28 ročná dcéra je nezodpovedná, neviem si s ňou rady
Prajem pekný deň.
Prišla som sa poradiť ohľadom mojej dcéry (28 rokov).
Žije mimo domu už zopár rokov. Odišla pracovať do zahraničia pred 5 rokmi, pracovala 2 roky vo Veľkej Británii. Viac nepracovala ako pracovala. Momentálne je v Českej republike spolu s priateľom, nepracuje. Neprihlásila sa na zdravotnú poisťovňu a nikde nemá zdravotné poistenie. Ak by sa prihlásila na Slovensku, musela by si spätne doplatiť dobu, počas ktorej nebola poistená, teda asi dva roky. Nemá ani lekára. Ako jej vysvetliť, že takto to nejde? Má dosť rokov, ale ako vidím, rozum žiadny.
Nerada by som, aby jej naskákali dlhy, ako to riešiť?
Ťažko niečo dodať a poradiť, keď je zjavné, že veľký výchovný problém nastal a matka ho stále nevidí.
Kto vie, aký by bol názor z druhej strany.
Ale je sranda sledovať, ako sa zrazu v puberte niektorí rodičia začnú diviť, že zrazu je problém s ich dieťaťom. A učitelia, okolie by vedelo svoje povedať. 🙂
A ty si nepochybila nikde, vzor doma mala dobrý.....to že hľadá ľahšiu cestu je prirodzené len musí sa naučiť že ľahšia cesta nie je vždy tá správna cesta.....a to sa naučí až keď padne na hubu....ona sama musí prísť na to prečo sa to stalo a poučiť sa z toho.....každý sa učíme z vlastných chýb....
@abbey1
@0silvia0
Čo sa týka jej povahy, vždy bola melancholická, tichá a nepriebojná už v škôlke, neskôr v škole. Nikdy nemala kamarátky, prázdniny trávila iba doma, nikam nechodila, keďže nemala s kým. Nástupom na strednú školu si našla kamarátku - spolužiačku a začala chodiť von.
Ale neviem, čo to má spoločné s tým, že nechce pracovať. Neviem, prečo má taký odpor k práci.
@mogaa Nepíšem, že som nikde nepochybila, ak som aj pochybila, tak o tom neviem. Netuším, kde mohol nastať problém.
https://www.socpoist.sk/aktuality-kto-nepracova...
Nárok na starobný dôchodok vznikne dovŕšením dôchodkového veku len tomu občanovi, ktorý získal aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia (zamestnania). To znamená, že tomu, kto nikdy nepracoval (nebol dôchodkovo poistený), Sociálna poisťovňa dôchodok neprizná.
Kto nedostane dochodok, ma narok na socialne davky ... Inak by nasi hnedi spoluobcania davno vymreli ako mamuti.
@perdulka7 Nerozumiem čo myslíte? Ja som tu zakladala jednu tému a to bolo dávnejšie, keď dcéra ešte žila u nás a nechcela chodiť do práce.
@abbey1 nepovažujem túto dcéru, že sa zopsula... jednoducho je nevyzretá, hľadá ľahšiu cestu a je lenivá. A aj keby autorka v tejto chvíli našla nejakú svoju výchovnú chybu, ktorú momentálne nevidí, aj tak sa to uvedomením si jej chyby nevyrieši. Aj rodičia sú rôzni, niektorí lepší, niektorí horší, niektorí katastrofálni. Na rodičovstvo nie je žiadny kurz, tak rodič vychováva ako vie, poprípade ako bol vychovávaný sám...
Poznam taky pripad, moj brat detto sice pracuje ale iba za cash, tiez neplatil zdravozku odvody nic, zivot gombicka, ked uz mal uraz a skoncil v nemocnici, utiekol otial, rodicia za neho zaplatili nemaly dlh na zdravotky x krat, ale nepoholo... Ma 33, nepoucil sa doteraz
Museli mu zrusit trvaly pobyt u nich doma lebo stale chodili nejake ecekucie a uz sa bali... Takze tah, snaha pomoc bola ale nijako to nepomohlo a nepoucil sa
@perdulka7 Nie som autorkou onej diskusie. Moja dcéra nemá žiadnu nehnuteľnosť, ani len tú chatku, nepracovala a nepracuje.
