icon

26-ročná dcéra nemá prácu a ani vyhliadky

13. jan 2026

Dobrý den,
som uplne nanič zo svojej dcéry.
Bude mat na jar 26 rokov, bude končit vysokú školu v externej forme teda a inak? Ja neviem. Škola jej celkom ide, hádam ju zvládne, myslieť jej ide, ale tá práca. Býva v Bratislave a síce pracu má, ale je to tak, že hneď má, hneď nemá, má len brigádu, zarobí málo, vyložene z rúk do úst. A my jej prispievame na nájom, inak nevyžije. Stále len láta a láta. Hovorí, že je to dočasne, škola je prednejšia, až bude mat diplom, tak snád nájde niečo kvalifikovanejšie, ale ked sa pýtam teda kde a co, tak krčí plecami, že nevie. A ja sa vždy radujem, že niečo konkrétne má vo výhľade. Sadnúť si so mnou a prejst si finančnú situáciu, to odmieta. Stále len, že musí dokončit školu, čo je poriadku, ale čo potom? Pritom všetci v okolí majú prácu, alebo brigádu, teda brigádu tí, čo sú na strednej cez leto. Inak všetci, úplne všetci pracujú aj u nás v zapadákove. A ona v Bratislave, má problémy. Teraz prácu má, ale takú, kde pracujú aj dochodkyne, na tom sa stavat nedá, stále, že je študentka vlastne, tak jej to stačí, pritom na externej forme by mohla mat niečo lepšie, je taká laxná, je jej to jedno, ani deti nikdy nechce mat, mala jeden vztah, ten jej skončil. Neviem, bude ako taká túlavá mačka chodit celý život po prenájmoch.

zorienka28
16. jan 2026
@anonym_autor

@cimage vsade píšu, nech nikto nechodí sám
Len tak sama? Úplne sama? Je mi jedno, kto kde chodí sám, ona sama chodit nebude.

@anonym_autor Kto to pise?? Ja som isla sama studovat von a aj som zostala, a asi polovica rocnika nas tam boli zahranicini studenti. Vsetci expati v mojom okoli isli sami. Ja zacinam mat pocit, ze ty si autistka, nie tvoja dcera. To ju akoze nepustis za hranice, ak s nou nepojde cela delegacia ci co? Kde zijes?

zorienka28
16. jan 2026

@anonym_autor Zena ty sa preber normalne, myslis, ze moji rodicia robili dake cirkusy, ked som im oznamila, ze ma prijali na skolu a dovidenia? Este mi pomahali balit. My tu vinime tvoju dceru cely cas a potom vyjde najavo, ze to ty jej posadnuto behas za ritou, kontrolujes kazdy prd a kecas jej do vsetkeho, aka je nemozna. Chuda dievca, akoze respekt, ze nedopadla 100x horsie.

cimage
16. jan 2026
@anonym_autor

Len tak sama? Úplne sama? Je mi jedno, kto kde chodí sám, ona sama chodit nebude.

@anonym_autor ona je dospela osoba a moze ist kam chce a kedy chce. Netreba verit vsetkemu co davaju v TV. To by clovek ani na ulicu nevysiel, lebo ho tam zrazi auto.

eva8
16. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vies co, chod do toho zahranicia s dcerou. Odprevadis ju do prace a vratis sa domov akoby z dovolenky. Budes mat dusu na pokoji. A dcera pokoj. Ale daj si pozor na jazyk a vystupovanie, aby ju z tej prace v zahranici nevyhodili este pred prijatim 🙃 A nelamentuj, co kde a ako bude robit

autor
16. jan 2026
@crazy_cat_lady

A ako vies, kam a s kym chodi ked je v BA alebo v NR?

