ten pristup je vyrazne horsi (preto by sa tam malokto tesil a vela ludi ma voci tomu postoj aky ma). Druha vec, je ze pacienti su radi ak maju na lieky alebo na to zariadenie samotne nie to este riesit kadernicku a manikuru... o nejakom zazitkovom programe a skvelom vybaveni nemoze byt rec.
Ale keby sme mali aj my take zariadenia bolo by to rozhodne super riesenie, no radit autorke ake je to tam skvele ked zijes niekde s uplne inou zivotnou urovnou je zavadzajuce.

rikarika
22. máj 2022

@missdiva ja zijem na slovensku, pytala som sa ta ci sisa v nejakom konkretnom bola pozriet. Neodpovedala si mi. Ja do jedneho chodim pravidelne a je tam uzasny personal, vyborna starostlivost, dovolim si tvrdit ze vela dochodcov zijucich samich vo svojich bytoch na svk, moze o niecom takom len snivat....ano, zadarmo to neni, a nechapem preco by to malo byt.

rikarika
22. máj 2022

@missdiva a ano pedikerka a kadernicka su tam tiez na dennom resp tyzdennom programe - este raz - na SVK

missdiva
22. máj 2022

@rikarika bola a teda zial asi v uplne inom ako ty...
Ani ja si nemyslim, ze by to malo byt zadarmo.
Kludne napis nazov, mozno pomozes inym, som rada, ze sa to meni k lepsiemu alebo je to skor ihla v kope sena?

autor
22. máj 2022

@cecilia29 je super ,že ste takto všetci spolu doopatrocali príbuzné.Je skvelé keď ste do toho zapojený viacerí a medzi starostlivosťou o takto chorého človeka,sa viete prestriedal.Ja zapájame aj deti ale isto jej nebudú utrierat zadok alebo čistiť.,keď to urobí hocikde ,keď ju necháme bez dozoru.
V noci keď som hore viac ráz,a takich noci býva často aj 5-6 za sebou,hlavne v období splnu ,tak je to už často u mňa na kolaps.
Sú rôzne stupne Alz.pokym bol ľahší priebeh,dalo sa aj zadrandovat a pod.Zial babka ma ťažkú formu ,s tým je spojené napr aj to že keď dostane jedlo ,nevie čo s tým ,záchod hľadáme asi 30x za deň.A už sa teda stalo,že z ničoho nič môjho 2 ročného drobca posotila alebo len tak ho čiapka...a to nerobil žiadnu protiven

rikarika
22. máj 2022

@missdiva kludne ty napis nazov z toho kde si mala konkretnu skusenost

missdiva
22. máj 2022

@rikarika nejdem tu dehonestovat ziadne konkretne zariadenie ale predstav si asi tak 98% tych beznych zariadeni na slovensku...
No ale ked je to tam kde chodis vyrazne lepsie nechapem preco mas problem to odporucat dalej?

jananina
22. máj 2022

Ahoj.Nečítala som celú diskusiu ale toto ešte nieje ťažký stav.Ten ešte len príde.Babka ti začne padať, strácať rovnováhu.Neskor ostane mobilná.Budeš ju kŕmiť,prebalovať, polohovať hlavne aj v noci.Budeš riešiť čo ju bolí lebo ona ti nepovie.A mnoho iných veci.Takto som sa starala o maminu 8rokov.
Poviem ti pravdu neviem či by som to znova dala a to som mala iba jedno maličké dieťa...
Mám čoskoro 39r ale cítim sa a vyzerám tak na 50r.
Aj keď sa to zdá byť kruté ale ja už by som uvažovala o zariadení.Babku môžeš navštevovať a hlavne budeš mať čas na deti,seba, manžela.
Držím palce a veľa síl prajem.
Ešte som zabudla k tejto chorobe sa často pridá aj epilepsia časom.

prasiatko30
22. máj 2022

@cecilia29 otazka je kolki ste sa striedali pri starostlivosti o babicku - je nieco ine ked sa strieda viacero rodin s viacerymi dospelakmi a nieco ine ked je prakticky zainteresovana len jedna rodina a prakticky len jedna osoba, ktora okrem nevladneho stareho cloveka ma na starosti aj svoju rodinu a nema moznost ani vypnut - co je to oddych 1-2x za tyzden zo2hodiny ? To mozes robit 2-3mesiace ale 5,6-10rokov?
Poznam viacerych ludi, ktori bohuzial museli dat svojich rodicov do rezidencie a to mali aj tak, ze mali na tyzdnovky live-in pomoc a vsetky deti prakticky na telefone a chodili kazdy den po robote pomahat, aj deti uz mali dospele a aj tak to nezvladali ked sa starusikovia dostali do fazy, ze prestali byt pohyblivi tak proste jeden clovek, aj ked s pomocou, to proste nezvladal.
Najdi pekne zariadenie vo vasom okoli mozno by sa dalo skor nejake sukromne, kde budete musiet este nieco doplacat ale tak ak som ta pochopila su tam este zijuci ostatni pribuzni- deti, ktore nie su schopne o babicku sa postarat ale tak ak sa tp rozpocita medzi viacerych tak mozte to zvladat.

rikarika
22. máj 2022

@missdiva no pockaj - takze ty osobne si v ziadnom nebola, toboz nepracovala, ale vies ake su podmienky v 98% dss na slovensku. Si jasnovidka? Alebo jedna pani povedala.....este raz pis vlastnu skusenost.

