28 ročná dcéra je nezodpovedná, neviem si s ňou rady
Prajem pekný deň.
Prišla som sa poradiť ohľadom mojej dcéry (28 rokov).
Žije mimo domu už zopár rokov. Odišla pracovať do zahraničia pred 5 rokmi, pracovala 2 roky vo Veľkej Británii. Viac nepracovala ako pracovala. Momentálne je v Českej republike spolu s priateľom, nepracuje. Neprihlásila sa na zdravotnú poisťovňu a nikde nemá zdravotné poistenie. Ak by sa prihlásila na Slovensku, musela by si spätne doplatiť dobu, počas ktorej nebola poistená, teda asi dva roky. Nemá ani lekára. Ako jej vysvetliť, že takto to nejde? Má dosť rokov, ale ako vidím, rozum žiadny.
Nerada by som, aby jej naskákali dlhy, ako to riešiť?
co vy vsetko dokazete vyrobit z jednej temy 🙈
@majkeel v každom prispevku zdórazňujes, že žena sa ma živiť sama.Ja poznam asi 6 žien, kt .nerobia a muž ich živi
@0silvia0 mna by ako mamu trapilo aj ako zije.
Moralka je jedna,len si.ju otacame ako sa nam.kedy hodi.
Jasne,dospely clovek uz ma svoj rozum...co tam uz rodic extra zmoze.
Tak ako za neplatenie poistenia,tak aj za "styl"zivota raz pride vyuctovanie.
Ale pisem vo vseobecnosti,nie o dcere autorky.
Ako mama ju chapem.....
@terezka1947 nie, tu už rodič nezmôže nič...
@0silvia0 veru...
@karolinakr Hesh. 🙂 Nie, nezavidim. Kazdy nech spi, ako si ustlal. 🙂 Nech si kazdy robi, co chce. Som nestastna obet svojej vychovy ;), ze ma naucili, ze pracanti su frajeri a nie odrbavaci. Fungujem cely zivot na "strachu", aby som mal z coho zit v horsich casoch a v starobe. Idem cely zivot na plny vykon, resp 150% a vytvaranie rezerv. A osvedcilo sa mi to. V 35 by som kludne mohol zit z uspor bez prace a za svoje, neodkazany na cudziu dobru volu. Bez zavislosti na niekom a obavy, co bude, ked o to pridem. Pre mna plati, mas na vyber, makas a skoro potom lezis na plazi, alebo najskor lezis na plazi a v starobe, ked ta uz vsetko boli, sa pojdes pos.at od prace a starosti.
Preto sa "usmievam" nad ludmi, co si myslia, ako vybabru s zivotom a horsimi casmi a potom sa chodia vyplakavat, ze naopak zivot vypiekol s nimi.
Hovor "bohačovi", co mladost stravil pracou 16 hodin denne, aby sa postavil na vlastne nohy, ze na to ma, aby mohol aj 3 nicnerobiace ženy živiť. A najlepsie je, ved skus povedat tej svojej doma, ze mozes/chces zivit este dve dalsie zeny. Zabije Ta panvicou. :D
Naozaj neviem prečo je takáto. Mňa nikdy manžel neživil, nikdy som bez práce nebola.
Ale naozaj nechápem tento jej štýl života. Nikdy sa jej pracovať nechcelo. Vôbec nerozumiem čo chce v živote dokázať, žije dosť deštruktívnym spôsobom života.
Casom dostane rozum, vtedy tu budes pre nu. A ked nie, tak viac aj tak nemozes urobit.
Uprimne povedane, ludia, co sa nepretrhnu v praci, maju aj tak najlepsi zivot. A nic neriskuju. Niekto (partner, rodicia) sa vzdy o nich postara a aj minimalny dochodok raz dostanu.
@perdulka7 tiez mi je to povedome
@majkeel toto mi pripomenulo mojho kamoša otec živi 2 nepracujuce ženy a je len nejaky elektrikar.S 1 žije v UK, druhu ženu ma doma tej posiela nejake peniaze aj barak jej postavil a syn(moj kamoš) mu musel davat 500£, aby to nejakutiahol😃😃
ma 28 rokov.. je dospela a samostatna zodpovedna sama za seba.. co si navari to si aj zje... asi tolko
@perdulka7 Áno, už som tu písala, tiež ohľadom dcéry, že nepracuje.
@majkeel Dôchodok takto nedostane žiadny. Práca je dobrá z viacerých dôvodov, nemôže byť závislá od mužov. Toto nejde predsa.