@crazy_cat_lady len to je doma, myslím na Slovensku. Ale takto v cudzine, kolko dievcat šlo, sny a ambicie, lepdi život. Ano, to je velmi lákavé. Ale ako zle dopadli. Úplne prosili, aby sa mohli vrátit. Isto, našli sa aj práce, že bolo to tak, ako byt malo. Ale nemusí hned odchadzat..

luccys
16. jan 2026

🤷‍♀️🤦‍♀️

crazy_cat_lady
16. jan 2026

A na Slovensku sa jej nemoze nic stat? Len v zahranici?

anonym_82727b
16. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor moj 17-rocny synovec isiel sam studovat do Danska, je tam na intraku s dozorom, studuje na gymnaziu. Sam si perie aj upratuje. Skvela skusenost.
Moja 21-rocna studentka odisla sama studovat do Francuzska na vysnivanu skolu.
Podla mna dceru paralyzujes svojimi strachmi. Ja to dobre poznam, moja mama bola rovnaka, potom som sa bala vsetkeho aj ja.

summer138
16. jan 2026
@anonym_autor

@alica110 tak osupala zemiaky, vie spravit puding, cestoviny, krupicu. Sice chcela začat s varením na podnájme, že ušetri na jedle, ale bojím sa že podpáli byt a kde zozenieme miliony na úhradu? Spolubyvajuci pridu a tam bude zničeny byt.

@anonym_autor nemyslíš toto vážne 🤣😅🤣 ako sa naučiť variť ako pokus omyl? Prečo by mal zhorieť hneď celý byt? Veď preboha to nie je môj 4 ročný syn so zápalkami v rukách.

aryana
16. jan 2026

Tiež študujem externé, mám ale k tomu dve práce a dieťa a všetko stíham a zvládam, takže všetko sa dá keď sa chce, nechápem ako 26 ročná žena bez záväzkov nemôže nájsť prácu 😁 a ešte v Bratislave 🤦

anonym_6d8e2e
16. jan 2026
@anonym_autor

@sova7 raz robila chlieb co vajíčku. A nevedela, že na panvicu musí dat olej alebo maslo. Pol dna se vetralo. A ona nevedela. Tak základnu vec.

@anonym_autor tak jasne ze nevedela, ked si jej to ako matka nikdy neukazala... uz tinedzer si vie uvarit, na zakladnej skole... o babe ani nehovorim :D iste doma od malicka pomahala a robila, v domacnosti,v kuchyni, vsak? vedela vam ranajky spravit a neutekala si ju zachranovat, nech sa neporeze ak by nebodaj chlieb isla krajat.. predpokladam, ze ked odbehla zo skoly nikdy si nemuslea navarit nieco na jedenie atd.. Kym si dieta najde system, nauci sa prakticky vsetko riesit, potrebuje skusenosti nabrat. Ty si len posmech z nej robis a strasis ju stale.. este som nevidela aby z varenia zhorel niekomu byt :D fakt trapne.. hej pridu spolubyvajuci a kuchyna v plamenoch lebo si dievca ide robit rezne :D

zazka666
16. jan 2026
@anonym_6d8e2e

@anonym_autor tak jasne ze nevedela, ked si jej to ako matka nikdy neukazala... uz tinedzer si vie uvarit, na zakladnej skole... o babe ani nehovorim :D iste doma od malicka pomahala a robila, v domacnosti,v kuchyni, vsak? vedela vam ranajky spravit a neutekala si ju zachranovat, nech sa neporeze ak by nebodaj chlieb isla krajat.. predpokladam, ze ked odbehla zo skoly nikdy si nemuslea navarit nieco na jedenie atd.. Kym si dieta najde system, nauci sa prakticky vsetko riesit, potrebuje skusenosti nabrat. Ty si len posmech z nej robis a strasis ju stale.. este som nevidela aby z varenia zhorel niekomu byt :D fakt trapne.. hej pridu spolubyvajuci a kuchyna v plamenoch lebo si dievca ide robit rezne :D

@anonym_6d8e2e toto mi pripomenulo, ako som ako 10-ročná robila „opékaný chlieb. Fakt mi zhorela panvica a utekala som k susedom aby mi pomohli to hasiť 😛😛😛😛

simca06022011
16. jan 2026
@zazka666

@anonym_6d8e2e toto mi pripomenulo, ako som ako 10-ročná robila „opékaný chlieb. Fakt mi zhorela panvica a utekala som k susedom aby mi pomohli to hasiť 😛😛😛😛