@zuzulkazu Dcéra ma u nás trvalý pobyt, tiež sa toho bojím, aby k nám neprišiel exekútor. Na to ma tiež odpoveď, že ju mám odhlásiť z trvalého pobytu.
Máte to isto ťažké, veď je to vaša dcéra. Naozaj je to veľmi nezodpovedné neplatiť si zdravotné. Veď človek môže si zlomiť ruku a už je odkázaná na lekársku starostlivosť. Dlhy sa jej nahromadia na zdravotnej poisťovni a potom sa to bude riešiť cez exekútora. Keď nepracuje, nie je prihlásená na úrad práce? Keď ju partner živí tak tiež by mohol platiť aj zdravotné. Je to povinné takže skôr či neskôr bude mať z toho problém.
@perdulka7 Viete, to už ja dokazovať nebudem a ani nemám ako. Diskusiu som si prečítala, respektíve príspevok autorky a mať jej "starosti", som šťastná.
Syn nepracuje, môj syn študuje v Brne.
možno ti nepomôžem, ale u svokrovcov sa to stalo.... Dcéra odišla do Angl. a po rokoch prišla svokrovcom exekúcia na viac ako 4000 e.... Neboli nadšení, lebo sú dôchodci. A odvtedy 70 r. svokor zas chodí na brigády.... 🙄
@gabi000 Ona žije v Českej republike, tam byť na úrade práce nemôže, to by musela mať odpracované roky, tiež si tam nemôže platiť dobrovoľné poistenie. Teda musí sa prihlásiť na Slovensku alebo sa zamestnať v tom Česku.
@deti95060810 Tohto sa bojím aj ja. Rozmýšľam, že ju odhlásim z trvalého pobytu, naozaj sa nechcem dožiť exekúcie majetku.
@deti95060810 prečo museli rodičia zaplatiť?
Bratranec to iste. Vyhodili ho zo skoly. 2 roky bol doma ani na urad nesiel a za 2 roky dlh na zdravotke skoro 2.000e ... siel do roboty a pekne mu to stahovali
Ani ja som nemala kamosky napr na ZŠ. tiez som ticha bola a trz v robote? Ma je pocut ale napr v prvej robote sa so mnou ani kolegyne nebavili a NIKDY som nevedela ze preco 🙊
@gabi000 lebo exekúcia prišla k nim domov... nie dcére do Angl.
@deti95060810 rozumiem ale na meno dcery. Rodicia nie su povinny zaplatit
Kto vie ci priatel vie o jej situacii. Problemy kazdeho cloveka raz dostihnu.
Ak je nezamestnana, je vobec evidovana na urade prace? Pride mi zvlastne, ze ju urady nenahanaju to zaplatit. 2 roky dlhov na poistnom plus pokuty za neplatenie a omeskanie. To bude pekne drahe.
Na to, ze je dospela ma velmi nezodpovedny pristup, ale ak nechce pomoc tak hoci je to pre teba tazke, musis ju nechat. Musi sa naucit niest zodpovednost za vlastne rozhodnutia......aj tie nespravne.
@hopsadobrandejsa Ona je odhlásená zo zdravotnej poisťovne, preto ju nenaháňajú. Evidovaná na úrade práce nie je, keďže žije v zahraničí.

@abbey1 sú určité črty povahy, ktoré ani výchova nezmení. Môže ich korigovať, počas pobytu doma sa dieťa musí držať na uzde a fungovať podľa pravidiel rodičov, ale keď sa dieťa dostane z rodinného hniezda, povaha/črty osobnosti sa prejavia na plnej čiare.