Moja rada, ak jej chceš pomôcť, odkladaj peniaze za zdravotku....nie platiť, odkladať...ona musí najskôr spadnúť na hubu aby sa poučila kde urobila chybu.....ak sa jej niečo stane(napr.bude potrebovať operáciu alebo otehotnie alebo aj len ju niečo bude bolieť a nebude môcť ísť k lekárovi na vyšetrenie) a bude potrebovať lekára, príde na to že potrebuje prachy aby ju lekár ošetril keďže si neplatila zdravotku.....až vtedy jej môžeš pomôcť peniazmi aby sa na zdravotke prhlásila a dlh vyrovnala(samozrejme trvaj na tom aby ti to vrátila).....sama musí najskôr prísť na to že to bolo nezodpovedné a teraz treba znášať dôsledky(nemôže ísť k lekárovi lebo ju neošetrí)....ona sa musí naučiť znášať dôsledky svojich rozhodnutí, že nikto jej "prúsery!" riešiť nebude, že sa musí spolahnúť sama na seba a až potom môže žiadať aby jej pomáhal niekto iný.....
Fuuu, tak to je riadny problém. Viem si predstaviť ako sa cítiš. Ja by som si niekde na internete našla ohľadom toho podklady. Napr. Koľko sa platí v poisťovni, kedy by mala napr. doplatiť tie dva roky, aké sú ceny v nemocniciach, ak si ošetrenie platí sama, koľko napr. pri tehotenstve, .... Určite sú to vysoké sumy. A ešte by som jej našla aj dôchodok, koľko by dostávala keď nepracuje. Je to pracne, ale čo už rodič nespraví pre dieťa. No a na záver by som jej to všetko predložila alebo poslala a dúfala, že sa spamätá. Držím palce.
uz vas vidim vsetky matky drsnacky ako nechate svoje dieta umret na zapal slepeho creva alebo po nejakej autonehode. vsak je dospela, neplatila, nebude osterena, jej problem...
@majkeel je to pravda.....su ludia o kt.sa cely zivot niekto stara...neviem ako to robia,ale usuzuju ludi okolo seba,no oni ostanu vitalni do 100r.
@mogaa Samozrejme, tiež si to myslím, ale nemôžem sa na to pozerať, ako sa rúti do záhuby. V jej veku si neuvedomuje svoje povinnosti, je to smutné.
@laguna28 To už som urobila, ale márne. Stále si nájde výhovorku prečo to nejde. Ani prácu si nenájde. Neviem čím to je, že sa jej tak protiví práca. Každý normálny človek pracuje, ona sa spolieha, že si vždy nájde niekoho, kto ju bude živiť. Ale každý normálny muž ju kopne do zadku.
@majkeel mozno ani tak pekna neni 😀 mozno vie ale bbj dobre :D
To nie je problém generácie, to je problém konkrétneho človeka. Keď sa rodič vyhovára na generáciu a nezamysli sa, kde urobil chybu, to je problém.
Keď sa jej spýtam ako si predstavuje budúcnosť, kde chce bývať, či nechce mať vlastnú nehnuteľnosť, len mi odpovie, že jej stačí maličká chatka za pár tisíc eur, že nič viac nepotrebuje. Keď sa spýtam, či jej nevadí, že nič nedosiahla, povie, že nie, prečo by mala niečo dosiahnuť, že je takto spokojná. Skrátka argumenty hodné malého dieťaťa.
@abbey1 Na tejto generácií je to určite rozšírenejšie ako v tej minulej. Ale samozrejme, pozerám sa spätne aj na svoju výchovu. Nemyslím si, že by som ju vychovala zle, vždy mala povinnosti, vedela, že bez práce nie sú koláče. Neviem v čom som mohla pochybiť.
Nemá ťa čo trápiť....Spadne na hubu a môžeš ako rodič len dúfať, že sa z toho poučí....ale nemôžeš jej "prúsery"riešiť za ňu a ani ju neprinútiš žiť inak ako ona chce - je to jej život, jej rozhodnutia za ktoré bude niesť následky.....ak bude v "úzkych" vtedy jej vieš pomôcť, ale až keď padne na hubu(buď bude potrebovať vyšetrenie u lekára, vtedy jej vieš pomôcť že jej požičiaš na vyplatenie dlhu v zdravotke) alebo ak sa na ňu priateľ vykašle môže dočasne ísť bývať k tebe.....iné pre ňu nevieš spraviť.....kto si ako ustelie - tak sa má

@terezka1947 no veď ani ja, ale ľudia žijú všelijako a morálne zásady majú tiež kadejaké. Mne veľa vecí hlava neberie, ale v tomto prípade by som prežila aj to, že ju chlap živí, ale trápilo by ma ako autorku, že decko si neplatí poistenie...