26-ročná dcéra nemá prácu a ani vyhliadky
Dobrý den,
som uplne nanič zo svojej dcéry.
Bude mat na jar 26 rokov, bude končit vysokú školu v externej forme teda a inak? Ja neviem. Škola jej celkom ide, hádam ju zvládne, myslieť jej ide, ale tá práca. Býva v Bratislave a síce pracu má, ale je to tak, že hneď má, hneď nemá, má len brigádu, zarobí málo, vyložene z rúk do úst. A my jej prispievame na nájom, inak nevyžije. Stále len láta a láta. Hovorí, že je to dočasne, škola je prednejšia, až bude mat diplom, tak snád nájde niečo kvalifikovanejšie, ale ked sa pýtam teda kde a co, tak krčí plecami, že nevie. A ja sa vždy radujem, že niečo konkrétne má vo výhľade. Sadnúť si so mnou a prejst si finančnú situáciu, to odmieta. Stále len, že musí dokončit školu, čo je poriadku, ale čo potom? Pritom všetci v okolí majú prácu, alebo brigádu, teda brigádu tí, čo sú na strednej cez leto. Inak všetci, úplne všetci pracujú aj u nás v zapadákove. A ona v Bratislave, má problémy. Teraz prácu má, ale takú, kde pracujú aj dochodkyne, na tom sa stavat nedá, stále, že je študentka vlastne, tak jej to stačí, pritom na externej forme by mohla mat niečo lepšie, je taká laxná, je jej to jedno, ani deti nikdy nechce mat, mala jeden vztah, ten jej skončil. Neviem, bude ako taká túlavá mačka chodit celý život po prenájmoch.
@tom_i takého nepoznám.
@anonym_autor netreba poznať... stačí si otvoriť oči 👌 a len pre tvoje info... dcéra študovala dennú formu v Trnave, dochádzala z Nitry a čuduj sa svete mala dve brigády... keď sa chce tak sa dá, vždy. A pozerala som podnájmy v Nitre... garsónka, Chrenová 400€
@natalka13 dcera povedala, že nikto autom nechodí. Vsetci idu vždy na autobus.
@anonym_autor a ku tomu ... Dcéra povedala... Som z Nitry, bývam kúsok od intrakov a chodím denne okolo ďalších a čuduj sa svete, že je pred nimi mrte áut. Aj v našom baraku bývajú študenti VŠ, majú autá, dokonca ma občas do práce odviezla jedna baba, lebo mala vedľa mojej práce brigádu
@anonym_autor a ku tomu ... Dcéra povedala... Som z Nitry, bývam kúsok od intrakov a chodím denne okolo ďalších a čuduj sa svete, že je pred nimi mrte áut. Aj v našom baraku bývajú študenti VŠ, majú autá, dokonca ma občas do práce odviezla jedna baba, lebo mala vedľa mojej práce brigádu
@tom_i to jedno, nie? Cestovanie má vyriesene.
@anonym_autor celkom vazne, nevedeli by tvojej dcere poradit/pomoct jej surodenci? Ako vnimaju situaciu oni? Vsak v todine sa najviac poznate
@anonym_autor celkom vazne, nevedeli by tvojej dcere poradit/pomoct jej surodenci? Ako vnimaju situaciu oni? Vsak v todine sa najviac poznate
@eva8 to určite nie. Už nie.
@eva8 úprimne keby mám takú sestru tak sa hanbím
@anonym_9e5cb1 ja by som sa ju snazila vytiahnut na slnko 🙂
Proste ju nejak povzbudit
Ale nevidim do situacie
@eva8 ja chvíľu potom už nie..
@anonym_autor to "uz nie" znie beznadejne. Akoby vsetci zlomili palicu, ale ste boli rozhadani. Odpustanie, trpezlivost, porozumenie, dovera vela spravi
@eva8 tu ide o ine veci, nechcem rozoberat.
@simca06022011 mala aj práce v cestovke, ale že slabo platia, potom vymýšlala a opustila dobrú prácu a išla inde, kde ju po skúšobnej vyrazili, aby sa takto upínala na nejaké zazobanca, to tiež nechceme, náhodou sa rozídu a zase nemá nič, ešte by jej dieťa spravil a hotovo. Nemusí zarábat milióny, ale že by sa sama uživila aspoň by na začiatok stacilo.