@zazka666 kazdemu sa stalo, mne mama nechala postrazit fazulu.. :DDD vyhodila som ju aj s hrncom, rychlo dala varit druhu ale smrdel cely panelak :D a rovnako som zabudla ze v rajnici ohrievam olej na nieco, zavrela som devre a o chviu pozeram ze za sklom dym (cez dvere nam to do izby nepreslo...) ... ale na indukciach, sklokeramike dnes uz to nie je taka katastrofa, dokonca mne ked sa velmi rozohreje doska, vypne sa.. s plynom v byte to bola inaksia sranda :D
ALE NEZHOREL BYT, vsakze? :DD poradili ste si... inak to mi pripomenulo, takto sa kamoskyn brat raz hral v izbe a zapalil si plexiskola v detskej na stole.. mal stastie ze ona sa kupala, vletel jej do kupelne, vedrom behal vodu jej z vane brat.. zahasil :DD a to mohol mat tak 11-12r :D

eleanor2510
16. jan 2026
@anonym_autor

@alica110 tak osupala zemiaky, vie spravit puding, cestoviny, krupicu. Sice chcela začat s varením na podnájme, že ušetri na jedle, ale bojím sa že podpáli byt a kde zozenieme miliony na úhradu? Spolubyvajuci pridu a tam bude zničeny byt.

@anonym_autor ja uz si po tomto komentari myslim, ze autorka chce napisat nejaku humoresku, alebo mozno naopak nejaku citala, uz to fakt pripomina tu rozpravku s visiacou sekerou... zapali byt v podnajme, ty moja Kristova noho... autorka, prepac, ak si realna, chod do nejakej televiznej relacie, lebo ti garantujem, ze exemplar ako ty tam este nikdy nemali...

eleanor2510
16. jan 2026
@cimage

@anonym_autor ona je dospela osoba a moze ist kam chce a kedy chce. Netreba verit vsetkemu co davaju v TV. To by clovek ani na ulicu nevysiel, lebo ho tam zrazi auto.

@cimage keby len to, ani doma nemozes sediet na gauci, pride zemetrasenie a padne na teba obraz... aj ked na autorku uz asi padol, vyzera to tak, priamo na hlavu

eva8
16. jan 2026
@eleanor2510

@cimage keby len to, ani doma nemozes sediet na gauci, pride zemetrasenie a padne na teba obraz... aj ked na autorku uz asi padol, vyzera to tak, priamo na hlavu

@eleanor2510 noooo, isty chlapec mal cerstvych 18r., tak ostal na 3 tyzdne sam doma. Akurat vtedy ho zastihlo zemetrasenie a padol obrovsky kvetinac

cimage
16. jan 2026
@anonym_autor

@crazy_cat_lady len to je doma, myslím na Slovensku. Ale takto v cudzine, kolko dievcat šlo, sny a ambicie, lepdi život. Ano, to je velmi lákavé. Ale ako zle dopadli. Úplne prosili, aby sa mohli vrátit. Isto, našli sa aj práce, že bolo to tak, ako byt malo. Ale nemusí hned odchadzat..

@anonym_autor a co, ze sa vratili? Mali dalsiu skusenost do zivota. Aj moja kamaratka sa vratila z Malty, lebo jej naslubovali hory doly, ale neposrala sa a teraz zije v inej krajine a dari sa jej. Ja som tiez zila vela rokov v zahranici a nelutujem. Ty hned privolavas to najhorsie, este ani nikam neisla a nic neurobila. Problem je, ze ty jej nic nedovolis a nepodporis ju, len ju sputavas tvojimi obavami. Ani sa jej necudujem, ze je taka aka je.

evkatk
16. jan 2026

Je psou povinnosťou rodičov živiť dieťa a platiť všetky náklady na život, kým nevyštuduje. To sme dlžní našim rodičom, ktorí nás počas štúdií živili. Rodič musí študentovi vytvoriť také prostredie, v ktorom môže bez existenčných prolémov sa vzdelávať. To naozaj od študentky chceš, aby na seba zarábala? Veď rodič musí sa tešiť zo študijných výsledkov detí a nie spôsobovať mu problémy počas štúdií. To teba počas štúdií neživili rodičia? V našej rodine od konca 1. sv. vojny automaticky sa nielen živili všetky deti, ale aj podporovali počas štúdií i keď občas tá doba bola veľmi zlá, ale všetky deti vyštudovali VŠ, čo bola priorita rodičov. Iba rodič, ktorý veľmi nenávidí svoje dieťa, neživí ho a nepodporí počas štúdií.