missdiva
22. máj 2022

@rikarika mas pravdu, nemozem pisat takto percenta ked som nepresla uplne kazde zariadenie na slovensku. Bolo to skor nadnesene povedane, ze poznam nas vacsinovy standard...
Prosim nepresviedcaj ma kde som ja bola a nebola 😅 to uz je fakt trochu mimo.
Ale velmi tazko verim tomu, ze to skvele zariadenie co popisujes ty existuje kedze mas zjavne problem napisat o ake ide ked ostatnym by to pomohlo a mozno aj moj nazor by to zmenilo. A velmi by ma potesilo keby som sa mylila, aj ked zaroven dufam, ze snad aspon jedno vyborne u nas musi existovat, no je to skor nieco vyberove a rozhodne nie bezny standard...
Treba o tych dobrych konkretnych zariadeniach hovorit nech sa to zmeni aspon trochu k lepsiemu.

rikarika
22. máj 2022

@missdiva ved napis ty, ja som spoko, ty sa stazujes.

tosaneda
22. máj 2022

Ahoj, no mas to fakt tazke.. ako baby pisu, cim skor riesit nejake zariadenie kde by ju vzali. To nie je vazenie, stale mozete za nou chodit, zobrat ju na sviatky domov a podobne.. poviem ti tak, ja ako pubertacka som si presla niecim podobnym ked "odchadzal" otec mojej maminy.. moj starky.. skoro 5 rokov moja mama pendlovala medzi, robotou, nemocnicou, starkovcamu, starka ta nam schudla na 45 kil co bola tak v strese.. tie nocne telefonaty, starka vystrajala ze starky je zle, ked bol v nemocnici moja mama ho chodila kupat, holit, prezliekat.. unavena chodila poobedo vecerom domov, rano do prace, poobede za starkym.. ja som robila mamu mladsiemu bratovi, prebrala zodpovednost za domacnost, do toho skola samozrejme.. teraz spatne ani neviem ako sme to dali vsetko.. Viem, ze je to tazke niekoho len tak "odpratat" ale neber to tak.. Deti ta naozaj potrebuju, mysli na ne a manzel tiez.. nedaj si rozbit rodinu.. nasi su uz davno rozvedeny, ale aj toto bol jeden z bodov preco to prestalo fungovat.. moj otec to vsetko chapal, ale zit takto 5 rokov proste sa to "podpise"..

miadi
22. máj 2022

@missdiva uplne trapne rypave zbytocne komanfy! Osobne mam vyhliadnute take zariadenie na Svk maju aj oddelenie pre osoby s demenciou je to v Ba vyzera to tam na 99% rovnako ako to kde je svokra v Canade. Cena je o 60% nizsia. Mama si to bude moct z dochodku dovolit s maximalne pridanim par sto e od deti. ( okolo tisic e mesacne) a osobne ti mozem zarucit ze ked raz budem dementna babka tak mi bude uplne jedno ci sedim v kanade ci na Svk v takom zariadeni. Lebo nebudem vediet ci je tam nejaky rozdiel. Nemam potrebu ti dat presny nazov Daj si do google je to v Dubravke. Autorke tvoja negativita nijak nepomohla. Najde babke zariadenie s ktorym bude ona spokojna.

autor
22. máj 2022

A toto je ďalšia vec,najnutnejšie zo všetkého.Babka je poberatelkou len vdovského dôchodku,na starobný nikdy nemala nárok,suma je do 300€ ,slušny penzión sa v našom okolí pohybuje v cene tak 600-700€ ,jediný kto je povinný prispievať na penzión sú deti ,ktoré žiaľ majú tiež najnižšie dôchodky a väčšinu im treba práve na ich vlastné zdravie...lieky a podobne.Proste neuveriteľne ťažká situacia

missdiva
22. máj 2022

@miadi nasla som to, tak to kde som bola ja tak rozhodne nevyzeralo, tak beriem spat. Za 1000eur mesacne sa da najst u nas nieco dostojne.

missdiva
22. máj 2022

@miadi len zial nie vela ludi si to u nas moze dovolit...
Ale tak to uz je druha vec. Aspon, ze existuje. To sa da poriesit predajom jej nehnutelnosti alebo tak...

tosaneda
22. máj 2022

..ospravedlnujem sa necitala som vsetko od teba autorka, ale ked pises ze babka ma len vdovsky a teda bolo by isto treba doplacat v zariadeni, neviem ako to mate, ale ak sa da treba tu starostlivost "rozdelit" medzi viacerych.. zrejme nie si jedina vnucka a to ze beries opatrovatelsky (predpokladam) to neznamena ze si povinna makat 24/7.. ved aj ty si len clovek.. Porieste si to doma cim skor, babka tu este moze byt roky, sice hlava ju neposlucha ale pokial bude mat srdce ako tak zdrave to este moze byt takto roky.. poviem ti tak z blizkeho okolia poznam pani co opatrovala muza (dva krat porazka), chodila do prace, svojim dospelym detom stale pomahala.. ako ozaj zena co by sa "rozdala" pre inych. Uz je to 2-3 roky co zomrela na rakovinu. Jej muz je v poriadku, deti tiez.. Netvrdim, ze je to takto vzdy, ale mysli na seba, ak mate v rodine moznost aby ti pomohli tak nech pomozu..ale aspon na par hodin denne zaplatte opatrovatelku, potrebujes si oddychnut..

slavaf
22. máj 2022

@tosaneda Opatrovateľka nepomôže, to prostredie samotné sa stáva toxickým. A zakladateľka určite nechce v takom prostredí vychovávať deti. Ono sa to potom odrazí na všetkých. Rodina sa bude musieť nejako poskladať, predpokladám, že ich je viac vnúčat. A to je ešte ten lepší prípad, poznám veľa rodín, kde to ťahá jeden (finančne alebo starostlivosťou) a ostatní sa tvária, že sa ich to absolútne netýka.