@anonym_autor zda sa mi, ze o nej rozpravas s totalnym dešpektom. Ak ste ju vychovali s tym, ze ste ju rečami a činmi presviedčali cele detstvo, ze je blba a jej rozhodnutia su nanič, tak teraz si to asi aj ona mysli o sebe, v tom moze tkviet problem.
Su ludia, ktori sa nechcu viazat na jednom pracovnom mieste aj do tridsiatky a maju iba brigady. Je to ich rozhodnutie - ked sa uzivia, je to ich vec.
Odporucam jej dat ultimatum - napr. ze ju budes dotovat este par mesiacov po skole a potom jej nedavaj peniaze a, hlavne, sa jej nestaraj do zivota.
@natalka13 kks maturanti chodia do školy autom 😂
@anonym_autor prečo je každý šokovaný, že býva v BA? pretože externe študuje v Nitre, nemá prácu a nie je schopná zaplatiť si nájom. Musí do školy dochádzať a platiť za dopravu. Externé štúdium tiež nie je lacné. Potrebuješ viac dôvodov? Tebe to vážne nepríde nelogické? vyhadzujete peniaze do ľuftu. Prepáč, ale zrejme celej rodine chýba finančná gramotnosť. Nehovoriac o tom, že s daným odborom sa veľmi ťažko uplatní v praxi. Tá investícia do štúdia sa vám ani nevráti.
@tom_i presne to isté som chcela napísať - dcérini spolužiaci z okolitých dedín chodia do školy autom. Pozbierajú sa po ceste a zložia na benzín. Skoro všetci kdesi brigádujú. Maturanti! Autorka takých študentov ešte nevidela. Tá ich dedina bude vážne nejaký zastrčený zapadákov 😔
@eva8 úprimne keby mám takú sestru tak sa hanbím
@anonym_9e5cb1 preco by si sa hanbil/a? ta sestra skustocne nic zle nerobi, pendulje si hore dole a rodicia dodotuju najom. Podla vsetkeho to nie je excelentna brilantna hlavicka co zvladne pracu a aj dve vysoke skoly a chce tuto dokoncit uz ked tolko do toho investovala. Ano je vyberava, ale mlady clovek si moze vyberat a moze pendlovat, keby vedela, ze je na veci sama a rodicia nepomozu (vela mladych je nastavenych dnes aj tak v style = ved rodicia su na to aby sa starali, dokonca niekde este horsie = rodicia maju kupit auto, pomoct s vlastnym byvanim.. atd atd), tak by sa zariadila inak. O tom som viac ako presvedcena. A hlavne ak by na to bola zvyknuta, nie ze teraz zrazu na konci rodicia daju stopku z mesiaca na mesiac :D
Kedze som cast vs prezila na externom, tak viem, ze hocikde som sa nemohla na tpp zamestnat, lebo mne nechceli velmi tolerovat chybanie hocikedy (ked sa nad tym zamyslam, tak bolo to hocikedy, skusky nam s kludom dali cez tyzden kedykolvek, stalo sa aj ze sme prisli a vyucujuci nie :D, skolu sme my mali vzdy dva dni piatok- sobotu (ale nie kazdu) a konzultacie ak bolo treba tiez byvali pocas tyzdna). Keby som nemala davno pracu, zabehnutu dohodnutu, kde som vedela byt hocikedy, aj v nedelu a proste si to spravit, tak neviem kde by som robila.. vacsina ludi co studovali so mnou bola statna sprava a podnikatelia, pripadne mladi co ako tu autorkina dcera presli z denneho na externe a tiez latali pracu. ALe dochadzali, malokto kvoli tomu byval v najme, soferovali casto, chodili po viacerych autom, aj ubytovanie si tak zhanali spolocne atd... Vsak ja som mala ohen na streche v praci, ked som kvoli vodicaku chcela odchadzat o 15-20minut skor z kancelarie, priladne odskocit na tu hodinovu jazdu:D