letfenixa
17. jan 2026
@evkatk

Je psou povinnosťou rodičov živiť dieťa a platiť všetky náklady na život, kým nevyštuduje. To sme dlžní našim rodičom, ktorí nás počas štúdií živili. Rodič musí študentovi vytvoriť také prostredie, v ktorom môže bez existenčných prolémov sa vzdelávať. To naozaj od študentky chceš, aby na seba zarábala? Veď rodič musí sa tešiť zo študijných výsledkov detí a nie spôsobovať mu problémy počas štúdií. To teba počas štúdií neživili rodičia? V našej rodine od konca 1. sv. vojny automaticky sa nielen živili všetky deti, ale aj podporovali počas štúdií i keď občas tá doba bola veľmi zlá, ale všetky deti vyštudovali VŠ, čo bola priorita rodičov. Iba rodič, ktorý veľmi nenávidí svoje dieťa, neživí ho a nepodporí počas štúdií.

@evkatk ak je externý študent, tak je normálne, že pracuje. Preto táto forma štúdia existuje.
Viem, že si rigidná, ale občas by si mohla na svet pozrieť aj z iného pohľadu.

mooonika1975
17. jan 2026
@anonym_08bfa8

myslíš že s tou školou nájde prácu? Kvalifikovanú ? aby neštudovala zbytočne, kde s takým odborom.

@anonym_08bfa8 ako môže niekto povesť , že sa študuje nadarmo? Každé štúdium tá obohat. Čo na tom, že nebude robiť v tom, ale bude mat prehľad, a možno niekedy, možno sa jej to bude hodiť. Napisat, že sa niekto učí zbytočne, je blbosť riadna. Má radšej robiť v korporátne, večer sedieť na telenovelach alebo ružiach pre nevestu , tak nech radšej študuje .

autor
17. jan 2026
@cimage

@anonym_autor a co, ze sa vratili? Mali dalsiu skusenost do zivota. Aj moja kamaratka sa vratila z Malty, lebo jej naslubovali hory doly, ale neposrala sa a teraz zije v inej krajine a dari sa jej. Ja som tiez zila vela rokov v zahranici a nelutujem. Ty hned privolavas to najhorsie, este ani nikam neisla a nic neurobila. Problem je, ze ty jej nic nedovolis a nepodporis ju, len ju sputavas tvojimi obavami. Ani sa jej necudujem, ze je taka aka je.

@cimage dakujem pekne za taku skusenost. S oplzlými chlapmi musiet spávat, ktovie kolko ich bolo za noc. Ked dobrovolne nechceli, co asi nie, tak zbit ich nemohli, museli sa páčit, no tak ich nadrogovali, sice boli ako živé mrtvoly, ale aspoň nieco z nich bolo. Aj 5 chlapov za noc..a že skusenost. Myslím, že taku skusenost by si každá jedna odpustila a najradsej by zabudla. Pokial nemá v zahraničí už niekoho, tak nemoze ist.

oblecenie99
17. jan 2026
@anonym_autor

@cimage dakujem pekne za taku skusenost. S oplzlými chlapmi musiet spávat, ktovie kolko ich bolo za noc. Ked dobrovolne nechceli, co asi nie, tak zbit ich nemohli, museli sa páčit, no tak ich nadrogovali, sice boli ako živé mrtvoly, ale aspoň nieco z nich bolo. Aj 5 chlapov za noc..a že skusenost. Myslím, že taku skusenost by si každá jedna odpustila a najradsej by zabudla. Pokial nemá v zahraničí už niekoho, tak nemoze ist.