@anonym_9e5cb1 preco by si sa hanbil/a? ta sestra skustocne nic zle nerobi, pendulje si hore dole a rodicia dodotuju najom. Podla vsetkeho to nie je excelentna brilantna hlavicka co zvladne pracu a aj dve vysoke skoly a chce tuto dokoncit uz ked tolko do toho investovala. Ano je vyberava, ale mlady clovek si moze vyberat a moze pendlovat, keby vedela, ze je na veci sama a rodicia nepomozu (vela mladych je nastavenych dnes aj tak v style = ved rodicia su na to aby sa starali, dokonca niekde este horsie = rodicia maju kupit auto, pomoct s vlastnym byvanim.. atd atd), tak by sa zariadila inak. O tom som viac ako presvedcena. A hlavne ak by na to bola zvyknuta, nie ze teraz zrazu na konci rodicia daju stopku z mesiaca na mesiac :D
Kedze som cast vs prezila na externom, tak viem, ze hocikde som sa nemohla na tpp zamestnat, lebo mne nechceli velmi tolerovat chybanie hocikedy (ked sa nad tym zamyslam, tak bolo to hocikedy, skusky nam s kludom dali cez tyzden kedykolvek, stalo sa aj ze sme prisli a vyucujuci nie :D, skolu sme my mali vzdy dva dni piatok- sobotu (ale nie kazdu) a konzultacie ak bolo treba tiez byvali pocas tyzdna). Keby som nemala davno pracu, zabehnutu dohodnutu, kde som vedela byt hocikedy, aj v nedelu a proste si to spravit, tak neviem kde by som robila.. vacsina ludi co studovali so mnou bola statna sprava a podnikatelia, pripadne mladi co ako tu autorkina dcera presli z denneho na externe a tiez latali pracu. ALe dochadzali, malokto kvoli tomu byval v najme, soferovali casto, chodili po viacerych autom, aj ubytovanie si tak zhanali spolocne atd... Vsak ja som mala ohen na streche v praci, ked som kvoli vodicaku chcela odchadzat o 15-20minut skor z kancelarie, priladne odskocit na tu hodinovu jazdu:D
@simca06022011 práve ta praca. Kusok od nich je obchodny dom,tak si zobrala zo 10 životopisov a isla tam. Viacero obchodov hladalo predavacku. A asi v 4 predajniach by hned aj vzali, ale akonahle sa zistilo, že škola, tak otočili, odrazu mají este pohovory dohodnuté, však oni sa ozvu. Nik sa už neozval. Aj jej spoluziak mal pohovor, ktory sa uberal dobrým smerom, on spomenul školu, myslel, že dalsi plusovy bod k dobru a to mu totalne zavrelo bránu. Vraj si nemyslia, že zvládne školu aj prácu. A spoluziakov má z celého Slovenska. Odtialto nikto nechodí autom, snad si nemyslíte, že celý Lopasov chodí s nou do triedy. Má asi 5 spoluziakov z Bratislavy a vsetci chodia autobusmi. A necítia sa menejcenne.
@tom_i nemyslím, že je až tak lenivá. Možno v Nitre naozaj niet práce.
@anonym_autor ale prosím ťa, to vrav tom, co seno žero, proste máš doma hnidu. Práca je tu dosť
@simca06022011 práve ta praca. Kusok od nich je obchodny dom,tak si zobrala zo 10 životopisov a isla tam. Viacero obchodov hladalo predavacku. A asi v 4 predajniach by hned aj vzali, ale akonahle sa zistilo, že škola, tak otočili, odrazu mají este pohovory dohodnuté, však oni sa ozvu. Nik sa už neozval. Aj jej spoluziak mal pohovor, ktory sa uberal dobrým smerom, on spomenul školu, myslel, že dalsi plusovy bod k dobru a to mu totalne zavrelo bránu. Vraj si nemyslia, že zvládne školu aj prácu. A spoluziakov má z celého Slovenska. Odtialto nikto nechodí autom, snad si nemyslíte, že celý Lopasov chodí s nou do triedy. Má asi 5 spoluziakov z Bratislavy a vsetci chodia autobusmi. A necítia sa menejcenne.
@anonym_autor ano to je kvoli pracovnej dobe, obchdone domy a pod ani nemusi uvazovat, pretoze pracuju soboty a kadejako.. a tym padom by to znamenalo = ze vzdy budu riesit kedy ma skolu pri zmenach. ja som bola v jednej firme rok, vsetko som robila a nemalo do dosah na nic, lebo pracovnu dobu som mala dobre dohodnutu. A zmenila sa nalada na personalnom, prisla tam mlada nova kocka a my vloa, ze pracovnu dobu ideme riesit, ze ju nezaujima ze chodim do skoly, oni to pre pracu nepotrebuju (ako mne ot nezmenili, ja som jej uz v tom veku na rovinu povedala, ze mi pracovny cas menit nebude,mam to tak dohodnute s xx (sef, ma prijimal) a ak ma niekto problem,ze jeden den ma byt na prevadzke tak za to ja nemoze.. a bolo. A presne o to ide: ten zamestnavatel tu skolu nepotrebuje=tym padom, je to prekazka. Bud nehovorit a neriesit ale mysliet na to, ze budem chybat urcity den, cize vtedy nemoze byt "pracovny cas". nejde o zvladnutie, ide o tie zastupovacky a chybanie + ak chcu niekoho na trvalo = tak toto je praca popri skole, rataju ze pojde clovek prec.
ja vobec nehovorim o menejcennosti, ze idu busom, pisem ze casto chodili autami a nie ze vsetci. Moznosti su take (a prave ked niekto odveci byva, je to auto nutne), ani nam nechodilu ludia z jedneho mesta, vsak sa pozbierali, zviezla sa z oravy baba do najblizsieho mesta, z tade uz isiel niekto alebo niekto zasiel do mesta po ceste atd atd... :D vsak nezijeme v amerike, ze medzi mestami mame 500km:D to su vzdialenosti take, ze clovek pol slovenksa obkruzi za den bez problemov. Ale to je ina tema, ja som pisala len ako chodili sem v kontexte prace, ze proste ti ludia tam chybaju, dochadzaju, velakrat den vopred chodia atd
@anonym_autor ano to je kvoli pracovnej dobe, obchdone domy a pod ani nemusi uvazovat, pretoze pracuju soboty a kadejako.. a tym padom by to znamenalo = ze vzdy budu riesit kedy ma skolu pri zmenach. ja som bola v jednej firme rok, vsetko som robila a nemalo do dosah na nic, lebo pracovnu dobu som mala dobre dohodnutu. A zmenila sa nalada na personalnom, prisla tam mlada nova kocka a my vloa, ze pracovnu dobu ideme riesit, ze ju nezaujima ze chodim do skoly, oni to pre pracu nepotrebuju (ako mne ot nezmenili, ja som jej uz v tom veku na rovinu povedala, ze mi pracovny cas menit nebude,mam to tak dohodnute s xx (sef, ma prijimal) a ak ma niekto problem,ze jeden den ma byt na prevadzke tak za to ja nemoze.. a bolo. A presne o to ide: ten zamestnavatel tu skolu nepotrebuje=tym padom, je to prekazka. Bud nehovorit a neriesit ale mysliet na to, ze budem chybat urcity den, cize vtedy nemoze byt "pracovny cas". nejde o zvladnutie, ide o tie zastupovacky a chybanie + ak chcu niekoho na trvalo = tak toto je praca popri skole, rataju ze pojde clovek prec.
ja vobec nehovorim o menejcennosti, ze idu busom, pisem ze casto chodili autami a nie ze vsetci. Moznosti su take (a prave ked niekto odveci byva, je to auto nutne), ani nam nechodilu ludia z jedneho mesta, vsak sa pozbierali, zviezla sa z oravy baba do najblizsieho mesta, z tade uz isiel niekto alebo niekto zasiel do mesta po ceste atd atd... :D vsak nezijeme v amerike, ze medzi mestami mame 500km:D to su vzdialenosti take, ze clovek pol slovenksa obkruzi za den bez problemov. Ale to je ina tema, ja som pisala len ako chodili sem v kontexte prace, ze proste ti ludia tam chybaju, dochadzaju, velakrat den vopred chodia atd
@simca06022011 ano, na prácu v obchode VS nie je potreba, cize jej škola nikoho nezaujima a aj to, že akonahle dostuduje, bude si hladat nieco ine, snad. A bol to obchodny dom, kde sa tahali aj víkendy a to by znamenalo, že sobotu, sice nie každu, ale vacsina ano by sa museli menit smeny a to by komplikacia. A nemohla zamlcat, pretoze co ked by vychadzala smena na nu a bola by skuska, seminár, možno dokonca státnice? Vyložila karty na stol, nech je jasno, nech sa počíta s tým a tak to vyšlo. Teda nevyšlo.