@anonym_autor Na to si ešte nemyslela, že presne to isté môže robiť aj tu? Za takouto skúsenosťou nemusi ísť ďaleko do zahraničia.. raz sa mi jedno dievča na internáte pochválilo, že študovala prvé dva roky v BA a zarábala brigádami aj vo Viedni a doma hovorila, že chodila upratovať v BA, v skutočnosti robila kúštik iné, kúsok za hranicami, len na otočku .. dobrovoľne, s úsmevom. Doma nikto ani len netušil 😉 keď už sa tak bojíš....

maxxim
17. jan 2026

@anonym_autor ak človek posudzuje podla seba tak to môže byť vo výsledku kontraproduktívne.
Ak chodí do školy externe, je nutné aby bývala v Bratislave? Zdá sa ti že nieje cielavedomá? Pravdepodobne čoskoro skončí a vtedy by som jej dal priestor na výber. Buď plnohodnotná robota alebo naspäť domov.

anonym_9e5cb1
17. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor wtf kde na tieto bludy chodíš

anonym_fd7811
17. jan 2026

Tu je asi cokolvek zbytocne pisat...dceru zavriet do izby a drzat tam...a nech nevychadza!! Preboha. Este by sa jej nieco stalo.

lienka.7
17. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor zatiaľ iba 17 strán??? Trollik, trosku viac sa poznaz. Este si niečo pekné vymysli 🙏
Co takto jej sexuálny život? Ešte je panna? No to by ju ešte mohli niekde zneužiť, nemyslíš? 🤔🤣 ze su ju do tej BA vôbec pustila!
Bože môj, nevidíte tu niektoré, ze si z vás robia dobrý deň?

anonym_fd7811
17. jan 2026
@lienka.7

@anonym_autor zatiaľ iba 17 strán??? Trollik, trosku viac sa poznaz. Este si niečo pekné vymysli 🙏
Co takto jej sexuálny život? Ešte je panna? No to by ju ešte mohli niekde zneužiť, nemyslíš? 🤔🤣 ze su ju do tej BA vôbec pustila!
Bože môj, nevidíte tu niektoré, ze si z vás robia dobrý deň?

@lienka.7 Ved hej. Na 80% je to troll. Ale zase viem si predstavit, ze taki megnuti ludia naozaj existuju.

maxxim
17. jan 2026

@anonym_autor ja som od 19 do 25 rokov prestriedal 7 zamestnaní... všade len sluby, a dohody. Odborná robota teraz, bola za pár penazí. Lebo bolo stále dosť ludí. Potom som bol v jednej 5 rokov a keď zatvorili závod , začal som podnikať.
10 rokov dozadu sa mi mnohí smiali, teraz mám 10 zsmestnancov ja. Mnohí ludia mi neverili a robil som vaci, ktoré nedávali spočiatku zmysel. Ale vsadil som kartu na inakú politiku. A tá sa vyplatila. Možno by som odkázal len tolko.
Ak ju po skole pritlačíte a pochopí že je to už len na nej kam chce smerovať , tak v sebe nájde impulz vytrvalosti. Ak bude vedieť že jej dáte tak svoju iniciatívu bude tlmiť, lebo bude mať zadné vrátka. Dajte jej este čas a možno všetkích prekvapí.

maxxim
17. jan 2026

@anonym_autor uštipačné komentáre si neber k srdcu. Tu su takí viacerí, čo píšu kadečo, hoc sami tak nežijú.

jumama
17. jan 2026

Nerozumiem celkom, co si mysli, ze by zohnala za pracu v zahranici? Tam absolutne nepouzije to slovenske vzdelanie, co si prave ukoncuje. To by tam robila nieco ako tu - nieco brigadne,mozno za trosku viac penazi ako tu, ale aj naklad na zivot vyssi cize v konecnom dosledku ziadna zmena.
Ona potrebuje nejake miesto vo verejnej sprave. To su take tie bezpecne tabulkovo platene miesta, ale poradte jej, otvor profesiu a hladajte rozne miesta typu "referent", alebo office manazerky, alebo v eventovych agenturach, reklamkach - tam treba trosku dynamickejsieho cloveka.
Alebo pre mladych: https://growni.sk/ - na tejto stranke najde aj dobrovolnicke pozicie, co obcas pre tychto mladych moze byt dobry zaciatok, robit nieco navse, dojst do takeho dynamickejsieho kolektivu mladych, zanietenych ludi - a potom ked si obkolesena takymi ludmi, uz aj ine prilezitosti vidis pre seba, viac si rozhodnejsi...