@anonym_autor ale prosím ťa, to vrav tom, co seno žero, proste máš doma hnidu. Práca je tu dosť
@123profil321 za rok si nenašla a hladala a hladala.
@simca06022011 ano, na prácu v obchode VS nie je potreba, cize jej škola nikoho nezaujima a aj to, že akonahle dostuduje, bude si hladat nieco ine, snad. A bol to obchodny dom, kde sa tahali aj víkendy a to by znamenalo, že sobotu, sice nie každu, ale vacsina ano by sa museli menit smeny a to by komplikacia. A nemohla zamlcat, pretoze co ked by vychadzala smena na nu a bola by skuska, seminár, možno dokonca státnice? Vyložila karty na stol, nech je jasno, nech sa počíta s tým a tak to vyšlo. Teda nevyšlo.
@anonym_autor nemusela tam ani ist skusat.. jej treba pracu cez tyzden, najlepsie office a tam mala byt uz davno. Asistentky, recepcne, hocico,obchody a prevadzky otvorene od do cez tyzden... a tam ked je pracovna doba po-pia tak im tiez nemusi nic vesat na nos pred prijatim... ani potom.. a keby teraz mala pracu uz dlhise, zabehnutu ani by ju nevyhodili, za to ze cez tyzden odbehne na konzultacie = lebo nahlasi dovolenku, alebo kadeco, sposoby su a ide. Za to ju nevyhodia. V skusobnej by mohli vymyslat este.
Nevykladame vzdy karty na stol. Najma nie taketo. Mozno by som sa dopytovala na flexibilitu pracovneho casu, ked nemozem kazdu sobotu atd, ako prisposobuju smeny, kolko dopredu clovek vie kedy robi/nerobi atd.. nesla by som na to, ze pocujte chodim do skoly a budem chybat hocikedy. Skusky si treba nahlasovat potom tiez s rozumom
V obchodnych retazcoch bezne brigaduju uz stredoskolaci. Zacinaju dokladanim tovaru, po 18r. su aj za pokladnou. Ako externa studentka by mohla mat viac smien. Ked stredoskolakom sa da vyjst v ustrety, tak aj externym VŠ. Brala by to ako brigadu, ked doterz brigaduje
@123profil321 za rok si nenašla a hladala a hladala.
@anonym_autor vravím, lenivá, vyberavá, náhodou by zadkom musela pohnúť a ručičky si zašpiniť... Lebo ste nenaučili, že peniaze z neba nepadajú...
@anonym_autor vravím, lenivá, vyberavá, náhodou by zadkom musela pohnúť a ručičky si zašpiniť... Lebo ste nenaučili, že peniaze z neba nepadajú...
@123profil321 tak to, že peniaze z nebies nepadaju, to vie
Slabomyselna nie je.
Slabomyselna nie je.
@anonym_autor ale vyjadruješ sa tak o nej 🤷🏻♀️
Slabomyselna nie je.
@anonym_autor naučili ste ju, že jej všetko dáte a nemusí nič. Tak teraz nelamentuj. Už dávno ste jej nemali platiť ani školné, ani nájom. Keby má nejakú ťažku školu, časovo náročnú, nepoviem. Ale takto? Kamarátka má tri deti, vek pod 9 rokov, prácu na plný úväzok a študuje už druhú školu

Odkial vies ze studenti nechodia autom.
Len ja tu u nas poznam 2 co chodia na hnojarinu do Nitri autami z BA.
@natalka13 dcera povedala, že nikto autom nechodí. Vsetci idu vždy na autobus.